Културен шок ли беше това?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Мнение от Kan_Tangra »

така ами .. защо в големите градове.

Ей какви китни градчета има - Квебек, Отава.
Няма конкуренция, няма емигранти. Само посланници и бизнеси без конкуренция. Вярно малко е скъпо, но спокойствието и уюта не могат да се платят.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
OILERS
Мнения: 319
Регистриран на: Вто Май 15, 2007 3:26 am
Местоположение: slightly south of the Arctic Circle, Canada

Мнение от OILERS »

и Ихтиман и Белово и Белослав и т.н.
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Мнение от miteto »

prace написа:Само едно нещо не разбирам. Защо повечето хора отиват в големите градове, където животът по-скъп, наемите по-високи, по-голяма конкуренция за намиране на работа и много емигранти от цял свят?
Ами то и в България е така - ако да речем никъде нямаш собствено жилище, къде ще се устроиш по-лесно и по-бързо - в София или в Пазарджик? Предполагам се досещаш, че в малките градчета може въобще да няма предприятие или фирма по твоята специалност - или да има само едно и работно място се отваря като умре някой.
Аватар
7George
Мнения: 9672
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Мнение от 7George »

Само едно нещо не разбирам. Защо повечето хора отиват в големите градове, където животът по-скъп, наемите по-високи, по-голяма конкуренция за намиране на работа и много емигранти от цял свят?
Щото в типичния случай трябва да си роден там някъде, за да успееш на такова място - гледат те като извънземно и не те разбират, ако им проговориш с акцент различен от техния; питат те "на кой си момче?" като на село и това определя отношението. Няма КОФИ, няма хитрини, няма емигрнтски организации, за опера не говорим, пощата пътува дълго, ти също - до Европа, може и хай-спид Интернет да няма, за работа няма (голям) избор и т. н.
Мой колега, китаец, е работил преди години в Yellow Knife - малко, китно градче с 1 светофар, шерифа познава всички, пеша се ходи на работа - но само за известно време, май всички са били временно там, да съберат някой долар.

Не че е невъзможно - просто е по-трудно, може да опитате някъде. Ще очакваме постинги с интерес.
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Мнение от anxeli »

60% от населението на Торонто не са родени тук :). Ако нямах акцент от глад щях да умра :D, а така съм "от наште", с всеки мога да намеря общ език. Не мога да си представя да живея някъде, където това е недостатък :?. От време-навреме усещам нещо, различно отношение от някой селянин от Симко или Оуен Саунд :), но това само ме развеселява, защото те са диваците в собствената си страна, новите, бели абориджинъл :), горките, пропуснали са че света е различен вече ...
Циганите - на Сатурн !
ivandi
Мнения: 631
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2003 2:28 pm
Местоположение: Quebec City

Мнение от ivandi »

prace написа:Само едно нещо не разбирам. Защо повечето хора отиват в големите градове, където животът по-скъп, наемите по-високи, по-голяма конкуренция за намиране на работа и много емигранти от цял свят?
Явно всеки има свите причини....
В по-малките градове цените са по-ниски, животът по-спокоен, задръстванията по-малки, екзотични имигранти се срещат по-рядко. Само че за да се възползваш от тези предимства трябва да имаш по-голям късмет. Щото цените може да са ниски, но ако нямаш работа това не те топли. А в по-малките градове сносна работа се намира много по-трудно. Животът е по-спокоен, но само ако не ти се налага да живееш в скапан квартал. Чернилки няма, но само като си отвориш устата и почерняваш. Така че помислете още веднъж дали за вас си струва да се опитвате да се установите в малък град. Щото доста хора се изнесоха от Квебек град към Монреал.
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11764
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Мнение от optics »

Специалке, давай писанията в същия дух. Интересни са.

Моя коментар:

-- Първо, на няколко места си личи, че не сте чели достатъчно мнения по форумите и на няколко места сте били теоретично неподготвени. Това ще си улегне, тъй че няма страшно.

-- канадската банкова система, не е много напред, писал съм го и аз това :)

-- мобилните - хахаха верно и те не са много напред. Обаче, аз знам (себе си в това число) немалко хора които не са пипвали мобилен телефон след години преживени в Канада. Кой знае защо в България битува мнението че Жисиемчето :) е нещо без което не се живее.

-- Запомни, че SIN-а не се дава на никого с изключение на работодател, банка, борсов посредник... тия ми идват на първо замисляне, но хазаина твърдо не е сред тях. Защо не се дава - има писано, да не разводнявам сега. Ако човек не е сигурен, дежурния въпрос е - is it required by law. Ако кажат че да, не те лъжат, давай, но питай например хазаите да видиш дали ще кажат :)

--за културния шок - при някои го има при някои го няма, някой го преживяват, други се връщат. Но по-важното е да няма финансов шок и ако има да не е много дълъг и много дълбок. Неговото наличие и параметри, в много по-голяма степен могат да повлияят на цялостното състояние и решения на човека. Ако си с хубава работа, чалмите наоколо не те стряскат толкова, ако обаче финансовия шок се задълбочава, всички дори и белите наоколо стават идиоти, храната калпава, сградите калпави, мръсно, студено, и т.н.
Така че, моето пожелание е - успех с работата, за да няма финансов шок.


Иванди, колко българи сте там ? Познаваш ли Коцето ?
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Мнение от sasho71 »

optics написа:
-- канадската банкова система, не е много напред, писал съм го и аз това :)

?
а би ли бил по-конкретен? в какъв смисъл? щото аз досега някакви особени проблеми и издънки от тукашни банки не съм имал, за разлика от опита с българските такива :)
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
ivandi
Мнения: 631
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2003 2:28 pm
Местоположение: Quebec City

Мнение от ivandi »

optics написа: Иванди, колко българи сте там ? Познаваш ли Коцето ?
Идея си нямам. Такива вмирисани и с пластмасови обеци не ни пускат сред хайлайфа.
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11764
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Мнение от optics »

Сашо, не съм казал че банковата система има издънки, нито че е по-назад от Българската.
Като дойдох от Япония, ми се стори че съм дошъл на село. Същото го казват и други колеги.
Банките са под общия знаменател. Като си говорих пък с човек живял дълго в САЩ, чух следното "ами да, канадската банкова система е много слабо развита (б.р. - в сравнение с щатската)". Не знам колко е "развита" щатската, това е само цитат, нека БГмонреал да каже.
Но японските АТМ машини можеха да приемат (броят) кеш преди 7 години, а вероятно и доста преди това, да говорят на два езика, да се купуват през тях самолетни билети и много други неща. Сега това разбира се не е свойство на "банковата система" а на технологиите, но крайния потребител това го топли.
Пак оттогава помня и разликата в мобилните телефони (на външен вид) - колкото между стар москвич и ново мицубиши :)


Иванди, ние тука сме 7-8 семейства и допускам да има най-много още 2-3 които не са известни на никого от тия 7-8.

Какви хайлайфове какви пет лева, там да не са събрани доктори и адвокати ?
:)
Аватар
Specialka
Мнения: 22
Регистриран на: Пон Май 21, 2007 12:55 pm
Местоположение: Мисисага

Мнение от Specialka »

За съжаление историята за нашата адаптация завърши. Точно две седмици след великия 9 септември се чувстваме щастливи герои на приказката " Роди ме мамо с късмет, пък ме остави на летището в Торонто". Дойдохме с два куфара, съвсем сами, единствено с мечтата да живеем в нормална държава. Днес обитаваме уютен апартамент с прекрасна гледка към Онтарио, работим що-годе квалифицирана работа, и се радваме на добри приятели, каквито не сме имали дори в България. Всичко се разви толкова добре, че чак не можем да повярваме. Чувстваме се част от обществото.

Исках да разкажа на всички след нас подробности и впечатления от Канада, които повечето хора предпочитат да си спестят. Да опиша какво следва зад океана, когато не те чака никой на летището. Кураж на всички и смело напред. Канада е повече от гостоприемна страна след като за 10 дни може да станеш пълноценна част от обществото. Само не мислете, че ще избягате от циганията в България, щото тук е повечко, но по-цивилизована.

Няколко развенчани очаквания за живота тук:
- Че компютърните джаджи са евтини - нищо подобно. Може и да не сме намерили евтини магазинчета, но слушалките са 10-20 CAD, камерките по 50 CAD. И то китайски тъпи марки. Така че по-хубаво си вземете от България - камерки по 20 лв. има в Sicon.
- Че има интернет навсякъде - малко геройство е да се свържеш към света от вкъщи. То са формуляри, то е чакане и разкарване до банката. Rogers ни отказаха защото сме нямали PR карти. С Bell стана, но чакахме една седмица да ни свържат и платихме 200 CAD депозит за модема. /нема LAN тука :)/. Иначе таксата на месец е 30 CAD до 2 GB трансфер и 50 CAD до 100 GB. Unlimited няма.
- Че храната е много евтина - да, ако не ядете млечни продукти. Кофичка мляко 500 гр е 3 CAD, а тенекийка 3 кг. фета сирене е над 30 CAD. Пържолите не са скъпи иначе. Плодовете и зеленчуците също.
- Всичко метално е тооолкова скъпо. Тиганите са по 50 CAD. , тави не продават. Ако можех да се върна, бих си взела от България. Тиган намерих след много обикаляне за 15 CAD, но тавата е.....няква супер измишльотина с капак.
- По TV-то здраво рекламират сандвичи и не можеш да видиш една реклама на почистващи и перилни препарати. Освен това магазините са пълни с готови ястия за микровълнова. От онези дето ядеш и се чудиш що така се издуваш.

Има и други неща, но сега това се сещам. Хора, ние вече сме welcome to Mississauga в истинския смисъл. Ако имате нужда от информация, помощ - разчитайте на нас.

До скоро
Аватар
Леля Екимка
Диване
Мнения: 3297
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 12:38 pm
Местоположение: град Кралски хълм
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Аааа, не така! За тавите вече говорихме - има в еднодоларовите магазини. Верно, от алуминиево фолио (дебело), ама става за начало. Даже за многократна употреба!!! :lol:
Иначе зависи кои телевизионни канали гледаш. Днес например, открих че има нов Тайд с аромат на ванилия - по телевизията. Да не мислиш, че ми е хоби да се мотая из магазините! Това е мъжка работа!
Даже опаковката му не е червена, ами жълтеникава...
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Мнение от miteto »

Браво за адаптацията :D Сега няколко уточнения, щото повечето неща дето сте ги написали не са верни.
Specialka написа:Няколко развенчани очаквания за живота тук:
- Че компютърните джаджи са евтини - нищо подобно. Може и да не сме намерили евтини магазинчета, но слушалките са 10-20 CAD, камерките по 50 CAD. И то китайски тъпи марки. Така че по-хубаво си вземете от България - камерки по 20 лв. има в Sicon.
Тука компютърните джаджи са по-евтини. Гледайте на www.canadacomputers.com и www.infonec.com и не забравяйте да прибавите 14% данъци отгоре и вижте дали цените в БГ са по-евтини.
Specialka написа: - Че има интернет навсякъде - малко геройство е да се свържеш към света от вкъщи. То са формуляри, то е чакане и разкарване до банката. Rogers ни отказаха защото сме нямали PR карти. С Bell стана, но чакахме една седмица да ни свържат и платихме 200 CAD депозит за модема. /нема LAN тука :)/. Иначе таксата на месец е 30 CAD до 2 GB трансфер и 50 CAD до 100 GB. Unlimited няма.
Интернет има навсякъде, но все пак никой не те чака на летището да ти го инсталира веднага. За в началото има безплатен в библиотеката по 30 минути ако няма записал се след тебе взимаш още 30 мин и т.н. или в интернет кафетата за $1/час (Мисисагската билиотека на Скуеър Уан е много хубава, добре е да се запишете ако не сте го направили вече). Иначе ънлимитед има - например www.3web.com (cabel + DSL) и www.acanac.com (DSL)
Specialka написа: - Че храната е много евтина - да, ако не ядете млечни продукти. Кофичка мляко 500 гр е 3 CAD, а тенекийка 3 кг. фета сирене е над 30 CAD. Пържолите не са скъпи иначе. Плодовете и зеленчуците също.
Магазините се казват No Frills и Price Chopper например, $3 е цената за 750 гр 5% (ама наистина 5%) кисело мляко, горе долу е гъсто колкото биволското мляко дето го дават на връх Шипка :wink: Сиренето е $34 за македонска фета, в Коско има за $24 за гръцка фета която е малко по-суха и на мен лично по не ми харесва, но можете да го използвате за баница например, тогава няма толкова разлика.
Specialka написа: - Всичко метално е тооолкова скъпо. Тиганите са по 50 CAD. , тави не продават. Ако можех да се върна, бих си взела от България. Тиган намерих след много обикаляне за 15 CAD, но тавата е.....няква супер измишльотина с капак.
- По TV-то здраво рекламират сандвичи и не можеш да видиш една реклама на почистващи и перилни препарати. Освен това магазините са пълни с готови ястия за микровълнова. От онези дето ядеш и се чудиш що така се издуваш.
За кво ти е реклама за перилни препарати :shock: Отиваш на съответните щандове в магазина и си избираш - то все едно че тва дето го казват в рекламите е самата истина и ако не те насочат от рекламите с кво да переш и кво да си купуваш за ядене не можеш да се оправиш :roll: Абе като натрупате малко стаж и ще намирате все по-изгодни цени на това и онова ама трябва малко време.
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

ние си взимаме Персил и качеството му ни устройваше както в България, така и тук
Аватар
7George
Мнения: 9672
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Мнение от 7George »

Само течен "CHEER" от $19.99 - 1 туба ви оправя за близо половин година.

И добре дошла, спешълке, в групата на "правоверните" БГ-канадци!
И никакви мисли за завръщане в България. Е, ако има да се "осребри" някой наследсвен имот - може... :beer2:
Публикувай отговор