Аз да ви обадя сега като старо куче-кебекар(ка) . За който не ме познава: При пристигането направо от летището на автогарата за гр. Квебек. И до преди няколко месеца - там. Сега: в Монреал.
В гр. Квебек НИЕ сме черните! Бая време се старахме да се интегрираме, ма не става: на всяка крачка и при всеки удобен случай ти се напомня, че "не си от Нашите". Сега старите ми съграждани да не вземат да наскачат да лицемерничат, че нема такова нещо и че зависи от човека, колко е красив и Ентилигентен. Това мнение се споделя от всички, които познавам в Квебек. Доста от тях вече не са там. Ако човек си намери добра и СТАБИЛНА работа там (да не го гонят след 2-3 месеца служба, какъвто е най-често срещания случай... да, да, знам, че има изключения

), и ако обича спокойния живот, Квебек е идеалното място. Чисто, тихо, спокойно, големи пространства, големи паркове...
Та на нас ни писна от спокойствие

и се изнесохме в Монреал. Имахме представа от посещенията ни преди това. За търсенето на квартира си бях изградила следната картинка: Кот-Сен_Люк - ЙОК: соц. лагера целия там + далеч от метро (нищо, че имахме кола, друго си е до метрото); Кот-дьо-Неж - ЙОК (много скъпо), Центъра - ЙОК (мнооооооого скъпо). За другите квартали - без мнение, ще гледаме на място.
Сещнахме се случайно с приятели, които наскоро се бяха нанесли в КДН, наема беше приемлив, край тях имало много обяви за квартири, та въпреки предварителната настройка отидохме да видим за какво иде реч. СУПЕР! Квартирата гот, уличката гот, цената напълно приемлива. Почваме да търсим там. Гледаме обяви и във вестниците и в нета. Правим си срещи да гледаме квартири. С колата, не с градския транспорт

Намираме уличката и караме по нея, докато открием номера. Яаааа, кви хубави блокчета! И на всяко има табела: А люе. Значи кеф, ако не стане там, където отиваме, все в някое от тия всичките ще намерим нещо. Няма да описвам как влязохме в блокчето, кви миризми ни блъснаха и т.н. Фактът е, че след като излязохме по най-бързия начин, се спряхме и докато изпушим по 1 цигара, броихме колко бе;и ще минат. 0! Само ние се белеехме!!! Не ми казвайте, че съм расист! Не съм! Всъщност съм, но на верска основа, цвета не ме бърка. А и нали заради шареното дойдохме в Мтл... След 2-3 дневно обикаляне из КДН и разговори с познати изводът ни е: скъпо (като не сме се качвали нагоре по баира, дето било още по-скъпо, та не знам там как е), всичко е блокчета, без възможност за перални (е, нашите хора и на това са му намерили цаката, но аз като знам, че не е разрешено, ако сложа пералня, сън няма да спя да не би да влезе консиержа и да рече: Опппаааа, кво има тука бе? Щото пералня е това, не е игла да я скрия... (знам, че не съм в пътя, не ми го казвайте

). На всичкото отгоре не само кварталите са различни, разликите са огромни от една улица до друга! Особено в КДН. Никога не знаехме в какъв блок ще попаднем: миризлив или не.
Мтл норд: другото му име било Мтл нуар. Улични банди... отпада. На изток: край ботаническата градина има хубави места, ма много далеч от центъра. И има и мизерни места...
Вердън: много стари и западнали къщи на високи цени. Има и хубави блокчета на край реката, ама ептен скъпи. Поне това, което видяхме.
Атуотър: като местоположение идеално: метро и магистрали наблизо, ма мизерно. Поне това, което знаем.
Бяхме си харесали от предишните ни посещения квартала около пазара Жан Талон. Знам, че още на момента могат да скочат 100 човека и да кайта, че е супер мизерно и намм си кво още, и оборотните жилища и т.н. В интерес на истината, вече живея в този квартал и така и не знам къде са въпросните мизерни оборотни жилища. Това за мен е идеалното място: метро на 7-8 мин, пазара на 15 мин пеш, Малката Италия на 20 мин с хубавите кафенца с тераски, дето си пушиш на воля и си пиеш ароматното еспрессо. Ст-Дьони наблизо, и за кола, и за пеш към центъра си е супер гот да се разхождаш. Улицата ни е с двуетажни къщи и е зелен тунел: дървета и цветенца, нема сини байраци, даже и на 24.06 нямаше (което ме учуди доста в интерес на истината). Съседи - бели, по цялата улица. Мога да изляза да се разходя не между блокове, квартал тип спалня, а по улици с магазинчета и кафенета. Малко по към метротоо вече ства шарено, пък за чаршията Ст Юбер да не говоря. Каквото и да кажете за стоките там, ще е вярно, но на мен ми е кеф да се разхождам по нея. Просто има атмосфера.
Недостатък: къщите са стари, отвън бива, но отвътре е очевадно. Подът скърца и сме виждали и по-добри разположения. Но с малко усилия го направихме уютно все пак. Но все пак за подобно строителство във Вердън искаха по-големи наеми.
(Като цяло мога да кажа, че в гр. Квебек жилищният фонд е в много по-добро състояние и наемите са по-ниски.)
Та ето ги и моите 5 цента по въшроса за кварталите на Мтл...