Specialka написа:...от интернет, статиите и форумите, които бях изчела до последната буква.
Явно не е било до последната буква. Моля не приемай това като "плюене". Много от нещата, които са те изненадали, ги пише и са били дискутирани мнгократно в този форум.
Specialka написа:В 7 сутринта стояхме пред стълба-спирка
Това е сред нещата, с които трябва да се свикне. То произлиза от една от основните разлики между Канада (Северна Америка) и Европа. Тук повечето неща се правят за печалба. Това важи и за градския транспорт. За да има печалба, трябва да има висока производителност и ниски разходи. Ниските разходи се постигат с орязване на някои благинки като навеси, кошчета за боклук и разписания на по-малко натоварените спирки (не всички спирки са стълбове, нали?). Явно някой е сметнал, че не си струва да се строи навес на спирка, на която рядко чака някой.
Лично мен това ме дразни и до ден днешен

Инак ако отидеш на сайта на Mississauga Transit или на TTC (на Торонто градския транспорт), ще видиш подробна информация, карти, маршрути, разписания и т.н.
Specialka написа: ... и чакахме автобуса за Мисисага...
Вече писах, че не бих те посъветвал да живееш в Мисисага освен ако нямаш сериозна причина (работа в района или жилище без пари например). Ти си знаеш...
Specialka написа:В повечето имаше свободни апартаменти от ноември, явно практиката тук не позволява да си наемеш жилище от днес за утре...
Практиката позволява, но трябва повечко търсене. Аз лично си намерих апартамент за 3 дни, а се настаних 3 седмици след пристигането. Понякога трябва да се чака повече. Причината е, че на повечето места предизвестието за напускане трябва да се даде 2 месеца предварително и обикновено наемът тече от 1во число на месеца. Т.е. ако търсиш квартира сега, най-вероятно ще ти предлагат нещо от 1ви октомври или 1ви ноември. Има и случаи от днес за утре, но обикновено това са апартаменти, които никой не е пожелал близо 2 месеца. Цялата тази процедура е резултат от търсенето и предлагането. Просто в хубавите сгради хубавите апартаменти се заемат бързо.
Specialka написа:Пропуснах да кажа, че хората тук наистина са много усмихнати и приветливи.
Това е така. Дали е искрено или не, след време свикваш и спираш да си задаваш този въпрос. Факт е, че повечето хора са доста мили и приветливи (особено тук-родените канади). И колкото по-далече от големия град отиваш, толкова по-мили стават хората. Миналата година бяха правили един експеримент. Бяха пуснали актьори из района на Yonge and Eglinton (midtown Toronto), които уж имат нужда от помощ (не знаят къде са, имат нужда от мобилен телефон за бърз разговор и т.н.). Резултатът беше, че хората помагат даже без да ги питаш.
Specialka написа: И с него разбрахме колко много не сме пораснали да имаме собствено местенце. Твърде много полета, които не можехме да попълним - SIN, банкова сметка, работодател, телефон, местни познати за контакт ......
Всъщност разбрали сте колко много не знаете за изискванията при наемане на квартира
Specialka написа:Един съвет: запазвайте си час ако ходите в банка.
Това важи само за по-сложни операции като откриване на сметка, RRSP и т.н.
Specialka написа:Китайката Joy Lee, която говореше английски трудно и разбираше още по-трудно. Тя ме накара да си мисля, че да си намериш добра работа в Канада може би не е mission impossible.
Така е то. По статистика 50-60% от населението на Торонто не е родено в Канада. Сигурно вече не се изненадваш, че говориш по-добър английски от много Торонтониани

Това може само да те раздва.
Specialka написа: Това, което ме изуми е, че на касите броят парите на ръка.
Това е свързано отново с практичността и стремежа към намаляване на разходите, за които писах по-горе. Имат машина за броене, разбира се, но не на всяко гише. Някой явно е решил, че за малки суми не си струва цената за поддръжка на много машини. Инак, както ще забележиш, тук операциите в кеш са пъти по-малко от колкото в България. Това е друга причина да не се инвестира много в подобни машини.
Specialka написа:В района на Торонто само една компания предлага карти за клетъчни телефони - монополистите Rogers.
Не е точно така. Rogers и притежаваните от тях Fido са единствените, които ползват GSM технология. Другите оператори също предлагат клетъчни телефони, но не са GSM (ползват други системи).
Specialka написа:Ние пък останахме в шах, че в Канада плащаш и за входящи повиквания.
Това като го чух за първи път и онемях за около 2 минути

Стори ми се и все още ми се струва мега-простотия. Като мине време, че видиш, че не голям проблем. Инак моето мнение също е, че тук мобилните комуникации са по-некачествени и по-скъпи от Европа.
За търсенето на работа: ако ти (или половинката ти) отговаряте на някой от критериите в тази обява
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=28111
Можеш да ми пратиш лично съобщение.
Успех.