Запитване относно образование в САЩ и КАНАДА

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
sommer

Запитване относно образование в САЩ и КАНАДА

Мнение от sommer »

Здравейте,
аз и приятеля ми сме на етап за подготовка за емиграция в Канада, но знаем, че ако отидем там ще трябва да вземем някой друг изпит,за да изравним дипломните си (на счетоводител и инженер). Ние обаче имаме предпочетания за университет в САЩ, имаме добри отзиви. Как смятате къде е по-добре да се учи и има ли възможност с Canadian диплома да работим в САЩ и обратното, ще трябва ли да вземаме допълнителни изпити,ако се преместим от едната в другата страна.
И има ли възможност,ако ни одобрят за Канада, да учим за 1.5г. в САЩ докато завършим образованието си без да губим статута си на permanent resident?
Питахме в посолството,но не отговориха на въпроса, т.е го засенчиха сред др.ни въпроси.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

между двете страни колкото и да разправят си има доста проблеми по признаване и приравняване, така че не си струва "упражнението". Освен това ти наясно ли си с таксите за американския университет, имай предвид че като интернешънъл ще те надънят най малко с 20 000$ на година. И тук има добри университети, а и не си мисли че кат кажеш че си завършил в САШ всички ще ти козируват, по-скоро обратното. Е, много ясно , изключвам Харвард, МИТ и Станфорд.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
sommer

За Щатското и канадското образование

Мнение от sommer »

Мерси за информацията,
а има ли хубави университети в Канада, които можете да ми изредите,в които си заслужава да се учи, защото четох във форума, че в квебеската част било много ниско като качество.
pinko80
Обратна връзка:

университети

Мнение от pinko80 »

Най-реномираните университети в Канада се намират в Монреал. Това са: McGill i Concordia. В някои от останалите канадски градове имат филиали. Обаче в Монреал най-лесно се получава стипендия (винаги когато учиш и се нуждаеш от пари). Университетското образование тук е на високо ниво, за разлика от останалите училища до колеж. Поне така разправят другите българи.
DCS - 05.05.06
Интервю - 29.11.06
Документи Букурещ - 08.12.06
Бар-кодове - 23.03.07
Медицински - 30.03.07
ОК- 16.04.07
покана за виза - 19.06.2007
ВИЗА - 26.07.2007
riba_mech

Re: университети

Мнение от riba_mech »

pinko80 написа:Най-реномираните университети в Канада се намират в Монреал. Това са: McGill i Concordia. В някои от останалите канадски градове имат филиали. Обаче в Монреал най-лесно се получава стипендия (винаги когато учиш и се нуждаеш от пари). Университетското образование тук е на високо ниво, за разлика от останалите училища до колеж. Поне така разправят другите българи.
:lol: :lol: :lol:
Здравейте българи в Монреал, не целият свят смята, че там е каймакът на университетите и желаещите да учат. В подкрепа на гореизложеното няма да празнословя, както се прави често тук, а ще ви покажа какво пише в гугъл по този въпрос:

http://www.webometrics.info/top100_cont ... usa_canada
Университетът на Монреал е на 79 място в света и на 63 място за САЩ и КАНАДА, а Университетът Мак Гил е на 95 място в света и на 74 за САЩ и КАНАДА, след Университетите на Торонто 28/27 , на Британска Колумбия 35/34, на Албърта 53/47, Калгарийският Университет 72/59 и неизвестният ми досега, но също на по- предна позиция Университетът Саймън Фрейзър със съответно 66 място в света и 55 за САЩ и КАНАДА.

Надявам се да съм Ви била отново полезна...
DCS - 1-wa chast - 10. 2004
DCS - 2-ra chast - 17.03.2006
Pokana za intervu - 20.07.2006
Uspeshno intervu - 12.10.2006
Pusnati docs kym Bukuresht - 28.11.2006
Barkodowe - 22.02.2007
Medicinski - 16.03.2007
VIZA - 04.06.2007
kapitanovn
Обратна връзка:

Re: университети

Мнение от kapitanovn »

riba_mech написа:
:lol: :lol: :lol:
Здравейте българи в Монреал, не целият свят смята, че там е каймакът на университетите и желаещите да учат. В подкрепа на гореизложеното няма да празнословя, както се прави често тук, а ще ви покажа какво пише в гугъл по този въпрос:

http://www.webometrics.info/top100_cont ... usa_canada
Не вземам отношение какви са университетите, а само искам да споделя едно мнение за подобни класации и рейтинги; най-сериозните критерии, които се оценяват там са: кой поръчва дадено изследване, какво цели да покаже с "резултата", кой го извършва и кой му плаща за това :wink:
Впрочем четох, че България е на едно от челните места в Европа в борбата с организираната престъпност! :shock:
pinko80
Обратна връзка:

университетска класация

Мнение от pinko80 »

McGill е на първо място в цяла Канада и на 5-то в света. Много трудно се влиза там. Най-малко английския ти трябва да е "флуент". Района около McGill е много красив. Който види това приказно място започва да си мечтае да учи в McGill. Concordia е на 9-то място в света. Там по-лесно се влиза и е едно добро решение за тези които не могат да учат в МcGill. Приравняването за магистърска степен е само 2 години, което значи че е единственото място където се признава БГ образованието, но с една степен по-надолу. В някои от останалите градове на Канада има филиали на тези университети, но-за там се чува че по-трудно (или е направо невъзможно) получаването на стипендия, която е жижнено важна. Някои хора, които изглежда мразят френския и провинция Квебек дават подеждаща (невярна) информация. За разлика от БГ, дипломите получени от Concordia и McGill + канадски стаж е = на успешна реализация на американския континент.
DCS - 05.05.06
Интервю - 29.11.06
Бар-кодове - 23.03.07
Медицински - 30.03.07
ОК- 16.04.07
ВИЗА - 26.07.2007
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Re: университетска класация

Мнение от filipne »

pinko80 написа:McGill е на първо място в цяла Канада и на 5-то в света. Много трудно се влиза там. Най-малко английския ти трябва да е "флуент".
Съвсем не е задължително да е "флуент".
pinko80 написа: Concordia е на 9-то място в света. Там по-лесно се влиза и е едно добро решение за тези които не могат да учат в МcGill.Приравняването за магистърска степен е само 2 години, което значи че е единственото място където се признава БГ образованието, но с една степен по-надолу.
Първо магистърска степен обикновено се взима за 2 години редовно без да е приравняване.
Второ, не само в Конкордия се признават българските магистърски степени за бакалавърски.
И трето McGill е силен в хуманитарните науки, Конкордия в техническите.
pinko80
Обратна връзка:

Re: университетска класация

Мнение от pinko80 »

filipne написа:
pinko80 написа:McGill е на първо място в цяла Канада и на 5-то в света. Много трудно се влиза там. Най-малко английския ти трябва да е "флуент".
Съвсем не е задължително да е "флуент".
pinko80 написа: Concordia е на 9-то място в света. Там по-лесно се влиза и е едно добро решение за тези които не могат да учат в МcGill.Приравняването за магистърска степен е само 2 години, което значи че е единственото място където се признава БГ образованието, но с една степен по-надолу.
Първо магистърска степен обикновено се взима за 2 години редовно без да е приравняване.
Второ, не само в Конкордия се признават българските магистърски степени за бакалавърски.
И трето McGill е силен в хуманитарните науки, Конкордия в техническите.
Хехе... Дано си прав за "флуента" :D Защото други българи казват обратното. А за останалото си прав. Само да уточня, че трябва да имаш диплома (еквивалент) на бакалавър, за да учиш 2 години за магистърска степен. В този случай приравняването на БГ диплома си е едно редовно 2 годишно изкачване на едно канадско образователно стъпало (от бакалавър към магистър). :D
До колкото знам, всички канадски университети признават (приравняват) БГ образованието с една степен надолу. То е логично. Просто не го уточних.
За третото твърдение - точно така го знам и аз.
DCS - 05.05.06
Интервю - 29.11.06
Бар-кодове - 23.03.07
Медицински - 30.03.07
ОК- 16.04.07
ВИЗА - 26.07.2007
sommer

Образованието в Канада

Мнение от sommer »

Тъй като казвате, че канадците винаги приравняват бг образованието с една степен надолу, това означава ли, че ако съм с магистърска степен от БГ,там ще ми признаят бакалавърската и ще мога да запиша магистърска? А ако съм с бакалавърска колко години ще ми трябват, за да си я приравня.
calculator

Друго мнение

Мнение от calculator »

Последно промяна от calculator на Чет Юли 22, 2010 8:38 pm, променено общо 1 път.
pinko80
Обратна връзка:

Мнение от pinko80 »

По-добре да беше споделил за какви глупости става въпрос. Или можеби си изчислил че е най-добре да се живее на социал и да се работи на черно. Всеки си има своя гледна точка за живота. И защо да не се помага на тези хора които смятат да учат тук. Едно предимство има Монреал, и това са университетите. Тази инфорнация я имах още преди да дойда тук. Запознах се с други българи, които я потвърдиха. Някои от тях са дошли в Монреал само заради университетите и като завършат смятат да се преместят в друга провинция (предимно заради това, че са скарани с френския).

Sommer чети внимателно. По-горе беше споменато, че изкачването от бакалавър към магистър в Канада отнема около 2 години. Oстаналото прочети на сайта: www.concordia.ca

Хехе... Стари кучета от други провинции здраво лаят :lol:
DCS - 05.05.06
Интервю - 29.11.06
Бар-кодове - 23.03.07
Медицински - 30.03.07
ОК- 16.04.07
ВИЗА - 26.07.2007
sommer

Мнение от sommer »

Благодаря за информацията за университетите, а относно това дали си от 2 или 20 години няма никакво значение, важното е какво си преживял и разбрал.
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

брех конкордия 9 та в света ли била

дайте някоя по-официална статистика по въпроса, да има да се фукам
(без да ме хванат в лъжа)
:love: :thumbsup:

за мгил бях чул че е в топ 10, но за конкордия нямам инфо
знам само че комп.сайънс факултета е по-добър от мгилския (моя демек ;) )

бтв споменахме ли че таксите за семестър са около 1000- 1100 usd. които даже ти се плащат от стипендията и ти идва безплатно.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола