Здравейте
Може и да е изтъркан вече този въпрос и много да е коментиран, но аз се притеснявам.
Може ли да се напуска страната, когато имаш заем към определена банка?
Предварително благодаря на тези, които ще ми отговорят и успех на всички.
Да ,колкото и да е чудно и тук вземат под внимание кредитната история вече. Помня как преди около 5 години ходих да се моля за едни 1200 лева та трима поръчители и не знам какво си , та дори ми искаха и фактури за похарчените пари.
Сега вече ми се обаждат да ме питат дали не искам заем и то от същата банка на преференциални лихви.
driver написа:Да ,колкото и да е чудно и тук вземат под внимание кредитната история вече. Помня как преди около 5 години ходих да се моля за едни 1200 лева та трима поръчители и не знам какво си , та дори ми искаха и фактури за похарчените пари.
Сега вече ми се обаждат да ме питат дали не искам заем и то от същата банка на преференциални лихви.
В България няма такова нещо като кредитна история. Единствено, което може да се види са ипотечните заеми, вписани в АГЕНЦИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА. Но там само може да се види дали имаш ипотечен заем или не.
Дали си го плащаш редовно може да се види само в банката от която е теглен кредита.
Така че у нас все още няма такова нещо като кредитна история.
Момчета, има си кредитна история. Естествено е малко преиначено понятие, но поне в рамките на една и съща банка, си я има, и ако е добра, може да се получат преференциални условия (по-ниска лихва, намален брой гаранти/поръчители, и т.н).
При мен си беше така, без значение, че моята история е нулирана преди известно време, приеха ме радушно. За жалост в другите банки си без такава история
Имах предвид друго Да добра кредитна история гледат само в същата банка, но не погасяваш ли редовно има национален регистър на кредитите и от там за всички банки е видно че си лош кредитоплатец.
Благодаря, на всички, които разискваха по- тази тема.
Аз естествено нямам намерение да не си погасявам заема, просто попитах дали може да се напусне България с заем от българска банка и дали това се декларира на летището преди тръгване.
Успех желая на всички и на тези, които чакаме визи и на тези, които им предстои интервю.