Въпрос от BC към Квебек и Албърта

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
flyfish

Въпрос от BC към Квебек и Албърта

Мнение от flyfish »

Какъв клас ще дадат в BC на човек с шофьорска книжка от Квебек,клас 5,но с минимален стаж като шофьор,примерно взет road test буквално преди дни?Питам,щото ми трябва клас 5 за работа в BC ,а съм едва с клас 7L ,а тук в BC ,по закон трябва да чакам 2.5 години , за да имам право да се явя на изпит за клас 5 :shock: .В Квебек такива класове като 7L и 7N дори няма .Клас 5 там от нулата се взема за 8 месеца-1 година,а тук за 2.5-3 години.Как стоят нещата с книжките в Албърта?Питам,щото ако има вариант да взема еквивалентен клас в друга провинция,ще го направя.Ако пък не става,ще чакам 2.5 години.Ужас...Ах,защо не се омъжих за Пища Хуфнагел :lol:,тъй де ,къде блях 30 години,че не изкарах книжка в БГ.
/Признавам си за Пищата и се коригирах,ама разводняваш ми темата,бе човек,т.е.... трол :lol:
Последно промяна от flyfish на Пет Юли 20, 2007 9:13 pm, променено общо 1 път.
Аватар
troll

Мнение от troll »

Грешен цитатат !!!!
Това направо е престъпление!

Изображение

“Трябваше да се омъжа за Пища Хуфнагел*…”

--------------------------------------------------------------
* Пища Хуфнагел – противоречив незнаен герой (не се появява в кадър) – символ на женската бунтарщина след 60-тия й Юбилей индивидуално плюс минус 5 години… Визира се стремежа на лирическата героиня да убеди мъжа си, че тя е взела изключително неизгодно за нея решение за това как да й протече семейния живот.
Справка – филма “Семейство Мейзга” (това е кражба от един дирник)

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Bo ... 1945948163
Аватар
7George

Книжка

Мнение от 7George »

Ти малко си го объркала първото изречение, ама те разбрахме.
В Албърта ако нямаш книжка от другаде с поне 2 години стаж (и я представиш преведена на правителството), ще си стоиш поне (или близо 1 година със клас 7, а след това като вземеш <5 GDL > си оставаш така още 2 години. След това отиваш на advanced road test и чак след това ти дават чиста клас 5, с която може да се работи.
Май нещо като при вас в BC.
Ако нещо бъркам, виж тоя сайт:
http://www.saferoads.com/drivers/driver ... ivers.html
http://www.servicealberta.gov.ab.ca/mv/operator.cfm
И освен това, трябва да докажеш, че си постоянно заселил се в провинцията...
Embrace your climate change!
Аватар
troll

Мнение от troll »

Как е в Кебек?
Ако нямаш книжка т.е. ако това ще ти е първата книжка
1. взимаш си теста
2. или една година караш с които си искаш или 8 месеца караш някои от курсовете одобрени ......
3. като си вземеш и практическия ако си между 16-24 години има рестрикции, но май не е това случая та след гореописаното имаш клас 5. (или както го наричат туй тук - разрешение за превозно средство за разходка :lol: )
http://www.saaq.gouv.qc.ca/permis/permis_promenade.html

С което ако работата ти налага можеш да караш и фадрома. :lol:
flyfish

Мнение от flyfish »

Албърта отпада като вариант ,защото е същото като в BC- 3 години за клас 5.Сега надеждата ми е в квебекчаните.7,ти какво не разбра в първото ми изре4ение?Питах какъв е BC еквивалента на квебекска книжка клас 5,но стаж по-малко от 2 години.Имам приятели в Монтреал.Момчето си отиде с българската книжка и дълги години стаж,набързо взе клас 5.Жена му ,обаче ,наскоро е минала теоретичния тест и сега има клас 5 learner,след 8 месеца има право да се яви на практическия тест и получава същия клас като мъжа си.Идеята ми е,ако книжка клас 5 от Квебек,независимо от годините стаж,се приравнява на клас 5 тук,просто да си взема road test-а в Квебек.
flyfish

Мнение от flyfish »

Troll,благодаря за отговора.Е,кажете сега на какво прилича това-в една държава,такова разминаване в закона-в Квебек ставаш пълноправен шофьор от нулата за 8 месеца,същото в западните провинции става за 2.5 години. :roll:
Аватар
troll

Мнение от troll »

Това дава количествено измерение на мнението на властите, за колко време един човек жител на определена провинция може да изучи нещо толкова сложно като управлението на кола.
Накратко:
"Това, за което на другите провинции им трябват векове, ние у Кебек го правим за няколко години." :lol:
Аватар
Todd

Мнение от Todd »

flyfish написа:Е,кажете сега на какво прилича това-в една държава,такова разминаване в закона...
За каква държава става дума? Канада? Че това не е държава, ако не се го разбрали! А конфедерация на провинции! Т.е. всеки си е "башка луд" :lol:
Бай дъ уей, шофьорите в Квебек били най-лошите в Канада (според едно скорошно проучване), защо ли!?!?!
По-добре малък ум, отколкото голям цирей!
Аватар
7George

driving

Мнение от 7George »

7,ти какво не разбра в първото ми изре4ение?Питах какъв е BC еквивалента на квебекска книжка клас 5,но стаж по-малко от 2 години.
Сига вече разбирам. Само мога да кажа, че дошлите в Албърта от Кебек сменят техните книжки клас 5 за пълноправни такива клас 5. Не съм сигурен дали има значение стажа им като шофьори на тази степен, само знам че в реджистрито гледат в компютъра и знаят датата на издаване на книжката в Канада. Нека се обадят такива дето са се преместили в BC с такива книжки.
Защо не попиташ в някой "реджистри офис" за това? Може да ти спести доста усилия и "живот в Quebec". :lol:
Аватар
pepino

Мнение от pepino »

Здравейте, мога да ви кажа моя случай. Пристигнах в Кебек от БГ'то и си изкарах книжка за има няма 2 месеца. След 7 месеца се преместих в Албърта и ми изкараха тукашна за 1 седмица без проблем, но наистина трябва да докажеш че живееш тук. Приятелката ми няма книжка от БГ и си изкара само теорията в Кебек, и сега трябва да чака да и мине годината за да изкара и практиката. Предложиха и в регистрито да и сменят кебекарската условна книжка за тукашна. Обясниха и че единствената разлика м/у Кебек и Албърта е че в Кебек ако караш курс можеш да изкараш практическия изпит 8 месеца след теорията, или 12 месеца ако нямаш курс, а в Албърта е 12 месеца независимо дали си изкарала курса или не.
flyfish

Мнение от flyfish »

Пепино,въпросът е дали твоята приятелка като мине road test-а в Калгари, да речем след 12 месеца,ще и дадат-клас 5,защото е започнала по квебекската процедура,според която след 8-12 месеца си получаваш клас 5,или ще и дадат клас 7N по западняшката и ще я накарат да чака още 1.5-2 години за клас 5.Ей това е много важно.
Аватар
pepino

Мнение от pepino »

Доколкото разбрах от моя постинг, клас 7 ще и дадат веднага, а клас 5, година след теорията от Кебек.
Аватар
7George

driving

Мнение от 7George »

Това как сменят в Албърта, не означава, че ще стане същото и в Би Си.
Понякога е субективно и зависи от служителя в реджистрито.
В Албърта няма такъв клас 7N, има 5 GDL. Но служителката може да прецени, че имаш под 2 години шофьорски стаж в Канада и затова ти я сменят за 5 GDL. Минал съм по тоя път, макар и с NL книжка.
Има надежда, ако вземеш кебекарска клас 5 и се върнеш във Ван.

Ама трябва да поживееш в Кебек - може пък да ти хареса.
flyfish

Мнение от flyfish »

Знаех си аз,че няма да е лесно тези от ICBC да си кажат какъв BС клас ще дадат на книжка издадена в Квебек ,клас 5,под 2 години.Днес отидох в един офис,стоях и се разправях с тях сигурно поне 20 минути,то шефа ли не викаха,еееее не ми казаха и това е.Останах с впечатление,първо че не знаят,второ че не искат да ми отговорят .Казаха ми да си занеса квебекската книжка и там на място щели да решат :shock:.Сега ще бъде едно ходене по мъките докато разбера истината.Между другото преди да извикат шефа,една от служителките ми каза,след допитване до колежката,че ако книжката е от по-малко от 2 г,тук ще ми дадат клас 7N,но няма да ме карат да чакам 2 години за клас 5,а ще мога да се явя веднага на road test за клас 5.Моля,ако има преместили се от Квебек в BC с нови шофьорски книжки да споделят какъв клас са получили в BC.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Публикувай отговор