Ние вдигаме байрака

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
ilka

Мнение от ilka »

hullboy написа:
Защо не вземеш да отидеш в един старчески дом в България по време на почивката си Rolling Eyes тогава може и да ти просветнат някои неща..
Гарантирам ви че не е все тая в частен дом за 700 лв. на месец и държавен такъв за 40 на меесец.
аха, то в България има много пенсионери, дето могат да плащат по 700 лв на месец :evil: хора, които са работили съвестно цял живот и са плащали данъци....
момче, на коя планета живееш :twisted:
пак сме тук :-)
PAGAN

Мнение от PAGAN »

Темата която започваш е много сложна. Да, някои възрастни хора може и да са по-щастливи в Малко Конаре, и да искат да умрат в къщата в която са се родили и в която е минал целият им живот. Други може да преценят ,че предпочитат удобстват на старческият дом, където някой ще се грижи за тях. Tрети просто нямат избор и против желанието им биват настанявани в такива домове. Същото важи и за Канада. И тук много канадци се разкъсват между кариера, грижи за децата и грижи за възрастни родители , т.н. Sandwich Generation. Не мисли , че възрастните канадци отиват подскачайки от радост в старчески дом. Тук таксите започват от $1600 за стая в която са настанени двама и стигат до над $2000 са самостоятелна такава. На някои държавата поема част от таксата, но има и такива които си плащат сами цялата такса.

Мисля да свиваме байряка по тази тема, че стана дълга и широка :lol:
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

Илка ти четеш ли всички постинги в тази тема или само пишеш докато си пиеш кафето сутрин.
Само 2-ве страници по назад Хълбой е написал следното.
Пенсията на родителя плюс имот на родителя който може да се даде под наем или продаде плюс средства пратени от сина / дъщерята които са в Канада.
Хълбой изкарва достатъчно за да може да отдели 400 - 500 лв на месец и заедно с другите доходи нещата се нареждат.
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

Темата която започваш е много сложна.
Сложна или не това ни чака рано или късно ако ще оставаме в Канада.
Хълбой е откровен сяда на масата за преговори и казва с какво може да помогне. Ако родителя иска да си умре в собствената къща чудесно това е неговия избор.
Хълбой казва ясно че в Мало Конаре не може да отиде за да помага с каквото може там.
Последно промяна от hullboy на Чет Юли 19, 2007 1:11 am, променено общо 1 път.
Godis

Мнение от Godis »

Dparo u TaHq написа:Godis ,недей казва така,по-добре не си и помисляй,не знаеш какво ще ти поднесе живота.
....
Затова Godis просто се моли и се радвай,че вашите са здрави и нека да е така и за всички.
Здравето е най-важно! А тук в БГ то се отнема по много начини,предоставяйки ни висок стандарт :)
Знам много добре какво е щото такъв период съм минал преди десетина години. В интерес на истината, не аз, а моите родители, които гледаша техните родители. Алцхаймер не е ли т.нар. склероза? Е, и аз гледах как дядо ми падаше надолу а синът ми растеше и по едно време се бяша изравнили ментално. После кома и т.н. и т.н. Абе тежки години бяха за родителите ми.

Но пък в едно съм сигурен - у дома ще им е по-добре отколкото в дом. Не ви знам тук ли сте или в БГ, но (поне в Квебек) не са рядкост скандалите за отношението на персонала към хората в старческите домове. Па ако ще и да плащаш пребогато, в крайна сметка работата е тежка и ако на родителите ти се падне да ги гледа някой психо, жална им майка. Щото ако стигнат дотам че няма кой да ги гледа и разчитат на сестри, надали ще подадат и оплакване, т.к. просто ще им го върнат тъпкано.
ilka

Мнение от ilka »

hullboy написа: Пенсията на родителя плюс имот на родителя който може да се даде под наем или продаде плюс средства
пратени от сина / дъщерята които са в Канада.
тъй, тъй - те всички синове и дъщери са в Канада :evil:
П.С. а относно пищящите внуци - е, моите родители предпочитат пищящите внуци да са около тях -
мило им е разбираш ли :evil: а не като някои да си отидат да си живеят живота в старчески дом :shock:
П.С.2 първо да ги беше направил тез внуци, пък тогава да приказваш :P
пак сме тук :-)
PAGAN

Мнение от PAGAN »

Съгласна съм с това. Проблемите в тукашните домове произлизат именно от това, че възрастните хора в тях имат не толкова нужда да са чисти и нахранени, колкото имат нужда някой да им обръща внимание и да общува с тях. Това е най-големият проблем. Недостатъчният персонал също допринася за това.
survivor

Мнение от survivor »

Godis написа: Знам много добре какво е щото такъв период съм минал преди десетина години. В интерес на истината, не аз, а моите родители, които гледаша техните родители. Алцхаймер не е ли т.нар. склероза? Е, и аз гледах как дядо ми падаше надолу а синът ми растеше и по едно време се бяша изравнили ментално. После кома и т.н. и т.н. Абе тежки години бяха за родителите ми.

Но пък в едно съм сигурен - у дома ще им е по-добре отколкото в дом. Не ви знам тук ли сте или в БГ, но (поне в Квебек) не са рядкост скандалите за отношението на персонала към хората в старческите домове. Па ако ще и да плащаш пребогато, в крайна сметка работата е тежка и ако на родителите ти се падне да ги гледа някой психо, жална им майка. Щото ако стигнат дотам че няма кой да ги гледа и разчитат на сестри, надали ще подадат и оплакване, т.к. просто ще им го върнат тъпкано.
Годис, видял си какво може да бъде покрай дядо ти, ама родителите ти като са го гледали сигурно са били пенсионери, пък и явно не са имали и те деца да гледат. Представи си да му се случи нещо на твой родител докато още работиш и имаш и деца да храниш. Предпочитат те да си бъдат вкъщи, ама като вкъщи няма никой по цял ден защото младите са на работа/училище? Ти едно бебе би ли оставил само по цял ден? И човек да вземеш да го гледа, пак не знаеш какво ще го прави, също като в домовете. А като се върнеш от работа вкъщи - колко време мислиш че ще имаш за този родител - ако трябва за тези няколко часа вечер да си оправиш домакинството, да си видиш децата, да му изчистиш и изпереш на него и т. н.? Аз лично съм на принципа че ако родителят е живял винаги със семейството ти, то е нечовешко да се изолира. Но лично аз ще направя всичко възможно да спестя това на децата си един ден. Не мисля че домовете за пенсионери за лош вариант за мен. Ако стигна дотам че да не съм автономна, предпочитам да си плащам на някой да ме обслужва, а не да гледам децата ми как се разкъсват между собствения си живот и мен и как се мъчат.
zorina

Мнение от zorina »

ей хора, много болна тема сте подхванали ....тук майтап няма и който не е гледал възрастни , болни хора, при това близки, моля да си спести мнението.......... :evil:

напълно подкрепям и Илка и Сървайвър.

и незнам да има българин, бил той и напълно здрав , като чуе че му гласят старчески дом да не изпадне в кома :?: :?: :shock:
Българинът живее единствено заради семейството, заради деца , заради внуци, правнуци и тн....това е в природата му... и няма по-страшно от това да го отделиш и лишиш от всички преживявания, които дава семейната обстановка.... да не гооворя , че желанието да помага и да е полезен никога не престава...

Да, много е трудно, изисква и средства, и грижи и внимание, понякога е и досадно, но пък с нищо не можеш да сравниш тези моменти, които си подарил на един човек, който няма друга радост и който знае , че дните му са преброени. В крайна сметка той затова е живял цял живот: да е сред близките си.

и още нещо, имам една жълта в офиса, която се грижи за доста възрастната си майка (91 г)и често говорим по тази тема.....
ее, жълтата неведнъж е казвала и се гордее от факта, че майка й е вкъщи, колкото и трудно да й е се справя, а останалите, които са си пратили родителите в "супер домове" гледат да се изнижат по-бързо и гълтат жабета :lol:
ноо, разни хора, разни идеали :wink: 8) хубаво, е че можем да избираме 8)
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

Правилно сървайвор мислиш съвременно и разумно. Като добавим че сме в Канада а не в БГ много други алтернативи не ни остават.
Който смята че трябва да е родителя си до последния му момент да си стои в БГ.
Всеки помага с каквото може. Тези от Канада с финаносви средства, тези от БГ с пазаруване и готвене да кажем. Последните две и и други услуги могат и да се купят.( да се плати и друг да ги свърши )
Отделно човек който никога не е бил в дом за възрастни не може да прецени къде му е по добре след като не е бил.
Като добавим и факта че сина / дъщерята плащат 60 % от 700 лв. което в главата на възрастния е колосална сума е разбираемо да се дърпа защото си мисли че така е в тежест на сина / дъщерята финансово.
Аз тъкъв проблем нямам защото сядам и обяснявам че много по голяма тежест ще е за мен да съм на работа и да се чудя какво да правя и как да помогна след като не съм специалист по гледаане, не съм медицинско лице и не мога да съм на разположение 24 часа.
Като прибавим и факта че съм в Канада избора натежава към дом за възрастни ако иска родителя.
Godis

Мнение от Godis »

survivor написа:
Godis написа: Знам много добре какво е щото такъв период съм минал преди десетина години. В интерес на истината, не аз, а моите родители, които гледаша техните родители. Алцхаймер не е ли т.нар. склероза? Е, и аз гледах как дядо ми падаше надолу а синът ми растеше и по едно време се бяша изравнили ментално. После кома и т.н. и т.н. Абе тежки години бяха за родителите ми.

Годис, видял си какво може да бъде покрай дядо ти, ама родителите ти като са го гледали сигурно са били пенсионери, пък и явно не са имали и те деца да гледат. Представи си да му се случи нещо на твой родител докато още работиш и имаш и деца да храниш. Предпочитат те да си бъдат вкъщи, ама като вкъщи няма никой по цял ден защото младите са на работа/училище? Ти едно бебе би ли оставил само по цял ден? И човек да вземеш да го гледа, пак не знаеш какво ще го прави, също като в домовете. А като се върнеш от работа вкъщи - колко време мислиш че ще имаш за този родител - ако трябва за тези няколко часа вечер да си оправиш домакинството, да си видиш децата, да му изчистиш и изпереш на него и т. н.? Аз лично съм на принципа че ако родителят е живял винаги със семейството ти, то е нечовешко да се изолира. Но лично аз ще направя всичко възможно да спестя това на децата си един ден. Не мисля че домовете за пенсионери за лош вариант за мен. Ако стигна дотам че да не съм автономна, предпочитам да си плащам на някой да ме обслужва, а не да гледам децата ми как се разкъсват между собствения си живот и мен и как се мъчат.
Survivor, нещо не ти разбрах мисълта. Много 'ако'-та ! Да не се отклоняваме от нормалния сценарии, щото всичко може да се случи и няма смисъл да гадаем. Говорим за нормални положения и не за това какво ще правим ние (щото може да не доживеем даже до склероза), а за родителите които са вече на годинки.
Dparo u TaHq

Мнение от Dparo u TaHq »

:uhoh2:
Преди малко с моето момиче се чухме ,тя още малко е на работа.От 7 месеца работи в НОИ.Преди около половин час е отказала молбата за увеличаване на пенсия на момче,което било без двете си ръце,защото според "някои" дето са писали законите трябвало да бъде Инвалид първа група за да може да има увеличение на пенсията и да използва и други мъкар и нищожни помощи.
ТЕЛК комисията е трябвало пожизнено да му дадат Първа група инвалидност,тъй като не виждам как отново това момче ще има ръце....:(
Е това е БГ,от ден на ден хората подлудяват,а тези дето са на "върха" им гледат сеира и все с нещо ги тормозят като опитни зайчета.
zorina

Мнение от zorina »

пропуснах нещо от нормалното положение.....
един възрастен болен човек не яде, едно кисело мляко и сирене са му достатъчни, а от пари той няма и представа, единствената асоциация за 'дом' в неговия детски мозък е, че той повече не е желан....от близките си!
НО, тъй като българина е предвидлив той несъмнено си има скрити паричнизапаси някой да го гледа, като вземе да не може да ходи....
ако пък няма ние ще пращаме, само и само да не е старчески дом :wink:
пък и там има волонтиър
:wink:
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

KolioBalkanski написа:ей такива хора като Драго и Таня ще се оправят в чужбина и за такива има смисъл да имигрират...не за онея дето още държат поличките на майка си или ги е страх от труд или пък се чудят как да изкръшкат.
Има и друга прослойка, такива които в БГ са разглезени ама са лакоми за повече - на такива ще им е по добре да си седят там.
Не знаеш колко си прав само - като гледам постингите им ще си паснат идеално на средата :lol: . Само едно нещо ме притеснява - както мрънкат и се оплакват от България , да не вземат да мрънкат и да се оплакват и като дойдат тук, че този или онзи им бил виновен. :lol: :lol: :lol:
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

abe хора , върнете се към темата , а тя е за "Байряка"- какъв е той- бял, на Райна Княгиня, пиратски, възрожденски ... :lol:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Заключено