Моля,дайте съвет !

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
Mark
Мнения: 1258
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 12:25 am

Re: da

Мнение от Mark »

alen vid написа:... да отидеш в болница ,да те оперират , да те изпишат , да ти се случи нещо буквално пред вратата им ........ и те да викнат Амуланса и да те чарджат за което !!!!
...
Може би ако беше станало вътре в болницата нямаше да викат линейка, но знае ли човек ...

Аз не бих платил веднага ...

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
alen vid
Мнения: 418
Регистриран на: Съб Юни 05, 2004 10:12 am
Местоположение: sofia

да !

Мнение от alen vid »

Ivet написа:Според мен вариантите са два - 1. Да платиш, да им теглиш една на ум/на глас/ или както там ти дойде и да забравиш. 2. Да платиш и после да съдиш болницата/служителката. Вариант да НЕплатиш няма. :wink: Аз бих избрала вариант 2. :wink:
Благодаря Ивет ,
за съветите , искам да благодаря и на всички ,които споделиха с мен какво мислеха по въпроса - наистина ми помогнахте , казвам го напълно серйозно .

Нека да споделя и аз какво в крайна сметка направих по-случая , може и да помогне на някой в подобна ситуация ,значи :
- обадих се на тел: (403) 268-2622
- предварително е важно да си знаете къстъмар номера .
- свързах се със служител и разговаряхме по ситуацията , /обяснявате детайлно всичко - разговора се записва /
- служителката потвърждава няккакъв си реферанс номер , след което ми даде адреса на който да напиша обяснително писмо с детайлите и или щели да върнат парите /ако си платил вече / или щели да ти отговорят поради какво все пак се налага да платиш /въпреки неуместната ситуация /

тук е местото да споделя ,че служителката ,също изрази недуомение за нещата в моя случай и каза ,че е убедена ,че се касае за недоразумение .
т.е. , имало си в/към болниците ,както спешно така и реанимационно отделение и приемно и спешно приемно отделение .
Определено се касаело за недоразумение със служителката ,която е алармирала Амбуланса !!!! - и ако искам да подам оплакване към болницата за тази служителка .
При така полученото обяснение , аз, обясних, че в никакъв случай не възнамерявам да подавам оплакване към онова момиче -на рецепцията в болницата а даже обратно - искам да й благодаря ,защото тогава единствено тя направи въобще нещо за нас /другите седяха и бляха /.

С една дума стана ясно , че се касае за недоразумение , а не за УЗАКОНЕН РЕКЕТ /клиента е клиент , пациента е пациент НО само до прага на външната врата на заведението !!!!! /

Както и преди казах , за здраве пари се не броят - ако трябва и двойно бих платил , ВАЖНОТО Е ДА СМЕ ЗДРАВИ , не ме е яд за парите , яд ме беше за ОЧЕВАДНАТА ИДИОТЩИНА /ако това е регламент от здравната система на прословутата Канада / , за мое успокоение се оказа ,че случилото се НЕ Е СИТЕМА , НЕ Е УТВЪРДЕН РЕГЛАМЕНТ - а недоразумение
/но то ,от своя страна е приемливо ,предвид ,че момичето е искало само , - да помогне на жена ми ./
Майната им на парите - пари ще изкараме , няма да обеднееме с 200 кинта !!!! - с една дума аз се чувствам удовлетворен , - не ме гложди вече чувството за несправедливо отношение към мен или семейството ми !!!
На последно място да кажа/споделя ,че служителката даде адреса :
ТHE CITY OF CALGARY
SUPERVISOR AMBULANCE ACCOUNT
P.O. Box 2100
Station M
T2P 2M5

това е адреса на който да се обръщаме в случаи на недоволство и недоразумения , както и за възтановяване на заплатени суми или отменяне на назначени такива .
alen vid
Мнения: 418
Регистриран на: Съб Юни 05, 2004 10:12 am
Местоположение: sofia

!!!

Мнение от alen vid »

zorina написа:хайде малко да обнадеждя :D радвай се, че въпросната случка се е развила тук, защтото ако беше в БГ никой нямаше не само линейка да ти прати ако ПЪРВО не си платиш :) тук поне това е на второ място :o просто няма нищо безплатно.. :wink:
Zorina ,
благодаря ти , че се включи по-темата ми , но да ти кажа ,ти отваряш - напълно нова тема за разговор :D , не ми се иска да отваряме тема от рода сравнение на здравни услуги БГ vs КА ..... :beer: :beer: :
Но тъй като така или иначе намекване ,все пак има , -да ти кажа ,че аз съм доволен от обслужването което съм получавал в Българя по-отношение на здравни услуги !!!
И нещо друго искам да ти споделя /което си е само мое мнение - не искам да те ангажирам с него или да твърдя ,че е 100% верното такова / , а имено:

- в Канада, и по точно в градовете на Канада ,в които съм живял и живея в момента , съм се убедил в точно две неща :
1. СИСТЕМА /къде добра ,къде не до там изкусорена : - ИМА , и ТЯ ,е ориентирана към потребителя и клиента / .
2. РЕГЛАМЕНТ - има и то доста добър , нещата са описани като процедури и манипулаций и мърдане няма .
може би тук е местото да ти разкажа накратко една случка ,на която лично аз бях свидетел , а имено:
- в съседство с жилището ми имаше един съсед /по-БГ стандартите - той трябва да "го играе " мутра / баровец, - скъпа къща огромен двор лъскави коли 3 броя и т.н. и т.н. / , та една вечер - същия този юнак - беше си спретнал купон - як купон , музика ,смехове , глъчка , шум от идващи коли и т.н. .......... абе ,гледам 21 часа стана , 22 часа стана 23 часа стана - абе тоя не спира с купона - щума си е як и това е :D :D :D , .......... по едно време , от съседния апартамент излезе съседа /абсолютно обикновен човечец ,наемател . местен / и отиде до двора на Баровеца ,разговаря нещо с една мадама там и после пак се върна към блока - влезе си във входа /аз си казвах - абе и тука е като у НАС В БГ - с баровците нема оправия :idea: / , гледам след малко човека /абе няма и 5 мин./ излезе пак на улицата и запали цигара , гледаше по-продължение на улицата ...............
по едно време две полицейски коли довтасаха и двама полицаи слезнаха от колите , нашия човек се запъти към тах - поразговаряха и полицайите тръгнаха към двора на баровеца ,........................... за секунди , ЗА СЕКУНДИ ТИ КАЗВАМ музика , шум ,глъчка СПРЯ , ама за секунди !!!!! - излезе баровеза /този път лично той а не мадамата / и започна да кима ....КИМА С ГЛАВИЦА ...само кима с главица НЕ ГОВОРИ , говориха полицаийте :idea: :idea: :idea:
след това , баровеца тръгна към съседа , който между впрочем си седеше ,малко по-отстрана и май - беше запалил втера цигара , .....
значи като баровеза тръгна към човека си казах : "ЕЙ СЕГА СТАНА КЮТЕКА - сметай, тоя ще му помели главата от бой "
да ама не !!! - двамата лафнаха за минута две , баровеца му протегна ръка - здрависаха се , баровеца се върна в двора си - и патакламата ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ПОВТОРИ , НЕ САМО ТАЗИ НОЩ А И ПОНЕ ДОКАТО ЖИВЯХ ТАМ ТОВА НЕЩО НЕ СЕ ПОВТОРИ !!!!!
Така че , РЕГЛАМЕНТ ИМА , и май няма чичо Владика пред него за доста народ тука !!!!!
А дали е така в България ?


така че , като ми казваш :
" - хайде малко да обнадеждя радвай се, че въпросната случка се е развила тук, защтото ако беше в БГ никой нямаше ......"
, аз знам какво имаш предвид и в общи линий съм съгласен с това което казваш .
Но това не ми пречи да видя нещата , които ми се случват и тука в Канада - само от "розови очила "...... ЗАЩОТО :

3. Въпреки регламента и реда , на мен буквално не ми се случи досега /от пребиваването ми в Канада / да получа даже едина Услуга , без при което да не пострадам от некомпетентността на обслужващия персонал !!!!!!! - казвам ти честно - ЕДИН ПЪТ не ми се е случвало .
И не защото съм претенциозен - не , даже твърдя ,че след заявяване на правата си - получавам необходимата справедливост /вярно изнервящо и времегубещо заятие .... - ама има резултат /
:beer: :beer: :beer:
Някои , от моите приятели ,казват :- да отида да пална една свещичка против уроки , други казват : - добре де ти кво очакваш от тези хора наети буквално от улицата /поради необходимост от работна ръка / .

В крайна сметка ,искам да споделя с теб , моето мнение :
според мен в Канада , има регламент , законност , дисциплина и се следи за спазването на които -доста стриктно /и наистина се създава чувство за равно-поставеност сред населението /,
но ,от друга страна, в Канада има и доста високо ниво на некомпетентност и липса на традиций и опит .

В България , има регламент има законова база , но органите които ,трябва да следят спазването на които - изпитват УЖАСЯВАЩ СТРАХ от мутри и баровци ,- последните буквално безчинстват и се гаврят със закона и порядките .
Но пък в България никога не ми се е случвало да получа некомпетентно обслужване - може би въпрос на късмет , но не мога да си кривя душата и да кажа обратното .
zorina
Мнения: 420
Регистриран на: Сря Авг 17, 2005 2:40 pm
Местоположение: Торонто

Мнение от zorina »

Aлен,

абсолютно съм съгласна с това, което си написал....
разбира се , че в БГ има прекрасно здравеопазване, стига да можеш да си го позволиш.....
просто акцентирах, че в Канада може да получиш помощ (качествена или не......., но все пак) и после да си плащаш, докато в БГ е обратното.

относно тукашното здравеопазване нямам много представа, не искам и да имам....дано да не се налага...от това, което чувам ми се изправя косата..
но има един друг, че в БГ вече има супер нови технологии, както и специалисти, и ако плащаш ще знаеш за какво, докато тук малко се съмнявам :wink: успех!
peter_pan
Мнения: 883
Регистриран на: Нед Сеп 11, 2005 3:45 am
Местоположение: България/ Европа
Обратна връзка:

Re: Моля,дайте съвет !

Мнение от peter_pan »

alen vid написа:Значи , историята е следната :
1. жена ми ,я приемат в болница - по направление /не спешен случай/
2. операцийката минава успешно и ни казват ,че може да си тръгнеме
3. буквално на входа на болницата , на жена ми й става лошо и припада пред входа .
4 аз , тичам обратно - вътре в болницата и викам за помощ - като обяснявам какъв е случая на служителка от приемното .
5. служителката набира някакъв телефон и ми дава да обясня по-телефона за случая .
6. аз давам инфо и моля за помощ .
7 идва кола на амбуланса и преглежда жена ми .
8. Слава Богу , жена ми междувременно се е по-оправила - явно паднало й е било кръвното .
9. служител от амбуланса ми подава документ в който се разписвам , че отказваме да ползваме услугите на амбуланса .
10. колата си тръгва .
11
12 . след месец , получавам квитанзия на стойност 178,30 , които пари трябвало да платя - заради идването на Амбуланса .


Сега , аз , решението дали да ги платя или не ще си го взема сам - никой не нагърбвам с отговорност , но Ви моля за мнение :
- ТОВА НЕ Е ЛИ ПЛАДНЕШКИ ОБИР , И НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА ВЪЗРАЗЯ С/У ТОЗИ "ИСК" от страна на Амбуланса ?

Наистина ще са ми от полза буквално всички мнения и съвети !!!! - пак ПОВТАРЯМ - решението ще си го взема аз и не дътжа никой отговорен ,за мнението или съвета който би дал !!!!
В любимата на всички страна Канада, такива номера с линейките са ежедневие; в Мтл е 300/ 400 долара независимо къде отива линейката и откъде, по тая причина като ми се счупи ръката там отидох с кола на приятел;
може да им напишеш едно писмо с обяснение за ситуацията; може и да отменят сметката; описваш я както си я описал тук; пишеш писмото до тези дето са ти сложили тая сметка
точно така мисля по въпроса:)
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

peter_pan, ти май не четеш какво пишат другите или четеш през куп за грош. Щото май само себе си обичаш да слушаш. :)
Ами той човека вече обясни как е приключил случая за него съвсем малко по-нагоре. :)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
peter_pan
Мнения: 883
Регистриран на: Нед Сеп 11, 2005 3:45 am
Местоположение: България/ Европа
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

Linko написа:peter_pan, ти май не четеш какво пишат другите или четеш през куп за грош. Щото май само себе си обичаш да слушаш. :)
Ами той човека вече обясни как е приключил случая за него съвсем малко по-нагоре. :)
не виждам такова нещо по-нагоре; ако има такова нещо, извинете.
точно така мисля по въпроса:)
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Ако имаш нормалнма работа - имаш застраховка, която покрива линейки и прочие, ако си на социал или пенсионер пък държава плаща, ако доктор прецени, че е трябвало линейка, пак има някакви условия да не се плаща...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Nadi a
Мнения: 168
Регистриран на: Чет Ное 03, 2005 5:44 pm
Местоположение: Montreal

Re: Моля,дайте съвет !

Мнение от Nadi a »

peter_pan написа:
... в Мтл е 300/ 400 долара независимо къде отива линейката и откъде, по тая причина ...
Не говори така наизуст, че заблуждаваш хората. В провинция Квебек линейката ти струва 125 CAD + мисля беше нещо като 1.75 CAD/км. Така че тия твоите 300/400 долара в Монтреал ще ти стигнат за 3 линейки!
И както ти е посочил вече някой, обикновено частната застраховка в работата покрива тази сума.
Ако искаш да прегърнеш света - купи си глобус!
peter_pan
Мнения: 883
Регистриран на: Нед Сеп 11, 2005 3:45 am
Местоположение: България/ Европа
Обратна връзка:

Re: Моля,дайте съвет !

Мнение от peter_pan »

Nadi a написа:
peter_pan написа:
... в Мтл е 300/ 400 долара независимо къде отива линейката и откъде, по тая причина ...
Не говори така наизуст, че заблуждаваш хората. В провинция Квебек линейката ти струва 125 CAD + мисля беше нещо като 1.75 CAD/км. Така че тия твоите 300/400 долара в Монтреал ще ти стигнат за 3 линейки!
И както ти е посочил вече някой, обикновено частната застраховка в работата покрива тази сума.
Един приятел го таксуваха 400 не знам как са ги изчислили за 1 линейка - това е разбира се понеже Канада е дълбоко социална държава, ама няма значение - блажени са вярващите
точно така мисля по въпроса:)
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

peter_pan написа:това е разбира се понеже Канада е дълбоко социална държава, ама няма значение - блажени са вярващите
Именно, разбрахме вече че прекалено много си вервал и нищо не ти е било ясно. Както се вижда, май на твоя приятел също.
Иначе хората са си го написали кое колко струва и при кои случаи линейката вози безплатно. Ама който не знае да чете или не знае къде да прочете, или не може да остави българските си навици и привички, той бива винаги много...ама много неприятно изненадан.
А при обратния случай изненадата е винаги много приятна. Вижда се че нещата изобщо не са такива, каквито ги описват препатилите поради незнание страдалци.
И горното се отнася за всяка една държава и за всяка една житейска област, не само за Канада и за здравеопазването. С изключение разбира се на държавите, в които правото и правата на гражданите са последна грижа на управляващия режим.

ЗАБЕЛЕЖКА: Само за ушите на peter_pan
- Долу Канада! Мръсница и неверница! :):):)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Nadi a
Мнения: 168
Регистриран на: Чет Ное 03, 2005 5:44 pm
Местоположение: Montreal

Re: Моля,дайте съвет !

Мнение от Nadi a »

peter_pan написа:
Nadi a написа:
peter_pan написа:
... в Мтл е 300/ 400 долара независимо къде отива линейката и откъде, по тая причина ...
Не говори така наизуст, че заблуждаваш хората. В провинция Квебек линейката ти струва 125 CAD + мисля беше нещо като 1.75 CAD/км. Така че тия твоите 300/400 долара в Монтреал ще ти стигнат за 3 линейки!
И както ти е посочил вече някой, обикновено частната застраховка в работата покрива тази сума.
Един приятел го таксуваха 400 не знам как са ги изчислили за 1 линейка - това е разбира се понеже Канада е дълбоко социална държава, ама няма значение - блажени са вярващите
:dent: Ааааааа, ама и това ли не се е случвало на теб :lol: , а на "един приятел" :lol: :dent:
Ако искаш да прегърнеш света - купи си глобус!
Аватар
trans
Мнения: 372
Регистриран на: Съб Яну 24, 2004 2:00 pm
Местоположение: Mtl

Мнение от trans »

400$ for ambulance is the cost if the user is not a residente
Аватар
Amental
Мнения: 498
Регистриран на: Вто Апр 10, 2007 11:04 am
Обратна връзка:

Мнение от Amental »

темата е аутдеитед :wink:
DCS-15.03.08
Accuse - 10.04.08
Interview-16.06.08 ОК
Букурещ - 10.07.08
Баркодове - 04.08.08
Медицински - 21.08.08
OK - 18.09.08
Покани за виза - 20.10.08
06.11.08г. - ВИЗИ !!!Изображение
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Аз не виждам нищо странно в ситуацията, освен, ако не е станало пред спешното отделение, където има кадри способни да отреагират при спешен случай, и разполагащи със съответното оборудване. В противен случай просто служителката е повикала най-компетентния (амбуланс), те са дошли, свършили са си работата, получили са си подписа и всичко е точно. Географското разположение на събитието, че било пред болницата не виждам какво променя. Странни неща се изписаха тук :?
Освен, ако (пак упоменавам) не е станало пред спешното.
Публикувай отговор