Моля за съвет - първи стъпки във Ванкувър:)
Здравей, Фани. Имам много въпроси относно Ванкувър, но в момента най-много ме интересува следното: Новопристигнал има ли възможност да посещава безплатно разни курсове за Англииски, компютърни и т.н. Ако има и ако си наясно - горе долу за колко време могат да се почнат след пристигане и в какви учебни заведения. Евентуално, какво е качеството им. Интересува ме всичко, което се прави за адаптацията на новопристигналите в този град.
Благодаря много в аванс.
Благодаря много в аванс.
Аз не съм Фани, но мога да ти отговоря на въпроса, защото моят мъж мина тук във Ванкувър 6 месечен безплатен курс /3 ниво/. За да те одобрят за такъв първо трябва да минеш assessment test, на който преценяват на какво ниво си. Безплатните курсове са от 1 до 3 ниво, ако преценят, че знаеш повече от 3 ниво нямаш право да ходиш на безплатен курс. Тук много хора се преструват на теста, че знаят по-малко, за да бъдат одобрени за безплатен курс. Друг е въпроса дали ще има полза да ходиш на курс, който е под нивото ти. Ако посещаваш курса full time /всеки ден от 8 до 3/ продължителността е 3 месеца, part time /всеки ден от 6 до 9 вечерта/ - 6 месеца. А това дали ще започнеш веднага курса е и до късмет. Зависи дали в квартала който живееш има в момента свободни места. Понякога се започва веднага /като мъжа ми/, понякога трябва да се чака 2-3 месеца. Качеството на курсовете определено е много високо. Няма човек, който да е ходил на тези субсидирани от държавата курсове и да е на друго мнение. Преподавателите са много готини, набляга се най-вече на разговорния английски, но също така и се разискват най-различни теми, важни за новодошлите, като намиране на работа, жилище и т.н. Целта на курса е не само да се научи английски, но и всячески да ти помогне да се адаптираш в Канада. Желая ти успех.
Мая
Мая
A long time ago
in a galaxy far ,far away
Мая, благодаря че ми отдели време. Може би има смисъл (поне аз така си мисля на базата на това което казваш), че е хубаво човек да покаже по-ниско ниво на теста (аз и без тоза съм със сертификат от Квебек), но да искара курса поради поне две причини: 1. Социални контакти; 2 Адаптация. Но както знаем всеки преценява сам за себе си.
Мерси!
Мерси!
bate- az sam bil samo 1 mesez w Van- ama xorata sa dosta topli-pone spored mene.
werno 4e srawnqwam s studenite nemzi - ama bix kazal 4e e po4ti kato w BG -po toq wapros.
i drugo - ima golqma grupa BG- sresnax se s 10 - ami tiq xora me karat da wqrwam 4e prikazkata - ''kato idesch w 4uvbina -da si nqmasch rabota ws BGri '' ne e wqrna.
polojenieto ne e tolkowa kofti.
werno 4e srawnqwam s studenite nemzi - ama bix kazal 4e e po4ti kato w BG -po toq wapros.
i drugo - ima golqma grupa BG- sresnax se s 10 - ami tiq xora me karat da wqrwam 4e prikazkata - ''kato idesch w 4uvbina -da si nqmasch rabota ws BGri '' ne e wqrna.
polojenieto ne e tolkowa kofti.
Хриси, твоят познат сигурно е от тези който не понася китайците и затова Richmond му се вижда толкова страшенHrisi написа:Progresor,
Zasto ne si izberes drug kvartal razli4en ot Ri4mand.
Edin gospodin koito e balgarin ziveest v vancouver ot dosta godini izrisno mi natarti predi vreme da e vseki drug kvartal no ne Ri4mond
Tvoia volia razbira se az samo spodeliam![]()
Hrisi

Ивайло и Прогресор,
Richmond на практика е китайски квартал и 80-90% от населението му са китайци, но иначе е доста добър квартал. Познавам няколко български семейства живеещи в Richmond и всички са доволни. Кварталите които не са много за препоръчване са източните части на Dоwntown и северно Surrey. Burnaby, New Westminster и западните части на Coquitlam са районите които бих препоръчал - имат удобен транспорт (Sky Train-а минава през тях) спокойни са и наемите са много човешки. Dоwntown и North Vancouver също са много приятни, но там наемите са по-високи.
Градския транспорт не е чак толкова лош. Има квартали където автобусите минават рядко, но са много точни и, ако им знаеш разписанието няма да ти се налага да чакаш дълго. Според мене, на първо време, човек може да се оправя доста добре и без кола. После нуждата от кола се определя от това къде ще се установи да живее, къде и какво ще работи, какви са му интересите и т.н...

>Taka kato cheta mi se struva dosta dobre vuv Vancouver i poneje sum
Tova koeto triabva da te interesuva e rabotata, a Vancouver e veroiatno
nai-loshoto mesto za rabota. Horata kazvat che po 6-7 mecesa nemogat
da se "zakachat" na nikakva rabota - daje i "BIG Mac" tip, i si harchat
parite na viatara.... Taka chuvam ottam..
Tova koeto triabva da te interesuva e rabotata, a Vancouver e veroiatno
nai-loshoto mesto za rabota. Horata kazvat che po 6-7 mecesa nemogat
da se "zakachat" na nikakva rabota - daje i "BIG Mac" tip, i si harchat
parite na viatara.... Taka chuvam ottam..
Климата е страхотен. Зимата е много мека, само 2-3 дни имаше сняг, температурите винаги са положителни. Лятото е топло, но не много горещо, а вечер винаги се захлажда малко, така че се спи спокойно. Наистина вали малко повече от България през есенно зимния сезон, но все пак това е за предпочитане пред сняг и студ. А за работата не знам, то си е до късмет. Зависи и какво търсиш. Ние започнахме работа още първия месец /не квалифицирана/.
Мая
Мая
A long time ago
Ами зависи какво разбираш под "толкова"valich написа:Taka kato cheta mi se struva dosta dobre vuv Vancouver i poneje sum chuvala protivorechivi mnenia za klimata i vremeto tam, shte kajete li kak stoiat neshtata?
Tolkova li mnogo vali i e mrachno?![]()
![]()