Групова медицинска застраховка?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
мравката Z

Групова медицинска застраховка?

Мнение от мравката Z »

Договаряте се с работодателя за 15$ на час.

Имате групова медицинска застраховка във фирмата.

Как трябва да се плаща тя?

- Вие я плащате цялата

- Половината я плаща работодателя

- Половината я плащате вие (с удръжките), а другата половина, на работодателя, се изважда от работната ви заплата преди облагането и на практика вече получавате 14.50$ на час.
Ние сме независими, защото нищо не зависи от нас!
Aries

Мнение от Aries »

Зависи от договора.
В масовия случай (от моите наблюдения), една част ти се удържа директно от пей-чека, останалата ти се плаща от работодателя, но в края на годината се декларира като доход (идва ти в Т4 слипа, какво всъщност те са платили), на който трябва да платиш данъци.
При стандартна здравна застраховка удръжката е около 75 на чек (на две седмици).
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

То май е на договорка. При мен - аз плащам 1/2 и работодателят ми толкова. Включени сме аз и мъжът ми (той работи на друго място). Накрая на годината сумата платена от работодателят ми идва като приход над годишната ми заплата, но само в данъчната декларация за Квебек.
А да , удържа ми се от заплата всяка седмица (моята 1/2).
Последно промяна от IRA на Пет Май 04, 2007 4:25 pm, променено общо 1 път.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
мравката Z

Мнение от мравката Z »

IRA написа:То май е на договорка. При мен - аз плащам 1/2 и работодателят ми толкова. Включени сме аз и мъжът ми (той работи на друго място). Накрая на годината сумата платена от работодателят ми идва като приход над годишната ми заплата, но само в данъчната декларация за Квебек.
А да , удържа ми се от заплата всяка седмица.

Това, което си написала е така с изключение че сумата за застраховката която трябва да плати работодателя се изважда от заплатата и тя намалява, оказва се че това е бонус който влиза в тези договорени 15$ за заплата.
Едно е да платиш данъци върху сумата от работодателя за мед.застраховка, а друго е да ти намаляват заплатата със сумата за застраховката, която трябва да плати работодателя.

Изглежда като начин да ти плащат по-малко, защото работодателят трябва да плати половината застраховка и тя идва за теб като доход над твоята работна заплата а не като част от нея.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

мравката Z написа:защото работодателят трябва да плати половината застраховка и тя идва за теб като доход над твоята работна заплата а не като част от нея.
...
При мен е точно така, сумата която плаща работодателя ми идва отгоре над заплатата, но плащам данъци само за Квебек т.е има две различни суми за приходите в декларацията за Квебек и в декларациата за Федералната част. В същото време си приспадаш и твоята част от застраховката като разход в данъчната декларация.
Иначе това което аз плащам се вади от моята заплата не цялата затраховка. Работодателят си плаща неговата част отделно. Горе не се изразих добре.
п.с. По принцип на края на годината дължиш една сума към лекарственият план на Квебек. Когата имаш тази застаховка не я плащаш. При мен разликата между моята част от застраховката, която плащам и сумата която дължа към плана на Квебек е 200 долара за двама човек, определено си струва да вземеш групова затраховка.

При теб обаче не виждам какъв бонус е, ако ти се вади часта на работодателя от заплатата. :То така си плащаш ти цялата застраховка. :roll:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
мравката Z

Мнение от мравката Z »

IRA написа:
мравката Z написа:защото работодателят трябва да плати половината застраховка и тя идва за теб като доход над твоята работна заплата а не като част от нея.
...
При мен е точно така, сумата която плаща работодателя ми идва отгоре над заплатата, но плащам данъци само за Квебек т.е има две различни суми за приходите в декларацията за Квебек и в декларациата за Федералната част. В същото време си приспадаш и твоята част от застраховката като разход в данъчната декларация.
Иначе това което аз плащам се вади от моята заплата не цялата затраховка. Работодателят си плаща неговата част отделно. Горе не се изразих добре.
п.с. По принцип на края на годината дължиш една сума към лекарственият план на Квебек. Когата имаш тази застаховка не я плащаш. При мен разликата между моята част от застраховката, която плащам и сумата която дължа към плана на Квебек е 200 долара за двама човек, определено си струва да вземеш групова затраховка.
Разликата при теб е че само половината застраховка се вади от заплатата ти и това е нормалното според мен. Другото за данъците е ясно.
pumpy

Мнение от pumpy »

при мен цялата я плаща работодателя и на мен не ми струва нищо, освен платените данъци на края на годината
тъпото, е че когато съм на неплатена отпуска губя правото на застраховка, но работодателя продължава да ми я плаща, тоест хем не я ползвам, хем си й плащам данъците в края на годината :(
batkoto

Мнение от batkoto »

При мен е 80/20, като аз плащам 20 но това покрива цялото семейство. Важно е какво включва груповата застраховка, защото обикновено работодателя е този който е определил това в преговорите. Добре е да има хелтф, дентъл, вижън, и прескриппшън дръгс покритие. Последната имено би ти позволила да не даваш онези 400-500 долата на РАМК като годишна премия.

В самите тези е също важно да знаете какви са ви лимитите и % покритие. Дентал и вижън са скъпи и затова често имат ниски покрития затова като сраавнявате бенефитите при работна оферта разпитайте внимателно какво вклюват тези планове. Добрите планове за груповите застраховки за които знам са от Сънлайф, Стандард Лайф, и Манулайф.
Публикувай отговор