За CGA отново

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Gery R.

За CGA отново

Мнение от Gery R. »

Изчетох старите теми, свързани с CGA акредитация. Благодаря на всички за ценните съвети.

Опитвам се да изпратя апликация за евалюация на дипломата ми от УНСС, но вече има изискване българският университет да изпрати документите директно на CGA в запечатан плик с печат на гърба.

Някой да е минал по този път? Как организирахте това изпращане? УНСС има само един телефон за връзка, на който, както можете да се досетите, никой не отговаря.

Поддочух, че ако изпратя някой от мое име, той трябва да представи студентска книжка и пълномощно.
Gery R.

Мнение от Gery R. »

Относно курсовете:

До колкото разбрах могат да се взимат чрез CGA или чрез други университети/колежи. Как е по-добре да се взимат? Предимства и недостатъци?
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Здравей Гери,

На мен първия проблем ми се размина, доколкото разбирам това е ново изискване появило се относително отскоро - за съжаление не мога да ти кажа нищо конкретно за справянето с проблема.

По втория въпрос - в уеб-сайта на самата асоциация има списък с университетите и колежите чиито курсове CGA признава за освобождаване от изпит при тях, но имай предвид че това се отнася само до изпитите от първите 3 нива. За 4 и 5-то ниво изпитите се държат само в CGA и не могат да се вземат на друго място.
Предимството на взимане на изпитите извън CGA, поне според мене, е че така определено предметите се взимат по-лесно - няма толкова много асаймънти, а и вместо един финален изпит върху целия материал, както е в CGA, обикновенно се яваваш на междинен и финален изпит т.е. материала се взима на части.
Недостатъците от взимане на изпити по този начин са че обикновенно за да те освободят от 1 изпит в CGA, трябва да вземеш 2 курса в университет или колеж. Освен това асоциацията има изисквания за това с какъв успех е взет изпита на друго място - специално за колежите изискването май беше 75 точки, вместо 65 както е в асоциацията.
От гледна точка на парите май няма голяма разлика - и в двата случая си е достатъчно скъпо.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Gery R.

Мнение от Gery R. »

Благодаря ти, Коко, за информацията.

Разбрах, че членският внос е ок. $700 на година. Кога започва да се плаща - веднага със записването или чак като завършиш?
Ако взимаш някои изпити към университет не си ли спестяваш членския внос за някоя и друга година?
От друга страна като си CGA student сигурно ти тече признатия трудов стаж...

Ще се радвам ако можеш да ми разясниш.

А къде всъщност се взимат курсовете към CGA (директно към организацията)? Къде им е сградата?
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Gery R. написа:Разбрах, че членският внос е ок. $700 на година. Кога започва да се плаща - веднага със записването или чак като завършиш?
Да, годишния членски внос за студент е в този порядък. (Струва ми се че за пълноправен член на асоциацията е дори по-голям). Започва да се плаща от момента в който са те записали, като за първата година се плаща само до края на финансовата година, т.е. в зависимост кога точно си се записала може и да не платиш пълна вноска за първата година.
Gery R. написа:Ако взимаш някои изпити към университет не си ли спестяваш членския внос за някоя и друга година?
Можеш да започнеш да взимаш курсове към някой университет и без да си записана в CGA, но трябва да си сигурна че курса е признат, а също така имай предвид че имаше някакъв давностен срок - мисля че е 2 години от приключване на курса - в който CGA признават резултата от курс взет на друго място.
По този начин наистина може да се спести нещо от годишната членска вноска. Имай предвид че и за прехвърлянето на резултатите от университета в CGA също имаше някаква такса.
Gery R. написа:От друга страна като си CGA student сигурно ти тече признатия трудов стаж...
Признатия трудов стаж зависи от това какво работиш и дали длъжността ти отговаря на изискванията на CGA за признат трудов стаж.
Gery R. написа:А къде всъщност се взимат курсовете към CGA (директно към организацията)? Къде им е сградата?
Обикновенно наемат зали в някой от университетите - незнам в момента къде ги правят, но мисля че нямат собствена учебна сграда.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Peteto
Обратна връзка:

Мнение от Peteto »

Здрасти Гери,
скоро минах по тоя път- с признаването на диплома от УНССл Признаха ми повечето изпити до ниво 3.
От УНСС се вади академична справка, пиши 1 лично съобщение за да ти обясня повече.
Поздрави
Gery R.

Мнение от Gery R. »

Благодаря ти, Пете! Писах ти ЛС.

Относно получаването на академична справка - намерих отговор на въпроса си и бързам да го споделя за тези, които тепърва ще се сблъскат:

Ваш познат без пълномощно отива в канцеларията на специалността.
1. Представя копие от дипломата.
2. Попълва молба по образец от ваше име.
3. Внася такса от 35 лв. в клон на ДСК (има гише в УНСС).

Академичната справка се получава след ок. 5 работни дни.
1. Познатият ви носи плик за изпращането.
2. Внася 15 лв. пак в ДСК (за печата за достоверност)
3. Носи запечатания плик за подпечатване.

Легализираният превод може да се прибави в плика, но аз смятам да го изпратя отделно от тук, за да имам възможност да преведа предметите подходящо. Представителка на CGA ме увери, че е възможно да се изпрати превода отделно.
DessY2

CGA

Мнение от DessY2 »

:)
Gery R.

Мнение от Gery R. »

А къде си превеждате дипломите?
Моля препоръчаите ми бг преводач.
Аватар
Al Bundy

Мнение от Al Bundy »

Svetlana Mollova 905-279-7491