privet,
vypros kym otbora na znaeshtite... 3-4 meseca bachkah v edna firma na contract.. demek te mi plashtaha s cheque, no ne sa mi plashtali danyci.. az imam izrezkite na chekovete...
nyamam firma, chekovete sa na moe ime, izdadeni ot imeto na firmata za koyato raboteh.. ne mi dadoha i T4, shtoto kazaha sled kato ne sme plashtali danyci ot tvoe ime - ne ti trebe T4... losho nema..
vyprosa e kato kakvi se vodat tiya prihodi pro obyavyavaneto im za danyci, sled kato nemam firma?
self-employed ili kak..
spolai vi..
pantata-danykoplatec..
economic reality or entrepreneur test: - дали имаш контрол, собственост върху инструментите или машините или каквото и да било там, с което си свършил работата, възможност за печалба и риск от загуба. До колкото разбирам не отговаряш на нито едно от условията.
integration or organization test - дали си икономически зависим от организацията
and specific result test - ако сте се договорили за свършването на определена работа за определен период от време.
Petia написа:Според мен не си self employed a employed.
При определянето на това се правят три теста:
economic reality or entrepreneur test: - дали имаш контрол, собственост върху инструментите или машините или каквото и да било там, с което си свършил работата, възможност за печалба и риск от загуба. До колкото разбирам не отговаряш на нито едно от условията.
integration or organization test - дали си икономически зависим от организацията
and specific result test - ако сте се договорили за свършването на определена работа за определен период от време.
nikade ne moje da se razbere kakaw e choveka, ot towa kakwo e pisal.
Ako si self-employed (a ti veche si klasificiran za takaw po contract), to towa ti e business income i moje da otpiswash expenses.
Wij T1/TP! ima specialna sekcia za tozi wid income.
Ako imash poweche waprosi pishi az s towa se zanimawam.
Suglasna sum che ne e iasno kakuv e, no tova che rabotish na contract ne znachi zadulzhitelno business income. Mnogo chesto e tochno obratnoto.
I drugi sme uchili taxation .
ами къв съм.. знам ли..
просто работих 3-4 месеца в една фирма.. като tech support.. ходех по клиенти да им оправам компютрите и мрежите и такива.. и фирмата ми плащаше с чек на мое име за изработени часове.. нито тя, нито аз съм плащал некакви данъци на тези пари.. и сега трябва тия пари некак да ги декларирам като доход.. и въпросът ми е в коя графа спадат, към какъв тип доходи..
и тва е.. повече не знам какъв съм... но предполагам има доста като мен, дето работят без трудов договор, плащат им с чек за изработени часове и нямат регистрирана собствена фирма...
Petia написа:Suglasna sum che ne e iasno kakuv e, no tova che rabotish na contract ne znachi zadulzhitelno business income. Mnogo chesto e tochno obratnoto.
I drugi sme uchili taxation .
znam, daje mai se poznawame.
niamam nishto protiw kakwoto kazwash, no choveka pishe kak da gi deklarira, a ti dopalnitelno go shashkash.
pantata написа:ами къв съм.. знам ли..
просто работих 3-4 месеца в една фирма.. като tech support.. ходех по клиенти да им оправам компютрите и мрежите и такива.. и фирмата ми плащаше с чек на мое име за изработени часове.. нито тя, нито аз съм плащал некакви данъци на тези пари.. и сега трябва тия пари некак да ги декларирам като доход.. и въпросът ми е в коя графа спадат, към какъв тип доходи..
и тва е.. повече не знам какъв съм... но предполагам има доста като мен, дето работят без трудов договор, плащат им с чек за изработени часове и нямат регистрирана собствена фирма...
procheti kakwo sam ti pisal predi, posle otwori edna danachna deklaracia i otidi na sekciata za income i tam razuchi za business income.
Posle pitai konkretno, ako ne e iasno
opitai na www.ufile.com ako neshto ne ti e iasno imash si tarsachka i tia ti dava otgovora na interesuvashtite te vaprposi...az go polzvam veche 5 ili 6-ta godina i niamam nikakvi problemi...daje veche sam pochti gotov i moga lesno da si igraia s kalkulatsiite i da vidia kolko imam da vnasiam i ako napravia neshto kolko shte mi struva...abe mnogo e gotina...pone za mene