Съвет за laptop.

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
dgovani

Съвет за laptop.

Мнение от dgovani »

Здравеите! Виждам че из форума пишат доста хора от IT бранша, та бих искал да попитам следното. Предстои ми да си купя лаптоп, който ще ползвам предимно за текстообработка, ексел, интернет и тук таме като съм някъде на почивка да свалям временно от камерата и по някоя снимка. Колебая се между следните две конфигурации, които са почти идентични като цена (моля не бъдете много критични към превода на компонентите, защото е мой от скандинавски език):

* Процесор: Intel Core 2 Duo (1.66GHz).
* RAM: 512MB.
* Твърд диск: 80GB S-ATA 5400rpm.
* Записвачка: DVD+-RW DL.
* Монитор: 15.4" WXGA Bright View (res. 1280x800).
* Видео карта: Intel GMA950, max. muisti 224MB.
* Net: 10/100Mbps, Wlan a/b/g.
* Операционна система: Windows XP Home FIN/SWE/UK.
* Изходи: 1xFirewire, AC adapter, Line In/Out, RJ-11, RJ-45, 3xUSB 2.0, VGA.
* Батерия: Lithium-Ion, 3.5 часа.

Вторият е:

* Процесор: Intel Celeron M 430 (1,73GHz)
* Монитор: 15.4" WXGA (1280x800) BrightView
* RAM: 1GB 533MHz DDR2 (2x512MB), Max 2GB
* Видео карта: Intel GMA 950, 128MB jaettumuisti
* Твърд диск: Serial ATA 120GB, 5400rpm
* Записвачка: Super Multi DVD Writer (DVD+/-RW) Dual Layer
* Нет карта: 10/100
* WLAN: 802.11 b/g
* Fax/modem: 56K
* Bluetooth: Не
* Инфрачервенпорт: Не
* USB-port: 3 броя
* Изходи: S-Video, RJ-11, RJ-45, VGA
* Размери (LxKxS): 35,78 x 4,4 x 25,90cm
* Тегло: 2.98kg
* Операционна система: Microsoft Vista Home Basic FI,SE,UK,NO,DK
* Програми: Microsoft® Works 8.5, Microsoft® Internet Explorer 7.0, Windows Mail, Adobe® Reader 7.0 Windows Media Player, HP Photosmart Essential, Windows Photo Gallery, DVD Play Windows Movie Maker, Roxio MyDVD Basic, Roxio Creator Basic, QuickPlay Direct ja QuickPlay for Windows, Symantec™ Norton Internet Security™ 2007 (60d)

Казват, че процесорът в първата конфигурация (Intel Core 2 Duo (1.66GHz)) бил много по-добър, ама бихте ли ми дали пример колко е това много и примерно при какви приложения аз бих почувствал тази разлика?

Поздрави,

dgovani
bp_de

Мнение от bp_de »

за тва дето сте го ползва6 разлика няма да види6.
То дуал кора го ползват само определени приложения -просто е реклама та да вземат на хората парите.
оба4е тоя 2рия е в Вин Виста -което ЛИ4НО за мен е голям недостатак.

То за Виста няма по4ти нисто в смисъл на приложения , драивери и тн- а и като гледам колко по ''нов'' и по готин е'' ........
така 4е взимаи Intel Core 2 Duo (1.66GHz) и да не ти пука.
becks

Мнение от becks »

вистата ще ти върви и на двата, но по-добре е да имаш поне 1ГБ RAM.

идеалния вариант е втория с процесора на първия.
но за това, за което ще го ползваш няма голямо значение кой от двата ще избереш. аз бих взел втория (има повече рам и по-голям диск) :D
dgovani

Мнение от dgovani »

Ами наистина лично не знам, на на сйта на интел казват че Core 2 Duo хабял и много по малко батерия имено заради "новата" си конфигурация. Пише и други неща за бързина при процесирането на данните и че FSB e 667 MHz, a на Celeron- a e 533 MHz.....Тези неща маловажни ли са, защото все пак бих да мога да ползвам лаптопа по дълго време...........софтуера се развива и постоянно изисква все по голям ресурс!

Поздрави,
dgovani

bp_de написа:за тва дето сте го ползва6 разлика няма да види6.
То дуал кора го ползват само определени приложения -просто е реклама та да вземат на хората парите.
оба4е тоя 2рия е в Вин Виста -което ЛИ4НО за мен е голям недостатак.

То за Виста няма по4ти нисто в смисъл на приложения , драивери и тн- а и като гледам колко по ''нов'' и по готин е'' ........
така 4е взимаи Intel Core 2 Duo (1.66GHz) и да не ти пука.
dgovani

Мнение от dgovani »

Да това за Ram-a го забелязах, но в крайна сметка първата конфигурация има един свободен слот за упгрейт и бих могъл да добавя памет максимум до 4 GB, ама пък струва пари! Би ли могъл да кажеш нещо за процесорите спрямо конфигурацията в която са вързани. Какво е практическото значение на това, че в първата кофигурация FSB e 667 Mhz, a във втората 533 Mhz?

Поздрави,
dgovani
becks написа:вистата ще ти върви и на двата, но по-добре е да имаш поне 1ГБ RAM.

идеалния вариант е втория с процесора на първия.
но за това, за което ще го ползваш няма голямо значение кой от двата ще избереш. аз бих взел втория (има повече рам и по-голям диск) :D
Аватар
c200

Re: Съвет за laptop.

Мнение от c200 »

dgovani написа: Предстои ми да си купя лаптоп, който ще ползвам предимно за текстообработка, ексел, интернет и тук таме като съм някъде на почивка да свалям временно от камерата и по някоя снимка.
Ако в близките година-две ще ползваш тези приложения и не планираш игри4ки и проектиране на лаптопа е все тая, и втора ръка за 300$ ще върши същото.
Ина4е и аз съм за модерния процесор (с поне 1 GB RAM oба4е).

Добре е да има и S-Video Out, пиратски филми на ТВ-то, туй-онуй :)
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
dgovani

Мнение от dgovani »

Mogesh li da mi dadesh argumenti za prilogeniata na "po modernia" processor osobeno viziraiki perioda v blizkite da re4em do 3 godini. Tova s pametta e popravimo, zashtoto ima edin svoboden slot za upgrate, a S-videoto ne me vulnuva.......imam dvd.

Pozdravi,

R

c200 написа:
dgovani написа: Предстои ми да си купя лаптоп, който ще ползвам предимно за текстообработка, ексел, интернет и тук таме като съм някъде на почивка да свалям временно от камерата и по някоя снимка.
Ако в близките година-две ще ползваш тези приложения и не планираш игри4ки и проектиране на лаптопа е все тая, и втора ръка за 300$ ще върши същото.
Ина4е и аз съм за модерния процесор (с поне 1 GB RAM oба4е).

Добре е да има и S-Video Out, пиратски филми на ТВ-то, туй-онуй :)
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Гледай сега, дуал кор значи, че има два процесора, които работят паралелно. Това е от много голяма полза за приложения с интензивна обработка на данните и високи изисквания откъм производителност (каквито са например 3Д игрите). При текстообработка втория процесор нито ще го видиш, нито ще го чуеш (образно казано). Ако обаче планираш да ползваш за CAD в обозримото бъдеще, това нещо ще ти предостави по няколко минути повече личен живот на ден.

За паметта - и аз съм за поне 1ГБ, но текстообработката ще върви като пушка и на 512.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

По-мощен процесор, какъвто е двуядреният, ще ти е нужен за работа с приложения като CAD-системи, обработка на видео в реално време, нови игри... Затова, според мен, по-добре вторият - с повече памет е, не се изхвърляш с излишно мощен процесор... А пък на Вистата винаги можеш да й кажеш "Аста ла виста, бейби!" :D и да си сложиш добрия стар XP...поне докато не "одрайверят" достатъчно новият хардуеротрошач на Майкрософт...
Вкъщи имам един лаптоп-дядо, Toshiba Satellite Pro 430CDT, Pentium 120MHz, 48MB RAM, 2GB HDD, 8x CD, и този ретро-пич (с Уин'98 СЕ) работи перфектно с Офис 2000, Интернет, mp3... :D
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Аз бих взел първия. Памет винаги можеш да добавиш (особено ако тия 512МБ са на един слот, можеш бая да добавиш). Процесор обаче няма как ъпгрейднеш. Освен за игри и КАД приложения, двуядрения процесор е много добър например ако пуснеш да си печеш ДВД в този момент можеш да продължиш да слушаш МР3-ки и да чатиш. С другия процесор ще бъде много насечено, ако въобще някоя друга програма иска да "върви" докато ДВД-то пече. Освен това първата конфигурация има Firewire което значи че ако имаш видео-камера на miniDV формат, ще можеш да си сваляш филмите на лаптопа.
Още нещо, не казваш дали двете машини са една марка? Също така ако не са от една марка дали предлагат еднакво дълга гаранция (особено важно при лаптопите)
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Без да споря, на комп Pentium III 933MHz 512 RAM прекрасно вървят заедно записване на DVD, гледане на видео (без звук) и аудиочат.
:beer: :beer: :beer:
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Аватар
AleksandrAI

Мнение от AleksandrAI »

Няма какво да те вълнува дали е двуядрен или едноядрен процесора.
Аз бих ти препорачал Inspiron 1501 на DELL.
Ето тук може да го видиш : http://www1.ca.dell.com/content/product ... l=en&s=dhs

Поръчваш го on-line и нямаш грижа. Само при конфигурацията си избери 1GB памет.
Ето една бърза конфигурация:

Components
PROCESSOR Mobile AMD Sempron™ Processor 3500+
OPERATING SYSTEM Genuine Windows Vista™ Home Basic
LCD DISPLAY 15.4 inch Wide Screen XGA Display with TrueLife™
MEMORY 1GB DDR2 SDRAM at 533MHz, 2 Dimм

HARD DRIVE 120GB 5400RPM SATA Hard Drive
OPTICAL DRIVE 8X CD/DVD Burner (DVD+/-RW) with double-layer DVD+R write capability
GRAPHICS CARD ATI RADEON® Xpress1150 with 256MB HyperMemory™ BATTERY OPTIONS 53 WHr 6-cell Lithium Ion Primary Battery

Essentials
PRODUCTIVITY SOFTWARE Microsoft® Works 8. DOES NOT INCLUDE MS WORD edit
WIRELESS NETWORK CARD Dell Wireless 1390 802.11g Mini Card (54Mbps) edit
SOUND OPTION Integrated Audio

Accessories
WIRELESS ROUTER D-Link WBR-1310 Wireless G Router

В червено са нещата които е препорачително да ги избереш, като паметта е почти да не кажа направо задължителна.
WIRELESS ROUTER е за да можеш да се разкарваш с лаптопа без да си вързан с кабел за Internet-а.

Цена за Quebec:

Sub-total $728.00

Shipping $0.00

GST $43.68

PST $57.88

HST $0.00

Total Price $829.56
Както се вижда доставката е безплатна.

Код за потвърждение: Избери целия код

Една често срещана грешка, която допускат при конструирането на абсолютно глупакоустойчива апаратура, е подценяването на изобретателността на пълните глупаци.
dgovani

Мнение от dgovani »

Здравеите отново! Благодария на Всички за изказаните мнения, които вярвам ми дадоха насока що годе кое какво е. И двете конфигурации са на HP и струват по около 990 CAD (във финландия), при вас навярно са по ефтини!

Поздрави,

dgovani
bp_de

Мнение от bp_de »

dgovani написа:Здравеите отново! Благодария на Всички за изказаните мнения, които вярвам ми дадоха насока що годе кое какво е. И двете конфигурации са на HP и струват по около 990 CAD (във финландия), при вас навярно са по ефтини!

Поздрави,

dgovani
Не се набутваи -пак ти казвам- съдеики по приложенитта дето сте пуска6 и наи големото дървоПЦ пак сте ги отработи.
Тва да гледа6 на 1 ПЦ да имало переспектива е САМОЗАЛЪГВАНЕ- 1 ПЦ има стоиност половин година след като е на пазара -след това идва друг модел и тн-и цената му е надолу много.
Не вади6 ли пари от него - ПЦ то е своегорода игра4ка.
А специално за лаптоп -преполага се 4е сте го разнася6 и сте ба4ка на батерии- взимаи тоя дето наи малко ток хар4и -другите неста са ала бала.
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Independent написа:За паметта - и аз съм за поне 1ГБ, но текстообработката ще върви като пушка и на 512.
Сигурно щото нямаш офис 2007
На 1гб и 3гх влачи зверски и е мн досаден. Менютата са целите в картинки, по 1 педя големи.

Бтв това дето ще купиш скъп компютър, та да го ползваш дълго е маркетингов трик, насаден от платени медии.

Никъде и никога не съм виждал нов софтуер, да върви добре на стар компютър, пък бил той купен и за 10 000$

Освен това ако не знаеш за какво ти е по бърз компютър, значи не ти трябва. Уин XP ,интернет, word excel XP, i всякакви други подобни ще тръгнат (и ще вървят доста добре) и на лаптоп за 200-300 $ под 1 гигахерц и с 256 рам

Бтв ти откъде ще го купуваш тоя компютър ?
виж каква Toshiba има във futureshop.ca за 800 канадски

Processor Type Intel Centrino Core Duo T2250
Screen Size 15.4"
RAM (Preloaded / Maximum) 1GB DDR RAM (Exp. To 4GB)
Hard Drive 120GB 5400RPM
Optical Drives DVD+/-RW Super-Multi Double Layer
Graphics See The Features Section
Average Battery Life 4 Hours
Product Weight 2.8 kg
Audio Type Software Sound 16-Bit Stereo
Battery Type 6-Cell Lithium-Ion
Cache 32KB L1, 2MB L2
Fax/Modem 56K V.92
I/O Ports See The Features Section
Included In Box AC Adaptor, Power Cord, Manual, CD
Network Card See The Features Section
Other Software See The Features Section
PC Card Slots 1 Type II, 1 Express Card Slot
Pointing Device Touchpad
Preloaded Operating System Windows Vista Home Premium
Processor Speed 1.73GHz
Product Dimensions 36.00(W) x 3.68(H)x 26.70(D) cm
Removable Storage None Available
Screen Type Widescreen XGA TFT With TruBrite
Speakers Built-In Stereo Speakers
System Bus 533MHz
Warranty 1 Year Parts & Labour
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола