bibco написа:Благодаря ти Кийпър за добрите думи!
Надявам се, обаче, с това постинга да се секне...
Навярно има много още за казване. Пък и не виждам доста от постоянните съфорумци.
Най-важното е, че всички схванаха, че никой тук не си мери п....., както бе подхвърлено, просто върви една човешка обмяна на опит. А това винаги е било полезно.
bibco,
imai pred vid che tova e samo malak otkas ot imigrantite v Canada i ne e "representative" sample.
KOlkoto poveche jiveesh tuk, tolkova poveche niama vrashtane nazad taka che shtesh ne shtesh sedish.
Poznavam dosta imigranti i optimistichni i pesimistichni. Obshto vzeto se opraviat, niakoi ot tiah dosta dobre. Samo deto niama "free lunch. Vsichko si idva s svoiata cena. S vsichko se svikva.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Spored men gurbet e vremenno namirane v chugbina s cel izkarvane na parinapri v sluchaya Canada ,a Garciya i Ispaniya moge bi posledvashto priyatno mesto za giveene,predlagashti mnogo po visoko kachestvo na givot na chovek s dobre balansirani finansovi vazmognosti.
A zashto tochno Canada ,otgovorat e ,che sam si nameril nishata da moga da pravya 100k chisti pari godishno ,koeto druga strana ne moge da mi go predlogi osven USA.Tova obshto vzeto mi beshe ideyata i motivaciyata za vremennata mi imigraciya ,za po malko pari chestno kazano ne bih si razbutal spokoyniya givot koyto imah,ne che v Bg. mogeh i imashe veroyatnost nyakoga da gi pravya.
I moga da vi uverya ,che moyata motivaciya za imigrirane e mnogo po golyama ot na golyama chast ot pisheshtite tuk,podskazva go i visokata mi cel koyato sam si postavil i presledvam oshte predi da mi e bilo stanalo yasno sto za chudo e tova Canada .i molya da se razgranichavat dvete postanovki ,kogato se opitvate da si izgradite nyakavo virtualno mnenie za daden chovek,a imenno vinagi sam kazval ,che sam udovletvoren ot izbora si i vazmognosta koyato mi dava Canada da realiziram celite i namereniyata si ,no ne moga iyezuitski da izvartya ezika si i da kaga ,che tova za men e edno prekrasno mesto za giveene,za rabota da ,no drugoto ot moite usta nyama da go chuete.Nay smeshno mi zvuchi nyakoy kato zapochne da me uveryava ,ste vidish kogato imash dobri dohodi ,kak neshtata ste se promenyat,ste zapochnesh da gledash na givota pod drug agal i ste ti haresa .Na toya otgovor moyat otgovor e da ,ste se promenyat ,ste moga da razpolagam s po veche sredstva i ste moga da si pozvolya po veche blaga ,da ama kakvo ot tova ste tryabva da napravya kompromis s emocionalnata strana na givota si za smetka na materialnata ,ami az ne sam materialist ,materiyata mi e nugna dotolkova da si napravya givota priyaten ,a men zaobikalyashta me sreda ne mi haresva ,taka che ya nyama vazmognosta slepiya da progledne.I vtoriyat vagen moment za moyat izbor e ,che sled kato 20g. sam sam se grigil za sebe si mi e dosta kasno i nyamam gelanie da se promenyam nyakoy drug da se grigi za men ,t.e. da si ostana subekt na naemniya trud,moga da go priema samo kato vremenen variant.
bateto написа: Nay smeshno mi zvuchi nyakoy kato zapochne da me uveryava ,ste vidish kogato imash dobri dohodi ,kak neshtata ste se promenyat,ste zapochnesh da gledash na givota pod drug agal i ste ti haresa .Na toya otgovor moyat otgovor e da ,ste se promenyat ,ste moga da razpolagam s po veche sredstva i ste moga da si pozvolya po veche blaga ,da ama kakvo ot tova ste tryabva da napravya kompromis s emocionalnata strana na givota si za smetka na materialnata ,ami az ne sam materialist ,materiyata mi e nugna dotolkova da si napravya givota priyaten ,a men zaobikalyashta me sreda ne mi haresva ,taka che ya nyama vazmognosta slepiya da progledne. I
Според мен това, дали животът в Канада ще ти хареса или не зависи не само от материалното благосъстояние, а също и от манталитета. Ти казваш по-горе, че Испания и Гърция са прекрасни места за живеене. Може би за теб, но аз никога не бих отишла да живея там. Имам приятелка, която живее в Париж. Честно казано, нея просто не я виждам в Канада, докато аз не бих могла да живея в Париж. Да отида до Испания, Гърция, Париж, Рим за 1-2 седмици, да, но не и да живея там. Адаптацията много зависи от това дали "сте си попаднали на мястото". Ако не, то ще ви бъде много трудно, почти невъзможно да се възползвате от предимствата на Канада (защото тя има много такива). Хората са различни по вътрешна настройка и за едни Канада е прекрасна, за други - не. Просто исках да направя това уточнение.
Лаура
bateto написа:Spored men gurbet e vremenno namirane v chugbina s cel izkarvane na parinapri v sluchaya Canada ,a Garciya i Ispaniya moge bi posledvashto priyatno mesto za giveene,predlagashti mnogo po visoko kachestvo na givot na chovek s dobre balansirani finansovi vazmognosti.
A zashto tochno Canada ,otgovorat e ,che sam si nameril nishata da moga da pravya 100k chisti pari godishno ,koeto druga strana ne moge da mi go predlogi osven USA.Tova obshto vzeto mi beshe ideyata i motivaciyata za vremennata mi imigraciya ,za po malko pari chestno kazano ne bih si razbutal spokoyniya givot koyto imah,ne che v Bg. mogeh i imashe veroyatnost nyakoga da gi pravya.
I moga da vi uverya ,che moyata motivaciya za imigrirane e mnogo po golyama ot na golyama chast ot pisheshtite tuk,podskazva go i visokata mi cel koyato sam si postavil i presledvam oshte predi da mi e bilo stanalo yasno sto za chudo e tova Canada .i molya da se razgranichavat dvete postanovki ,kogato se opitvate da si izgradite nyakavo virtualno mnenie za daden chovek,a imenno vinagi sam kazval ,che sam udovletvoren ot izbora si i vazmognosta koyato mi dava Canada da realiziram celite i namereniyata si ,no ne moga iyezuitski da izvartya ezika si i da kaga ,che tova za men e edno prekrasno mesto za giveene,za rabota da ,no drugoto ot moite usta nyama da go chuete.Nay smeshno mi zvuchi nyakoy kato zapochne da me uveryava ,ste vidish kogato imash dobri dohodi ,kak neshtata ste se promenyat,ste zapochnesh da gledash na givota pod drug agal i ste ti haresa .Na toya otgovor moyat otgovor e da ,ste se promenyat ,ste moga da razpolagam s po veche sredstva i ste moga da si pozvolya po veche blaga ,da ama kakvo ot tova ste tryabva da napravya kompromis s emocionalnata strana na givota si za smetka na materialnata ,ami az ne sam materialist ,materiyata mi e nugna dotolkova da si napravya givota priyaten ,a men zaobikalyashta me sreda ne mi haresva ,taka che ya nyama vazmognosta slepiya da progledne.I vtoriyat vagen moment za moyat izbor e ,che sled kato 20g. sam sam se grigil za sebe si mi e dosta kasno i nyamam gelanie da se promenyam nyakoy drug da se grigi za men ,t.e. da si ostana subekt na naemniya trud,moga da go priema samo kato vremenen variant.
lele bate
tolkova si prav
materialnite blaga sa nishto ako niamash svoboda da im se naslajdavash
da ne govorim che az kato si biah vzel materialno blago (Lada Niva) ne mojeh da mu se radvam shtoto na ulicata pred nas po koiato minavam seki den arabite presichat vse edno che sa sveshtenni kravi
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
da ama kakvo ot tova ste tryabva da napravya kompromis s emocionalnata strana na givota si za smetka na materialnata ,ami az ne sam materialist ,materiyata mi e nugna dotolkova da si napravya givota priyaten ,a men zaobikalyashta me sreda ne mi haresva.
mnogo tochno napisano. tuk kato ostavim pechkite, chalmite i dr. novocanadci, canadcite sa studeni hora zdravej-zrasti usmivki i tova e. vqpros na mantalitet. nivoto na zombizqm (kolkoto i da go otrichat niakoi) e sravnitelno po-goliamo ot tova v evropa. tesnogrqdi sa, niamat tozi nash duh da tqrsiat logichnoto, pragmatichnoto, tova e taka i tolkoz, ama zasto triabva da e taka ne se zamisliat. tezi koito sa tuk razbirat moje bi kakvo iskam da kaja.
i da zavqrsha ako bg beshe na nivoto na chehia, nikoga ne bih si razvalil rahqtlqka da doida tuk. maj vkarah chernata boia ama e ot sqrce.
ami razbira se ,che vsichko zavisi ot mantaliteta na edin chovek ,naprimer bih givyal s udovolstvie v Zlatna Praga ili Budapest,no na vtorite mi e mnogo nerazbiraem ezika,no nay veroyatno ste se dislociram m/u Nesebar i Ahtopol givot i zdrave.
bibco, абе ти да не си от КГБ-то нещо, че искаш да имаш досие на всеки един от форума? Били ми обяснил как ще ти помогнат тези досиета по въпроса за твоята емиграция?
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
LubO, toia ne e ot KGB, ama sas sigurnost e ot imigratsionnoto buro vav Vienna...spisatsi si pravi koi koga, kak i kolko... az za tova ne uchastvam v takiva meropriatia...pak i naistina ne razbiram kakvo go topli taia rabota. nali znaesh che spored statistikata ako az iam pile, a ti oriz dvamata s tebe iadem pile s oriz. Pich gledai si v kancheto i ne se sravniavai s drugite....shtoto ti moje i milioner da stanesh, a nikoi ot nas tuka ne e...
3.Образование, професия в България-френска приложна лингвистика, 2год. работа като брокер на недвижими имоти в Colliers International
4.От кога е в Канада? В кой град?-Монтреал от 5мес.
5.Статус – работа, учене или социал. След колко време е намерил първата си работа? След колко време е намерил работата, която му допада?
Започнах работа на 3 седм.от престигането си, не сам учила и не съм била на социал.
Работата ми харесва, но има какво да се желае.
6.Най-общи впечатления за живота и стандарта си в Канада. На базата на сравнения, разбира се с това, което е било в България.
В България бях много добре, работата ми беше за завиждане, имах пари, положение и дом, животът ми минаваше сред приятели, кръчми, пътувания.
Тук също съм сравнително добре, не мога да се оплача. Само дето нямам време за кръчми...
7. Как най-общо вижда бъдещето си? Своето и на децата си.
Ами виждам го розаво. Аз съм положително настроен човек и много лесно се приспособявам. Имам прекрасен съпруг, който винаги е до и зад мен. Не ме е страх от бъдещето. Дай Боже да имаме деца канадчета в най-скоро време.
Но аз някак си виждам бъдещето си в Европа. Канада е много мудна за мене.
On a quelquefois assez souffert pour avoir le droit de ne jamais dire:"Je suis trop heureux"!!!