Визи + диагноза Inactive tuberculosis!!!?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
Siluet
Обратна връзка:

Визи + диагноза Inactive tuberculosis!!!?

Мнение от Siluet »

Най-после след 3г. и 1 месец процедура получихме визи, заедно с визите за цялото ми семейство за мен има и едно писмо че медицинските изследвания показват че имам "Inactive tuberculosis" и че 30 дена след влизането ми в Канада трябва да се обадя на едни телефони на public health authority. Има и един формуляр IM 0535 Medical surveillance undertaking който трябва да им представя. Цялата тази работа ми изглежда много съмнителна. След основните медицински тук ме накараха да правя втора снимка 3 м след първата и изследвания на храчка, които бяха естествено отрицателни. Втората снимка и изследването бяха изпратени и получихме ОК на медицинските. Днес говорих с Воденичарова от Грийнберг която много добре си спомня моя случай и тя каза че нямат никакво основание за такава диагноза, същото ми казаха и от ТУБ диспансера в София. Според Воденичарова те въобще не се съобразяват с мнението на нашите рентгенолози и ако са забелязали нещо на снимката си мислят че изследването на храчка е фалшиво, тоест съм си платил да ми издадат с отрицателен резултат!!! И сигурно се презастраховат.
Притеснявам се като ида в Канад да не ме принудят да пия някакви скъпи лекарства без да съм болен. В началото няма да имам и здравана карта още! Иначе съм много здрав, не си спомням кога съм боледувал за поледно, от майка ми знам че като малък съм боледувал веднъж от пневмония.
Моля, ако някой е бил в такава ситуация - да каже как се развиват по -натам нещата! Моля и хората с медицинско образование да помогнат!
Благодаря Ви!
[/b]
VorGrigorov

Мнение от VorGrigorov »

Не се притеснявай. Неприятно, че така се е получило, но не е фатално.

При съмнение за латентна туберкулоза в Канада се постъпва по следния начин:

Първо се прави Манту (за Българите това е проблем, защото заради БЦЖ-то повечето светваме като крушки), ако Мантуто се приеме за положително, ти се назначават антибиотици за ср. 9 месеца.

Антибиотиците са безплатни, но има риск за поръжения на черния дроб и редица по-дребни странични ефекти. Затова те викат на контролни прегледи, взимат кръв, урина и пр. на всеки 2-4 седмици. За 9 месеца не пиеш алкохол и внимаваш с диетата. Болшинството хора понасят антибиотиците добре и не се налага откъсване от работа. Проблеми може да имаш пр. ако правиш застраховка живот, дизабилити и т.н.

Предлагам ти като доидете тук да настояваш на място да ти изследват храчките, но по принцип се счита че огнището на туберкулоза може да бъде и извън белия дроб, така че по всяка вероятност ще те принудят да пиеш антибиотик.

Дано се разминат нещата!
"The one thing you cannot trade for your heart's desire is your heart."
Аватар
Siluet
Обратна връзка:

Мнение от Siluet »

Благодаря ти за бързия отговор!Точно от тези антибиотици и страничните ефекти се притеснявам, през целия си съзнателен живот съм избягвал да взимам каквито и да са лекарства, камо ли пък антибиотици! Как мога да избегна вземането им, какво ще стане ако откажа да ги взимам?
Аватар
AleksandrAI

Мнение от AleksandrAI »

Споко никой не те задължава да ги взимаш тези антибиотици. Това е ако искаш.
Един познат латинос ми каза че имат неприятен страничен ефект. Всичките ти течности ставали жълти. Потта примерно. Ставаш китаец принудително. :D

Код за потвърждение: Избери целия код

Една често срещана грешка, която допускат при конструирането на абсолютно глупакоустойчива апаратура, е подценяването на изобретателността на пълните глупаци.
Аватар
Siluet
Обратна връзка:

Мнение от Siluet »

Докато не ме убедят няколко доктора на 100% че имам нещо такова в тялото си, не пия нищо по-силно от аспирин! Естествено ако ме заплашат с напускане на Канада ще пия каквото кажат, немога да оставя семейството си! :(
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Ми ти може да ги взимаш и да не ги пиеш. Точно покрай тия хапчета едно момиче си беше докарала големи проблеми, определено е по-добре да не се пият.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
VorGrigorov

Мнение от VorGrigorov »

Доколкото ми е известно, ако откажеш да пиеш антибиотици, ако те смятат че си с лат. туберк. могат да те депортират на основание пъблик хелф риск. И не можеш да се правиш че ги пиеш ако те изследват ежемесечно.
Vanco

ТБК

Мнение от Vanco »

Недейте да плашите човека толкова много.На място може да го изследват още и тогава да се реши има ли смисъл да пие или не.Мисля че Канада е достатъчно либерална страна за да те кара някой да се тровиш ако наистина нямаш нужда.Сигурно са му останали някои кaлцификати от пнеумонията дето я е карал в детството.
Не знам какво е учил или само чел ВорГригоров,но има много неточни неща:
1.ППД skin тест(Манту)-отдавна вече не се счита за сигурно изследване.Има много фалшиво+ и фалшиво- резултати.Защо ВОР си мисли че тукашните лекари не знаят че в по голяма част от света се прави БЦЖ и няма да го питат и в крайна сметка да го вземат впредвид(В Canada БЦЖ не е включено в имунижационния календар)
2.Дава се три дена храчка като освен посявка се прави и ТБ рРНА(вид ДНК тест)все пак сме 21век.
3.Не можеш да имаш ТБК само извън беля дроб-винаги първичната ТБК е с белодробна локализация и след това ако се активира може да дисиминира по други органи.
4.Ако не ти мониторират кръвната концентрацията на Рифампицина(това е антибиотик,които прави урината,слюнката и сълзите жълти до керемидено червени)и на INH(това е основното лекарство срещу ТБК-изониазид,основно той има страничен ефект-хепатит)а аз се съмнявам това да се прави във масовите лаб,не могат да те хванат че не ги пиеш.Разбира се че се иска и малко участие от твоя страна.
И накрая да не мислиш че те си нямат болни-имат колкото искаш,само се превземат и се престарават с тези допълнителни изследвания.Защото аз съм сигурен че всеки емигрант независимо от къде е по здрав и ЧИСТ от някои канадци(няма впредвид китайци и индийци,а бели и по специално East Hastings(които е идвал във Van и е минавал по тази известна улица знае за какво говоря).
Успех.
VorGrigorov

Мнение от VorGrigorov »

Не знам какво е учил или само чел ВорГригоров,но има много неточни неща:

Аз съм биолог, но написах поста си от позицията на 4овек, който се е сблъскал ли4но с проблема латентна туберкулоза в Канада. 4лен на семейството ми имаше лат. туб. (или беше набеден 4е има) и ходих с него по лекари.

По въпроса за нето4ностите, аз не съм лекар, но 4етох много по въпроса и говорих с няколко лекари специалисти. Не мисля, 4е съм написал нещо нето4но.

1.ППД skin тест(Манту)-отдавна вече не се счита за сигурно изследване.Има много фалшиво+ и фалшиво- резултати.Защо ВОР си мисли че тукашните лекари не знаят че в по голяма част от света се прави БЦЖ и няма да го питат и в крайна сметка да го вземат впредвид(В Canada БЦЖ не е включено в имунижационния календар)

Това 4е Мантуто не се с4ита за сигурно изследване в Европа е факт. В Канада лекарите с които аз контактувах са на друго мнение (някой не бяха и 4ували за БЦЖ, но това е друга тема). Те смятат, 4е ако реактивната зана е над определени мм при възрастен с БЦЖ правено преди пове4е от 20 години имунния отговор не може да се дължи на имунизацията, а е резултат на скорощен контакт с патогена.

2.Дава се три дена храчка като освен посявка се прави и ТБ рРНА(вид ДНК тест)все пак сме 21век.

Посявката ще даде положителен резултат само ако има активна инфекция. Ние говорим за латентна инфекция.

Ако под ТБ рРНА имаш пред вид Mycobacterium tuberculosis complex Direct RNA Detection, какъв според теб е шанса резултата да е негативен при нали4ие на положително Манту или посявка? Да не говорим как се добираш до такъв тест... :idea:

3.Не можеш да имаш ТБК само извън беля дроб-винаги първичната ТБК е с белодробна локализация и след това ако се активира може да дисиминира по други органи.

Така ли? Американския Center for Disease Control май не е на твоето мнение:

Тhe tubercle bacilli that reach the alveoli are ingested by alveolar macrophages; the majority of these bacilli are destroyed or inhibited. A small number multiply intracellularly and are released when the macrophages die. These bacilli can spread through the lymphatic channels to regional lymph nodes and then through the bloodstream to more distant tissues and organs, including areas in which TB disease is most likely to develop: the apices of the lungs, the kidneys, the brain, and bone.

Пове4е можеш да про4етеш тук:
http://www.cdc.gov/nchstp/tb/pubs/corecurr/default.htm

4.Ако не ти мониторират кръвната концентрацията на Рифампицина(това е антибиотик,които прави урината,слюнката и сълзите жълти до керемидено червени)и на INH(това е основното лекарство срещу ТБК-изониазид,основно той има страничен ефект-хепатит)а аз се съмнявам това да се прави във масовите лаб,не могат да те хванат че не ги пиеш.Разбира се че се иска и малко участие от твоя страна.

Моят близък беше изри4но предупрден, 4е ще бъде проверяван. Обяснението беше, 4е е за негово добро, естествено (за да се оптимизират дозите му). Ние вярваме в Дядо Мраз, дааааа...

Защото аз съм сигурен че всеки емигрант независимо от къде е по здрав и ЧИСТ от някои канадци

С това съм напълно съгласен, но те уверявам, 4е на тема туберкулоза не се шегуват. Пращаха писма, звъняха през ден по телефона, да питат кога ще отиде да се тества. Ако пропуснеш апоинтмънт запо4ва вой до небесата и т.н.

Силует, надявам се вси4ко да се размине безболезнено! :beer:
semeen

Мнение от semeen »

Силует, ти видя ли снимките?
Какво се виждаше на тях? Знам, че е глупаво да те питам, защото не сме професионалисти, но доколкото съм учил медицина туберколозата се явява като проядени участъци от дробовете, които учатъци после може да се калцират. Същото се получвава и при пневмония - особено в бебешка възраст. Участъци с уплътнение. Наричат ги още "рисунък". Има ли нещо описано в медицинскя ти картон за това. Ако там е описано преди години и ти преведеш картона може да приемат, че наистина става въпрос за остатък от пневмония. Все пак за 30-40 години тази латентна туберколоза трябваше да се прояви.
Разбира се, това са само аматьорски разсъждения.
Тази тема ме заинтригува, защото съм карал като бебе пневмония и на снимките ми се виждат уплътнени участъци, но така е от 2-3 годишната ми възраст. Сега и аз се замислих, че това може да се изтълкува като съвсем друго нещо.
Аватар
Siluet
Обратна връзка:

Мнение от Siluet »

Не не съм ги виждал ама преди са ми правили и си изглеждат нормално според БГ докторите, шевката на Гриинберг също каза че и на 2те снимки не е имало нищо обезпокоително. Друго ме съмнява да не би всичко това да е защото съм бил 6 г. студент в Русия, а там ТБ е доста разпространена.
semeen

Мнение от semeen »

Не вярвам да е това. Първо не е сигурно, че медицинските лица знаят, че си бил там, и второ, тогава всички руснаци биха били с подобни диагнози, също и индииците, и китайците и т.н.
Само снимките ли са били повод за съмнението или и друго са ползвали за основа?
Аватар
Siluet
Обратна връзка:

Мнение от Siluet »

Излиза че само по снимките са ме набедили с тази диагноза, изследванията на храчка бяха отрицателни, манту не са ми искали, а изследванията на кръвта са за спин и сифилис мисля.
И най-много ме дразни това че така категорично заявяват че имам латентна туберкулоза, да бяха написали " може да имате" - мамка им !!!
semeen

Мнение от semeen »

Има и нещо друго - вероятно нашите лекари са по-добре запознати с туберколозата от канадските, просто защото я виждат по-често.
Иска ми се да мисля, че там не са такива буквалисти както ги описват и ще подходят разумно спрямо твоя случай. Най-хубавото е, че не ти отказват, което може да означава, че не те мислят за опасен. И значи може да има и други варианти освен антибиотиците. Приготви се да отстояваш позицията си.
Винаги има изход!
Важното е, че заминаваш!
survivor

Мнение от survivor »

Знам че и в Щатите българи са имали проблеми с това. Ваксините които са ни слагали в България срещу тубелкулоза можели да дадат такъв ефект, че тук да изглежда че си положителен. Така са принуждавали българи да пият дълго време антибиотици съвсем излишно. Трябва да обяснявате тази ситуация, дълго време приемане на антибиотици се отразява ужасно на здравето.
Публикувай отговор