AleksandrAI написа:Aries написа:simplyaven написа:Todd, извинявай, но навсякъде данъците ти растат с по-високата заплата!

и не само в Канада, ами в световен мащаб

това съвсем няма общо с "по-висок процент федерални данъци"! и в Монтреал като правиш 200К примерно, ще ти светне от данъци

Симпли, става въпрос, че от тези 4000 (които идват с по-високата заплата) няма да вземеш 4000.
При 12 долара в Ванкувър годишно чисто остават 1700*12 - 20400
При 14 долара в Калгари - 1939*12 - 23268
Разликата не е 4160 (2*40*52) а е 2868. Като добавиш 200 на месец (минимум) за по висок наем и сметката отива на кино.
Не говорим за загубата на много други социални придобивки с нарастването на заплатата (детски, GST кредити, помощи за детски градини). 2 долара не само не покриват разликите, но даже си на загуба.
Добре, а сега вместо 2$ добави 10$ и пак сметни, после с 15$, после с 20$.
А тези придобивки които ще загубиш ще си ги избиеш само за 2-3 месеца. И пак си по-добре.
А за наема не съм съгласен. На едно и също ниво са.
Хайде да спрем с тези 10, 20 и 30 долара над заплатата, които цитирате.
Няма такава музика. Единственото предимство е, че тука нещата (уж) стават по-лесно.
Кажи ми един електротехник, който взима 25-30 на час в ВС дали тук заплатата ще му бъде 45-50. Ще бъде ама друг път.
Ако си програмист в ВС ще взимаш толкова, колкото и тук (ако не и повече). В най-ниските класове (фаст фууд, хамалщина и подобни) има разлика от 2 долара (Тим Хортън вместо 8 дава 10 на час). Отделен е въпроса колко от надписите NOW HIRING отговарят на истината. Защото нещата не изглеждат по същия начин, когато слезеш от колата и си подадеш резюмето в съответната фирма, както когато прелиташ покрай табелите, че "търсят" касиери например.
Търсят балами. Условията по наемането са "възможност да работиш задължително ПО ВСЯКО време в неделя, и "право" да избереш два от другите дни в които не искаш да работиш". При успех с наемането ти обещават от 0 до зашеметяващите 24 часа заетост на седмица. А мерси.
Познавам човек с три години опит от ВС в Макдоналдс (издигнат до шеметните 12/час и пълен работен ден), който замина за Калгари привлечен от приказките за 15 долара стартова заплата.
Та този човек, след като изкара 3 седмици в напразно търсене на работа по куп Макдоналдси и не намери Каквато и да е работа в тях с НОРМАЛНО работно време взе, че се върна в ВС. Сега и не иска да чуе за Калгари.
Айде спрете се с тези ГИГАНТСКИ заплати. Сейфа наемал на 16.50!!! Ама че всъщност това е up-to написано с малки букви видяхте ли? Wal-mart имал навсякъде обяви за работа. Но че става въпрос за една единствена локация на майната си райна - това прочетохте ли го?
В град "препълнен" с обяви за работа и с глад за работна ръка, да те карат да чакаш 1 месец, за да "вземат решение" - ай сиктир.
За детските градини хич не ме карайте и да започвам. Както и за нивото на обслужване по магазините. При подобно обслужване в ВС продавача е узхвърчал на минутата (а ако е собственик е хлопнал кепенците на втората).
Пътищата, хм, абе вие на това главни улици ли му казвате. Щото аз такива дупки трябва да ги търся усилено в ВС. И пак не е гаранция, че ще ги намеря. За наличие на маркировка - няма да говоря. Такава просто не съществува.
Даунтауна, ох, Даунтауна - мале, по-грозна история не бях виждал. Мръсно, прашно, наблъскано с разни грозотийки... не знам за даунтаун Монтреал и Торонто, но определено ми заприлича на Ванкувърския ийст хастингс (който е бил в това предградие на даунтауна ще ме разбере). Хора, ако не сте виждали даунтаун отидете и вижте. Пък после говорете.
Калгари кипи от живот. Наистина кипи. Това го признавам. Но че можеш да си намериш работа само като щракнеш с пръсти - но пасаран.
Навсякъде се строи, навсякъде е разкопано - разбираемо, хората бързат да оправят инфраструктурата, докато не е станало прекалено късно, ама навсякъде, когато попиташ за работа ти се усмихват и кимат умно с глава - "работа има, много, но не при нас. Ние в момента такова... не търсим".
Наемите... нещо, което в ВС ще ви струва 800 (а доколкото разбирам в Монтреал около 550-600) тук ще трябва да се бръкнете поне с 1200 (ако изобщо имате късмета да го намерите). Свободни двустайни има от 1300-1400 нагоре. Е, това прави 500-600 долара в повече, което означава само за наем да трябва да изкарваш с поне 5 кинта на час в повече.