\\\\\\до всички в Канада//////

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)

Вие сте в Канада но искате да се връщате в България защото:

Анкетата свършва на Вто Мар 16, 2004 8:43 am

 
Общо гласове: 0
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

Stranni temi obsajdate tuka. Az pak se pitam zashto Canada da e prosta shtom e na +. Spored mene prosti sa tia deto se misliat za izlagani. Na mene v Balgaria pak mi pribiraha danatsite, no niamashe nishto nasreshta (osven niakoia i druga zatlastiala svinia kato Bojkov). Tuk pone poluchavam neshto za danatsite si. Mi vijte USA. Tam danatsite sa po-niski ot tuka...ama ia izlez se razhodi prez noshta...samo s bronejiletka i bazooka...Spokoistvieto i sotsialnia mir si imat tsena. I niakoi triabva da ia plati. Osven tova neznam kakvo tolkova vi vazmushtava che zapochvate s miene na chinii...i moia shef e pochnal taka...i az taka...i povecheto mi kolegi (daje quebecois-to sa go pravili, no za razlika ot nas na po 16-17 godini). Kakvo tolkova nenormalno ima v tova...I az si misleh- goliam praz zashto da ucha elektronika, kato elektronika- vse taia i v Canada i BG-ia...da, ama ne.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Мнения: 9069
Регистриран на: Пет Авг 29, 2003 8:40 am
Местоположение: j-cowboyland, Toronto
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

MechoPuh написа:Stranni temi obsajdate tuka. Az pak se pitam zashto Canada da e prosta shtom e na +. Spored mene prosti sa tia deto se misliat za izlagani. Na mene v Balgaria pak mi pribiraha danatsite, no niamashe nishto nasreshta (osven niakoia i druga zatlastiala svinia kato Bojkov). Tuk pone poluchavam neshto za danatsite si. Mi vijte USA. Tam danatsite sa po-niski ot tuka...ama ia izlez se razhodi prez noshta...samo s bronejiletka i bazooka...Spokoistvieto i sotsialnia mir si imat tsena. I niakoi triabva da ia plati. Osven tova neznam kakvo tolkova vi vazmushtava che zapochvate s miene na chinii...i moia shef e pochnal taka...i az taka...i povecheto mi kolegi (daje quebecois-to sa go pravili, no za razlika ot nas na po 16-17 godini). Kakvo tolkova nenormalno ima v tova...I az si misleh- goliam praz zashto da ucha elektronika, kato elektronika- vse taia i v Canada i BG-ia...da, ama ne.
az v US jiveeh v kvartal deto i ptichka ne smeeshe da prihvrakne ako beshe cherna
ta nito bazooka, nito pistolet, nito daje si zakluchvah vratata
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

yaiuat написа:
filipne написа:Ami yaiuat,

ima edin naistina tanak moment. Specialno za Quebec , emigranta , dori i v multinacionalen Montreal ne e dobre doshal v obshtestvoto. Ili inache kazano na nego mu davat rabota samo ako niama kandidat kebekar. A kato ne mojesh da zapochnesh rabota otgovariashta na obrazovanieto, znaniata i vamojnostite ti, i kato si prinuden da rabotish cherna rabota za smeshni pari zaedno s "kolegi" ot kol i vaje (pri tova malogramotni) , savsem estestveno e da se otchaesh barzo. Kam tova pribavi i ikonomicheskata kriza ot poslednite godini i fakta che v Le Quebec 85% ot rabotata se razpradelia pod masata ( kazvat mu blagozvuchno hidden market ama to ne e mnogo po-razlichno ot nashata si shuro-badjanashtina). Imigranta vinagi e vinoven, ako raboti - zaema mestoto na nialoj kebekar, ako e na social - harchi obshtestveni pari.
Mi to e taka navsqkude. Chovek ako otivaiki v Canada e ochakval che nqma da se sbluska s podobni neshta prosto e sburkal vlaka :? Neshtata opirat do tam ili chovek da si prodade kolkoto se moje po skupo znaniqta ili da raboti za sobstvena smetka. :wink:
Dali naistina si e taka navsiakade ?
Maj v USA ne si e tochno taka kato navsiakade.
Oficialna statistika za hidden market :
USA - 40%
Canada - 80%
Quebec - 85 %
Vidno e che 15% ot malko rabota (Canada) e <<<<<<< ot 60% ot dosta poveche rabota (USA)

Vchera chuh edno dosta interesno "obiasnenie" za tazi razlika ot edin Kebekar : "Ami Canada ima mnogo malko naselenie, samo 32 mln (????) za tova vsichko stava s poznati ????!!! Edva li ne kato na selo e !

Sega za prodavaneto na znaniata.

Taka kakto si go napisal zvuchi prikazno - imash znania i umenia, govorish ezika , samo triabva da znaesh kak da gi prodadesh. Prikazka ! Da, ama ne ! Shtoto kogato ide rech a pazar na truda se razbira svoboden takav. Kakav e toj na praktika ? (za Le Quebec) :

1/ Kak mojesh da se prodadesh kolkoto se moje po-skapo znananiata, kato na pazara na truda za edno rabotno miasto ( govoria za visokokvalificirani raboti) ima 20-30 che i poveche kandidati ? Vaobshte mojesh li da prodadesh neshto ?

2/ Ami na tozi "pazar" imash za konkurenti edin kup hora s privilegii. Viziram mestnite na koito vinagi se dava preferncia. Nishto che sa dosta tapichki, ligavichki, marzelivichki i bezkrajno pretenciozni. Naistina ne sam i pomislial che v edna demokratichna strana, v usloviata na pazarna ikonomika tova vaobshte e vamojno. V krajna smetka companiite sashtestvuvat a da pecheliat a ne za da ugajdat na mestnite , nali ? Iskam da kaja che edin imigrant v obshtia sluchaj e mnogo poveche cost-effective ot kebekara no kebekara poluchava rabotata - tova logichno li e sporad teb ? Ako logikata mi ne e viarna - znachi sam go sbarkal vlaka. prosto sam izbiagal ot edna komunisticheska vrazkarshtina v druga .
Naj-tajnoto e che vrazkarshtinata se priema kato neshto savsem normalno i edva li ne spravedlivo i obektivno. "Imash krava - piesh mleko" - populiarna BG pogovorka.


Lichno az tarsi veche pochti 2 godini rabota. Moga da kaja che sam stanal polu-profesional v oblastta. T.e. takiva neshta kato CV, pisma, etiket, strategii (kato izkluchim polzvaneto na vrazki ) ne sa mi problem. Ezicite (shtoto tuk sa dva ) - sashto. Imam i kadadsko universitetsko obrazovanie . Kakvo oshte ? Canadian experience ? Vinovat - niamam. A kak da imam kato ne sam rabotil shtoto ...... niamam canadian experience. A kavaha che v Canada vsichko bilo obektivno ???!!

Maj tova e vsichko za sega :wink:
Millena
Мнения: 32
Регистриран на: Пет Фев 20, 2004 7:07 pm

Мнение от Millena »

Много депресиращо.
А ако не е тайна каква ти е специалността и каква работа търсиш?
AlexAA
Мнения: 431
Регистриран на: Пет Сеп 05, 2003 2:41 pm

Мнение от AlexAA »

Hi guys,
Hajde i az da se vkljucha.
Koljo, imam edin vapros kam teb. Kato te kefi da jiveesh v USA, zashto ne se izmestish tam? Nikakvo zayajdane, samo pitam, OK.
Koljo i Ljubo, imam edin savet kam vas. Kato vi draznyat taxite i prochee danatzi, elate pri men v Alberta. Tuk si nyamame PST, Alberta Income tax e 10% (bez znachenie ot dohodite), mestnoto pravitelstvo e konservativno, tuk liberal i Ottawa sa mrasni dumi. Eto ti primer. Reshiha city workers da stachkuvat (2000 indoors workers for the city of Calgary) za poveche pari. Kmetat na Calgary im kaza, che ima na bjuroto si 3000 molbi za rabota i ako ne im haresvat zaplatite to take a hike. Poveche nikoj ne chu nishto za stachkata......
Hi Fillipne. Ti ne si parviyat sluchaj, koito az znam, s kanadski universites i da ne moje da si nameri rabota. Moje bi prosto sferata kadeto si tarish rabota da e v golyama kriza i prosto nyama rabota. Naprimer ako si I.T. , v momenta shte ti e MNOGO trudno da namerish rabota. Moj priyatel ima diploma ot UofV, ima 5 godini Canadian Experience, Canadian citizen e ot 3 godini. Izmesti se ot Victoria v Calgary predi 5 mesetza i oshte ne moje da si nameri rabota.
Az kato katznah v Toronto predi 4 godini si tarsih rabota kato geolog in gold exploration. Imah jelezen experience ot BG (Irish Mining Company), imah jelezni preporaki (kanadski geolog, s koito byah rabotil 3 mesetza v BG se poznavashe s VP exploration in Barrick Gold (vtorata zlatna companiya v sveta)). Proverih 300 minni companii v Toronto and area, izpratih 110 resumeta, ne poluchih edna pokana za interview. Nikakvi preporaki ne pomognaha i znaesh li zashto? Tzenata na zlatoto beshe na naj-niskite si niva ot 40 godini (USD 260/ounce), pazara beshe prenasiten s bezrabotni geolozi s 10-30 godini opit. Sega tzenata e 420/ounce i se basiram s teb, che sega shte si namerya rabota v Toronto, samo che, az veche ne iskam. No tova e druga tema.
Cheers
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Millena написа:Много депресиращо.
А ако не е тайна каква ти е специалността и каква работа търсиш?
Depresirashto e i to naj-veche za men. Kolkoto i da iskam da sam polojitelno nastroen, ne vijdam nishto dobro v tova da stoia bez rabota a vremeto da si teche, az da si ostariavam i da degradiram.

Ne e tajna razbira se ! Kakto niakoi veche se dosetiha - tarsia v oblastta na IT. Ot BG imam Master ( tuk e = BS) po electronika i avtomatika , ot Concordia University imam Graduate Diploma in Computer Science ( ekvivalent na BS).

Ot nabludeniata mi na pazara na truda a i ot lichnite mi kontakti s drugi bulgari i emigranti, ne vijdam niakoia specialnost koiato naistina mnogo da se tarsi sega. Moje bi samo med. sestri i doktori, prodavachi na zastrahovki i po telefona. . Ne stavam a tova. Taka ili inache edna smiana na domein-a sega sigurno ne bi mi se otrazila mnogo dobre.


Momenta e podhodiasht da zasegna i edin drug vapros. Navsiakade se kazva i pishe che e dobre da se pravi Networking. Da no dosega s kogoto i da sam prikazval za rabota , izvednaj stava mnogo distanciran i studen. Kato che li iskash da go izlajesh neshto. Naj-tajnoto e che bulgarite se darjat po-sashtia nachin , che i po-losho. Povecheto ot tezi koito rabotiat , si praviat na goliama rabota i gledat s prenebrejenie na "otrepkite" deto sa bezrabotni. A bi triabvalo da e tochno obratnoto - pochti vsichki etnicheski obshtnosti si pomagat mnogo za rabota.
Ne iskam da kaja che vsichki bulgari sa takiva. Ima i takiva koito sa gotovi da pomognat , no za sajalenie sa otchajvashto malko.

V tazi vrazka, ako niakoj ot vas moje da mi pomogne sas savet , s informacia ili po drug nachin, shte mu bada mnogo blagodaren i ednovremenno s tova shte se radvam che ima takiva sanarodnici !

Pozdravi !
Millena
Мнения: 32
Регистриран на: Пет Фев 20, 2004 7:07 pm

Мнение от Millena »

Подозирах, че ще се окажеш нещо такова. Ние и двамата с мъжа ми сме програмисти и се чудя какви са ни шансовете да не се занимаваме с глупава работа. Защото няма да ходим там, за да мием чинии, това е ясно. А и да стоим без работа и да харчим готови спестени пари също е много тъпо. Та има да мислим. Такова нещо би ме убедило за 3 месеца да се върна както някой вече беше писал

А колкото до втората част от постинга ти, това е до манталитет. И нашият за съжаление е такъв :?
AlexAA
Мнения: 431
Регистриран на: Пет Сеп 05, 2003 2:41 pm

Мнение от AlexAA »

Hi Fillipne,
Taka i si misleh, che si I.T. Vseki si pazi hlyaba v tezi vremena, zatova horata si trayat kato gi pitash za rabota. Predi 3-4 godini, novopristigashtite I.T spetzove ot BG prosto izprashtaha 300 resumeta, imaha 10-15 interviewta, poluchavaha 2-4 offerti za rabota i tochka po vaprosa. Shte tryabva da postiskash paltzi oshte vreme.
Sega kakvo az znam po vaprosa. Imam 8-10 priyateli v Toronto, vsichki za I.T., rabotyat za IBM, Nortel, Scotia Bank, CIBC i prochee. Chast ot tyah si nameriha rabota kato minaha po programata Training For Work. Otivash tam, te ti tarsyat rabota za bez pari-vikat mu placement. Tam rabotish bez pari 3 mesetza i posle ako te haresat te ostavyat na zaplata. V Calgary podobna programa i kazvat Training On the Job, samo che, tuk programata predlaga na rabotodatelya da plashta polovinata zaplata na novobranetza za nyakolko mesetza. Posle ako rabotodatelyat haresa noviya, zapochva da si mu plashta redovna zaplata i programata se otteglya ot igrata. Imam priyatel, koito zapochna I.T prez November 2002.
Ima li takava programa v Montreal?
Cheers
Аватар
No667
Мнения: 806
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 3:33 pm
Местоположение: Winnipeg,MANITOBA

mb

Мнение от No667 »

V Manitoba ima podobna programa,plashtat ti do kum 70% ot zaplatata pri kvalificirana rabota za okolo 6 meseca,sled tova spirat da ti plashtat i ako te e haresal rabotodatelia ostavash na rabota.
Taka imat smetka da te naemat firmite,zashtoto 6 meseca im izlizash super evtino.
Drugoto koeto praviat tuka v Manitoba e che plashtata do 50% za prekvalifikacia i uchene,taka mnogo evtino za teb moje da se sdobiesh sas sertifikati i diplomi.
Snimki MANITOBA:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/

Snimki Toronto i Niagara:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/Canada/


-------------------------------------------------------
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

AlexAA написа:Hi Fillipne,
.... Sega kakvo az znam po vaprosa. Imam 8-10 priyateli v Toronto, vsichki za I.T., rabotyat za IBM, Nortel, Scotia Bank, CIBC i prochee. Chast ot tyah si nameriha rabota kato minaha po programata Training For Work. Otivash tam, te ti tarsyat rabota za bez pari-vikat mu placement. Tam rabotish bez pari 3 mesetza i posle ako te haresat te ostavyat na zaplata. V Calgary podobna programa i kazvat Training On the Job, samo che, tuk programata predlaga na rabotodatelya da plashta polovinata zaplata na novobranetza za nyakolko mesetza. Posle ako rabotodatelyat haresa noviya, zapochva da si mu plashta redovna zaplata i programata se otteglya ot igrata. Imam priyatel, koito zapochna I.T prez November 2002.
Ima li takava programa v Montreal?
Cheers
Blagodaria za ideaita !

Naistina ima neshto podobno v Montreal, no chestno kazano do sega ne sam chul nito edin IT da se e polval ot naia. Ne znam zashto , no shte se porazrovia za da razbera. Imam edin poznat , kojto izpolzva tazi programa, no toj e stroitelen engineer ot BG a tuk polzvashe programata kato tehnik. Osven tova pak toj si nameri rabotodatel i toj go ubedi che shte mu e igodno da go veme. Shto se otnasia do "benevolat" ili s drugi dumi rabota bez pari, chuval sam che tam sashto si ima brojki i sashto si triabvat vrazchici. Stava vapros za svestni raboti. A inache da rabotish bez pari glupava rabota ot koiato niama nikakva polza , dori i za staj ne stava, ne e nikakav problem.

Anyways, ideiata e dobra i zaslujava po-podrobno prouchvane.
Ako niakoj ima oshte dobri idei molia da gi spodeli.

Pozadravi na vsichki !
Millena
Мнения: 32
Регистриран на: Пет Фев 20, 2004 7:07 pm

Мнение от Millena »

Това е много добра идея! Благодаря ти! Би ли могъл да дадеш повече подробности? Къде да се търси и т.н.?

Благодаря ти
Rosi

Мнение от Rosi »

Последно промяна от Rosi на Чет Мар 11, 2004 3:54 pm, променено общо 1 път.
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

Pilipne, za Montreal vizh tova, koeto sam ti lepnala dolu. Vav vseki universitet ima placement service. Vlizash v tyahnata sistema (no tova ne e avtomatichno, samo ako si vkarash dannite) i te ti izprashtata po E-maila oferti za rabota. Az imam nabljudeniya ot drug universitet, a tam podlezhish na tazi usluga 2 godini sled zavarshvaneto. Ti izprobval li si go tova v Concordia?
Sega za linka, koyto ti davam - http://www.camo-pi.qc.ca/
Vlizash v saita i klikvash na "projet d'immersion". Podchertavam, che ne e izprobvano lichno. Samo byah chuvala za takava vazmozhnost i namerih linka. Za nov imigrant tuk se smyatash parvite 3 ili 5 godini, ne pomnya veche.

PROJET D'IMMERSION PROFESSIONNELLE
POUR PERSONNES ISSUES DE L'IMMIGRATION
ET MINORITÉS VISIBLES

QU'EST-CE QUE C'EST ?

Un stage rémunéré en entreprise, visant au placement des candidats, qui permet à des personnes issues de l'immigration d'obtenir une première expérience professionnelle sur le sol québécois, dans leur domaine professionnel et au salaire du marché.

Ce projet s'adresse en priorité aux personnes nouvellement arrivées, démunies économiquement, ayant de la difficulté à faire reconnaître la formation et l'expérience acquises à l'étranger et détenant un diplôme universitaire acquis à l'étranger.

NOS OBJECTIFS

Placer 70 % des candidats en emploi.
Combler l'absence d'équivalence d'études et le manque de reconnaissance de l'expérience acquise à l'étranger.
Renforcer le réseau d'entreprises des organismes d'insertion en emploi.
Consolider le partenariat entre les différents organismes d'insertion.

LES RÉSULTATS

Les deux premières années du projet ont rencontré un réel succès : 513 activités ont été réalisées en entreprise avec un taux de placement de 88 %.
De plus, grâce à la collaboration entre les organismes d'insertion, de nombreux emplois directs ont été créés.

À noter : plus de 25 % des activités de l'an II ont été réalisées en région. C'est un axe d'intervention dans lequel le CAMO-PI souhaite s'investir davantage : le nombre d'activités réalisées en région va donc passer à 43 % du total prévu pour l'an III.
Projet pour minorités visibles
Compte tenu du succès du projet d'immersion, un projet pilote a été mis en place en décembre 2000 pour faire face aux difficultés que rencontrent les minorités visibles, immigrantes ou non, pour intégrer le marché du travail.
La priorité est ici accordée aux personnes moins scolarisées et plus particulièrement à la clientèle noire francophone et anglophone. Un taux de placement de 50 % est visé.

NOS PARTENAIRES

Organismes communautaires en employabilité
Centre locaux d'emploi
Entreprises
Fonds de lutte contre la pauvreté au niveau national et régional
Emploi-Québec au niveau régional
Ministère des Relations avec les citoyens et de l'Immigration (MRCI)
Ministère des Affaires municipales et de la métropole
Аватар
yaiuat
Мнения: 612
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 6:29 am
Местоположение: Wall street
Обратна връзка:

Мнение от yaiuat »

Millena написа:Подозирах, че ще се окажеш нещо такова. Ние и двамата с мъжа ми сме програмисти и се чудя какви са ни шансовете да не се занимаваме с глупава работа. Защото няма да ходим там, за да мием чинии, това е ясно. А и да стоим без работа и да харчим готови спестени пари също е много тъпо. Та има да мислим. Такова нещо би ме убедило за 3 месеца да се върна както някой вече беше писал

А колкото до втората част от постинга ти, това е до манталитет. И нашият за съжаление е такъв :?
Познавам хора(семейство програмисти), които заминаха за Онтарио и поне по информация от роднините им за около година са си прахосали всички спестявания от бг. Мисля че става дума някъде за 15-20 хил лв. Мисълта ми е ако човек не е готов поне в началото да работи нещо непретенциозно то може да изпадне в доста неприятна финансова ситуация. :? Всеки иска да работи добра работа и по възможност по специалността си, ама то да не е концерт по желание на трудовия пазар :beer: :D :beer:
Millena
Мнения: 32
Регистриран на: Пет Фев 20, 2004 7:07 pm

Мдааа

Мнение от Millena »

За съжаление е така. Но за това сигурно трябва да си дадем срок 3 месеца, макар, че много хора тук се изказаха, че бил кратък.
Тук имаме работа по специалността си, живеем нормално. Така че за мен няма смисъл да ходя там да мия чинии (образно казано) само, за да съм там или за някакво химерно бъдеще.
Надявам се не звуча претенциозно, а нормално
Заключено