Как се стига до посолството в Букурещ?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
todoto

Как се стига до посолството в Букурещ?

Мнение от todoto »

Здравейте всички, Честита Нова Година, да сте живи и здрави и успех в Канадската инициатива :D !

А сега към въпроса ми, някой от вас ходил ли е до посолството на Канада в Букурещ?
Трябва да съм там на интервю на 13.01 от 10.30.

От адреса разбрах, че се намира на площад Румъния в центъра. Разбрах също, че от гарата (ЖП гарата) се взима такси за 15-20 мин. (разстояние като от централна гара София до НДК :) )

За съжаление не успях да открия фирма с автобус от София до Букурещ - имаше една (80лв. билета в двете посоки), но се оказа, че поради липса на клиенти не пътували.

От Русе разбрах, че варианта с такси струва около 140лв. в едната посока (за 70км. ) !!!
Варианта с лека кола е доста скъп с всички такси - повече от таксито :).

Варианта е с влака София-Москва който е в 08.00 в Букурещ (дори и с 1-1.30 часа закъснение) ме устройва :) !

Ако някой от вас има конкретен опит моля нека го сподели !

П.П. Ако имате линк към карта на Букурещ (ама не гугълските, те в общи линий не чинат много прегледах ги :( ), бихте ли ми го постнали?
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Hi, my friend! Chestita nova godina i na teb i good luck s imigraciyata!
Az sam hodil v posolstvoto na Canada v Bucuresti i zatova se otzovavam vednaga. I az kato teb trsih avtobusi, no takiva ne otrkrih, s kola izliza skapo i zatova prosto otidoh do BDJ byuroto vav Varna za mejdunarodni linii i si kupih bilet Gorna Oryahovica-Bukuresht- Gorna O, a ot obiknovenoto byuro si kupih bilet Varna-GO-Varna, shtoto taka izliza po-evtino. I hvanah tochno toya noshten vlak Sofiya-Moskva. Pristignah na vreme, po razpisanie, vapreki dalgata mitnicharska proverka. Vav vlaka me svetnaha da si kupa ot garata v Bucuresti ednodnevna karta za metroto i s neya patuvah. Ima dva varianta, ediniyat e da hvanesh taksi, shtoto posolstvoto e mnogo blizo, no vse pak ne se znae kolko kinta shte te obrulyat, vpareki che ne bi tryabvalo da ti vzemat poveche ot 3-4 EURO. a, drugiyat variant e da hvanesh metroto. Spomnyam si, che hvanah metroto i slyazoh na sledvashtata spirka, koyato se kazvashe Victoria, ottam hvanah druga liniya i slyazoh pak sled edna spirka na Universitate, posle ot tam e mnogo blizo posolstvoto, a i az pitah. Ne e losho da ponauchish nyakoy laf na rumanski, shtoto tova pravi dobro vpechatlenie i rumancite stavat dosta lyubezni taka. Primerno, kaji im: Scuzati ma, caut la ambasada canadiana (Скузаци мъ, каут ла амбасада канадиана)-Izvinete, trsya kanadskoto posolstvo. Vorbiti englezeste? (Ворбици енглезеще?)- Govorite li angliyski? Va multumesc multu (Въ мулцумеск мулту)- Mnogo vi blagodarya.
Good luck! :P
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
Maverick

Мнение от Maverick »

Haaaaaaa :D :D :D :D :D
Razbi me s tia lafove.Ti si bil polovin mamaligar be,Canuck!
S razgovornika pod raka li hodi! :wink:
mike

ходене в бущурещ

Мнение от mike »

аз ходих наскоро там и съм наясно с всичко. ако искаш обади ми се на gsm 0888 4367 31 или вечер след 20ч. на тел. 02/ 589583.

името ми е мишо.
boriss

Мнение от boriss »

Zdr. Todoto,
bi li napisal kak ti se e dwijela procedurata wyw wremeto, s dati.
Predwaritelno blagodarq
todoto

Мнение от todoto »

Благодаря за изчерпателните отговори.

Канук благодяря за лафовете - ще си ги запиша на листче :wink: !

Майк, звъннах ти ама си на мейл - телефона ми е записан при обаждането, ще звънна пак по-късно.

Боре, ами тя процедурата ми е почти отчайваща :wink: - подаване на документи 04.2000 получаване на отговор 05.2000 и оттогава до 03.2003 - ни вест ни кост (вече ги бях забравил тея канадци :wink: ).
Та поискаха да им пратя допълнителни документи, наново ИММ008, да се явявам на ИЕЛТС (при 90 дни максимален срок за отговора ми, кога да се готвя кога да се тествам - в Британския съвет има само по една дата за тест на месец, резултатите идват след около седмица и т.н. процедурки :wink: ), така че отговорих без ИЕЛТС теста, но имах документ от Британския Съвет (бях започнал 2001, курсове там с идеята, че като им пратя документи от тях ще се поразмърдат ама само си похарчих парите :? ).
Та и сега ме изненадаха с отговора си за интервю, бях решил, че са ме отрязали и просто си мислех, кога ще ми пратят официалния отказ (имам представа как изглежда, виждал съм официална бланка с отказ по документи от Виена).
В общи линии това е - е има доста детайли ако те интересуват подробностти мейлни на личните съобщения можем да се видим и да ти разкажа, ама след 15.01 .

Ето ви и един линк с карта на тая част от Букурещ където е посолството:
http://www.aboutromania.com/maps93.html

Горе вляво е площад Румъния, на 1-2 см. по-наляво от площада се вижда и улица Николае Йорга (не знам кое е 22 :) ), малко по надолу се вижда Университета и Националния театър. Така, че ако ви се разхожда из Букурещ е добър ориентир (вероятно разстоянието е не повече от 500-600м. (сори ама не видях мащаб)!
Бона

Мнение от Бона »

Todo,
за много години!
Поздрави и от мене и успех на интервюто!
kakapana

Мнение от kakapana »

Здравей-искам един малък съвет да ти дам -от личен опит-ние със съпругът ми ходихме точно 4 пъти до прословутото посолство.Та съветът ми е когато започне митническата проверка при влизане в Румъния-кажи че отиваш до посолството на Канада-за да не те закачат.Има много пътуващи куфарни търговци и направо изпразват почти целият влак на митницата-ние трите пъти си пътувахме в почти празен влак,при положение че тръгва почти пълен от Русе.А ние ходихме лятото в Букурещ и стигнахме пеш до посолството-не повече от 15-20 минути ходене-но при хубаво време-а с такси-има няма 7-8 минути.Късмет.
boriss

Мнение от boriss »

Balgodarq za infoto,
znachi po grafik se razglejdat dosieta ot 2000 g.
Az sym ot nachaloto na 2001 g. Dano ima skoro nqkakwo razdwijwane. Nadqwam se kato minesh interviewto da se obadish.
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

You are very wlecome, Todoto! :lol: I slushay kakapana, taka e, kazvash, che otivash v ambasada canadiana i ne te barat mitnicharite poveche, izpitvat respect prosto :P
Maverick, maytap nyama, redi da hodya tam, dve sedmici sabirah rumanski lafove. Pusnah emails do edna rumanka, moya dobra priyatelka i tya mi prati neobhodimite lafove. :P
Good luck, Todoto i na vsichki drugi uspeh!!!
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Emo
Обратна връзка:

Мнение от Emo »

Shte se radvam ako spodelish kak premina interview-to i zashto v Bucharest! :?:
todoto

Мнение от todoto »

Извинявам се за малко закъснелия отговор.

Първо да благодаря на всички за пожеланията, предполагам те са натежали при успешното протичане на интервюто и положителния отговор.

Бона, специално ти пожелавам много здраве и успех на интервюто.

Второ интервюто мина успешно, ама бях толкова уморен, че даже не можах да се зарадвам, което искренно учуди служителката от посолстжото която ми даде формулярите :o .

Интервюто беше около 30 минути, като преди това ми поискаха оригиналите на всички документи и не ми ги върнаха а ги приложиха към досието ми.
Разговора започна с представяне на интервюиращата, после тя реши да започне с работата ми (т.е. един вид да си пресъздам CV-то) като започнахме в исторически порядък с първото ми работно място (е аз имам повече от едно работно място :) ). Трябваше да обяснявам какви точно са били задълженията ми (най-добре е май да се спазва терминологията от NOC по която кандидатствате, поне аз се опитах да го спазя, за целта в деня преди интервюто си прегледах разпечатката от канадския класификатор на професията ми, освен това имах референции от работодатели в които това беше спазено, та ми беше по лесно да отговарям - предния ден си прегледах и референциите).
След това започна преглед по ИММ формата, имах разминавания за желания град от ИММ-то попълнено по стария и по новия закон и тя ги беше видяла, веднага ми зададе въпроса: "Защо съм писал първо Торонто а после съм го променил на Ванкувър?" Отговора ми беше: "По-лесно ще ми е да се установя в Торонто където имам познати и приятели, а после вероятно ще се преместя във Ванкувър защото повече ми харесва." Така, че внимателно са прегледали и сравнили ИММ формите ми, бях приложил списък с адреси на приятелите и познатите ми та не ме пита кои са. Бях приложил и документ (само на български за заплата последния месец) - та не ме пита за месечната ми заплата - за други хора знам, че е задаван този въпрос (между другото в старите ИММ форми имаше графа за тази цел, в новите не си спомням да съм попълвал такива данни), бях приложил докумет за налични фондове с които разполагам в банка, та не ме пита нищо за пари и заплати.
Каза ми, че понеже не били наясно с нивото на владеене на англииски (не съм завършил английска гимназия) това била една от целите да - преценят нивото ми.
После ме попита мога ли да си намеря работа в Канада и аз отговорих, че отчитайки опита който имам в телекомуникациите и мрежите за данни и референциите които съм приложил (едната беше от швейцарец) както и на сертификатите които имам се надявам, че това няма да представлява трудност.
Попита ме дали мога да си намеря работа през интернет и аз отговорих "Да в моята област това вече е стандарт".
Имаше и други въпроси но бяха все по ИММ-то и се отговаряше еднозначно да или не - вече не помня всичко.
Накрая ми благодари за положените усилия, каза че отговарям на изискванията на визовите служби и ми даде медицинския формуляр за прегледите.

А сега накратко за самото посолство(Канада амбасада) : От гара Норд до посолството на Канада е около 20мин. пеша върви се по улица(калеа) Гривитей докато се стигне до кръстовището с булевард Дачия (там имаше голям музей май на изобразителното изкуство) тръгва се по булевард Дачия, посолството е голямо и едната му страна е на булеварда има голямо знаме на Канада на ъгъла на бул. Дачия с ул. Николае Йорга (на 50-на метра е площад Романа (пиаца Романа, му казват румънците). По този маршрут се движи и автобус 133.

Не ходете по-рано ще ви върнат - мен ме върнаха - пишело 10.30, защо съм отишъл в 9.45 :) .

Вътре се влиза и се обаждате на регистрациата, че сте на интервю, след което сядате на едно столче (ако има свободни).
Аз чаках около 45 мин., като вътре часа за интервю ми беше за 11.00 а не за 10.30.
Извикаха ме около 11.20 след, като обаче точно в 11.00 ми взеха документите за сравнение и проверка (става въпрос за оригиналите)

Горе долу това е.
Бона

Мнение от Бона »

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
Най-накрая
Много се радвам за теб.
Това е една от спечелините битки, не бих казал малка ...
Успех и при следващите.
Най-накрая и във форума за Федерална Канада да се чуе че някой е минал интервю. Значи нещата се задвижват ...
Аватар
balbi

;-)

Мнение от balbi »

A nqkoj ima li ideya dali ako se otide do posolst voto dali moje da se vleze i da si vzemem vizata bez da polzvame kurieri sled kato passporta e pri tyah treta sedmica?
Thanks za otgovorite!
bgb

Мнение от bgb »

Zdraveite,

Na jena mi i predstoi xodene do Romania sama (az sam v Kanada). 4yl sam 4e bilo mnogo trydno za samo momi4e da patyva. Konduktorite i mitni4arite se zaqjdali i se darjali mnogo grybo... Nqkoi moje li da dade savet kak e nai-dobre da patyva. Ima li smisal da si vzima spalen vagon i po bezopasno li se patyva v nego?. Kak da se izbegnat nepriqtnostite s korympiranite mitni4ari i konduktori vav vlaka?

Canuck blagodarq i az za lafovete :lol: . Ako nqkoi samo moje da dobavi kak se kazva "da" i "ne" na romanski i kakvo e nai-dobre da se znae za otblaskvane na raznite yli4ni izmamnici i ciganite v raiona na garata - primerno kak se kazva "Ne blagodarq".
Blagodarq na vsi4ki koito sa patyvali do Bykyresht i sa se otzovali pri pisaneto na tazi tema.

Yspex!!!
Заключено