Моля за жокер
И ние с мъжа ми се бяхме притеснили дали ще ни дадат книжките. Аз си измислих един достоверен повод, а след около 2-3 седмици от фирмата направо на всички ни дадоха книжките, защото по закон трябва да седят в нас. И мъжа ми нямаше проблем с взимането. Докато се престраша да я поискам сън не ме хващаше...все едно е някакво престъпление да си искаш собствената трудова книжка... 

Да. Нека да се замислят. Да се замислят, че има Кодекс на труда в който има цяла глава озаглавена "ТРУДОВА КНИЖКА И ТРУДОВ СТАЖ". Този документ е личен и се съхранява от работника. Задължението ти е да го представяш тогава когато работодателя ти го иска, НО СЕ СЪХРАНЯВА ОТ ТЕБ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ОТНЕМЕ ТОВА ПРАВО. Ако работодателя не се е отървал от манталитета на гаражен тип бизнесмен, това си е негов проблем, не на работника...kapitanovn написа:Да чукна на дърво моя работодател е напълно коректен, но бих посъветвал тези които имат такъв проблем да се замислят по-отрано
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Toва е само на теория. Във всички по-големи фирми в БГ трудовите книжки са в работодателя, след като работника е подписал декларация за това. Работодателя си е вързал гащите. А пък ти ако искаш може да не подпишеш тази декларация - има и други места за работа.ivanko13 написа:Да. Нека да се замислят. Да се замислят, че има Кодекс на труда в който има цяла глава озаглавена "ТРУДОВА КНИЖКА И ТРУДОВ СТАЖ". Този документ е личен и се съхранява от работника. Задължението ти е да го представяш тогава когато работодателя ти го иска, НО СЕ СЪХРАНЯВА ОТ ТЕБ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ОТНЕМЕ ТОВА ПРАВО. Ако работодателя не се е отървал от манталитета на гаражен тип бизнесмен, това си е негов проблем, не на работника...kapitanovn написа:Да чукна на дърво моя работодател е напълно коректен, но бих посъветвал тези които имат такъв проблем да се замислят по-отрано
Явно който не се е сблъсквал с проблема не знае как на практика стоят нещата.
Няма да превръщаме темата в безсмислен спор, защото друга е идеята тука. Всеки сам да си решава. Ама честно да ви кажа много ме е яд когато мине не мине време и някой прихленчи, че видиш ли шефа му съхранявал трудовата книжка и той не можел да я вземе, щели да го разберат, да го погледнат накриво и т.н. и тука трябва да го оплачем да го успокоим.... Кажете за конкретен случай когато някой си е поискал трудовата книжка и са му отказали да я дадат. Иначе всички сме решили да правим големи работи пък една книжка ни е шубе да поискаме.
Стига сте правили компромиси с достойнството си бе хора!
Стига сте правили компромиси с достойнството си бе хора!
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"