Моля за жокер

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
kapitanovn
Обратна връзка:

Моля за жокер

Мнение от kapitanovn »

Здравейте съфорумци!
Моля да ми дадете някакъв съвет за следното: като допълнение към трудовата книжка хубаво ли е да се приложат и трудовите договори със съответния работодател и/или длъжностни характеристики? (за по-достоверно)
vanio

Мнение от vanio »

Kolkoto po - malko izlishni dokumenti prilagash, tolkowa po - dobro wpechatlenie im prawish. Wsichko koeto im e nujno, a ti ne si go pratil shte ti go poiskat dopylnitelno. Za nachalo se pridyrjai striktno kym spisyka s dokumenti, koito iziskwat da izpratish i nishto poweche.
vanio
Аватар
nevergiveup

Мнение от nevergiveup »

Здравей! Да ти кажа как го направих аз. Първите няколко години от трудовия стаж доказах с осигурителна книжка, следват две години доказани с документ от НОИ(издава се безплатно за седемдневен срок), а последните няколко години го доказах с трудов договор от работодателя. Според кореспонденцията която имахме с Виена ни остава да чакаме писмото за интервюто да пристигне края на феврурари или началото на март.
Но както много пъти е ставало дума във форума, нашия случай може да не отразява обективната истина по въпроса, а и аз може би неволно премълчавам някоя "маловажна" подробност.
На сесията въвъ Варна водещия каза че ако имаме някакви съмнения относно попълването на документите можем да ги питаме директно на френски, английски или български.
Успех и късмет!!!!!!!! :beer:
"Life isn't about finding yourself, Life is about creating yourself" (unknown)
Аватар
mice

Мнение от mice »

kapitanovn, ако в трудовата книжка ти е нанесена актуалната информация за това на каква професия работиш, заплата, трудов стаж и т.н., абсолютно не е необходимо да пращаш други удостоверения, документи и справки. А по принцип трудовата книжка си е достъчно достоверен документ, сега друг е въпросът дали в България не продават и фалшиви.. А трудовата книжка, ако не ти я приемат като достоверен документ, защо мислиш че приложен трудов договор ще приемат ;) Длъжностната характерситика не мисля, че има отношение към трудовия стаж.
А относно случая на nevergiveup не можах да разбера защо е доказван трудовият стаж по отделните години с толкова различни документи?!? Явно нямаш попълнена и актуална трудова книжка или греша??
kapitanovn , при условие, че ти имаш трудова книжка, наистина не е необходимо да превеждаш и заверяваш излишни документи. ;))
Аватар
nevergiveup

Мнение от nevergiveup »

Не смятах че е благоразумно(а и все още не смятам)
да си поискам трудовата книжка. :beer:
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

nevergiveup написа:Не смятах че е благоразумно да си поискам трудовата книжка(а и все още не смятам)
Много е разумно даже. Трудовата книжка трябва да си стои в теб и никой работодател няма право да ти откаже да ти я даде.
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
nevergiveup

Мнение от nevergiveup »

Да, да - правилата и аз ги знам!(казвам го като човек на който му е омръзнало да си блъска главата в стената)
:beer:
ge4e

Мнение от ge4e »

nevergiveup написа:Не смятах че е благоразумно да си поискам трудовата книжка(а и все още не смятам)
Много си прав. Бг работодателите все още не са дорасли за да разберат, че не всичко се върти около тях. Може да си навлечеш доста неприятности. Въпреки, че трудовата книжка трябва да си стои в нас, ни карат да попълваме декларации, че сме съгласни тя да е в работодателя. Според мен след като се напредне с процедурата е по-удачно да се казва за намеренията за имигриране. Поне така аз го виждам и не искам да обвързвам никого с мнението ми. Пожелавам ти успех и дано нямаш проблем с шефовете. :thumbsup:
pla6liva

Мнение от pla6liva »

Във нашата фирма например ни накараха да подпишем декларации ,че сме съгласни трудовите книжки да се съхраняват от работодателя.Те са си "вързали гащите "пред закона, а пък аз ще се чудя какво да ги излъжа ,ако ми я поискат на интервюто.
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Това че българските работодатели се изживяват като феодали е друг въпрос. Друг въпрос е и защо това им се позволява. Има ли някой който да си е поискал трудовата книжка от работодател и да са го уволнили заради това??? Моята приятелка се притесняваше по същия начин, докато един ден не я засилих да си и я иска ... Книжката си е у нея, тя си е на работа, че даже и увеличиха и заплатата :)
Ако не си поискате няма кой да ви даде.
ge4e

Мнение от ge4e »

Не съм казал, че някой ако си поиска книжката няма да му я дадат, а че след това започват да те гледат с друго око и го разбираш по отношението спрямо теб. На мен също не ми отказаха когато си я поисках, но просто умерих момента да я взема когато се сменяха служителките от Личен състав и нещата станаха без някой да разбере.

pla6liva, казваш че ти трябва без да се обясняваш много. Те са длъжни да ти я дадат. После ще я върнеш и толкоз.
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

ge4e написа:Не съм казал, че някой ако си поиска книжката няма да му я дадат, а че след това започват да те гледат с друго око и го разбираш по отношението спрямо теб.
Не ги разбирам така нещата, ама всеки сам си знае "що го бият" ....
Аватар
RobinHood

Мнение от RobinHood »

ivanko13 написа:
ge4e написа:
Не съм казал, че някой ако си поиска книжката няма да му я дадат, а че след това започват да те гледат с друго око и го разбираш по отношението спрямо теб.

Не ги разбирам така нещата, ама всеки сам си знае "що го бият" ....
И аз не ги разбирам така! Ама то с човек се държат така, както той сам позволява! Трябва да знаеш правата си и да ги отстояваш!
kapitanovn
Обратна връзка:

Мнение от kapitanovn »

Благодаря за съветите!!!
Аз също искам да се намеся в дискусията: книжката е хубаво да си е в теб, именно защото масово работодателите са.....! При насрочено интервю си искаш книжката и ти казват НЕ дай ме под съд! Какво правим тогава: пропускаме интервюто и чакането става още по-. Да чукна на дърво моя работодател е напълно коректен, но бих посъветвал тези които имат такъв проблем да се замислят по-отрано
marielkata

Мнение от marielkata »

Moiat saprug sa6to se pritesniava6e da si poiska trudovata knijka ot rabotodatelia. Zatova izvadihme dokumenti ot Noi za trudovia staj i ne sme imali problemi. Daje na interviuto ve4e biahme uspiali da se sdobiem s knijkite i biahme gi preveli i izpitva6tata be6e mnogo u4udena kakvi sa tezi novi dokumenti. Daje ni obvini, 4e sme mnogo razpiliani i po tozi na4in v Canada nikoga niama da si namerim rabota. Ama tova e druga tema, tia v edin moment zapo4na da se zaiajda s men.
Заключено