Бивш имигрант написа книга
Ей изкефих се.
От кога не бях виждал конструктивна критика във форума.
Сега да уточня нещо.
Аз имах предвид Торонто, а не Флин Флон, Манитоба. В Торонто, 15 кинта/час не са много. 35000/годишно е може би върхът на сладоледа ако бачкаш като продавач. Преди 6 години бях чел, че 16% от работещите в Торонто вземат над 80000/годишно.
Значи ето моята сметка:
Ако 15кинта/час са 2 минимални заплати(или малко повече) в Канада, то тази заплата БИ трябвало да се сравнява с 2 минимални заплати (или малко повече) в България. Дайте сега да видим каква е покупателната способност на 2 минимални Бг заплати в София и на 2 канадски заплати в Торонто. Щото тоя пич, писателят де, обяснява колко не стигат 35000 в Торонто, ама дума не обелва за какво ще стигнат 350лева(не знам колко е минималната заплата в България). Това ми беше мисълта.
Ако човек живее в Калгари, Ванкувър или Торонто, 35000 годишно означават: невъзможност да се купи жилище и много внимателмо харчене. С две думи- добре платен working poor.
Беки, напълно съм съгласен, че АБСУРДНО да се сравняват 35000/годишно в Торонто с 300(айде да ги направим 400/месечно) в София. Обаче пичът/писателят е трябвало да го направи това сравнение... Но ако го беше направил, щеше да стане ОЧЕВАДНО колко е абсурдна тезата му мъката с 35000/годишно в Торонто.
НАздраве
Сега да уточня нещо.
Аз имах предвид Торонто, а не Флин Флон, Манитоба. В Торонто, 15 кинта/час не са много. 35000/годишно е може би върхът на сладоледа ако бачкаш като продавач. Преди 6 години бях чел, че 16% от работещите в Торонто вземат над 80000/годишно.
Значи ето моята сметка:
Ако 15кинта/час са 2 минимални заплати(или малко повече) в Канада, то тази заплата БИ трябвало да се сравнява с 2 минимални заплати (или малко повече) в България. Дайте сега да видим каква е покупателната способност на 2 минимални Бг заплати в София и на 2 канадски заплати в Торонто. Щото тоя пич, писателят де, обяснява колко не стигат 35000 в Торонто, ама дума не обелва за какво ще стигнат 350лева(не знам колко е минималната заплата в България). Това ми беше мисълта.
Ако човек живее в Калгари, Ванкувър или Торонто, 35000 годишно означават: невъзможност да се купи жилище и много внимателмо харчене. С две думи- добре платен working poor.
Беки, напълно съм съгласен, че АБСУРДНО да се сравняват 35000/годишно в Торонто с 300(айде да ги направим 400/месечно) в София. Обаче пичът/писателят е трябвало да го направи това сравнение... Но ако го беше направил, щеше да стане ОЧЕВАДНО колко е абсурдна тезата му мъката с 35000/годишно в Торонто.
НАздраве
Ами аз не познавам програмист в София да взима под 800 лева - все пак съм завършил такава специалност и си поддържам контакт с колегите - средният доход им е 1000-1500 лева, за тези които работят като програмисти, има и много с над 2000 лв на месец. Пък и виж какво е написала Миленка за помощници в юридически кантори и счетоводители... надявам се и други ще се изкажат. В София на мин. р. заплата работят само пенсионери или много малък процент от хората - а знаете ли колко работят в Канада парт тайм на 8 долара на час?MrGeek написа:Товарищ Иванюк поразил смертельно всю рыбу в океане.jovani написа:... като лично аз познавам служител в Гръцка банка и 3-ма програмисти които си докарват м/у 4000-5000 лева на месец от работа + премии. ...![]()
Такъв доход на програмист в София е възможен само ако премиите са от продажбата на добре познат и търсен бял прашец, товарищ Иваненко.![]()
П.П. Казах, че лично познавам 3-ма души програмисти (а сега се сещам и за 2-ма мениджъри в друга фирма) с подобни заплати - и 3-мата работят във фирмата на един познат.
to puk tuka samata krasota:survivor написа:Много сте големи на приказки, брейPepon написа: Imigranta v 90% ot sluchaite pochva ot nula. Na nego i 25$ trudno shte mu reshat problemite.Имам чувството че не сте живели в грозни панелки в Младост или Люлин, ами в Бевърли Хилс.
http://www.canada4salebyowner.com/image ... vanier.jpg
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."
Winston Churchill
Winston Churchill
survivor написа:Много сте големи на приказки, брейPepon написа: Imigranta v 90% ot sluchaite pochva ot nula. Na nego i 25$ trudno shte mu reshat problemite.Имам чувството че не сте живели в грозни панелки в Младост или Люлин, ами в Бевърли Хилс.

Спомням си преди имаше две анкети за заплатите в БГ и Канада, то това 1500 лв за нищо го нямаха, за тук 5000 даже трябва да ме е срам, отделно че не ги и получавам

АЗ съм доволен, че не съм чел форума преди да дойда, но за новите ми е притеснено

Ако например бях прочел че, с 15-20 на час, си ни жив-ни умрял, със сигурност пишещите тук щяха да убият всичко детско в мен

Тва за уреждането е верно ма ако напишеш книга за Канада след 10 дневен престой само, ше е много грешна книга.totev написа:за мен е достатъчно време да напиша книга, даже може и трилогия...Marginal39 написа:За 10 дни на сякаде е супер -:)totev написа:абе не разбрахте ли че човека просто иска да се похвали че е успял в Канада, пък и факта ,че е ерген направо го прави доста търсен като мъж.
За мен това са глупости, ама кво знам аз, живях 10 дни в Канада и се върнах, ако искате мое мнение Канада е супер
![]()
![]()
в този един живот братчет, кой както се уреди..

Извинявам се - това го написах аз по погрешка от втория си ник, с който понякога разглеждам форума (имам само 2 ника, никога не бях писал с друг ник преди).vrivan написа:Ами аз не познавам програмист в София да взима под 800 лева - все пак съм завършил такава специалност и си поддържам контакт с колегите - средният доход им е 1000-1500 лева, за тези които работят като програмисти, има и много с над 2000 лв на месец. Пък и виж какво е написала Миленка за помощници в юридически кантори и счетоводители... надявам се и други ще се изкажат. В София на мин. р. заплата работят само пенсионери или много малък процент от хората - а знаете ли колко работят в Канада парт тайм на 8 долара на час?MrGeek написа:Товарищ Иванюк поразил смертельно всю рыбу в океане.jovani написа:... като лично аз познавам служител в Гръцка банка и 3-ма програмисти които си докарват м/у 4000-5000 лева на месец от работа + премии. ...![]()
Такъв доход на програмист в София е възможен само ако премиите са от продажбата на добре познат и търсен бял прашец, товарищ Иваненко.![]()
П.П. Казах, че лично познавам 3-ма души програмисти (а сега се сещам и за 2-ма мениджъри в друга фирма) с подобни заплати - и 3-мата работят във фирмата на един познат.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Ами съжалявам - надявах се да не си разкривам ИП-то от офиса, ама и това се случи
Може да ви звучи малко параноично, но не бих желал да си създавам допълнителни възможни главоболия по един или друг начин.

Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Ами Алекс, според мен сметката е много проста - нарича се 3 към 1. В България според мен доходите са около 3 пъти по-ниски при равни други условия, съответно и основните разходи също, например наем 400лв. на месец отговаря на Торонто - 900 долара. Апартамент 70 000 ЕУР е равностоен на такъв 350 000 КАД. При хранителните стоки пропорцията е подобна, вкл. ресторанти и т.н. Когато идвах през 2002 година пропоцията беше 4:1. В Канада имаме предимство с това, че вносните стоки (за БГ) - например техника и автомобоили са на същите цени, т.е. са по-достъпни като % от дохода, но напоследък има БГ техника на достъпни цени (не дискутирам качество). В БГ пък данъчната тежест е по-ниска (намират си начини за това) и примерно почивките, пиенето, забавленията са по-евтини (в смисъл с по-добра пропорция от 3:1). Пример: двупосочен билет Монтреал-Торонто с влак минимална цена 260 КАД - подобно е разстоянието София-Варна и т.н. За другите забавления примери няма да давам, щото цените ги знаем всички (ако искате питайте - ходил съм и в луксозни хотели в Канада за по 250 долара на вечер, в най-лъскавите заведения в То и Мо, пътувал съм вече в 3 провинции - изобщо опитал съм от почти всичко).AlexAA написа:Ей изкефих се.
Сега да уточня нещо.
Значи ето моята сметка:
НАздраве
15д.преди данъци на час са си жива мизерия даже и в Мтл.стигат за наема ,манджата,сметките и подръжка на ламарината,даже и остава някой лев да сложиш за черни дни,ако не пиеш и не пушиш ,но само толкова.това обаче за мен е скотски живот ,живееш само за да бачкаш ,ядеш и с...ш.15д. обаче не е минимума с който обикновенно започват по вечето имигранти,а е доста сериозна цифра за която имат претенции и доста от местните и по старите имигранти./конкуренция/
аз също не работя за кой знае колко много пари,вързват ми се 18 на час,но чисто.преди ги получавах на фирмата си,отскоро ми ги плащат на черно.правя и над 200 часа на месец и погледнато аритметично годишната ми заплата преди данъци излиза около 70К и повярвайте ми не мога да си позволя и 50% от това което си позволявах в Бг. с 2000лв. чист месечен доход,където нито плащах наем ,нито изплащах ламарина.ако нямах алтернатива тук в скоро време да започна да правя 100К чисто а ла пош отдавна да съм си бил камшика от трудовия лагер.
аз също не работя за кой знае колко много пари,вързват ми се 18 на час,но чисто.преди ги получавах на фирмата си,отскоро ми ги плащат на черно.правя и над 200 часа на месец и погледнато аритметично годишната ми заплата преди данъци излиза около 70К и повярвайте ми не мога да си позволя и 50% от това което си позволявах в Бг. с 2000лв. чист месечен доход,където нито плащах наем ,нито изплащах ламарина.ако нямах алтернатива тук в скоро време да започна да правя 100К чисто а ла пош отдавна да съм си бил камшика от трудовия лагер.