Бивш имигрант написа книга

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
AlexAA

Мнение от AlexAA »

Ей изкефих се.
От кога не бях виждал конструктивна критика във форума.
Сега да уточня нещо.
Аз имах предвид Торонто, а не Флин Флон, Манитоба. В Торонто, 15 кинта/час не са много. 35000/годишно е може би върхът на сладоледа ако бачкаш като продавач. Преди 6 години бях чел, че 16% от работещите в Торонто вземат над 80000/годишно.
Значи ето моята сметка:
Ако 15кинта/час са 2 минимални заплати(или малко повече) в Канада, то тази заплата БИ трябвало да се сравнява с 2 минимални заплати (или малко повече) в България. Дайте сега да видим каква е покупателната способност на 2 минимални Бг заплати в София и на 2 канадски заплати в Торонто. Щото тоя пич, писателят де, обяснява колко не стигат 35000 в Торонто, ама дума не обелва за какво ще стигнат 350лева(не знам колко е минималната заплата в България). Това ми беше мисълта.
Ако човек живее в Калгари, Ванкувър или Торонто, 35000 годишно означават: невъзможност да се купи жилище и много внимателмо харчене. С две думи- добре платен working poor.
Беки, напълно съм съгласен, че АБСУРДНО да се сравняват 35000/годишно в Торонто с 300(айде да ги направим 400/месечно) в София. Обаче пичът/писателят е трябвало да го направи това сравнение... Но ако го беше направил, щеше да стане ОЧЕВАДНО колко е абсурдна тезата му мъката с 35000/годишно в Торонто.
НАздраве
survivor

Мнение от survivor »

Pepon написа: Imigranta v 90% ot sluchaite pochva ot nula. Na nego i 25$ trudno shte mu reshat problemite.
Много сте големи на приказки, брей :shock: Имам чувството че не сте живели в грозни панелки в Младост или Люлин, ами в Бевърли Хилс.
Аватар
Gonzo#1

Мнение от Gonzo#1 »

survi, zavisi ot problemite, kakto i ot lechenieto..... :lol: :lol: :lol:
vrivan

Мнение от vrivan »

MrGeek написа:
jovani написа:... като лично аз познавам служител в Гръцка банка и 3-ма програмисти които си докарват м/у 4000-5000 лева на месец от работа + премии. ...
Товарищ Иванюк поразил смертельно всю рыбу в океане. :rotfl:
Такъв доход на програмист в София е възможен само ако премиите са от продажбата на добре познат и търсен бял прашец, товарищ Иваненко. :lol: :rotfl:
Ами аз не познавам програмист в София да взима под 800 лева - все пак съм завършил такава специалност и си поддържам контакт с колегите - средният доход им е 1000-1500 лева, за тези които работят като програмисти, има и много с над 2000 лв на месец. Пък и виж какво е написала Миленка за помощници в юридически кантори и счетоводители... надявам се и други ще се изкажат. В София на мин. р. заплата работят само пенсионери или много малък процент от хората - а знаете ли колко работят в Канада парт тайм на 8 долара на час?

П.П. Казах, че лично познавам 3-ма души програмисти (а сега се сещам и за 2-ма мениджъри в друга фирма) с подобни заплати - и 3-мата работят във фирмата на един познат.
Pepon

Мнение от Pepon »

survivor написа:
Pepon написа: Imigranta v 90% ot sluchaite pochva ot nula. Na nego i 25$ trudno shte mu reshat problemite.
Много сте големи на приказки, брей :shock: Имам чувството че не сте живели в грозни панелки в Младост или Люлин, ами в Бевърли Хилс.
to puk tuka samata krasota:

http://www.canada4salebyowner.com/image ... vanier.jpg
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
todor73

Мнение от todor73 »

survivor написа:
:D Е то нали за това е форума :wink:

Спомням си преди имаше две анкети за заплатите в БГ и Канада, то това 1500 лв за нищо го нямаха, за тук 5000 даже трябва да ме е срам, отделно че не ги и получавам :oops:

АЗ съм доволен, че не съм чел форума преди да дойда, но за новите ми е притеснено :D.

Ако например бях прочел че, с 15-20 на час, си ни жив-ни умрял, със сигурност пишещите тук щяха да убият всичко детско в мен :D
Аватар
dexter

Мнение от dexter »

mnogo e vajno koi shte te posreshne v Canada i koi shte ti dade nasokata na parvite stapki na novoto mqsto.
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

totev написа:
Marginal39 написа:
totev написа:абе не разбрахте ли че човека просто иска да се похвали че е успял в Канада, пък и факта ,че е ерген направо го прави доста търсен като мъж.
За мен това са глупости, ама кво знам аз, живях 10 дни в Канада и се върнах, ако искате мое мнение Канада е супер :thumbsup:
За 10 дни на сякаде е супер -:)
:beer: :beer: :beer:
за мен е достатъчно време да напиша книга, даже може и трилогия...
в този един живот братчет, кой както се уреди..
Тва за уреждането е верно ма ако напишеш книга за Канада след 10 дневен престой само, ше е много грешна книга.
:beer: :beer: :beer:
jovani

Мнение от jovani »

vrivan написа:
MrGeek написа:
jovani написа:... като лично аз познавам служител в Гръцка банка и 3-ма програмисти които си докарват м/у 4000-5000 лева на месец от работа + премии. ...
Товарищ Иванюк поразил смертельно всю рыбу в океане. :rotfl:
Такъв доход на програмист в София е възможен само ако премиите са от продажбата на добре познат и търсен бял прашец, товарищ Иваненко. :lol: :rotfl:
Ами аз не познавам програмист в София да взима под 800 лева - все пак съм завършил такава специалност и си поддържам контакт с колегите - средният доход им е 1000-1500 лева, за тези които работят като програмисти, има и много с над 2000 лв на месец. Пък и виж какво е написала Миленка за помощници в юридически кантори и счетоводители... надявам се и други ще се изкажат. В София на мин. р. заплата работят само пенсионери или много малък процент от хората - а знаете ли колко работят в Канада парт тайм на 8 долара на час?

П.П. Казах, че лично познавам 3-ма души програмисти (а сега се сещам и за 2-ма мениджъри в друга фирма) с подобни заплати - и 3-мата работят във фирмата на един познат.
Извинявам се - това го написах аз по погрешка от втория си ник, с който понякога разглеждам форума (имам само 2 ника, никога не бях писал с друг ник преди).
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Stoyan_Chonev

Мнение от Stoyan_Chonev »

Ей, Джолани добре, че партията не те направи милиционер...с такива грешки щеше да ни изтрепеш с резервния пищол 8)
jovani

Мнение от jovani »

Ами съжалявам - надявах се да не си разкривам ИП-то от офиса, ама и това се случи :) Може да ви звучи малко параноично, но не бих желал да си създавам допълнителни възможни главоболия по един или друг начин.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Stoyan_Chonev написа:Ей, Джолани добре, че партията не те направи милиционер...с такива грешки щеше да ни изтрепеш с резервния пищол 8)
Мухахахаха. :D :rotfl:
jovani

Мнение от jovani »

AlexAA написа:Ей изкефих се.
От кога не бях виждал конструктивна критика във форума.
Сега да уточня нещо.
Аз имах предвид Торонто, а не Флин Флон, Манитоба. В Торонто, 15 кинта/час не са много. 35000/годишно е може би върхът на сладоледа ако бачкаш като продавач. Преди 6 години бях чел, че 16% от работещите в Торонто вземат над 80000/годишно.
Значи ето моята сметка:
Ако 15кинта/час са 2 минимални заплати(или малко повече) в Канада, то тази заплата БИ трябвало да се сравнява с 2 минимални заплати (или малко повече) в България. Дайте сега да видим каква е покупателната способност на 2 минимални Бг заплати в София и на 2 канадски заплати в Торонто. Щото тоя пич, писателят де, обяснява колко не стигат 35000 в Торонто, ама дума не обелва за какво ще стигнат 350лева(не знам колко е минималната заплата в България). Това ми беше мисълта.
Ако човек живее в Калгари, Ванкувър или Торонто, 35000 годишно означават: невъзможност да се купи жилище и много внимателмо харчене. С две думи- добре платен working poor.
Беки, напълно съм съгласен, че АБСУРДНО да се сравняват 35000/годишно в Торонто с 300(айде да ги направим 400/месечно) в София. Обаче пичът/писателят е трябвало да го направи това сравнение... Но ако го беше направил, щеше да стане ОЧЕВАДНО колко е абсурдна тезата му мъката с 35000/годишно в Торонто.
НАздраве
Ами Алекс, според мен сметката е много проста - нарича се 3 към 1. В България според мен доходите са около 3 пъти по-ниски при равни други условия, съответно и основните разходи също, например наем 400лв. на месец отговаря на Торонто - 900 долара. Апартамент 70 000 ЕУР е равностоен на такъв 350 000 КАД. При хранителните стоки пропорцията е подобна, вкл. ресторанти и т.н. Когато идвах през 2002 година пропоцията беше 4:1. В Канада имаме предимство с това, че вносните стоки (за БГ) - например техника и автомобоили са на същите цени, т.е. са по-достъпни като % от дохода, но напоследък има БГ техника на достъпни цени (не дискутирам качество). В БГ пък данъчната тежест е по-ниска (намират си начини за това) и примерно почивките, пиенето, забавленията са по-евтини (в смисъл с по-добра пропорция от 3:1). Пример: двупосочен билет Монтреал-Торонто с влак минимална цена 260 КАД - подобно е разстоянието София-Варна и т.н. За другите забавления примери няма да давам, щото цените ги знаем всички (ако искате питайте - ходил съм и в луксозни хотели в Канада за по 250 долара на вечер, в най-лъскавите заведения в То и Мо, пътувал съм вече в 3 провинции - изобщо опитал съм от почти всичко).
canat

Мнение от canat »

jovani, da ne bi ti da si pisal knigata? :lol:
bateto

Мнение от bateto »

15д.преди данъци на час са си жива мизерия даже и в Мтл.стигат за наема ,манджата,сметките и подръжка на ламарината,даже и остава някой лев да сложиш за черни дни,ако не пиеш и не пушиш ,но само толкова.това обаче за мен е скотски живот ,живееш само за да бачкаш ,ядеш и с...ш.15д. обаче не е минимума с който обикновенно започват по вечето имигранти,а е доста сериозна цифра за която имат претенции и доста от местните и по старите имигранти./конкуренция/
аз също не работя за кой знае колко много пари,вързват ми се 18 на час,но чисто.преди ги получавах на фирмата си,отскоро ми ги плащат на черно.правя и над 200 часа на месец и погледнато аритметично годишната ми заплата преди данъци излиза около 70К и повярвайте ми не мога да си позволя и 50% от това което си позволявах в Бг. с 2000лв. чист месечен доход,където нито плащах наем ,нито изплащах ламарина.ако нямах алтернатива тук в скоро време да започна да правя 100К чисто а ла пош отдавна да съм си бил камшика от трудовия лагер. :D
Заключено