Бивш имигрант написа книга

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
ka

Мнение от ka »

krimon написа:
ka написа:
krimon написа:
ka написа:
krimon написа:За мен има нещо "нередно" (меко казано) в изложението на автора ... по-горе казах, че 70-те хиляди годишно за начинаещ инженер са мираж, даже и в Онтарио. Човекът, който е писал книгата е работил като разносвач на пици докато си приравни образованието, /около 4 години - Иванко да ме поправи ако не съм разбрала, като междувременно е живял/работил в Щатите година и нещо?/ и после евентуално си е намерил веднага работа като инженер и е почнал да взема въпросната заплата. Тук, след като си вземе професионалните изпити и му признаят образованието, инженера започва като джуниър и трябва да натрупа най-малко 3 години стаж, за да почне да работи наистина като инженер и да получава доста по-малка заплата от цитираните 70-те хил., т.е. липсва професионалният опит в Канада, който за 2-те му оставащи години не е направил. Който работи в Канада му е ясно, че максимумът на отпуската в началото е 2 седмици, а със запазена 2-ра работа не го виждам авторът как е успял да види почивка, най-красивите места в света, лукс и т.н. Може би е виждал през вратата луксът в къщите където е носил пиците от любов към този вид работа :rotfl: :rotfl:

Изобщо няма нищо нормално във факта, да обясняваш как умееш да почиваш, най-красивите места в света и да се радваш на лукс и в същото време да бачкаш нон-стоп на 2 места, да обясняваш как не ти се мият чинии в къщи и как пиците са качествена и вкусна храна. Доколкото си спомням има ресторанти, барове, начини да се запознаеш с други хора ако си ерген: клубове, спортни зали, ски-курорти и т.н., вместо да гризкаш пици и да общуваш с лукса заради бакшиши. Абсолютна мистерия как е успял да обиколи Канада и Щатите с това натоварено ежедневие.

Samo se 4udia za6to pi6ete ne6ta s koito ne ste zapoznati,za da striaskate horata koito idvat nasam ili za da se pravite na vajni i razbira6ti?
Vaprosnite izpiti zaedno s rezultatite izlizat za 6 meseza,prez tova vreme ne e nevazmojno da se raboti kato injiner,stiga da ima6 nujnia opit,ta bilo to i ot BG.Ako go ima6 poviarvai mi vaob6te ne po4va6 s zaplata na junior,a vzeme6 li lizenz zaplatata ti moje da sko4i i nad 70.Za trite godini deto si pisala,niamam dumi,triabva ti SAMO 1 godina opit v Ca,za da vzeme6 lizenz.Osven ako ne si se diplomiral neposredstveno predi da doide6 i niama6 nikakav opit ot BG.Mejduvremenno v mnogo firmi otpuskata e 3 sedmizi(tova moje i na intervuto da si go ugovori6) i ima opzii overtime da si go vzema6 kato otpuska sa6to.Ama na teb neviarvam da ne sa ti izvesni tezi raboti.......
Да кажат инженерите във форума, които работят като инженери :wink:
Например, ти, ка, би било интересно да се разбере от извора истината :)
Za tova koeto sam napisala garantiram i savetvam vseki zdravo misle6t 4ovek,prosto da se zapoznae dobre s saotvetnite iziskvania na vsiaka bran6ova organizazia,za saotvetnata provinzia.Prosto otiva na saotvetnata straniza v internet i 4ete.Aman ot "kompetentni" i nai-obi4am da mi kazvat kakvo NEMOJE.
Kolkoto do men,ne smiatam 4e tuk e miasto za razni drebni drazgi,trudno moje da me zasegne6.Misleh 4e tuk pomagate,ama moje i da ne sam razbrala pravilno...............
Mejduvremenno,ako si rabotil po spezialnostta si,moje i da ti se priznae nai-mnogo 1 godina staj predi da si se diplomiral dori.I mnogo drugi raboti mogat da se pro4etat,taka 4e savetvam zainteresovanite,da se zapoznavat ot izvora,t e ot ofizialnite razporedbi na saotvetnite organizazii.
Ако искаш да помогнеш с информация - помогни, а не препращай към официални сайтове.

На л.с. имам потвърждение на думите си от професионален инженер в Онтарио, който работи там от много години. Негово право е да не иска да се афишира във форума.

Аз самата не работя като инженер, но имам двама роднини в Канада /един в Квебек, втори в Онтарио/, които са точно в тази област - строително инженерство и имам някаква представа. Заблудена не съм, а ти всъщност нищо не казваш. Кажи в прав ред: работиш ли в Онтарио като инженер, процедурата ти по приравняване беше ли 6 месеца и започна ли с 70 хил. след 1 година канадски опит ?

П.П. Също ми е интересно къде са 18 от 20-те ти постинга в бгканада ?
Vij K,vseki si ima svoi pat,az za drugite nemoga da bada otgovorna.Prozedurata na4alnata za izpitite,koito ti se nazna4avat,zavisi ot predmetite koito si vzemal v universiteta i 4asovete koito ima6.Nazna4avaneto na samite izpiti sa6to moje da otneme vreme zavisi dali 6te ima svobodni mesta,za izpitite koito sa ti nazna4ili,te sa individualni,no sas sigurnost ima statiki obiknovenno i orazmeriavane ako mn si zainteresovana.Kato ti pristignat rezultatite,ti stava6 inj in training abtomati4no,ako raboti6.Ima edni mnogo podrobni formuliari kadeto ti se opisva staja mn podrobno ot Ca i predi.Sled okolo 6 meseza darji6 izpiti za etika i ne6to kato pravo da sa sigurni 4e si naiasno kakva otgovornost nosi6.Hodi6 na edni priatni seminar4eta deto uj ti raziasniavat.Sled vaprosnata etika si polu4ava6 lizenza.Da sam pisala ne6to za Ontario v postingite si,ne sam vidiala.Pisala sam,4e v razli4nite provinzii,moje da e razli4no.A 4e vseki triabva da se obra6ta kam ofizialnite dokumenti,a ne da slu6a vse mn razbira6ti balgari.Pak ti kazvam nai-obi4am da mi kazvat nemoje!kade sa mi postingite,neznam,tova li ti e problema?
Za vseki slu4ai moga da te ubedia,tam niama da nameri6 ni6to po-vaprosa koito diskotirame,6toto prosto ne sam pisala.Ne mi se spori s takiva znae6ti kato tebe!
Confucius

Мнение от Confucius »

ka написа:
krimon написа:
ka написа:
krimon написа:
ka написа:

Samo se 4udia za6to pi6ete ne6ta s koito ne ste zapoznati,za da striaskate horata koito idvat nasam ili za da se pravite na vajni i razbira6ti?
Vaprosnite izpiti zaedno s rezultatite izlizat za 6 meseza,prez tova vreme ne e nevazmojno da se raboti kato injiner,stiga da ima6 nujnia opit,ta bilo to i ot BG.Ako go ima6 poviarvai mi vaob6te ne po4va6 s zaplata na junior,a vzeme6 li lizenz zaplatata ti moje da sko4i i nad 70.Za trite godini deto si pisala,niamam dumi,triabva ti SAMO 1 godina opit v Ca,za da vzeme6 lizenz.Osven ako ne si se diplomiral neposredstveno predi da doide6 i niama6 nikakav opit ot BG.Mejduvremenno v mnogo firmi otpuskata e 3 sedmizi(tova moje i na intervuto da si go ugovori6) i ima opzii overtime da si go vzema6 kato otpuska sa6to.Ama na teb neviarvam da ne sa ti izvesni tezi raboti.......
Да кажат инженерите във форума, които работят като инженери :wink:
Например, ти, ка, би било интересно да се разбере от извора истината :)
Za tova koeto sam napisala garantiram i savetvam vseki zdravo misle6t 4ovek,prosto da se zapoznae dobre s saotvetnite iziskvania na vsiaka bran6ova organizazia,za saotvetnata provinzia.Prosto otiva na saotvetnata straniza v internet i 4ete.Aman ot "kompetentni" i nai-obi4am da mi kazvat kakvo NEMOJE.
Kolkoto do men,ne smiatam 4e tuk e miasto za razni drebni drazgi,trudno moje da me zasegne6.Misleh 4e tuk pomagate,ama moje i da ne sam razbrala pravilno...............
Mejduvremenno,ako si rabotil po spezialnostta si,moje i da ti se priznae nai-mnogo 1 godina staj predi da si se diplomiral dori.I mnogo drugi raboti mogat da se pro4etat,taka 4e savetvam zainteresovanite,da se zapoznavat ot izvora,t e ot ofizialnite razporedbi na saotvetnite organizazii.
Ако искаш да помогнеш с информация - помогни, а не препращай към официални сайтове.

На л.с. имам потвърждение на думите си от професионален инженер в Онтарио, който работи там от много години. Негово право е да не иска да се афишира във форума.

Аз самата не работя като инженер, но имам двама роднини в Канада /един в Квебек, втори в Онтарио/, които са точно в тази област - строително инженерство и имам някаква представа. Заблудена не съм, а ти всъщност нищо не казваш. Кажи в прав ред: работиш ли в Онтарио като инженер, процедурата ти по приравняване беше ли 6 месеца и започна ли с 70 хил. след 1 година канадски опит ?

П.П. Също ми е интересно къде са 18 от 20-те ти постинга в бгканада ?
Vij K,vseki si ima svoi pat,az za drugite nemoga da bada otgovorna.Prozedurata na4alnata za izpitite,koito ti se nazna4avat,zavisi ot predmetite koito si vzemal v universiteta i 4asovete koito ima6.Nazna4avaneto na samite izpiti sa6to moje da otneme vreme zavisi dali 6te ima svobodni mesta,za izpitite koito sa ti nazna4ili,te sa individualni,no sas sigurnost ima statiki obiknovenno i orazmeriavane ako mn si zainteresovana.Kato ti pristignat rezultatite,ti stava6 inj in training abtomati4no,ako raboti6.Ima edni mnogo podrobni formuliari kadeto ti se opisva staja mn podrobno ot Ca i predi.Sled okolo 6 meseza darji6 izpiti za etika i ne6to kato pravo da sa sigurni 4e si naiasno kakva otgovornost nosi6.Hodi6 na edni priatni seminar4eta deto uj ti raziasniavat.Sled vaprosnata etika si polu4ava6 lizenza.Da sam pisala ne6to za Ontario v postingite si,ne sam vidiala.Pisala sam,4e v razli4nite provinzii,moje da e razli4no.A 4e vseki triabva da se obra6ta kam ofizialnite dokumenti,a ne da slu6a vse mn razbira6ti balgari.Pak ti kazvam nai-obi4am da mi kazvat nemoje!kade sa mi postingite,neznam,tova li ti e problema?
Za vseki slu4ai moga da te ubedia,tam niama da nameri6 ni6to po-vaprosa koito diskotirame,6toto prosto ne sam pisala.Ne mi se spori s takiva znae6ti kato tebe!
То не бяха статики, то не бяха динамики - ма хубава книга пишете ! Коментариите после! :D А оназ статика у Лавал, дет стана динамика , кои я направи? :-) :D
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

NaviD написа:Аз както някой може би е забелязал избягвам да коментирам живота в Канада, защото не съм бил там :lol: Но има нещо в четивото, което мога да коментирам надълго и нашироко. Авторът твърди, че завършил МЕИ Сф и е със специалност, свързана с автомобили. Даже е бил рали състезател и майстор на тунинги и т.н. А в Канада започва работа като строителен инженер?!? И твърди, че МЕИ Сф по методите си на обучение и кадрите, които произвежда не отстъпва на американските университети?!? Да, ама и ний сме завършили там 1995 и не мислим така.

Другото крайно смехотворно в четивото е вайкането на автора и оплакването му на близо 2 страници от от личните предпазни средства при работа и по-специално от ГАДНИТЕ ОБУВКИ СЪС СТОМАНИЗИРАНА ПЛАСТИНА, целта на които не е да те пазят, а да те мъчат максимално. Да, ама аз от 8 години нося такива обувки и ако не бяха те досега 5 пъти да съм си смазал пръстите, а в сравнение с кубинките в казармата са си направо цвички!

Освен това пича се оплаква от малкото отпуска, давана от фирмите като в същото време на свои разноски е ходил в Куба, Нова Зеландия и други екзотични страни ЗАЩОТО ЗА РАЗЛИКА ОТ КАНАДЦИТЕ ТОЙ Е ИМАЛ ВИСОКИ ДОХОДИ И МОЖЕЛ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ.

Поне със сигурност не ми е бил даскал в МЕИ - проверих си академичната справка.

Утре ще ви пусна още 2 прелюбопитни постинга за разходите в торонто за сам човек и защо изобщо някои канадци работят.
Па аз книгата не съм чел ма такива обувки съм носил поне 10 години в Монреал и ме кефят максимално, може би е въпрос на вкус.
:beer: :beer: :beer:
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

canat написа:
Безброй много правила, които всеки трябва да спазва...Всяко нарушение води до наказание, глоба, а понякога - дори до съд.
По такъв начин постепенно и сигурно стресът се натрупва в съзнанието на хората.
moiat komentar e - po takav nachin neshtata funkzionirat! I za tova v BG te ne funkzionirat.
Na men pak tochno tova mi haresva na Americata - reda i disziplinata, правила, които всеки трябва да спазва. Всяко нарушение води до наказание. Yes!
Тоя явно говори за съвсем друг свят от тоя в който живея, тука даже е по-рядко да видиш някой виновен да го наказват от колкото да не го -:)
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

Kan_Tangra написа:
Doktora написа:Не съм чел книжката за която говорите Бекс,ама ми се струва много крайно изказването ти по адрес на автора.
Пак повтарям,че не съм чел творбата но това за хирурзите съм сигурен,че е истина...................сигурно и много други неща.
Ще я потърся.
Ако можете пратете ми я.Плащам!
Док..............
Дока, аз пък съм сигурен, че точно това за хирурзите не е истина. Между другото, когато китаец (дори и образован) ти говори на английски, по някое време ти се иска да го помолиш да мине на китайски, току виж си разбрал поне някоя дума ... и то говорим за такива дето усилено са учили езика и са в Канада поне 2-3 г.
А такива току що кацнали и дошли от Тян Шан или някоя друга планина са още по-зле.

Освен това не съм много запознат, но сърдечните операции доскоро не се правеха на много места в света. Неслучайно Чирков беше световно известен. Така че колко сърдечни операции има тоя "хирург" е под съмнение.
Явно е, че книгата на автора най-безсрамно е пълна със свободни съчинения.
Тва за китайците и говоренето е напълно вярно.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Joana написа:... Една книга винаги има своето място, когато е създадена чрез собствено изпитание и има за цел да даде едно зрънце друга гледна точка на света.
...
Така е. Има обаче и доста книги, чийто единствен ефект за човешката цивилизация се явява в преработката на съответното количество дървесина и изхабяването на малко мастило. :lol:
bateto

Мнение от bateto »

Тука вече не мога да се въздържа и ще кажа нещо,което Вие всички или почти всички най необичате,т.е. нищо няма да кажа ,а само ще генерализирам. :D Посоченият пример от автора за съдбата на китайския хирург е идиологията на канадскат имиграционна политика.Никой не е поканил въпросния Чи Хуа Хуа в Канада да реже бъбреци ,далаци и жлъчки.Чи Хуа Хуа е поканен заради качествата си на специалист които предполагат,че ще визпита,изхрани и изучи малките Чи Хуа Хуа ,които един ден ще могат да режат канадски бъбреци,далаци и жлъчки.В случая по вероятно е малките Хуа да отворят доларама или депаньор,защото рязането на бъбреци ,далаци и жлъчки се контролира от фамилията Коен ,които едва ли биха се зарадвали на подобна идея на канадската имиграционна политика.Но Чи Хуа Хуа трябва да погледне по философски и прозаично на нещата и от временните си незгоди да извлече максимална полза .След като е загубил безвъзвратно алтернативата да реже заради треперещите си ръце и мазолените пръсти причинени му от къртовската работа в манифактурата на семейство Коен Чи би могъл да обърне негативите в позитиви ,т.е да се преквалифицира.Подложен под ударите на пазара и пазарната икономика Чи отвори преди две седмици салон за еротични масажи използвайки точно тоя си придобит недостатък,треперещите ръце и мазолестите пръсти ,който му прече да реже ,но му помога да прави най добрите еротични масажи които е получавала през живота си вече позастаряващата гозпожа Коен.
След няколко години на адаптация и преквалификация Чи е доволен от живота си ,както се е влял в редиците на Хуан градинаря,Педро портиера,ДЖ Жамейка лимодрайвъра,Силвия Лу камериерката,Али бакалина и Радж Синг пицаджията ,цяла плеада от колоритни личности събрани на едно место от колоритни държави свързваща ги една идея и цел ,оказването на перфектна услуга на фамилията Коен,която държи и ножа и хляба. :wink:
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

Marginal39 написа:
beckythomas9 написа:
Marginal39 написа: А освен тва, това не касае вече българите щото те могат да работят тука като лекари ако са били лекари в БГ.
Това за пръв път го чувам! В Онтарио има програма за тесни специалисти, които могат да започнат работа като такива, ако в последните 12 месеца са работили по специалността си, обаче местата са много силно ограничени - има обявени десетина специалности, които са различни всяка година и за които съответно се кандидатства, прави се оценка на кандидата, която трае 6 месеца и само ако се установи, че е "годен за употреба" :lol: му се дава право да практикува. Познай какъв процент от влезлите в програмата излизат след 6 месеца готови да практикуват и колко от тях са българи!
В Квебек може и да е по-различно......
Душа, не знам от кога си тука ма ако се още се учудваш от нещо което чуваш "за пръв път" значи си скорошна.
Тук много обичат да променят сичко и често, тва за българските лекари е от скоро и е законно положение.
Подробности не знам щото не съм лекар и не ми дреме ма тия които са знаят 100%, питай тях ако те интересува.

Душа,

Ти за мен грижа нямай. Отдавна съм тук и добре зная какво говоря. Покажи ми закона, в който пише, че българските лекари могат да работят "в Канада" (обикновено различните провинции си имат специфични изисквания, но щом си казал "Канада", нека да е Канада!) и няма да коментирам повече......
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Бате, опасен си, и опасно прав :twisted: :thumbsup: :beer: ...
Циганите - на Сатурн !
bateto

Мнение от bateto »

бях прав.сега след 6то-то уиски съм легнал.под масата. :o
Stoyan_Chonev

Мнение от Stoyan_Chonev »

Батето, казва неща дето са ясни на ясновидците...но така подредените неща са си там където им е мястото и квичене и скимтене е излишно а ако не е така нека продължи с решение.Задачата е проста и няма никакво неизвестно...защо е квиченето :?: :?: :?: :?: :?:
bateto

Мнение от bateto »

защото Всички прасета на мезета.колкото по вече квичиш по вече ти влиза в ранчото на Мистър и Мисис Смит. :D
Stoyan_Chonev

Мнение от Stoyan_Chonev »

anxeli написа:Бате, опасен си, и опасно прав :twisted: :thumbsup: :beer: ...

..нищо подобно...известно на хората с глави и изричането не претеснява никого освен новооткривателите на 2-3 хилядната истина :wink:
ivandi

Мнение от ivandi »

MrGeek написа:
Joana написа:... Една книга винаги има своето място, когато е създадена чрез собствено изпитание и има за цел да даде едно зрънце друга гледна точка на света.
...
Така е. Има обаче и доста книги, чийто единствен ефект за човешката цивилизация се явява в преработката на съответното количество дървесина и изхабяването на малко мастило. :lol:
Не си прав Били. Много запътили се насам ентусиасти, като този с хунския ник и другия с бирения, ще си я спомнят доста време.

А като се "изучат" и започнат да гърбят в някоя "високо-технологична" компания и забравят за "инженера лузър" от книгата ще се сещат за "оня простак - шофьора", който май по-добре ги разбира нещата от тях "гениите".

Както и да е. На човек можеш да му вземеш, да му дадеш не можеш.

Хайде лека, че утре пак ме чакат "високите технологии"
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

ivandi написа:Не си прав Били ...
Дали съм прав или не може само времето да каже. Ако след година-две все още се чете тази книга, значи съм бил неправ. ;) :lol:
Заключено