Бивш имигрант написа книга

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
Joana

Мнение от Joana »

И що да не напише книга човекът?! Айде сега, изяжте го! Затова, че вижда нещата по различен начин от вашия. Затова, че обича България повече от останалата част на света. И като не ръкопляска на всичко извън България, което вижда по пътя си, само, защото светът е казал, че това ще бъде в класациите красивата част на света, значи е неудачник. Вие сте най-великите, понеже отговаряте на световните проучвания. Ами, ако неговите очи са по-широко отворени от вашите и виждат там, където вашите не могат да проникнат?! Ако виждат по-далече от 70-те 000 долара и могат да направят реална съпоставка?! Ако въпреки 70-те 000 долара виждат, че животът им изтича през пръстите без да им носи нужното удовлетворение, не искат да се съобразяват със световните стереотипи и са надскочили мисленето "Живея в Канада само, за да казвам, че живея в Канада"?!
Особено ме кефят коментарите на тези, дето са в България и още не са стъпвали в Канада. Почти толкова достоверни колкото моят коментар за остров Тамбукту. Те, фабрикантите по света на такива ентусиасти разчитат, за да умножават капиталите си. Ясно е, че европейските резиденти са по-послушни, по-покорни и по-трудолюбиви, понеже са обучавани дълги години на културно поведение, за разлика от непокорните мексиканци например, на които не може да се разчита особено за безпроблемно подпомагане на процеса, понеже са израсли в условията на капитала и знаят добре, че всичко се продава, включително човешката тяга и определението за култура много-много не им влияе.

Joana
"... и аз открих свободата, дивата соколова свобода, която ме остави без дъх, сякаш пред мен се откри един живот с вятър, слънце и гонени от вятъра облаци, живот, за чието съществуване не бях и подозирал." "Сенки в рая", Ремарк
Stoyan_Chonev

Мнение от Stoyan_Chonev »

Йо :beer:
Аватар
Joana

Мнение от Joana »

:beer: :beer: :beer: , Стони!

Joana
"... и аз открих свободата, дивата соколова свобода, която ме остави без дъх, сякаш пред мен се откри един живот с вятър, слънце и гонени от вятъра облаци, живот, за чието съществуване не бях и подозирал." "Сенки в рая", Ремарк
VorGrigorov

Мнение от VorGrigorov »

Joana написа:И що да не напише книга човекът?! Айде сега, изяжте го! Затова, че вижда нещата по различен начин от вашия....
Joana
Иванке, не е въпроса защо да не напише книга. Да пише - на никого не пречи. И дали е 'за' или 'против' Канада и това не е важно.

Интересно ми е защо съфорумците я четът книгата и дори си правят труда да я коментират като че е събитие или последна инстанция? Просто защото е книга? 80% от съфорумците са застъпвали същите или подобни тези по един или друг повод и прозата на повечето (вкл. и твоята) е далеч по изискана...

Изтъпанил се Иванчо (автора) на мегдана, да бие барабана и ние го слушаме ли слушаме...

Личното ми мнение е че трябва да си Някой или да си постигнал Нещо за да имаш тежеста да описваш живота на цял един континент или в една държава. Останалото е просто незаслужаващо сер6озно внимание чесане на клавиатура и лична краста...
"The one thing you cannot trade for your heart's desire is your heart."
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Joana написа:...Те, фабрикантите по света на такива ентусиасти разчитат, за да умножават капиталите си. ...
Ето кой ще напише новата версия на "Капитала". Дерзай, Иванке! Венсеремос! Но пасаран! :lol: :rotfl: :rotfl:
becks

Мнение от becks »

Doktora написа:Не съм чел книжката за която говорите Бекс,ама ми се струва много крайно изказването ти по адрес на автора.
Пак повтарям,че не съм чел творбата но това за хирурзите съм сигурен,че е истина...................сигурно и много други неща.
Ще я потърся.
Ако можете пратете ми я.Плащам!
Док..............
Докторе, няма да споря за възможностите на имигрантите-хирурзи в Канада, предполагам че възможностите за реализация са доста ограничени още от летището .... Познавам обаче и млади български лекари, които ясно си спомнят работата си като санитари до скоро. Но това е една друга тема.

За книгата - аз бих я кръстил по-скоро "До Торонто и назад", поне заради асоциациите вътре. Без да се опитвам да правя реклама - взех я от книжарвница "Пингвините", но би трябвало да я има в по-големите книжарници. На лавицата беше до книгата "След една година в САЩ", която не си купих ;)

Аз лично бих вложил и малко повече хумор в описанието. Ще я дам на майка ми и баща ми и мисля, че им даде някаква представа за живота там, щото не мога да ги накарат да четат форуми. Като цяло уважавам автора за усилията, но все още смятам, че това не е моята камбанария.

Пак казвам - ако някой иска да сканира текста да пише на ЛС
:D
ka

Мнение от ka »

krimon написа:
ka написа:
krimon написа:За мен има нещо "нередно" (меко казано) в изложението на автора ... по-горе казах, че 70-те хиляди годишно за начинаещ инженер са мираж, даже и в Онтарио. Човекът, който е писал книгата е работил като разносвач на пици докато си приравни образованието, /около 4 години - Иванко да ме поправи ако не съм разбрала, като междувременно е живял/работил в Щатите година и нещо?/ и после евентуално си е намерил веднага работа като инженер и е почнал да взема въпросната заплата. Тук, след като си вземе професионалните изпити и му признаят образованието, инженера започва като джуниър и трябва да натрупа най-малко 3 години стаж, за да почне да работи наистина като инженер и да получава доста по-малка заплата от цитираните 70-те хил., т.е. липсва професионалният опит в Канада, който за 2-те му оставащи години не е направил. Който работи в Канада му е ясно, че максимумът на отпуската в началото е 2 седмици, а със запазена 2-ра работа не го виждам авторът как е успял да види почивка, най-красивите места в света, лукс и т.н. Може би е виждал през вратата луксът в къщите където е носил пиците от любов към този вид работа :rotfl: :rotfl:

Изобщо няма нищо нормално във факта, да обясняваш как умееш да почиваш, най-красивите места в света и да се радваш на лукс и в същото време да бачкаш нон-стоп на 2 места, да обясняваш как не ти се мият чинии в къщи и как пиците са качествена и вкусна храна. Доколкото си спомням има ресторанти, барове, начини да се запознаеш с други хора ако си ерген: клубове, спортни зали, ски-курорти и т.н., вместо да гризкаш пици и да общуваш с лукса заради бакшиши. Абсолютна мистерия как е успял да обиколи Канада и Щатите с това натоварено ежедневие.

Samo se 4udia za6to pi6ete ne6ta s koito ne ste zapoznati,za da striaskate horata koito idvat nasam ili za da se pravite na vajni i razbira6ti?
Vaprosnite izpiti zaedno s rezultatite izlizat za 6 meseza,prez tova vreme ne e nevazmojno da se raboti kato injiner,stiga da ima6 nujnia opit,ta bilo to i ot BG.Ako go ima6 poviarvai mi vaob6te ne po4va6 s zaplata na junior,a vzeme6 li lizenz zaplatata ti moje da sko4i i nad 70.Za trite godini deto si pisala,niamam dumi,triabva ti SAMO 1 godina opit v Ca,za da vzeme6 lizenz.Osven ako ne si se diplomiral neposredstveno predi da doide6 i niama6 nikakav opit ot BG.Mejduvremenno v mnogo firmi otpuskata e 3 sedmizi(tova moje i na intervuto da si go ugovori6) i ima opzii overtime da si go vzema6 kato otpuska sa6to.Ama na teb neviarvam da ne sa ti izvesni tezi raboti.......
Да кажат инженерите във форума, които работят като инженери :wink:
Например, ти, ка, би било интересно да се разбере от извора истината :)
Za tova koeto sam napisala garantiram i savetvam vseki zdravo misle6t 4ovek,prosto da se zapoznae dobre s saotvetnite iziskvania na vsiaka bran6ova organizazia,za saotvetnata provinzia.Prosto otiva na saotvetnata straniza v internet i 4ete.Aman ot "kompetentni" i nai-obi4am da mi kazvat kakvo NEMOJE.
Kolkoto do men,ne smiatam 4e tuk e miasto za razni drebni drazgi,trudno moje da me zasegne6.Misleh 4e tuk pomagate,ama moje i da ne sam razbrala pravilno...............
Mejduvremenno,ako si rabotil po spezialnostta si,moje i da ti se priznae nai-mnogo 1 godina staj predi da si se diplomiral dori.I mnogo drugi raboti mogat da se pro4etat,taka 4e savetvam zainteresovanite,da se zapoznavat ot izvora,t e ot ofizialnite razporedbi na saotvetnite organizazii.
Аватар
Joana

Мнение от Joana »

VorGrigorov, никът ми е Joana. Истинското ми име започва с буквичката А и се състои от седем букви. В използването на чужди имена съзирам размахването на ниска култура и озлобление - излишно при наличието на толкова хармоничност и възвишеност в съществуванието.
Барабани са се били и ще се бият - за щяло и нещяло, обслужващи най-различни интереси и провокиращи към най-различни действия в човешкото развитие, понякога отразяващи се пряко на нечии човешки съдби, докато обслужват нечии цели. Форумът си е форум. Една книга винаги има своето място, когато е създадена чрез собствено изпитание и има за цел да даде едно зрънце друга гледна точка на света.

И кой определя кой е Някой и кое е това нещо, което трябва да постигнеш, за да те определят като Някой? Аз съм си Някой в моите собствени очи, независимо от това, което имам, защото притежавам себе си. А това за мен е много. Защото аз мога да реша дали да позволя да ме подчинят на нещо, което не искам и да ме превърнат в това, което не искам да бъда. И ще продължа да бъда Някой в собствените си очи, докато не сляза толкова ниско, че вече самата аз да не се определям като Някой. Виждането в твоите очи никак не ме засяга и твоето определение за Някой ще ми бъде безразлично. И не само твоето...

Joana
becks

Мнение от becks »

Joana написа: "Живея в Канада само, за да казвам, че живея в Канада"?!
Ау Jo, твоят постинг съм го пропуснал ;)

Аз не намирам за уместно да се сравнява Канада с България. Нито икономиката, нито каквото и да е от здравеопазване, образование итн. И да се твърди, че ние сме част от Европа. Още повече да се говори за "културен живот", както прави автора на книгата и много други съфорумници.
VorGrigorov

Мнение от VorGrigorov »

Joana написа:VorGrigorov, никът ми е Joana. Истинското ми име започва с буквичката А и се състои от седем букви. В използването на чужди имена съзирам размахването на ниска култура и озлобление - излишно при наличието на толкова хармоничност и възвишеност в съществуванието...

Виждането в твоите очи никак не ме засяга и твоето определение за Някой ще ми бъде безразлично. И не само твоето...

Joana
Добре, добре...знам че нямаш комплекси, казвала си ми много пъти, но не знаех че ги нямаш и на тема Joana! :lol:

След милата тирада как автора може би виждал по-далече от нас се чудя ти ще си направиш ли труда да прочетеш книгата? (въпроса ми е реторичен)
"The one thing you cannot trade for your heart's desire is your heart."
NaviD

Мнение от NaviD »

Аз както някой може би е забелязал избягвам да коментирам живота в Канада, защото не съм бил там :lol: Но има нещо в четивото, което мога да коментирам надълго и нашироко. Авторът твърди, че завършил МЕИ Сф и е със специалност, свързана с автомобили. Даже е бил рали състезател и майстор на тунинги и т.н. А в Канада започва работа като строителен инженер?!? И твърди, че МЕИ Сф по методите си на обучение и кадрите, които произвежда не отстъпва на американските университети?!? Да, ама и ний сме завършили там 1995 и не мислим така.

Другото крайно смехотворно в четивото е вайкането на автора и оплакването му на близо 2 страници от от личните предпазни средства при работа и по-специално от ГАДНИТЕ ОБУВКИ СЪС СТОМАНИЗИРАНА ПЛАСТИНА, целта на които не е да те пазят, а да те мъчат максимално. Да, ама аз от 8 години нося такива обувки и ако не бяха те досега 5 пъти да съм си смазал пръстите, а в сравнение с кубинките в казармата са си направо цвички!

Освен това пича се оплаква от малкото отпуска, давана от фирмите като в същото време на свои разноски е ходил в Куба, Нова Зеландия и други екзотични страни ЗАЩОТО ЗА РАЗЛИКА ОТ КАНАДЦИТЕ ТОЙ Е ИМАЛ ВИСОКИ ДОХОДИ И МОЖЕЛ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ.

Поне със сигурност не ми е бил даскал в МЕИ - проверих си академичната справка.

Утре ще ви пусна още 2 прелюбопитни постинга за разходите в торонто за сам човек и защо изобщо някои канадци работят.
canat

Мнение от canat »

Безброй много правила, които всеки трябва да спазва...Всяко нарушение води до наказание, глоба, а понякога - дори до съд.
По такъв начин постепенно и сигурно стресът се натрупва в съзнанието на хората.
moiat komentar e - po takav nachin neshtata funkzionirat! I za tova v BG te ne funkzionirat.
Na men pak tochno tova mi haresva na Americata - reda i disziplinata, правила, които всеки трябва да спазва. Всяко нарушение води до наказание. Yes!
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Doktora написа:Не съм чел книжката за която говорите Бекс,ама ми се струва много крайно изказването ти по адрес на автора.
Пак повтарям,че не съм чел творбата но това за хирурзите съм сигурен,че е истина...................сигурно и много други неща.
Ще я потърся.
Ако можете пратете ми я.Плащам!
Док..............
Дока, аз пък съм сигурен, че точно това за хирурзите не е истина. Между другото, когато китаец (дори и образован) ти говори на английски, по някое време ти се иска да го помолиш да мине на китайски, току виж си разбрал поне някоя дума ... и то говорим за такива дето усилено са учили езика и са в Канада поне 2-3 г.
А такива току що кацнали и дошли от Тян Шан или някоя друга планина са още по-зле.

Освен това не съм много запознат, но сърдечните операции доскоро не се правеха на много места в света. Неслучайно Чирков беше световно известен. Така че колко сърдечни операции има тоя "хирург" е под съмнение.
Явно е, че книгата на автора най-безсрамно е пълна със свободни съчинения.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола