Бивш имигрант написа книга

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Зорка написа: Между другото,този автор не е ли от Ст.Загора?Някакси загорски ми звучат писанията за обиколките на Канада и САЩ,луксозния живот,най-красивите места в Света.Нищо лошо не влагам,домиля ми!
:D Не е нашенец. Обаче има описание на негов познат имигрант Георги "от някакво старозагорско село" чиито сатут на законнопребиваващ в Канада е уреден от някой си Тошко "Панамски" заклет преводач - мошеник от Торонто(така поне е описан от Миков). Щом се интересуваш от Загория ще ти е интересен този случай предполагам. :D
Дано не ти звучат много луксозно загорските ми коментари :D :beer:
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

NaviD написа:
Иванко 13, тия цитати предполагам ги набираш ти, за да ги постнеш?
Да. Прочитай я по-бързо и почвай да помагаш. :wink: :D

Като допълнение ще пусна и мейла на автора. Човека е бил така любезен и си го е пуснал под името в началото на книгата. Ако искате можем да го поканим да се включи в дебатите.(Ако вече не се е включил де 8) :D )

ventzislavmikov@yahoo.com
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

ЗА ПРИЛИКИТЕ И РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ КАНАДА И САЩ

За предимствата на Щатите

В Америка както и навсякъде другаде безработицата в провинцията е чувствително по-висока ,отколкото в големите градове. В Канада такива са единствено Торонто, Монреал, Ванкувър и Отава, докато в САЩ те са значително повече, което доста улеснява намирането на работа особено за новите имигранти. Затова в Щатите безработицата е доста по-ниска отколкото в северната им съседка.
Като известна компенсация в полза на Канада може да се изтъкне по-лесното получаване на социално подпомагане за безработните. Аз обаче бих предпочел да имам работа, отколкото да получавам помощи.
Друго важно предимство на Щатите е по-разнообразния климат. Ако живеете в Канада, най-топлото място където можете да отидете са южните части на Онтарио или Британска Колумбия.....

Още едно предимство за Щатите е относително по-доброто заплащане на труда. То се дължи основно на по-малките удръжки за социални програми, медицински осигуровки и др. подобни.
Ако живеете в Щатите и не ви се наложи да ползвате здравни услуги, доходът ви би бил най-вероятно около 15-20% по голям, отколкото за същата работа в Канада.....

До този момент във вид на данъци от моята заплата бяха удържани поне 30 хил долара, а никога не бях ползвал здравни услуги, нито бях получавал социални помощи.........
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

ivanko13 написа:
ЗА ПРИЛИКИТЕ И РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ КАНАДА И САЩ

За предимствата на Щатите

В Америка както и навсякъде другаде безработицата в провинцията е чувствително по-висока ,отколкото в големите градове. В Канада такива са единствено Торонто, Монреал, Ванкувър и Отава, докато в САЩ те са значително повече, което доста улеснява намирането на работа особено за новите имигранти. 1. Затова в Щатите безработицата е доста по-ниска отколкото в северната им съседка.
Като известна компенсация в полза на Канада може да се изтъкне по-лесното получаване на социално подпомагане за безработните. Аз обаче бих предпочел да имам работа, отколкото да получавам помощи.
2. Друго важно предимство на Щатите е по-разнообразния климат. Ако живеете в Канада, най-топлото място където можете да отидете са южните части на Онтарио или Британска Колумбия.....

Още едно предимство за Щатите е относително по-доброто заплащане на труда. То се дължи основно на по-малките удръжки за социални програми, медицински осигуровки и др. подобни.
Ако живеете в Щатите и не ви се наложи да ползвате здравни услуги, доходът ви би бил най-вероятно около 15-20% по голям, отколкото за същата работа в Канада.....

До този момент във вид на данъци от моята заплата бяха удържани поне 30 хил долара, а никога не бях ползвал здравни услуги, нито бях получавал социални помощи.........
1. Не е напълно вярно.
За тва играе голяма роля факта че аз например винаги когато имам възможност да отида на безработица отивам щото парите са горе-долу същите а не гърбя.
+ тва в щатите ако не гърбиш няма мамбо а в Канада се още дават ( да са живи и здрави феминистките ).
2. Напълно грешно.
Давам пример само Монтреал, кадето има толкова различни климати през годината каквито може би няма никаде по света, от -40 до + 35 по целзии, има и дъжд, има и сняг, има и градушка, има и сух период, има и влажен, има и слънчеви дни както и облачни, има лято, пролет, есен & зима, има и такива горещини че на човек не му се излиза навън и кво ли още не което сега не ми идва на ум.
:beer: :beer: :beer:
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Marginal39 написа: 2. Напълно грешно.
Давам пример само Монтреал, кадето има толкова различни климати през годината каквито може би няма никаде по света, от -40 до + 35 по целзии, има и дъжд, има и сняг, има и градушка, има и сух период, има и влажен, има и слънчеви дни както и облачни, има лято, пролет, есен & зима, има и такива горещини че на човек не му се излиза навън и кво ли още не което сега не ми идва на ум.

Marginal39, бъркаш климата с времето. Ама то аз съм виновен щото срязах цитата и то не стана много ясно. Той имаше предвид ,че можеш да избираш от тропичния климат на Флорида та чак до полярния в Аляска. :beer:
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Marginal39 написа:1. Не е напълно вярно.
За тва играе голяма роля факта че аз например винаги когато имам възможност да отида на безработица отивам щото парите са горе-долу същите а не гърбя.
Да бе :wink: И откога 55% от нещо е горе-долу колкото 100% нещо (безработица сравнено с пълната заплата) ?
koceto77

Мнение от koceto77 »

Май има някакъв минимум който го взимаш независимо колко си правил. Така че ако дохода ти е бил достатъчно малък може да ги изпържиш и да вземеш повече от 55% :wink:
http://www.hrsdc.gc.ca/en/ei/faq/faq_general.shtml#much
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

miteto написа:
Да бе :wink: И откога 55% от нещо е горе-долу колкото 100% нещо (безработица сравнено с пълната заплата) ?
А не бе, от кога не знам ма последния път когато бях на безработица беше така, а ако искаш да ме изкараш че не мога да смятам ще пратя да си лафиш с канадчетата.
Там дето израснахме беше голям тиняк ма поне ни научиха да смятаме за разлика от тия тука.
Godis

Мнение от Godis »

miteto написа:
Мите, парадоксално може да звучи но така се получава. Когато бях на шомаж ми беше финансово много по-спокойно отколкото когато бях на заплата. Има си начин на смятане, забравил съм го, но по спомен впечатлението ми е че 55% не е точната стойност - зависи от часовата ти ставка. Примерно ако си бил на 40 на час, като излезеш на безработица може да взимаш макс някаква сума, и в този случай може да е и под 50%, но ако си бил на 12-14 този процент може да стигне към 75%
Но че не е 100% това е сигурно :)
Pincher

Мнение от Pincher »

neznam no se chudia koi e kazval che canada e hubavo miasto za jiveene.
veche i samite kanadci se useshtat i otskachat ia do evropata ia do Azia. tuka si e kakto se izkaza navremeto bateto trudov lager s usileno hranene.
emigrantite - ami tova sa badeshtite bachkatori (nadnichari). nedeite zabriava che vse niakoi triabva da bachka inache sistemata ruhva.
i nai veche vaji principa No pain - no gain. s dve dumi nishto na gotovo ne idva. triabva da si go zarabotish. na mnogo subekti tova im se iziasniava chak kato pristignat (az na tova mu vikam Studen dush). posle zavisi i ot personalnata naglasa. a i ot kasmeta. zavisi i za kvo se borish (pari ili spokoen jivot). poznavam mnogo balgari bachkat kato ludi. chudia im se na akala - te na tova jivot li mu vikat. prilicha po skoro na angaria. edin vid trudov lager.
taka che vseki si pravi izbora. na kanada e hubavo edinstveno edno neshta - az go naricham ne demokracia, a po-skoro sboboda ili taka narechenia svoboden izbor. nimoi ne te e varzal, nikoi ne te e karal na sila da idvash v Ca. ot teb se ochakva samo da napravish SVOIA izbor (kakavtoi da e toi).
i v Bg i v Ca jivota e podoben, po skoro usloviata i vazmojnostite sa razlichni. niakoi predpochitat BG drugi CA. v Bg. ima poveche socialen jivot. v Ca. standarta e malko po-visok, no ne mnogo. znaete li naprimer che edna peta ot kanadcite sa palni bedniaci i neudachnici. posle za da uspeesh se iska tarpenie i uporitost, inache ne stava. kak ia mislete: idvate i stavate director s 80-120k. nikade go niama takova neshto. osven ako ne ste izkluchenie ot praviloto.
Veseli praznici i uspehi prez 2007 godina. :D :beer: :beer: :beer:
canat

Мнение от canat »

Niakoi pat imam chustvoto, che govorim na za Canada, ami za Lunata!
Trudovi lageri, izbrannizi, gnieshti, parhashti...vse edno cheta nauchnofantastichna kniga.
Ami che Ca ne e druga planeta/zvezda ili galaktica. Tia e na Zemiata. Koito kakto si posteli.
Vizh s tova se saglasiavam:
Pincher написа: po skoro usloviata i vazmojnostite v CA sa razlichni.
a s tova ne savsem:
Pincher написа:v Bg. ima poveche socialen jivot.
mozhe bi po-lesno dostapen.
Chovek triabva da tarsi tova, ot koeto se interesuva i haresva, nikoi nishto niama da vi podnese, nikoi s nishto ne vi e dlazhen. Ako priemete takava filosofia shte zhiveete po-leko v tarsene na shtastieto . :)
------
P.S. izviniavai, Ivanko, otklonih se ot temata.
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

канат, бая съм съгласен че в БГ има повече социален живот.
Тука в Канада ако се видиш с някой имаш само следните опции за да сте заедно, или клюкарите някой или говорите за пари и кариера или пиете и ядете или се чудите кой как да изклати другия или просто се разделяте докато в БГ може табла да метнете, и цяла вечер да си лафите за кво ли не ( говоря за хора които се познават, иначе ако са непознати и тук може да им е интересно да полафят по-дълго първия ден / вечер, иначе не май ).
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

Pincher как бе братчед, Канада беше номер едно страна според хубавите хора ООН бая към 8 години до колкото си спомням, как в такъв случай да не идват тука българчетата след като са чули компетентното мнение на ООН относно коя е най-далаверската държава в която може да живее човек?
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Marginal39 написа:Pincher как бе братчед, Канада беше номер едно страна според хубавите хора ООН бая към 8 години до колкото си спомням, как в такъв случай да не идват тука българчетата след като са чули компетентното мнение на ООН относно коя е най-далаверската държава в която може да живее човек?
обаче, както написа Станислав Стратиев, лека му пръст, с Канада бидé свършено след като имигрираха толкова българи тук :lol: :lol:
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

krimon написа:
Marginal39 написа:Pincher как бе братчед, Канада беше номер едно страна според хубавите хора ООН бая към 8 години до колкото си спомням, как в такъв случай да не идват тука българчетата след като са чули компетентното мнение на ООН относно коя е най-далаверската държава в която може да живее човек?
обаче, както написа Станислав Стратиев, лека му пръст, с Канада бидé свършено след като имигрираха толкова българи тук :lol: :lol:
А, как ли не ...
Българската имиграция в Канада е толкова значима колкото джибутската в България -:)
Тва че българчета са направили някоя и друга пакост е НИЩО в сравнение с тва дето са направили другите славни нации като италианската, китайската, резняшката, руската, румънската и т.н.
Заключено