Да спасим Българската Църква

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
miko

Да спасим Българската Църква

Мнение от miko »

Във вестник "Форум" има статия , че българската църква се нуждае от пари за да продължи да съществува.
Напълно разбираемо, че тя се нуждае от нашата помощ. Нещото което не харесах беше тона на статията. В типично тоталитарен стил " А ти плати ли си членския внос" статията обяснява как и защо трябва да се плаща. Прочетох цялата статия очаквайки да науча как да помогна. Разбира се най-важната информация как да ги платя тези 10 Долара членски внос на месец не можах да открия.
Моля всички , които имат връзка с Българското Дружество и специално "bgmontreal" да обяснят на настоятелството че един Paypal account или една сметка с pre-authorize payments са реалност и биха облекчили всички, които желаят да помогнат.
Разбира се бих желал да има публично публикуван отчет в Интернет за всеки похарчен долар.
Ако настоятелството има проблем с технологиите (както се вижда от страницата на църквата) винаги съм готов да помогна. Разбира се безвъзмездно , но не ме карайте да продавам свещи както съветва автора на статията.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Благодаря за темата! И аз се почувствах точно по същия начин в неделя когато я прочетох въпросната статия. Даже говорих с двама човека по телефона в чудене как може да се стигне до думите в статията: " че българската общност в Монреал тихомълком ще определи съдбата на църквата - да я има или да я няма", т.е. необходимостта й се поставя под въпрос. Осъжда се някой /"българската общност"/, който изобщо си няма понятие за съдбата и състоянието на църквата. А защо ли ?

Пей пал бутона е добра идея. Основният проблем виждам във факта, че църковното настоятелство не разполага нито с координатите на повечето живущи от българска народност в провинция Квебек, паството /или т.нар. българска общност/, нито има начин да предаде съобщението си, че загива едва 4 годишната ни църквица. "Тихомълком" - обаче след като културно-спомагателното дружество не е действено, няма реален център където българите да се събират - по-голямата част, малко хора четат бг вестници Зорница и Форум, как ще стигне този Апел за спасяване на църквата до тях ? Бгканада също не се посещава сигурно и от 1/3 от квебекските българи. Мислех, че може да е добра идея да се сложи Апелът и пейпал бутон на портала, но какъв ще бъде ефекта ... Всъщност църковното настоятелство не е написало въпросният Апел за който говоря :) Това е само гневна статия на 3-ма българи срещу "българската общност", която пък от своя страна не съществува на практика.

Не забелязвам да са ни съветвали да продаваме свещи, просто църквата има нужда и от доброволци, които да организират дейността й. Повечето сега са доста възрастни.

Въпросът, според мен, стои така: дори да не сте вярващи, искате ли да има църква, където да ходите на Рождество Христово и Възкресение ? Искате ли да остане това мъничко огнище на българщината в Монреал ?

И не на последно място: в Торонто има вече 3 български църкви, които са построени по ортодоксален канон и където българите се събират - те са им естествени обединителни центрове. В Монреал не успяваме да плащаме наема на църквата :( Вярно, че българите в Квебек са по-бедни, по-малко ... но и безразличието също е огромно.
bateto

Мнение от bateto »

да платят наема тия дето лапат от правителството кинти по разни програми и си ги прибират по джобовете,вместо да ги пренасочат по разпределение.
много популистки звучи това писание от газетата
miko

Мнение от miko »

Krimon,

може би си права за свещите , но аз така се почувствах. Пак и аз предлагам с каво мога да помогна, а не някои да ми казва как да помогна. А за призива си права добре че по случайност видях вестника в магазина иначе как да разберем. Аз на църква не ходя , но това не значи че не искам да помогна.
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

Ивето Беличка и Бг-мона що не ударят едно рамо? Нали те са предводители на бълг.общност.
Вместо да дават 3 000 за коктейл, ако са ги дали за коктейл, де...
Странджата

Мнение от Странджата »

За мен по-малкият проблем са парите, големият е,, Димитьр Общият,, , демек кой ще варди парата !
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

mama_kenga написа:Ивето Беличка и Бг-мона що не ударят едно рамо? Нали те са предводители на бълг.общност.
Вместо да дават 3 000 за коктейл, ако са ги дали за коктейл, де...
Ива Беличка и Българското-културно спомагателно дружество изобщо, ама изобщо нищо общо нямат с църквата и църковното настоятелство. Не знам кой ги е нарочил за "предводители", но около тях се събират миниатюрно количество хора - макс 50 на организацийка. А парите май са били целеви, т.е. да бъдат усвоени за 30 годишнината на това дружество и така се е появила и идеята за бала (за който от друга страна почти никой от живеещите българи в Монреал не е разбрал ... защо? ... не чете в-к Форум ... пък и то се оказа, че Форум не е вестник на българското комюнити както пише под заглавието му, а частен вестник на Борислав Николов ...).
Странджата

Мнение от Странджата »

Kьв бал без рокли и фракове , хората дето са били , сигурно са били от...........до, кьде така с ваще протрити джинси :(
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Мда тази статия вече я коментирах миналата седмица в другите теми. Та и на мен ми е интересно за какво се използват парите от членският внос в т. нар. БГ дружество освен за коктейли?
Също имали наиситна нужда от БГ църква в Монтреал? Аз лично съм отишъл там само веднъж по кофти повод и се надявам повече да не ми се налага да ходя...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Lub0 написа:Мда тази статия вече я коментирах миналата седмица в другите теми. Та и на мен ми е интересно за какво се използват парите от членският внос в т. нар. БГ дружество освен за коктейли?
Също имали наиситна нужда от БГ църква в Монтреал? Аз лично съм отишъл там само веднъж по кофти повод и се надявам повече да не ми се налага да ходя...
Абе, Любо, какъв членски внос, какви пари ? Там са 30 човека в това дружество и то няма никакво отношение, за съжаление, към църквата! А това, че лично за теб няма "необходимост" не е причина да изоставим мъничкото местенце на българщината. И това няма отношение с вярата ви. Аз също съм отишла 2 пъти годишно, но знам колко хора се струпват по Великден там - няма място и пред църквата. Това е единственият естествен обединителен център на българите в имиграция навсякъде, защото църквата е основен стожер на бг култура и традиции. Ще ми се да вярвам, че поне половината от жувущите в Монреал българи ще покажат своята съпричастност, а не безразличие.
Аватар
KLEO

Мнение от KLEO »

Vseki normalen chovek, koito ima nujda ot pari izpolzva vsichki chestni i moralni nachini, za da gi poluchi. No tuk takova neshto niama. Nie s myjyt mi niakolko pyti sme bili na sybrania na cyrkovnoto drujestvo (bez da sme chlenove na tova drujestvo). V poslednata chast - predlojinia myjyt mi im predloji da im pomaga za stranicata, da im napravi pay pal buton. Predlojihme im syshto da pomognem za rasprostraniavaneto i zapoznavaneto na bylgarite s problemite na cyrkva, dadohme si imenata i email adresite, za da ni zvyniat za posreshtane i pomosht na novoristignali bylgari i t.n. i t.n. I kakvo mislite, che stana??? Misliha okolo 1-2 meseca...Posle nie gi popitahme kakvo sa reshili. Te kazaha, che ideiata e mnogo dobra...E, veche mina godina, che i poveche...nikoi ne se e obadil do momenta.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

КЛЕО, кои са те ? Кой представлява това църковно настоятелство ? Имам бегъл спомен, че бгмонреал също беше в това църковно настоятелство.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Според мен църквата е изиграла своята роля в БГ историята по време на турското робство... Сега сме 21 век и църквата е една отживелица...
Защо трябва да се харчат пари за заплати на попове, свещи и прочие глупости, църквата в Монтреал е дала фира, защо да се наливат пари в бездънна каца? По добре да се започне на чисто и да се организира една библиотека - ето това според мен може да се нарече център на една общност в чужда държава.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Мхм, сигурно и културните традиции от преди турско робство на българите са отживелица ? Ти боядисваш ли яйца, т.е. сигурно не ти :) Празнуваш ли Великден ? Коледа ? Трифон Зарезан :lol: Носиш ли мартеници ? Кои са Св. Св. Кирил и Методий ? Светци. Какво разказваш на детето си за българските празници и по-важното какво му показваш ? Ако бяха отживелица след 1989 г. нямаше да се построят над 1000 нови храма в България. Всяка една културна общност в Монреал има собствен религиозен храм, който я обединява. И така е, повтарям се, навсякъде по света ... Защото колкото и да сме модерни и в днешно време религиите ни разделят и ни приобщават. Ти може би не се самоопределяш като православен християнин поне в културно отношение ? За щастие повечето българи се припознават в ортодоксалното християнство и там търсят кулутрните си корени и това, което ги съхранява като българи. Библиотеките са хубаво нещо, но те не дават духът на културната идентичност. Надявам се, че ми разбираш думите, за да не се налага да ги превеждам на по-простоват език. Бъдещето едва ли ще ни прости клишетата относно "отживелиците", а цената е загуба на културната идентичност. Не си въобразявай, че самостоятелно в семейство и с приятели ще я предадеш на децата си.
Последно промяна от krimon на Вто Дек 19, 2006 11:02 am, променено общо 1 път.
Аватар
KLEO

Мнение от KLEO »

V cyrkovnoto nastoiatelstvo uchastvat hora, emigrirali tuk ot predi 25 i poveche godini, ima i niakolko po-mladi. Problemyt e, che sa mnogo mudni, misliat, che praviat nai-dobroto, nai-veroiatno ne iskat nikoi da im se byrka i da gi proveriava, ne isakt da se dava glasnost na nishto. Poznavam 2-ma ot tiah (no beglo), drugite ne gi poznavam. kogato az biah na sybraniata im bgmontreala go niamashe tam. Ne znam ot koga e vliazyl v tova drujestvo.
Заключено