Vapros
Vapros
Zagubih rabotata si i mislia da kandidatstvam za chomage,no zapochnah niakolko kursa za prekvalifikacia v niakolko uchebni zavedenia,kursovete si gi plashtam az namerih si finansirane za chast ot sumite zashtoto ne moga po tezi programi da kandidatstvam za stipendia ili ucheben zaem.
Vaprosat mi e triabva li da vpisha vav formuliarite za chomage kursovete i ako da shte polucha li chomage,ako gi skria mogat li da mi napraviat problemi pri popalvane na danachnata deklaracia zashtoto bi sledvalo i tam da ne gi vpisha no uchebnite zavedenia mi imat NAS i mi davat kopieto po plashtaneto koeto da priloza vav danacnata mi deklaracia.Blagodaria predvaritelno na tezi koito shte mi otgovoriat.
Vaprosat mi e triabva li da vpisha vav formuliarite za chomage kursovete i ako da shte polucha li chomage,ako gi skria mogat li da mi napraviat problemi pri popalvane na danachnata deklaracia zashtoto bi sledvalo i tam da ne gi vpisha no uchebnite zavedenia mi imat NAS i mi davat kopieto po plashtaneto koeto da priloza vav danacnata mi deklaracia.Blagodaria predvaritelno na tezi koito shte mi otgovoriat.
Когато аз подадох за Employment Insurance, започвах курс, който е 6 часа на седмица. Агентката ми даде един формуляр, в който да напиша подробности за курса и ми каза, че няма проблеми. Това, което ми обясни е: за да получаваш ЕИ, трябва да си на разположение за работа от понеделник до петък, пълно работно време. Понеже моя курс беше вечерен и само 6 часа на седмица, нямаше проблем. Но дори и след като започнах, в 2-седмичните рипорти, които изпращах, трябваше да го записвам. Ако курсовете ти са през деня, и не си на разположение за работа, не мисля, че ще стане! А дали да го казваш - е друг въпрос! Аз не бих рискувала, защото сега ще вземеш парите, но после може да се наложи да ги връщаш. Най-доброто е - обади се на телефона за ЕИ, говори с оператор и без да си даваш СИН, просто поискай информация. Те ще ти дадат най-точната информация!!!
- Леля Екимка
- Диване
- Обратна връзка:
Много интересна тема! Една приятелка ми каза, че нямало да си споменава курса в университета, та да не и резнат шомажа...Аз не бих го направила...
Както и не съм наясно какво става, ако си в чужбина и решиш да се правиш на тарикат и продължаваш да попълваш декларациите...
Има ли някой, който да сподели личен опит?
Както и не съм наясно какво става, ако си в чужбина и решиш да се правиш на тарикат и продължаваш да попълваш декларациите...
Има ли някой, който да сподели личен опит?
Представителна извадка тип "паплач"

Не рискувайте да лъжете да излизането в чужбина! Преди някоя година явно е ставало, но сега е по-затегнато, преди време иамче една такава тема тук.
Ето го моя пример: една приятелка излиза за 2 седмици от страната, няма проблем с декларациите за шомаж (те се попалват на 2 седмици и точно е улучила периода), нама проблем и със шомажа. Следващата година: същия номер. Обаче тарикатите от шомажа я канят точно тогава на курс за търсене на работа. Глупост и половина, но триабва да си там. Тя отсъства... Тръгва да си оправя това, та оттам се разплита и за предишната година, защото се опира до печати в паспорта и т.н. дълга и широка... Имаше доста неприятни последствия, но ме мързи да ги пиша.
Та от миналата год. е възстановено действието на 1 закон, който разрешава митницата да дава сведения на шомажа (те и без това са 1 ведомство): излизане от страната и за колко време.
Та е много вероятно да бъдеш засечен, па макар и след време. Е, верпоятно е и да не бъдеш
Но който си знае, че е карък, да не рискува 
Ето го моя пример: една приятелка излиза за 2 седмици от страната, няма проблем с декларациите за шомаж (те се попалват на 2 седмици и точно е улучила периода), нама проблем и със шомажа. Следващата година: същия номер. Обаче тарикатите от шомажа я канят точно тогава на курс за търсене на работа. Глупост и половина, но триабва да си там. Тя отсъства... Тръгва да си оправя това, та оттам се разплита и за предишната година, защото се опира до печати в паспорта и т.н. дълга и широка... Имаше доста неприятни последствия, но ме мързи да ги пиша.
Та от миналата год. е възстановено действието на 1 закон, който разрешава митницата да дава сведения на шомажа (те и без това са 1 ведомство): излизане от страната и за колко време.
Та е много вероятно да бъдеш засечен, па макар и след време. Е, верпоятно е и да не бъдеш

Обичам да преча
Re: Vapros
Mnogo si izbyrzal, ako be6e legnal i da ne iska6 ni6to da pravi6 te ( Assurance Emploi ) 6tqha da ti platqt kursovete i o6te ne6to ...kavaka написа:Zagubih rabotata si i mislia da kandidatstvam za chomage,no zapochnah niakolko kursa za prekvalifikacia v niakolko uchebni zavedenia,kursovete si gi plashtam az namerih si finansirane za chast ot sumite zashtoto ne moga po tezi programi da kandidatstvam za stipendia ili ucheben zaem.
Uspeh -:)

И аз проучвам сега тази възможност, та на мен ми казаха така: ако те пращат от КЛЕ-то на курс, ще ти се плаща шомаж, даже и да учиш на пълно време. Обаче ако се запишеш по своя воля да учиш, обикновено не се дава шомаж, но все пак се разглежда всеки случай поотделно. Сега, дали и на какъв курс е съгласно да те те прати КЛЕ-то, не знам и няма да проверявам, защото ми е ясно в моя случай какво ще стане
За протокола: не съм на шомаж в момента

За протокола: не съм на шомаж в момента

Обичам да преча
Ne stava vapros da izlizam v chuzbina,problemat e che imam dve profesii rabotih bez sertifikat po vtorata si profesia i saotvetno ne sam platen kakto triabva veche 9 meseca chakam za ekvivalans.Po parvata mi profesia imam ekvivalans i instrukcii za kursovete koito triabva da izkaram za da pridobia sertifikat v momenta tova i pravia.
Кавак, извинявай за чужбината, това беше заради леля ти Екимка, дето се набърка
Аз на твое място не бих скрила курсовете в никакъв случай. Според това, което знам, ако съм на твое място, бих опитала да убедя агента в КЛЕ да ме"изпрати" на вече харесаните от мен курсове и тогава всичко е ок. План "Б" (ако това не стане): шансът ти е курсовете ти да са вечерни, да не ти образуват учене на пълно време и да убеждаваш агентът от шомажа, че си на разположение за работа на пълно време. Ако ти повярва, ще даде шомаж. Подчертавам: това е лично мое мнение.
А най-добре е, както вече някой ти каза: звънни в СервисКанада, опиши си ситуацията (от опит знам, че не питат нито име, нито НАС, т.е. ти си анонимен) и виж какво ще ти отговорят и си решавай.

Аз на твое място не бих скрила курсовете в никакъв случай. Според това, което знам, ако съм на твое място, бих опитала да убедя агента в КЛЕ да ме"изпрати" на вече харесаните от мен курсове и тогава всичко е ок. План "Б" (ако това не стане): шансът ти е курсовете ти да са вечерни, да не ти образуват учене на пълно време и да убеждаваш агентът от шомажа, че си на разположение за работа на пълно време. Ако ти повярва, ще даде шомаж. Подчертавам: това е лично мое мнение.
А най-добре е, както вече някой ти каза: звънни в СервисКанада, опиши си ситуацията (от опит знам, че не питат нито име, нито НАС, т.е. ти си анонимен) и виж какво ще ти отговорят и си решавай.
Обичам да преча
- bis
- Обратна връзка:
С две думи или учиш на своя глава и не получаваш шомаж, или пускаш за шомаж и убеждаваш агента си от КЛЕ то да те прати на курсове.
Докато си на шомаж имаш право да учиш до 11 часа на седмица без да се молиш на агента си. Над 11 часа се убеждава агента колко тези курсови са ти нужни и т.н.
Някой по-горе беше казал че не пращали на курсове ако си имаш висше. Не е вярно - прашат и могат да ти плащат /т.е. продължат шомажа до 2 год./ ако убедиш агента си че с дипломата която имаш не можеш да си намериш работа. Избираш си някаква преквалификация естествено под университет и действаш.
Абе четете малко законите и си търсете правата.
Аз лично съветвам да не се лъже защото незнам как го правят ама всичко е навързано и рано или късно научават.
Докато си на шомаж имаш право да учиш до 11 часа на седмица без да се молиш на агента си. Над 11 часа се убеждава агента колко тези курсови са ти нужни и т.н.
Някой по-горе беше казал че не пращали на курсове ако си имаш висше. Не е вярно - прашат и могат да ти плащат /т.е. продължат шомажа до 2 год./ ако убедиш агента си че с дипломата която имаш не можеш да си намериш работа. Избираш си някаква преквалификация естествено под университет и действаш.
Абе четете малко законите и си търсете правата.
Аз лично съветвам да не се лъже защото незнам как го правят ама всичко е навързано и рано или късно научават.
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/
/Нобелов принцип на Рудини/
Tva ( kakto i si4ko ostanalo nai ve4e tuk ) 6te se promeni, samo da mine vreme, moje da doide den v koito 6te pla6tat kursovete samo na vi6isti ...Briana написа:Това с плащането на курсовете също не е точно така! Плащат преквалификация само на хора със средно образование, или без. (казано най-общо). Аз имам магистърска степен, и ми отговориха, че единствения курс, за който се класирам, е френски:)