"Бързо" включване в интернет - в Монреал

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
alx
Обратна връзка:

Мнение от alx »

От известно врене се каня да споделя интересния път който изминах, за да се включа в интернет. Не е нужно някой да повтаря грешките, които допуснах :roll:
Ще започна от там, че съпругата и дъщеря ми пристигнаха в Монреал 3 месеца преди мен и когато им казах, че ще им донеса компютър на части започнаха да работят по 2 въпроса: 1. телефон 2. интернет доставчици.
Тука му е мястото да драсна - никакъв проблем не е да се донесе компютър на части и да се купи само кутия със захранване (което ще има съответния кабел :wink: ) и евентуално монитор (ако не сте имали TFT, което също се донася лесно). Трябва да се внимава с по-специфични аксесоари, като видео карти с ТВ тунер (в България са PAL-ови, а в Канада - NTSC, но производителите ги правят обикновенно с поддръжка само на единия стандарт) или аналогови факс-модеми (56X модемите са такива и най-много да ги изгорите ако ги включите в цифровата телефонна розетка на стената :) ), а ако си носите и монитора добре е първо да се уверите, че може да работи на местното захранване (110V, 50Hz обикновенно го пише отзад на монитора).
Та след 1 месец чакане най-после можех да звъня на семейството си в Монреал - бяха им пуснали телефон (всичките ви познати в България могат да ви звънят много евтино ползвайки услугите на http://www.zivva.com/ ). Съпругата ми се беше включила "промоционално" към Спринт Канада. Измина още месец докато пристигна и аз, но дотогава подготовката за включване в интернет си остана само мечта :cry:
След няколко 48-часови проверки от страна на Видеотрон - нищо, цяла плеяда от DSL-доставчици - също. Какво се оказа:
1. Видеотрон няма прокарани кабели до тази част на града (Cote Saint-Luc), което никога няма да си признаят :P ;
2. Всички DSL услуги стават през Bell Canada (т.е. ако искате high-speed интернет внимавайте с доставчика на телефона)
Тези 2 кондензирани извода се оформиха след 2-седмично звънене по съответните инстанции и разговори със служители кой от кой по-некомпетентни и неосведомени.

Пример:
Телефонен разговор със служител на Видеотрон написа:- ...
- ...и тъй като вашата фирма (Видеотрон) няма мощности в нашия регион, а ние закупихме кабелен моден от вашия дистрибутор РадиоШак по обявената от вашата фирма промоционална оферта, но не можеме да ви станеме клиенти, бихме искали да го върнеме. Как може да стане това?
- Кажете си клиентския номер?
- ?!%$@&*.
:? Човек се чуди дали отсреща му не отговаря умствено недоразвит - Какъв клиентски номер, бре - не сме ви клиенти!!!

Голям майтап, но не и ако връзката ви трябва бързо. Е в Канада нещата определено стават, но - бавно :lol: търпение...
Надявам се, че тази информация ще послужи на новопристигналите, които искат да се включат в нета, да го направят по по-лесния начин.
Успех...
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

Eto go naj-lesnia na4in - 3 meseca FREE ot AOL - otidete w RBC Royal Bank, wzemete si CD i procedurata po zapo4waneto e barza - sled 15 minuti ste we4e w net-a !

Triabwa wi kompiutar i modem.

Kasmet !

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
balbi

;-)

Мнение от balbi »

Mark написа:Eto go naj-lesnia na4in - 3 meseca FREE ot AOL - otidete w RBC Royal Bank, wzemete si CD i procedurata po zapo4waneto e barza - sled 15 minuti ste we4e w net-a !

Kasmet !
Daj malko razqsnenie pls:)
G_Rosi

.

Мнение от G_Rosi »

Dino написа:За новодошли най-изгодно е да ползват AOL - необходими са:
- компактдиск с AOL-клиент за достъп до Интернет
- активен телефонен пост
- някаква кредитна карта или данни за канадска банкова сметка (удобно е ако имате някакви чекове от вашата сметка в тукашна банка)
Банковите детайли са необходими, за да може да ви теглят пари, АКО НЕ СЕ ОТКАЖЕТЕ ПРЕДИ ДА ИЗТЕЧЕ 3-ТИЯ МЕСЕЦ от активирането на акаунта в AOL.
Инсталацията става за броени минути и след това ще се наслаждавате на БЕЗПЛАТЕН dial-up достъп (~ 46 kbps) в продължение на почти 3 месеца.
Компактдиска можете да намерите във всяка банка или компютърен магазин.

Препоръчвам този вариант, защото съм съдействал на много мои приятели и познати (неспециалисти в компютърната област) и всичко е така както съм го описал по-горе.

Успех!

Даниел
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... highlight=
Гост

Мнение от Гост »

Дискът на АОЛ се намира и във всяка пощенска станция. Освен това пощаджията го носи всеки месец и оставя купчинки до кутиите за тези, които искат да се възползват. Малко трудно става после "откачането" от АОЛ. Да не говорим как "окупира" компютъра. :shock:
Аватар
Mark

Re: ;-)

Мнение от Mark »

balbi написа:
Mark написа:Eto go naj-lesnia na4in - 3 meseca FREE ot AOL - otidete w RBC Royal Bank, wzemete si CD i procedurata po zapo4waneto e barza - sled 15 minuti ste we4e w net-a !

Kasmet !
Daj malko razqsnenie pls:)
Po-gore widiash dobre raziasnena procedurata, zatowa 6te si spestia obiasneniata za da ne se powtariat.

Za otkazwaneto na uslugata - stawa po telefona (poniakoga sled 4asowe 4akane na swoboden operator), no e bez problemi. Wajno e da zapi6ete Cancelation Number-a si , imeto na operatora, s kojto goworite i 4asai datata za wa6a sigurnost.

Towa e !

Za wsi4ki, koito dosega ne sa znaeli - towa e po4ti edinstwenata usluga, kojato mojete da polzwate FREE o6te kato pristignete i si otkriete smetka w banka.

Enjoy ! :`))

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

alx tarsi "bar" internet, a AOL e "modem-en".
Negowia problem, e che e poslushal niakoi che Sprint e po-ewtin ot Bell. Wiarno, NO ... edinstwenite koito imat linii za DSL sa Bell i wsichki firmi minawat prez Bell.
W sait-a na Sprint towa si go pishe - ako iskate DSL nie ne predlagame!
Videtron (kabelnite) ot druga strana niamat prokarani wrazki nawsiakade i ako jiweete w kashta ili malak blok shansa e goliam da niamate Videotron i wi ostawa samo da ste s Bell i da si tarsite ewtin DSL provider (ne e zadaljitelno da e Bell-Sympatico).
V obshti linii towa e realnostta.
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

AOL - нещо, което не винаги се споделя от операторите при канцелиране - т.нар. ви screen name (username) се помни дори и след като сте канцелирали услугата. Така че ако примерно след една година се бъзикате нещо и се логнете, било на техния сайт или през програмката им, то веднага автоматично подновявате членството си и ще получите сметка на края на месеца.
speedy

Мнение от speedy »

и
bgmontreal написа:alx tarsi "bar" internet, a AOL e "modem-en".
Negowia problem, e che e poslushal niakoi che Sprint e po-ewtin ot Bell. Wiarno, NO ... edinstwenite koito imat linii za DSL sa Bell i wsichki firmi minawat prez Bell.
W sait-a na Sprint towa si go pishe - ako iskate DSL nie ne predlagame!
Videtron (kabelnite) ot druga strana niamat prokarani wrazki nawsiakade i ako jiweete w kashta ili malak blok shansa e goliam da niamate Videotron i wi ostawa samo da ste s Bell i da si tarsite ewtin DSL provider (ne e zadaljitelno da e Bell-Sympatico).
V obshti linii towa e realnostta.
Да доуточним:

Жицата, която стига до вас си е на Bell, независимо кой ви праща сметката за телефона. Sprint купува жицата от Bell и ви предоставя услугата "телефон". На практика ISP-та, които продават DSL за домашни клиенти нямат собствени DSL машинарии в телефонната централа и използват оборудването на Bell, от което вече има връзка към мрежата на ISP-то.

Само че, ако жицата вече е продадена на Sprint, Bell няма право да я пипа и да я използва, за да предостави услуга на ISP-то. Единствено Sprint би могъл да я използва за DSL, обаче те са решили да не го правят. :twisted:

Възможностите са две

- проверявате дали сте подписали срочен договор със Sprint и при изтичането му си прехвърляте телефона към Bell. Ако сте месец-за-месец може да стане по всяко време.
- търсите wireless ISP. Например Look (www.look.ca) имаха навремето някаква услуга и може още да я имат, след като излезнаха от банкрут.

Още нещо за модема - няма да изгори ако го включите в телефонич жак на стената. Домашни цифрови телефони в Канада на практика няма.
Аватар
alx
Обратна връзка:

Мнение от alx »

Е точно това е гандичкото при AOL ssttoo :thumbsup:
ssttoo написа:AOL - нещо, което не винаги се споделя от операторите при канцелиране - т.нар. ви screen name (username) се помни дори и след като сте канцелирали услугата. Така че ако примерно след една година се бъзикате нещо и се логнете, било на техния сайт или през програмката им, то веднага автоматично подновявате членството си и ще получите сметка на края на месеца.
А ако трябва да сме по-подробни AOL CD-то инсталира толкова "дивотии", че след разкарване на услугата ти трябва половин час чистене от тях :x

speedy, TNX за wireless идеята - не знаех, че се предлага в Монреал. Аз в София съм на такава връзка и съм много доволен, но тук не се сетих да проверя :beer:
А за това с цифровите телефони сигурен ли си? Защото като гледам напрежението е ниско и върви по вътрешния чифт на RJ-то :roll:
Аватар
alx
Обратна връзка:

Бърза справка за Wireless ISP-тата в Монреал

Мнение от alx »

Ето ги "кукльовците" :wink: Извадката е от http://www.canadianisp.com . Хич не са зле - TNX още веднъж на speedy:beer:
На мен последния ред ми допада най-много - несиметрична скорост, ниска цена, неограничен трафик - това е добра комбинация 8)
Остава да се проверят какво им е покритието, но Монреал е с доста равен терен и ако са си сложили AP-тата на хълмчето с средата на острова сигурно виждат добре всичко...
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Re: Бърза справка за Wireless ISP-тата в Монреал

Мнение от bgmontreal »

alx написа:Ето ги "кукльовците" :wink: Извадката е от http://www.canadianisp.com . Хич не са зле - TNX още веднъж на speedy:beer:
На мен последния ред ми допада най-много - несиметрична скорост, ниска цена, неограничен трафик - това е добра комбинация 8)
Остава да се проверят какво им е покритието, но Монреал е с доста равен терен и ако са си сложили AP-тата на хълмчето с средата на острова сигурно виждат добре всичко...
alx pak ne chetesh "fine prints" (bi triabwalo da si se oparil sas Sprint Canada).
Pri look.ca I dwata imat $99 instalation, $99 modem (zadaljitelno, nezawisimo dali imash ili ne) i ... sa s unlimiten (neogranichen) ACCESS, inache i dwata imat 8GB kombinirat download/upload limit.

Vinagi cheti malkite bukvi. Men primerno mogat da me hwanat ako napishat "catch"-a s ogromni bukwi :shock:
speedy

Re: "Бързо" включване в интернет - в Монреал

Мнение от speedy »

alx написа:TNX за wireless идеята - не знаех, че се предлага в Монреал. Аз в София съм на такава връзка и съм много доволен, но тук не се сетих да проверя :beer:
А за това с цифровите телефони сигурен ли си? Защото като гледам напрежението е ниско и върви по вътрешния чифт на RJ-то :roll:
100% съм "за" да се четат всички малки и големи букви. Сега погледнах какво имат Look в момента. Например, Classic използва wireless от Интернет към теб и аналогов модем по телефона за ниската скорост в обратна посока. Другият им вариант е по въздуха и двете посоки, но трябва да живееш в къща, заради специалната антена (те не използват безжичен Ethernet, а друга технология).

А и в двата случая трябва да си купиш от тях и цифровата им телевизия. Та четете, четете...

За телефоните е сигурно. Аналогови са и точно на средните две крачета излиза сигнала. Цифровите са ISDN и досега не съм чул някой да си е купил за в къщи. Струват към 100 кинта на месец.
Аватар
alx
Обратна връзка:

Малките букви и т.н. :)

Мнение от alx »

Може би трябваше да добавя всичката информация в табличката, но си мисля, че не е необходимо. Всеки провайдер има:
  • 1. Инсталационна такса, без която в повечето случаи не може;
    2. Някакво устройство (факс/кабелен/мрежов/DSL модем; AP т.е. аксес пойнт /на 2,4 или 5,4 Ghz/; QPSK модулатор/енкодер за MicroWave Link и др.);
    3. Някакви изисквания към системата, която ще захранят (PC-то или Рутера и т.н.).
Коментирах само месечните цени, но следващия път ще бъда по-подробен :wink:
Щях да забравя - със Спринт Канада никога не съм имал вземане даване . о О (странно не съм писал такива неща, нито с малки, нито с големи букви) :lol:

Тези пичове от LOOK използват MicroWave Link, като в единия (Classic) случай заявките и целия изходен трафик е през факс-модемче (демек без телефон си), а другия (Deluxe) има както приемна част (която се използва и за телевизията, но е разделена в транспортния цифров поток от лейъра за данни), така и предавателна (енкодер-модулатор) за заявки и ъплоад. Всъщност speedy за целта ти поставят на най-обикновенната антенка хибриден конвертор (приемно-предавателен) и закачат (най-вероятно в стаята, защото загубите по RF-кабела са по-малки) мултиплексора, който има и мрежов интерфвйс.
Това, че е само за клиентите на цифровата им телевизия обаче го бях пропуснал - ама и те са хитреци, сложили са го на различна страничка и като намериш инфото за интернета, вече си го прескочил и за да го видиш, трябва да им разгледаш подробно сайта :cry:

А за телефоните положението е следното:
A standard analog PSTN telephone line (found in most residential dwellings) has an electrical voltage of 48 volts DC, with a current between 20 and 100 mA.

A digital PABX line (found in many hotels and office buildings) should have an electrical voltage of 48 volts DC (to emulate PSTN), but has the capability to spiral the current, from 20 up to 1000 mA
И двете нямат нищо общо с ISDN-а :lol:
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Re: Малките букви и т.н. :)

Мнение от bgmontreal »

alx написа: ...
Съпругата ми се беше включила "промоционално" към Спринт Канада. Измина още месец докато пристигна и аз, но дотогава подготовката за включване в интернет си остана само мечта
След няколко 48-часови проверки от страна на Видеотрон - нищо, цяла плеяда от DSL-доставчици - също. Какво се оказа:
1. Видеотрон няма прокарани кабели до тази част на града (Cote Saint-Luc), което никога няма да си признаят ;
2. Всички DSL услуги стават през Bell Canada (т.е. ако искате high-speed интернет внимавайте с доставчика на телефона)
...

Щях да забравя - със Спринт Канада никога не съм имал вземане даване . о О (странно не съм писал такива неща, нито с малки, нито с големи букви) :lol:
ot parwoto ti pismo chovek ostawa s wpechetlenie che si tochno sas Sprint i ne si chel che te ne dawat DSL.
Ako ne si sas Sprint, a s Bell kakaw ti e problema za DSL? Daleche si ot poshtata ili kakwo?
Заключено