Ето ви една класация, ама съвсем не съм убедена че е последната:
http://www.lactualite.com/dossiers_spec ... 30839_3192
Какво разбирам от нея: първо че частните училища общо са по-добри от държавните (това едва ли е изненада за някого

Изводът за мен е че ако детето успее да влезе в едно от първите частни училища, което става задължително с конкурс, това е супер. Ако не успее там, за мен си струва частно училище, стига обаче да е от добрите. Като резервен вариант може държавно училище с паралелки с обогатена програма (програмата на Екол ентернасиональ, но не само). В тези паралелки децата се приемат също с конкурс и критериите са високи, но тъй като тези класове са само единични в тези училища, училищата не отиват нагоре в класациите. Иначе имам познати които са си записали там децата и са много доволни.
Можете ли да ми кажете нещо за подготовката? Единственото което знам е че има разни книжки, които помагат. Аз съм си купила Réussir l'examen d'entrée au secondaire, която купих от книжарницата Parchemin на Бе,и-Юкам за двайсетина долара. Засега съм си останала само с купуването

Какво знам още - без да съм проверявала за много училища, все пак погледнах за цените на едно частно английско - 12-13 бона. За френските, дори които са на първо място в класацията - около 3 бона, някои 2 и нещо, но униформите също вдигат цената. При всички случаи е много по-евтино и доколкото знам там и английски се учи добре. Въпросът е че в добрите частни също се влиза с изпит