Сега да ви разкажа как мина моето интервю....

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
riba_mech

Сега да ви разкажа как мина моето интервю....

Мнение от riba_mech »

Моето интервю беше на 12.10.2006 г. сутринта. Когато пристигнах офисът още не беше отворен и се наложи да изчакам отвън. После учтиво ме пуснаха да вляза в сградата и ме упътиха към долния етаж. Там на табелката се мъдреше името на така лелеяната от мен държава, предполагам и на всички вас, и по-точно на нейното представителство в България. Почуках и влязох. Вътре нямаше никой. Затова аз седнах и кротко зачаках да дойде и моят ред. След около 5 минутки се появи една госпожица попита ме за какво съм , аз отговорих, че съм там за така дълго чакането от мен интервю. Първите документи си пуснах още октомври 2004 г. Толкова дълго чаках този миг, та сега ли няма да изчакам мъничко. Ще чакам , разбира се. След около десет минутки се появиха две дами, които се отправиха към една от канцелариите зад стъклото, които аз виждах през отворите на щорите, които прецизно си бяха закачили. Усетих една приятна работна атмосфера и ми се прииска и аз да работя там. Но секретарка не ми се ставаше пак. Поне не в България.
След като се настаниха двете дами дойде по-височката от тях и ме покани да заповядам в една от канцелариите на български! Очевидно това бе преводачката Мадам Пиргова. Зарадвах се. Ще заповядам разбира се, та аз се готвя от 2 години за този момент.
Влязох, в една малка стаичка, където имаше бюро, няколко шкафа и столчета и една закачалка за дрехи. Зад бюрото ме чакаше една възрастна госпожа, която беше офичиалният представител на Канада, който ще ми даде сертификата, помислих си аз. Тя се усмихна поздрави ме, покани ме да се съблека и да седна. Беше много учтива. Сега трябваше само да остана спокойна. Ма лесно ли е това, когато видиш сериозната физиономия, разбираш, че не е приятелска среща и новото ми червено кожено манто и лисица, нямат никакво значение. Не, че аз съм разчитала на тях. Но се бях постарала, бях с прическа, маникюр и облечена елегантно, но не прекалено. Важно е да покажеш уважение, все пак съм на изпит.
Мадам ми се представи, не че разбрах как се казва, прочетох го в сертификата, който ми даде накрая. Мадам Лусил Орне. “Х”-то пред фамилийята не се чете!!!! Госпожата е около 50 годишна, нисичка, скромна жена, любезна и много понктуална, вежлива и ДОБРОНАМЕРЕНА.
От това интервю аз разбрах едно : те искат от нас много добър френски! Не просто добър. Този извод се наложи от цялото интервю, което ще се опитам да предам, защото малко ми се губи последователността на някои въпросчета.
Сега за самото интервю...Мадам ми поиска паспорта, после ме попита с какво се занимавам сега. Казах й че съм държавен служител към министерство. За тях това е много важно. Те ценят много държавните си служители. После ми поиска трудовата книжка, и служебна бележка, в която не бяха описани подробности от трудовия ми стаж в службата тъй като имах едно прекъсване. Тя поиска други документи. Дадох и преведен трудов договор. Тя се съгласи. После започна да ми гледа молбата за селекция и ми каза, че не можела да разбере как така, хем съм работила, хем съм ходила на училище (става дума за университета, аз така му викам) по едно и също време. И настана едно обясняване. Ми сега като не мога да се сетя как е “задочно”- изскочило ми беше от главата. Взех да и обяснявам, че когато съм на училище не ходя на работа и тук се родиха още куп въпроси, на които аз трябваше да отговарям. Взех да и обяснявам, но тя пак си настояваше на нейното, по едно време преводачката, която е много печена жена се намеси, за да и обясни и тя я спря с ръка, като й каза, че иска аз да й отговоря, а не тя. И тя си млъкна. Но тогава аз се сетих да се обърна към преводачката и да и кажа само една дума да й преведе – тя беше “задочно”. Тогава тя я преведе и Мадам Орнер взе да ме пита как така ме пускат отпуска, по колко време на година и т.н. С големи подробности. Но аз упорито седях и се бях подготвила психически да отговарям, дори да ми се скара, но тя не го направи – нито веднъж.
После преминахме към темата за образованието ми. Поиска ми всички дипломи, аз имам много. Беше много учудена, че имам 2 образования и завършвам трето, за него не ми даде точки. Пита за всяко къде от коя до коя година, а преводачката сверяваше оригиналите.
После пак се върнахме на трудовия стаж. Разпита ме какво точно работя, аз и отговорих какви са ми задълженията. И тя заключи, че съм преводачка. Така и ме написа. Попита ме за колко хора отговарям, аз и казах, че работя с няколко души. Попита ме те какво работят.
След това ме попита има ли приятели в Квебек, казах й “Да” и и дадох декларацията на приятел, която ви съветвам да имате, ако имате по-малко точки, все пак носи цяла точка. Аз й казах, че имам много приятели там, а тя ме попита имам ли и други декларации от тях. После ме попита дали жената, която ми изпрати декларацията била там с родителите си? Аз и казах, че не е а тя самата е майка на 3 деца. И разказах за семейството й. Тя каза “Добре”, но взе да ме пита как така имам по-възрастна приятелка и откъде се познаваме? Кой ни е запознал и такива неща. Казах, че сме се срещнали в една наша приятелка и тя ни и е запознала.
Тогава Мадам Орнер ме попита защо искам да отида в Квебек. Аз й отговорих тревиалните неща, но тя каза, че не мога да твърдя такива неща като не съм ходила там. И беше права. Казах и че искам да имам голямо семейство, и тя ме прекъсна, че и туък мога да имам голямо такова и това не е това, което ме пита. Тогава й казах, че това си е моя мечта от много време и искам да я реализирам.Тя се съгласи.
Пита ме знам ли, че има орден на професията, която първо съм завършила, аз отговорох одобрително и тогава тя ме попита как мога да стана нейн член. Аз разказвах. Тя се съгласи.
После започнаха въпросите свързани с интеграцията. Какво искам да работя, като каква. Дадох и предложение за работа, което бях получила по интернет. Добре е да си носите такива. Казах й сайта, където съм се регистрирала и т.н.
Тогава тя ме попита за банковата референция. Дадох я. После за бележката със сумата, която смятам да нося там. Тя ми обърна особено внимание, да я пазя, защото била много важна. После попита къде съм учила френски. Казах й във френския център, споменах за частни уроци, но тя въобще не се заинтересува от сертификата, която учителката ми ми беше дала. Смяташе, че френският институт така ме е научил. И тук е мястото да благодаря на моята учителка Жана и на моят приятел Тони, видни френски филолози , Благодаря Ви, ако не бяхте Вие, нямаше да успея. Двама перфекционисти, които аз много обичам.
След това дойдоха въпросите по английски. Попита ме 4 въпроса и там. Най- много се вълнуваше да разбере с кого говоря английски. И аз и казах, че всичките ми приятели говорят, то вече едва ли има някой, който не говори. Казах й, че дори сега съм спряла да се занимавам с английския, за да си подобрявам френския. Попита ме има ли сертификат. Казах и че имам и и дадох моят от TOEFL. Дори и едно копие й бях приготвила. Тя каза, че не й трябва и да го задържа за други места на които ще ми трябва. Аз се съгласих.
След това започна да смята. И след малко ми каза, че ще ми издаде сертификата. Благодарих и сърдечно и на преводачката, жената много лекичко помага, но на място.
Важното е да се учи много и с учител. Ако разчитате на това,. Колко сте велики, няма да имате голям успех.
Попита ме да разказвам и за историята на Квебек малко. Като взех да обяснявам тя ме прекъсна и взе да пита откъде имам тази информация. Казах и за няколко сайта и една книга, която моят приятел ми беше донесъл от Париж. Пита как се казва книгата. Задала ми е много над 50 въпроса. След като ми даде сертификата взе да говори много бързо. Стандартните неща, но взе да ми говори за някакви права и ме питаше аз какво имам. След повтаряне разбрах, че ме пита за отговорностите 
Това е един от най- щастливите дни в живота ми, пожелавам и на Вас успех!

[/b]
DCS - 1-wa chast - 10. 2004
DCS - 2-ra chast - 17.03.2006
Pokana za intervu - 20.07.2006
Uspeshno intervu - 12.10.2006
Pusnati docs kym Bukuresht - 28.11.2006
Barkodowe - 22.02.2007
Medicinski - 16.03.2007
VIZA - 04.06.2007
riba_mech

Мнение от riba_mech »

Zabravih da dobavq, che bqh sama na intervuto, profesiqta mi ne e ot tyrsenite i ucha frenski ot 3 godini. I uspqh da mina intervuto sys F, tova e ogromno postizhenie za men i moite uchiteli, i za vsichki vas, koito me podkrepqhte. Oshte vednyzh Vi blagodarq!
Barkodowe - 22.02.2007
Medicinski - 16.03.2007
VIZA - 04.06.2007
arci

Мнение от arci »

Честито!! :lol: Пожелавам ти бърза и лесна процедура от тук нататък.Пита ли те мадам за първият път когато си подавала документи ,защото доколкото разбирам,сега си подавала за втори път.Успех.
riba_mech

Мнение от riba_mech »

Аз не съм получавала официален отказ до сега, казаха ми, че трябва да им представя сертификат за 8 ниво на френски език от френския институт - те само него зачитат и още една година квалифициран стаж.
Аз много се постарах за това интервю и Мадам Орнер го потвърди, като ме похвали за френския и познанията ми, но каза, че за да си защитя образованието пред съответния ордер трябва още да работя върху езика, тъй като един от изпитите както знаем там е по езика - и е тежък изпит. За тях най-важното е да ви извадят от евентуалните заучени въпроси и да видят можете ли да се оправите и освен това да видят, че сте събрали достатъчно информация за провинцията. Трябва и да сте учили общ френски.
Още не мога да повярвам, че успях. Едва ли тук има някой по-въртян и мотан преди интервюто си. Дълго чаках за интервюто, но си струваше.
Успех желая и на другите. Надявам се да съм Ви била полезна, ако имате въпроси с радост ще ви отговоря.
Barkodowe - 22.02.2007
Medicinski - 16.03.2007
VIZA - 04.06.2007
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

BG

Мнение от hullboy »

Zdr.

Bravo dobro nachalo. Dano taka da varvjat nestata i v Canada s uspeshni intervjuta za rabota.

Kato chetoh za paltoto i lisitsata ( predpolagam ) ot tezi kozi deto se slagat okolo vrata malko se pritesnih.
Moja savet ne ja slagai tazi lisitsa v badesti intervuta. Kanadtsite mnogo obichat zivotni i dori sa vazmustavat ot kozeni palta ot razlichni zivotin i lisitsi okolo vrata.

Zelja ti badesti uspehi

Hullboy
Аватар
simplyaven
Обратна връзка:

Мнение от simplyaven »

i az taka si misleh, hullboy, dokato ne vidqh shiroko zastupenata moda s palta ot lisica i podobni qki :shock: az sushto mnogo obicham zivotnite i se vazmushtavam, i ne ochakvah tochno tuk da go vidq tova :? vsichki dobri magazini imat takiva palta... ne e hubavo tova :oops:
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

simplyaven написа:i az taka si misleh, hullboy, dokato ne vidqh shiroko zastupenata moda s palta ot lisica i podobni qki :shock: az sushto mnogo obicham zivotnite i se vazmushtavam, i ne ochakvah tochno tuk da go vidq tova :? vsichki dobri magazini imat takiva palta... ne e hubavo tova :oops:
И на мен не ми допадат тия работи, ама дали ще си с лисица на врата, или с якенце от младо яре ,или пък с часовник с верижка от крокодилска кожа и т.н. ..... не виждам особенна разлика.

Желая успех на riba_mech!
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
aneda
Обратна връзка:

Мнение от aneda »

simplyaven написа:i az taka si misleh, hullboy, dokato ne vidqh shiroko zastupenata moda s palta ot lisica i podobni qki :shock: az sushto mnogo obicham zivotnite i se vazmushtavam, i ne ochakvah tochno tuk da go vidq tova :? vsichki dobri magazini imat takiva palta... ne e hubavo tova :oops:
simplyaven възможно е все пак да е много добра имитация на лисица или въобще на кожени облекла. Модните тенденции в момента наблягат иа изкуствените материи и имитацията на животински кожи.
Аватар
simplyaven
Обратна връзка:

Мнение от simplyaven »

mi pak ne razbiram maniqta da se zakichish s podobna "krasota" :?
Панайот

Първоначално стартиране на процедурата

Мнение от Панайот »

Моля, кажете ми дали да ползвам услугите на агенция за процедурата по имиграцията в Канада или ще можем да се справим сами.Не знаем френски-тепърва ще го учим
Аватар
Krassima

Мнение от Krassima »

Spored men- ne sa ti nujni uslugite na agencia za emigracia. Polzvaj uslugite na Tania Markova-ima go telefona nazad po foruma, ako ne go namerish shte ti go izpratia:)
QUI VIVRA, VERRA
Аватар
Krassima

Мнение от Krassima »

Riba, i az sum s 8 nivo i s "F" na sertifikata, no tova kakvo nivo si shte razberesh kato dojdesh tuk:) Chestito za nastoiashtia uspeh i e hubavo che imash turpenie, zashtoto tuk shte ti e nujno niakolko puti poveche:)
QUI VIVRA, VERRA
Аватар
Valerydi

Мадам

Мнение от Valerydi »

Мадам Орне е много готина но не е на 50 год. ами на 56+ и има говорен дефект което допълнително затруднява основният кандидат.Инъче на мен ми зададе точно 6 въпроса и бях одобрен. :oops: оффф много съм добър бе
alkaponbg

Re: Мадам

Мнение от alkaponbg »

Valerydi написа:Мадам Орне е много готина но не е на 50 год. ами на 56+ и има говорен дефект което допълнително затруднява основният кандидат.Инъче на мен ми зададе точно 6 въпроса и бях одобрен. :oops: оффф много съм добър бе
явно си отговарял на изискванията на макс :)
Ако не опиташ, винаги ще съжаляваш...
И сега съжалавам...че не го направих по-рано :)
Аватар
Valerydi

Мнение от Valerydi »

Taka e :cry:
Заключено