Трудов стаж по специалността при самоосигоряващ се?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
DWEEZIL
Обратна връзка:

Трудов стаж по специалността при самоосигоряващ се?

Мнение от DWEEZIL »

Преди близо година изпратих документите до Виена, но за голямо мое съжление получих писмо от Monsieur Jean La Rue ,че не събирам необходимия брой точки.Като основен довод ми бе написно че нямам необходимите точки за трудов стаж.При условие че се самоосигорявам над 5 години.Тогава толкова се бях вбесил ,че се отказах от всичко.Сега отново съм се захванал с процедурата .
Искам да попитам как да докажа трудовия си стаж по специалността,като единствения начин за това е осигорителната книжка.Именно тук става объркването.В книжката пише ,че длъжността която изпълнявам е управител.Обаче никъде не се споменава специалността ,която упражнявам във фирмата!!!
С първите документи бях изпратил съдебното решение и актуалното състояние на фирмата.При така създалата се ситуация не знам как да процедирам.Предварително благодаря.
plucky

Мнение от plucky »

Прочети тази тема. Все пак преди повече от година са ТИ отговорили много точно. По- точно поста на grobari.

Но, ето отново предложението. Пиша го подробно.

1.Заверяваш осигурителната си книжка при инспектор от районното НОИ (май си от София?). Той проверява вноските ти (прави ревизия). Възможно е вече да ти е заверявана.
2.С осигурителната книжка (и трудовата, ако имаш) отиваш в НОИ София в отдел "Международни спогодби" и подаваш молба за удостоверение за трудов стаж. От няколко месеца то струва 12 лева. За професия на хората с ЕТ пише "учредител". Най- вероятно, ако нямаш трудов договор (и трудова книжка) с ЕООД си, пак ще е "учредител".
3.След 15-20 дни е готово, взимаш и го копираш. Копието може да се завери нотариално, но не е задължително. Струва 3-5 лева.
4.Превеждаш го при заклет преводач. Струва 4-5 лева.
5.Изпрашташ копието и превода. Преводача ги закача и подпечатва заедно.

Това не е единствения начин, но е "най- чист" според мен. Може да си спестиш удостоверението и да преведеш осигурителната книжка, но ако има много страници..... Регистрацията (съдебното решение) на фирмата не доказва стаж. За съжаление, от удостоверението и от осигурителната книжка, не става ясна реалната професия на собствениците на фирми без трудов договор.
comptable

Мнение от comptable »

При мен имаше подобен проблем - да докажа, че съм бил "Частен предприемач", буквално преведено.Та извадих актуално състояние на фирмата , която е ООД и съм съдружник. Изрично исках да е заверено от съдия. Направих си копие на страниците на осиг. книжка, което заверих нотариално - минах без печат от НОИ. Всичко това дадох за превод, и също така драснах няколко разяснителни реда, що е то предприемач/ частен / в България, и каква е законовата му почва у нас. И след това - voila, ето я и поканата за интервю. Давай смело напред, и това е. В най-лошият случай, ще ти искат допълнителни докс! :wink:

Няма не мога, има не искам!! :evil:
desisa

Мнение от desisa »

Аз също се самоосигурявам, но при мен в самоосигурителната книжка пише каква ми е професията. Ако не пише точно каква длъжност изпълняваш помоли счетоводителката да ти го допълни-не е проблем.
Аз не съм правила заверки в НОИ защото ще направят една луда ревизия, която искам да избегна.
Не се притеснявай-извади и актуално и прати и решението.Аз в решението подчертах дейността, която упражнявам и ето вече тръпна в очакване на ВЕЛИКИЯ ден.

Успех и питай ако има нещо друго!
-------------------------------------------------------
Аватар
Helena

Мнение от Helena »

plucky написа:2.С осигурителната книжка (и трудовата, ако имаш) отиваш в НОИ София в отдел "Международни спогодби" и подаваш молба за удостоверение за трудов стаж. От няколко месеца то струва 12 лева. За професия на хората с ЕТ пише "учредител". Най- вероятно, ако нямаш трудов договор (и трудова книжка) с ЕООД си, пак ще е "учредител".
3.След 15-20 дни е готово, взимаш и го копираш. Копието може да се завери нотариално, но не е задължително. Струва 3-5 лева.
Аз попаднах на печена служителка (в НОИ!?!?!!), (която като ми видя безобразно тъжната физиономия, и че съм готова да ревна), и удостоверението ми беше готово за 5 работни дни. :lol: И пише длъжността от книжката. :lol: (но все пак става въпрос за трудова книжка)
DWEEZIL
Обратна връзка:

Мнение от DWEEZIL »

Благодаря за идеите ,които ми дадохте.Сега искам да попитам не мога ли да си издам сам на себе си трудова книжка?Знам че звучи налудничево ,но все пак.
Проблема при моето съдебно решение на фирмата е че никъде не се опеменава конкретната и дейност (в часност на мен ми трябва да пише нещо в областта на електрониката) споменават се стандарните фрази от рода на търговия и завършват с дейности които не са забранени от закона.Струвами се поради тази причина са ми поискали допълнителни доказателства за трудовия ми стаж.
Заключено