Нужен ли е френски в Онтарио?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
becks

Нужен ли е френски в Онтарио?

Мнение от becks »

Знам, че въпроса е обсъждан многократно, но все пак ...

Аз заминавам за Торонто, евентуално. Гледам, че в обявите за работа често търсят bilingual. Дали има смисъл да уча френски преди заминаването?
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

В кои обяви ? Аз съм срещал такова изискване само за call-centre и евентуално за някои support позиции... Няма много смисъл да го учиш щото за краткото време да заминаването няма да успееш да го научиш дотам че да те считат за bilingual, а така или иначе 95% от местните знаят 200-300 думи на френски накръст.
По-добре наблегни на английския ако не си с англ. гимназия или филология.
speedy

Re: Нужен ли е френски в Онтарио?

Мнение от speedy »

becks написа:Знам, че въпроса е обсъждан многократно, но все пак ...

Аз заминавам за Торонто, евентуално. Гледам, че в обявите за работа често търсят bilingual. Дали има смисъл да уча френски преди заминаването?
Зависи какво търсиш. Повечето места, за които се иска да си bilingual са да висиш на телефона по 8 часа на ден и да се опиташ да продадеш нещо на нежелаещи да говорят с теб хора. И парите са малко. По-добре използвай времето да си подобряваш английския.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
speedy

Re: Нужен ли е френски в Онтарио?

Мнение от speedy »

Извинявам се, че съм повторил това което е казал miteto. По-бърз е.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Трябва да ти кажа, че в някои области ще ти бъде не просто предимство, но биха те наели заради френски. Друг е въпросът, колко френски можеш да научиш за 1 година интензивно в България. Според мен не е време да залагаш на друг език, защото няма да можеш да достигнеш нивото, което би ти удвоило в някои случаи заплатата. За съжаление, идеалния билингвизъм не съм го срещала сред имигранти, но е страхотно предимство на някои добре образовани местни. Те отнасят и големия пай в държавните администрации и служби. С една дума, наблегни на английския до съвършенство, просто съвет.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

В тая връзка, някой правил ли си е експеримент тука Торонто да заговори на френски на държавни служители ? Като гледам некои тетки по службите (по-така чернички и по-така пълнички и по-така мързеливички например) силно се съмнявам, че знаят френски. Аз отдавна се каня да се избъзикам с някоя такава ама скоро не ми се е налагало да ходя по държавни учереждения :D
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

За съжаление, идеалния билингвизъм не съм го срещала сред имигранти
Аз мога да те запозная с един :wink: Сега се сещам - двама (мен не ме брой, че са ми високи критериите)
Винаги е полезно да говориш и двата езика. Да не се заблуждаваме!
Аз съм потресена от хората в Отава - само като ме видят и ми проговарят на френски! Побеснявам! Сигурно имам Ф на челото!
Обаче много хубав френски говорят...
И ако един ден решиш да ставаш "велик" - и френски ще трябва :beer:
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
speedy

Мнение от speedy »

Не, че не е полезен френския. Колкото повече езици знаеш, толкова по-добре. Ако искаш да ставаш висш федерален правителтсвен служител - френският е нужен. Също и ако смяташ да се установиш в Тиминс.

За места като Торонто, ако ще работиш нещо по в бизнеса, е по-добре да знаеш мандарински или кантонски, отколкото френски
Stoni

Мнение от Stoni »

Като общо, винаги е добре още един език, но в частност нищо не значи, пример мустю Харпар :D
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

miteto написа:В тая връзка, някой правил ли си е експеримент тука Торонто да заговори на френски на държавни служители ?
В Health Canada съм пробвал и от средно 30-40 души само един говореше, а па другите ме гледаха с респект :D Виж на гарата на Via Rail почти всички на гишетата говорят и двата. Ма както някой горе каза английски+мандарин+кантонезе+урду+пенджаби те прави супер конкурентно способен , направо цар ставаш :lol:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Леля Екимка написа:Винаги е полезно да говориш и двата езика. Да не се заблуждаваме!
Аз съм потресена от хората в Отава - само като ме видят и ми проговарят на френски! Побеснявам! Сигурно имам Ф на челото!
И на мен така, говорят ми на френски в Отава, не разбирам защо ,само ги поглеждам и те почват :roll: . В Монреал преди да си отворя устата ме почват на английски. :conf:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

хех, това явно зависи от муцуната :P
в Отава само на английски ме заговарят и да искам на френски, нема братче :lol: :lol: , въпреки че последния път настоявах :wink:
пък в Пари:beer:, я на френски - они на английски, не могат да ми понасят акцента явно :)
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
becks

Мнение от becks »

Ясно, френския ще го оставя на ниво интервю, поне за сега ...

А за канадския английски кво ще кажете. на мен скоро ми се наложи да говоря по телефона с фирма в торонто. И това "Трранъу" докато разбера кво е .... :D
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

becks написа:Ясно, френския ще го оставя на ниво интервю, поне за сега ...

А за канадския английски кво ще кажете. на мен скоро ми се наложи да говоря по телефона с фирма в торонто. И това "Трранъу" докато разбера кво е .... :D
И аз не разбирам какво е това?
Лично аз няма проблеми с разбирането на английски. Само някои франкофони като говорят на английски ми е трудно понякога да ги разбера.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
speedy

Мнение от speedy »

"Трранъу" е населено място в Онтарио, на изток от Мисисага.
Заключено