Трудов договор?
Трудов договор?
Искам да попитам има ли работещи официално с всички видове удръжки на заплатата без трудов договор? Не говоря за работа на черно.
Проблема ми е, че не си спомням да съм подписвала такъв, когато започнах да работя, а и след като минах 3 месечния изпитателен срок. Случвало ли се е на някой друг и има ли проблем?
Проблема ми е, че не си спомням да съм подписвала такъв, когато започнах да работя, а и след като минах 3 месечния изпитателен срок. Случвало ли се е на някой друг и има ли проблем?
Re: Трудов договор?
Niama problem.Po princip ne se podpisva trudov dogovor.Na niakoi mesta go ima , no tova po-skoro e izkluchenie.AnnaR написа:Искам да попитам има ли работещи официално с всички видове удръжки на заплатата без трудов договор? Не говоря за работа на черно.
Стойте далече от прожекторите.После ще е късно.

- Леля Екимка
- Диване
- Обратна връзка:
Еее, ама ти много пък искаш! Работодателят също си гледа интересите
Като няма работа - намаля часовете на работниците...Ако ли пък има в повече - увеличава им ги...И с договор и без договор - все същата. Дишай спокойно - така правят и големи и малки фирми - не са те прецакали.

Представителна извадка тип "паплач"

Не знам как е в Кебек.Ти сигурна ли си,че си фул таим.Има опция да ти дават само фул таим часове щото примерно си добър работник,но официално в досието си парт.Ако не знаеш точно питаи своя менидгър човешки ресурси-нищо лошо няма да ти се случи,нито ще има последствия.Това е много често срещана заблуда за фул и парт таим. 

Не съм подписвала трудов договор. Условията са уговорени устно. В някои случаи условията са дадени като оферта, която подписваш. Аз лично само по-късно подписах договор да не издавам вътрешна информация.
Ако имаш проблеми с работодателя има агенция, която защитава правата на работника, за жалост не им знам адресът. Аз не съм я ползвала, една приятелка имаше проблем с работодателя си ,не й беше платил последните два месеца, обърна се към тях. Пишеш молба, описваш проблема и те разследват, има си законови положения за които договор не ти трябва. В нейният случай го накараха да плати .
Ако имаш проблеми с работодателя има агенция, която защитава правата на работника, за жалост не им знам адресът. Аз не съм я ползвала, една приятелка имаше проблем с работодателя си ,не й беше платил последните два месеца, обърна се към тях. Пишеш молба, описваш проблема и те разследват, има си законови положения за които договор не ти трябва. В нейният случай го накараха да плати .
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Радой Ралин
Ако нямаш договор четеш тук Labour Standards in Québec – Commission des normes du travail, Gouvernement du Québec
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Радой Ралин
Радой Ралин
-
- Обратна връзка:
Привет,спокойно,трудови договори на хартиен носител б Квебек,няма .Аз работя в застрахователна фирма и искам да ти кайа ,че всичко ми беше обяснено като по книжка
.Като постъпиш на работа от счетоводството ти вземата социалния номер и вече си в играта,
.Даваш си и номера на банковата сметка ,ако искаш да получаваш паричките по сметка или пък правиш своя избор и искаш работен чек.Това решаваш само ти.Казват ти какви са ти правата ,кога имаш регламетирана обедна почивка,за колко започваш да работиш на час ,как след 3 месеца ще имаш осигуровки,каква отпуска ти се полага и т.н.Но практиката по български с договора я няма ,споко.В Канада работодателят може да иска да те уволни но не му стиска,недай си боже да се стигне дотам.
Тогава започва една игра на нерви и обикновенно работника се оскава с по-слаба психика и сам напуска.Късмет с новта работа 

"Дори и да загубиш битката ,важното е да спечелиш войната "
- Леля Екимка
- Диване
- Обратна връзка:
- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
В някои компании (предполагам големите ) нямаш този избор. Парите се превейдат само по сметка ..Desy написа:.Даваш си и номера на банковата сметка ,ако искаш да получаваш паричките по сметка или пък правиш своя избор и искаш работен чек.Това решаваш само ти.

В различните компании е различно : Може да имаш осигуровки още от първия ден от 6-тия месец, а може и въобще да нямаш такиваDesy написа: Казват ти какви са ти правата ,кога имаш регламетирана обедна почивка,за колко започваш да работиш на час ,как след 3 месеца ще имаш осигуровки,каква отпуска ти се полага и т.н.

Desy написа: В Канада работодателят може да иска да те уволни но не му стиска,недай си боже да се стигне дотам.

Когато има интерес да те уволни му стиска и още как ! Тук хората на наемния труд са много по-слабо защитени от закона отколкото в Европа например ...
По въпроса за договора : За договор се счита и предложение за назначение подписано от двете страни.
Успех !
Благодаря на всички. За сега нещата видимо се нормализират и стабилизират, но ще видим до кога
Хвана ме яд, защото работя от осем месеца в туристическа фирма и до момента нямаше проблеми, но имаше и много работа. Есен-зима работата намалява и се опитват да намалят екипа или да му съкратят работатната седмица, макар че преди месец и половина назначиха още двама на пълно работно време. Иначе нямаме синдикатни организации.Има само допълнителна здравна застраховка за мен и съпруга ми, което е доста добре, защото не ми се налага да плащам много, примерно като ходя на зъболекар и т.н.

Последно промяна от AnnaR на Сря Авг 30, 2006 2:41 pm, променено общо 1 път.
Ne se kosi.
Usten, pismen, dogovor ili bez dogovor nqma nikvo zna4enie samo nedei da syzdava6 napregnata obstanovka okolo tova.
Ako glavatarq iska da te naredi vinagi 6te naredi sys ili bez dogovor.
Az imah vyzmojno nai-pismenite dogovori sys prof syiuzi i t.n. i mnogo iskaha da me naredqt ta mi po4erniha jivota.
Ciao & uspeh -:)

Usten, pismen, dogovor ili bez dogovor nqma nikvo zna4enie samo nedei da syzdava6 napregnata obstanovka okolo tova.
Ako glavatarq iska da te naredi vinagi 6te naredi sys ili bez dogovor.
Az imah vyzmojno nai-pismenite dogovori sys prof syiuzi i t.n. i mnogo iskaha da me naredqt ta mi po4erniha jivota.
Ciao & uspeh -:)

Ne znam ot koga si tuk no ako navreme prestane6 da tyrsi6 logika mnogo po-lesnto 6ti stane -:)AnnaR написа:Благодаря на всички. За сега нещата видимо се нормализират и стабилизират, но ще видим до когаХвана ме яд, защото работя от осем месеца в туристическа фирма и до момента нямаше проблеми, но имаше и много работа. Есен-зима работата намалява и се опитват да намалят екипа или да му съкратят работатната седмица, макар че преди месец и половина назначиха още двама на пълно работно време.
Ciao & uspeh

- Lub0
- Обратна връзка:
За средните нива в големите фирми обикновенно няма договори, само писмо с предложение за назначаване, в което пише позицията, годишната заплата, ваканцията, опции, и там други бенефити... По ниските нива са синдикализирани, атм знам че подписват някакви колективни договори с работодателя и там имат цели книжки с описания какви точно са им задълженията и т.н. (лично аз мисля, че синдикализма е отживелица от миналият век и където са стъпили синдикатите, компанията не е прокопсала). На високите нива вече си има индивидулани договори, където са описани и неустойките, ако фирмата реши предсрочно да се раздели със служителя. Примерно в една от фирмите в които съм работил, на един от ВП-тата фирмата му беше платила адвокадските услуги по изготвянето на договора му ($40к) и естествено договорът беше в негова полза, а не впозла на компанията...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...