Standart i sredna klasa dohodi v Canada

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
Doktora
Мнения: 3385
Регистриран на: Вто Май 03, 2005 6:55 am

Мнение от Doktora »

potrebitel написа:Tazi tema maj schupi vsichki rekordi............. :P
..........на глупостта!
Док...........
TROUBLEMAKER
tochica
Мнения: 1081
Регистриран на: Чет Авг 07, 2003 10:09 am
Местоположение: Mtl

Мнение от tochica »

ами ако мухата се включи с още 5 мнения с 5 пълни цитата , спокойно може да се направи самостоятелен архив само за тази тема .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
Аватар
myha
Мнения: 1248
Регистриран на: Съб Окт 01, 2005 9:15 am
Местоположение: Toronto Ontario

Мнение от myha »

tochica написа:ами ако мухата се включи с още 5 мнения с 5 пълни цитата , спокойно може да се направи самостоятелен архив само за тази тема .
ti myhata nedei a gleda :)
Na edna vrata pishelo ''Ne razbivai, ne vlizai ,niama nishto za kradene '' a ot doly pishelo
'' nie sme dlajni da proverim '' !!!
Cherna Kosmata Raka se e spysnala nad foryma
jovani
Мнения: 4047
Регистриран на: Съб Ное 19, 2005 4:44 am

Мнение от jovani »

Попрегледах натрупаните мнения по темата и смятам, че е време да ви дам едно обяснение за "контроверсиалното" ми поведение:

Много ми харесаха някои тези, например тази на Тодото, както и на други участници. Много се надявам, че не съм "опънал лъка до края", а дали това е така, ще разберем по нататък...

Преди да ви разкажа за моята цел ще внеса уточненията, че през последните месеци следях форума с интерес, макар и от дистанция, поради заетост и други причини. Лично на мен ми направи впечатление сериозното увеличаване на негативините мнения в последните месеци, както и залитането на някои индивиди в псевдо-реалистични уклони. В интерес на истината в един момент не се сдържах и малко попрекалих в нахокването на Стони, но причините за това съм ги описал в предходното изречение, както и в мненията ми преди това. Реших, че над много от участниците все още тегне "бремето на комунизма" и това е в основата на особенното им поведение и затова се опитах, съвсем откровенно да разбуля, доколкото мога някои от загадките, които може би имате, и да ви дам конкретно и съвестно обяснение на процесите, които са протичали в България, поне дотолкова, доколкото съм могъл да ги видя и оценя аз. Исках също да ви покажа, че дяволът не е бил толкова черен, но Кримон ме поряза с "грозна критика", в която продължавам да се съмнявам (точка 1. от нейното критично мнение) - търсих много по интернет, но не намерих книгата, чието заглавие тя ми прати на имейл, за сметка на това според различните източници които намерих (включително и крайно десни) броят на жертвите за първите 10 години се определя в границите 30 - 100 хиляди (не че съществува оправдание за смъртта на дори един-единствен човек - но за съжаление историята е факт).

По отношение на историците: за мен те ще си останат едни неразбрани хора. В едни публикации те са готови да възхваляват героичните победоносни войни за спечелването на късче земя, без да разглеждат негативите на загиналите военни и цивилни в тези войни. В други случаи се преувеличат в пъти жертвите на един неминуем преврат, без да се дава сметка за многото други съпътстващи фактори - като например междуличностни конфликти м/у богати и бедни в дадена област, които може да са довели до саморазправа, в момент в който вторите са се почувствали свободни за реванш, а защо не и за ограбване на имуществото на първите - неща, които са неизбежно следствие на една война или при дестабилизация на съществуващата власт и законова система.

Това, което аз мога да твърдя за себе си и семейството си е базирано на личните ми наблюдения и на свободният ми живот в България - никога не ме е било страх да изразявам мнението си или да се крия в годините на демокрацията, а и съм наблюдавал действията на околните спрямо мен и роднините ми - не знам дали бих имал смелостта да правя това, ако съм знаел че, по думите на Кримон, е извършен геноцид на 8% от населението на тази страна (населението на БГ през 1944 наброява малко над 6 милиона души) - т.е. че ако средностатистически на всеки 10-ти българин се пада по един убит родител или пра-родител.

Другата цел, която преследвах е да ви дам малко "хъс" за да се откъснете от постоянното ви взиране в миналото и да погледнете в бъдещето - там, където ще прекарате остатъка от живота си. Аз не съм "революционер", както казах имам за сега успешна бизнес кариера тук и на мен Канада ми харесва. Едно от нещата, които харесвам най-много е усещането на лична свобода и законност - неща които исках да ви демонстрирам с мненията си. Тези предимства обаче имат един ефект (който е по-малко познат на много от нас): това че държавата Канада предоставя на гражданите си възможността да практикуват свободно бизнес отношенията си между тях, и по принцип не се намесва в тези отношения (освен в случаите на регулирани професии) - това означава и че отговорността е на самите индивиди да си осигурят тези отношения: работа или бизнес. В последните години имиграционната политиката на страната е довела до едно насищане на пазара на труда (съвсем логично следствие от поставените имиграционни цели от 1% от населението и годишно). Това обаче според мен дава едни много добри условия за бизнес развитие: държавата стимулира в известна степен създаването на нови бизнеси с цел диверсификация и обогатяване на съществуващата и икономическа структура.

Според мен основният проблем за успешната реализация на много хора се дължи на отклоняването на вниманието им в страни от личните им проблеми - например наместо да се концентрират в/у решаването на важните за тях и семейството им задачи - намиране на подходяща професия или пазарна ниша, се вълнуват повече от Македонският проблем, Държавна Сигурност, Маздите и моторите на този и онзи - все неща, които нямат никакво значение за тяхното битие. Друг проблем може би е свързан с комуникациите или невъзможността за "навигация" и "ориентировка" в новата среда. Моето мнение е, че тук важи максимата "fortune favours the bold" - според мен надали някой ще бъде добре посрещнат, ако се надява на благодетелност, заради това, че е бил "репресиран" - по мое мнение, наместо да търсите извинителни причини по-скоро трябва да се опитате да потърсите нови възможности и да дадете воля на въображението си.

И последно - не е ли време да заровим веднъж за винаги "призраците" на миналото и не се опитаме като истински сънародници да потърсим начини за мирно съжителство занапред (това се отнася и за Българите, живеещи в България)? Конфликти от различно естество е имало в много страни, но трябва ли това да довежда до недоверие, продължаващо повече от 20 години и то за събития от преди едно поколение? Историята няма да се върне назад, нито законите на живота ще се променят, независимо от силното ни желание за това. Не е ли време вместо постоянно да се взираме в чуждата паница да помислим малко за своята - и ако всеки намери начин да реши личните си проблеми, то това ще бъде моментът в който ще бъдат решени и проблемите на обществото ни. Идват интересни моменти - интеграция на БГ в ЕС и възможности за бизнес развитие в посока Канада - ЕС, както и много други възможности, произтичащи от неизбежната глобализация - не е ли време всеки да се опита да се възползва от тях?

П.П. Колкото до Кримон - аз още навремето бях сигурен, че като и пратя снимките си, и тя моментално ще ми забие нож в гърба! - Шегувам, се Кримоне.
Последно промяна от jovani на Сря Авг 16, 2006 3:45 pm, променено общо 2 пъти.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
jovani
Мнения: 4047
Регистриран на: Съб Ное 19, 2005 4:44 am

Мнение от jovani »

ЗА СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ:

Забелязах мнението на един участник със симпатична снимка, който направи едно интересно сравнение на моята особа с растението "слънчоглед". Това не го бях чувал преди, но много ми хареса и затова ще си позволя да дам едно "лирично отклонение":

Ако аз трябваше да бъда цвете, бих избрал да бъда именно слънчоглед! Харесва ми да гледам постоянно към слънцето и да попивам топлината и светлината от слънчевите лъчи! Не бих желал да бъда бурен и да живея в копривата, задушаващ се от липсата на въздух и топплина!

А сега малко по-сериозно: доста хора ме изкритикуваха за това, че се опитвам да прескачам "правилата" и да заобикалям "установеният ред". За мен това обаче е начин да прескачам "изкуствени" прегради и препятствия. Това съвсем не означава, че нарушавам законите, просто търся винаги начин да се откроя от масата и да направя нещо по по-различен и оригинален начин, едновременно с това познавайки добре и спазвайки "буквата" на закона. Понякога за да завия на дясно аз правя лъжливо движение на ляво (например за да избегна летящ към мен обект). Опитвам се да провокирам добрите страни у хората, дори и с цената на временни негативни последствия за мен самият: целта ми е постиганетото на благополучие за групата (включително и мен) в дългосрочен период. Според мен всяка система има вратички, от които може да се влезе съвсем легално, наместо да се бута човек с тълпата пред главният вход. Винаги търся начин да изляза от "мейнстрийма", защото на местата където има много хора, които се опитват да правят нещо по един и същи начин - там и възможностите за успех са по-малко. Дали това откровение ще ви помогне в решаването на проблемите във вашият живот: оставям да прецените сами!

П.П. Една истинска история за мр. Гийк: през февруари бях на почивка в Куба и тази страна много ми хареса! Забелязах обаче на няколко места: ръждясали трактори насред полето (вероятно са ги оставили там, където им е свършил бензина :) ). И ми хрумна следната идея: да отида при Фидел Кастро (той тогава беше още на крака) и да му предложа да му направя софтуер за автоматично управление на тракторите! За награда мислех да му поискам едно селце, където да си работя и да се наслаждавам на местната флора и фауна. И понеже много не ми пука на летището се заприказвах с един чичка с доста солидно изглеждаща униформа (не си спомням вече колко звезди имаше на пагоните) и дори го избъзиках на тази тема - как мога да имигрирам като "репресиран от капиталистическата действителност" рефюджи в Куба... общо взето стана фън!
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

jovani написа:П.П. Колкото до Кримон - аз още навремето бях сигурен, че като и пратя снимките си, и тя моментално ще ми забие нож в гърба! - Шегувам, се Кримоне.
:lol: :rotfl:
ами какво да направя, като си толкова дебел :rotfl: :rotfl:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
c200
Мнения: 2095
Регистриран на: Сря Юли 30, 2003 8:35 am

Мнение от c200 »

jovani написа: И последно - не е ли време да заровим веднъж за винаги "призраците" на миналото и не се опитаме като истински сънародници да потърсим начини за мирно съжителство занапред (това се отнася и за Българите, живеещи в България)? Конфликти от различно естество е имало в много страни, но трябва ли това да довежда до недоверие, продължаващо повече от 20 години и то за събития от преди едно поколение?
Каквото са сторили комунистите не се забравя, колкото и да им се иска. И недоверието към тях дай боже да ги надживее.
jovani, имам много добър приятел, който е син на човек от най-висшия ешелон на БКП. Направил е единствения възможен човешки избор за себе си сега - абсолютно аполитичен е.
Живей си в мир, човек не се тревожи от неща които не разбира.
А историята се помни, дори и от обикновени хора като мен, непострадали кой знае колко от комунизЪма (като махнем дивотиите по линията чавдарчета-пионерчета-комсомолчета)
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

jovani, я спри да пишеш глупости ами по-добре кажи колко пари отктраднахте и с колко дойдохте в Канада да се правите на бизнесмени тези от първият и вторият и н-тият ешалони...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
jovani
Мнения: 4047
Регистриран на: Съб Ное 19, 2005 4:44 am

Мнение от jovani »

ц200: Ами, че то и аз не се занимавам с политика, въпреки че имам някакви политически убеждения - никъде не съм писал, че имам сериозни политически намерения :) Иначе персонално предпочитам политическите функции на "балансьор", а не на "острие".

Любо: нищо не сме откраднали, ако си прочел внимателно, преките ми родители са строителни инженери и са работили много за това, което имаме в момента. Аз също това правя тук. Ако искаш и ти да изкарваш повечко пари се огледай за възможности, а не се чуди какво да откраднеш - както и преди съм казвал: парите са една абстракция и лесно спечелените пари се губят също толкова лесно. Примери мога да ти дам много, но ще се задоволя с един: навремето случайно се запознах с един месар, който ми каза, че бил "спестил" 2 милиона лева преди 10.11 - дори бил търсил хора с печеливши лотарийни билети, за да си легализира парите - готов бил да плаща 5 пъти стойността на наградата. След 10.11 синовете му успяли да профукат имането за отрицателно време и той отново се беше върнал към "любимата" си професия. Специално за теб: ако постоянно се тормозиш за това кой какво бил направил в миналото, рискуваш да си пропилееш твоето бъдеще!
Последно промяна от jovani на Сря Авг 16, 2006 1:39 pm, променено общо 2 пъти.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
c200
Мнения: 2095
Регистриран на: Сря Юли 30, 2003 8:35 am

Мнение от c200 »

jovani, всъщност аз се опитвах заобиколно да ти кажа да замълчиш от кумова срама.
Пък и явно има неща от миналото, които не знаеш и не искаш да научиш.

Не те познавам, затуй ще си спестя каквото ми е на езика, пък и Lub0 беше достатъчно директен.

П.С. Stoni може да е кукуруку, но на никого не пречи, а и е продукт на същата онази система, която са градили "честните комунисти".
Та не му дири толкова кусури, той по-скоро ти е огледален образ.
Последно промяна от c200 на Сря Авг 16, 2006 1:25 pm, променено общо 1 път.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
jovani
Мнения: 4047
Регистриран на: Съб Ное 19, 2005 4:44 am

Мнение от jovani »

Тъй да бъде, ц200.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Ти мене не ме гледай, аз колкото и пари да правя, ги правя по честен начин, а не съм ги откраднал или "наследил" от дядо, който с килийното си образование станал партизанин и нападал мандрите и тормозил хората, защото го е марзяло да работи...

Така че не ми говори за това че такива били времената, такъв бил строят и как трябва да забравим и да гледаме в бъдещето и подобни глупости, престъпниците са си престъпници и това ще тежи завинаги над тях и техните отрочета, кражбите и убийствата няма никога да се забравят...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
jovani
Мнения: 4047
Регистриран на: Съб Ное 19, 2005 4:44 am

Мнение от jovani »

За тези, които все пак имат малко мозък в главите си ми се ще да напиша една последна мисъл:

Дядо ми е бил от богато семейство, но земите, които са ни върнали в момента пустеят, къщите са се разпаднали - има една от 1912 година, дето още не е паднала, но сами може да си представите на какво прилича. Маздите на синовете на тоя и ония отдавна са изгнили; имотите им в момента са засенчени от качествено ново строителство; реституираните и приватизирани предприятия, които не са управлявани добре са затворени; в момента тези, който имат малко мозък в главата си имат много по-добри доходи в България от представителите на миналото, че дори и от много от успешните Канадски имигранти. Новото винаги надминава старото, а ново е това, което се прави днес и утре!
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

jovani, ти или си доста наивен или направо не си нормален...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

... и фирми подобни на тези на Огнян Дойнов във Виена и тъй нататък да не изброявам /все същите/ не са факт, а парите на горките комунисти ги взеха новите "демократи" ... как ли пък не! има доста хора, които могат да мислят все още, пък и да не могат то им се навира от десетилетия в очите ...
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Заключено