Проблеми на митницата в БГ

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
perah

Мнение от perah »

Нашенските гранични власти не се държат така само с български граждани .Имах чужденци на гости на които също им е направило лошо впечатление ,че не казват поне едно "Добър ден" ами вземат паспорта и се вторачват в теб намръщено.

А на въпроса за чуждите летища мога да кажа , че най-добро впечатление ми направиха граничните власти на летището в Цюрих .
Всеки път при влизането ми в Щатите са били много любезни с изключение само на един служител който ми се развика , че съм говорила тихо а пък на мен беше станало лошо в самолета и едва се сдържах да не повърна пред него .Но това е по-скоро изключение , а не практика както на нашите граници.

Митничари в БГ са ми казавали със злоба след представяне на митническа изрядна декларация "И друг път да се научиш как се минава българска митница" :shock:
If you aren't the star of your own life, you're the supporting player in someone else's.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Joy написа: ... Аз имам такъв въпрос ... Ако си канадски гражданин, задължен ли си да пътуваш в чужбина с канадски паспорт ...
Не. На излизане никой не го интересува какъв гражданин си и с какъв паспорт пътуваш. На влизане, трябва да докажеш, че си канадски гражданин, което можеш да направиш с канадски паспорт, сертификат за канадско гражданство, или акт за раждане.
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
Coccinelle

Мнение от Coccinelle »

Сигурно съм била голяма късметлиика, но проблеми с полицаи и митничари по летищата или други граници не съм имала. Всеки път при влизане или излизане служителите са били любезни, стандартни въпроси от типа от къде идвам, къде отивам... Е, аз нямам чуждо гражданство, не съм била в нарушение. Може би не изглеждам платежоспособна, но и въпроса " и сега кво ша праим" не съм го чувала, но не съм и създавала повод за подобна реплика... Мисля също че добър ден ние първо трябва да кажем представяики се на гишето, усмивка и уважение стигат , за да получиш същото от нормален човек насреща, който може и дори да бъде изнервен от непрекъснатия поток.
За куриоз само да спомена ( не че има връзка с темата) миналата година бяхме спряни за проверка в слънчев бряг от катаджии. Поискаха документ на един от пътниците. Спътниците ми чужденци се вторачиха в мен за реакция. За да избегна чанти по дискотеките бях сложила личната си карта в калъфа на картата за градски транспорт както и банкнота от 50 евро... В бързотията дадох целия калъф и въпросния полицаи отиде до един микробус където го чакаха още колеги. Докато чакахме в колата съвещанието им да свърши се сетих за 50те евро, които бяха и видими, а не подпъхнати отдолу и си казах сега я втасах за няма нищо... Казах си или ще ги вземе, или ще се направи на интересен че се опитвам да го купя може би... Е след няколко мига притеснение той се върна, даде ми картата с пожелание за лека вечер и с банкнотата непокътната вътре. Нямаше дори и намек за парите. Така че нека да не слагаме всички под един знаменател... Има доста свестни полицаи и нека не ги смятаме за глупаци или корумпирани, само защото са избрали тази професия...
А също така и от лични наблюдения върху някои българи с чуждо гражданство съм забелязала парадиране на всички нива с въпросната придобивка... Сякаш той вече е станал Някои... А всички останали са глупаци, особено живеещите все още в България. Един тежащ на мястото си човек не би се вълнувал от подобни суети. Както и уважаващ себе си представител на закона ще изисква същото от всеки гражданин, независимо на коя държава. Така че ако ние сме изрядни той нищо не може да направи, дори да зададе въпроса "ся кво ша праим..."
Мои приятели чужденци вече неколкократно ходиха в България, и преди да тръгнат всеки път минаваха през посолството за да се информират какви документи трябва да имат, какво се прави при пристигане в страната въпреки , че аз им бях обяснила... И на тях никoй нищо не им е искал, нито са имали проблеми около престоя...
А при ходенето ми в Canada като турист се проведе малък разпит на летището, което не ми се е случвало никъде другаде... Така че всеки със своите си истории и опит. А ние сме задължени първо да бъдем безупречни и после ако има за какво да критикуваме.
Хубав ден на всички !
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Joana написа: VanBC, само да уточня, че първоначалния спор беше относно поспортните проверки, което както Stoynev посочи е различно от митническата проверка, но ти отговарям на въпроса - наистина никога не са ми задавали този въпрос...
За паспортните проверки нищо не съм казвал. Там закона е ясен и няма много място за импровизации от страна на граничните служители. Моят въпрос обаче възникна след твоята реплика, че и с митничарите никога не си имала проблеми. След отговора който даваш, наистина не ми остава нищо друго освен съвсем благородно да ти завидя на късмета :thumbsup:!

И понеже, така и така оплетохме темата, ще продължа малко с оф-топика:
Преди няколко години, на влизане в Канада, носех 8 бутилки с вино. Написах си ги в декларацията и служителят който преглежда декларациите ми посочи на кое гише трябва да отида за да си платя митото. Служителят на въпросното гише ми обясни какво имам да плащам, написа ми фактура, докато я пишеше си побъбрихме за страната от която се връщах и как съм прекарал, платих си с кредитната карта, пожелахме си взаимно приятна вечер и се раздлихме с усмивка на уста ...
Според тебе, ако се появя на българската граница и декларирам, че нося алкохол в 3 пъти по-голямо количество от разрешеното за безмитен внос, каква ще е реакцията на българския митничар? Дали ще постъпи като канадския си колега, или ще ме погледне с "объркан" поглед и ще ме "изненада" с никому неизвестната фраза "Тц,тц,тц ... И сега к'во шъ пра'им?" :wink: ? И ако, вместо да му предложа 2 от 8-те бутилки, му кажа, че съм готов да си платя митото, дали ще седне да пише фактури и да си хаби времето за да може държавата да заработи някой лев, или ще махне оттегчено с ръка в посока към изхода и ще ми заявят с наставническо благодетелствен тон "Айде събирай си нещата и се махай оттук! Днеска имаш късмет, че съм в настроение, ама да знаеш, че следващят път няма да ти се размине!"? ... :D

:beer:
Obey gravity ... It's the law!
Joy

Мнение от Joy »

VanBC написа:
Joy написа: ... Аз имам такъв въпрос ... Ако си канадски гражданин, задължен ли си да пътуваш в чужбина с канадски паспорт ...
Не. На излизане никой не го интересува какъв гражданин си и с какъв паспорт пътуваш. На влизане, трябва да докажеш, че си канадски гражданин, което можеш да направиш с канадски паспорт, сертификат за канадско гражданство, или акт за раждане.
На влизане защо е нужно да доказваш, че си канадски гражданин? Не е ли достатъчен факта, че си постоянно живущ в Канада? Как влизаш без проблем когато още не си гражданин и какво се променя след като вече станеш? :roll:
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

Coccinelle написа:...Мои приятели чужденци вече неколкократно ходиха в България, и преди да тръгнат всеки път минаваха през посолството за да се информират какви документи трябва да имат, какво се прави при пристигане в страната въпреки , че аз им бях обяснила... И на тях никoй нищо не им е искал, нито са имали проблеми около престоя......

A moi priatel of France re6i da dojde wednaj s jena si w BG s kolata si i sled 3 dni po rodnite pati6ta kaza, 4e powe4e tuk niama i da pripari. Ot Sofia do Burgas e spiran niakolko pati i wseki pat e imalo : "I sia ko 6a praim ?"

Tioj 4oweka ni6to ne razbira ot Balgarski, ama jena mu e ot BG, taka, 4e e razbiral samo kak banknoti ewro zaminawat na wsiaka spirka, ne za6toto jena mu e bila mnogo da6na, a za6to policaite sa bili dosta nastoi4iwi ...

taka, 4e ... slu4ki wsiakakwi

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Аз имам същиат опит като AlexAA. На влизане им казвам, че съм БГ гражданин, обаче нямам БГ паспорт нито пък имам някакво намерение да си губя времето от ваканцията си за да си вадя нов. Питаха ме за ЕГН-то дали си го помня още, провериха го и това беше. За регистрацията първият път изобщо не знаех, та на излизане един ми вика къде ти е адресната регистрация, и аз викам коя в Канада или в София? и той ме прати да чета някакви хварчащи листчета залепени с кале на едно грозно табло и ми каза за другият път да знам, че глобата била 500 евро. Вторият, миналото лято, път пак бях забравил да се регистрирам, обаче се сетих последните дни и го направих, на излизане никой не погледна датите...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Coccinelle

Мнение от Coccinelle »

Mark написа:
Coccinelle написа:...Мои приятели чужденци вече неколкократно ходиха в България, и преди да тръгнат всеки път минаваха през посолството за да се информират какви документи трябва да имат, какво се прави при пристигане в страната въпреки , че аз им бях обяснила... И на тях никoй нищо не им е искал, нито са имали проблеми около престоя......

A moi priatel of France re6i da dojde wednaj s jena si w BG s kolata si i sled 3 dni po rodnite pati6ta kaza, 4e powe4e tuk niama i da pripari. Ot Sofia do Burgas e spiran niakolko pati i wseki pat e imalo : "I sia ko 6a praim ?"

Tioj 4oweka ni6to ne razbira ot Balgarski, ama jena mu e ot BG, taka, 4e e razbiral samo kak banknoti ewro zaminawat na wsiaka spirka, ne za6toto jena mu e bila mnogo da6na, a za6to policaite sa bili dosta nastoi4iwi ...

Да, уви... Далеч съм от мисълта че всичко е песен само защото лично не съм го преживяла... Кражбата от българския народ е перманентна по всички фронтове, било то законно или не... И не само в материално отношение...
Аватар
bbb

Мнение от bbb »

Coccinelle написа:

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

I az sum ot "kusmetliite".
Стойте далече от прожекторите.После ще е късно. :) :) :)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Mark написа:A moi priatel of France re6i da dojde wednaj s jena si w BG s kolata si i sled 3 dni po rodnite pati6ta kaza, 4e powe4e tuk niama i da pripari. Ot Sofia do Burgas e spiran niakolko pati i wseki pat e imalo : "I sia ko 6a praim ?"

А ако не е карал с превишена скорост и всичко по колата е било изрядно, защо им е давала пари ? Ако никой не даваше пари, нямаше да има въпроси от сорта на "И ся ко шъ прайм ?" Ама неее, ще караме с 30км/ч повече от разрешеното и без колан при това. "Аааай бегай оттука бе, аз карам коли от 10 години и колан не слагам!" :shock:
Аватар
didi-did

Мнение от didi-did »

Lub0 написа:Вторият, миналото лято, път пак бях забравил да се регистрирам, обаче се сетих последните дни и го направих, на излизане никой не погледна датите...
А в паспортите ли се отбелязва някъде,кога си се регистрирал,или в компютрите проверяват?
Животът не се измерва с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъхът ни !

http://scandalni.com/wp-content/uploads ... ney400.jpg
survivor

Мнение от survivor »

VanBC написа:[За паспортните проверки нищо не съм казвал. Там закона е ясен и няма много място за импровизации от страна на граничните служители.
Blazheni sa vjarvashtite :lol: Minalija septemvri se varnah za parvi pat v rodinata sled 3 godini i polovina. Noseh si novija bg pasport, kojto savestno si izkarah njakolko meseca predi tova v Canada, taj kato mi beshe iztekal starijat. Problemat se okaza tova che na pasporta ne sam imala pechat che sam izlizala ot Balgarija :shock: Kato i objasnih che v chuzhbina sam si izkarala nov poradi iztichane sroka na starija, mi poiskaha starija pasport :shock: Kazah che sa mi go vzeli v posolstvoto kato sa mi davali novija. V posolstvoto naistina druga alternativa ne mi ptredlozhiha, ama dori da mi go bjaha dali nadupchen kakto razbrah posle che bilo vazmozhno, az kak da se setja osven novija validen pasport da si nosja i starija nevaliden :? Posledva poredica ot vaprosi - kade zhiveja, ot kolko vreme sam imigrirala, pak - zashto ne si nosja i starija pasport, poiskaha mi i permanent resident kartata, proveriha ja podrobno, pak lichni vaprosi... Nakraja me pusna s dumite `Haide, ot men da mine` :D Dobre che sledvashtite mi sreshti na rodna zemja bjaha dalech po-prijatni - s blizkite mi, koito me chakaha. No tova mi beshe parvata sreshta na balgarska zamja sled tolkova godini...
Bjah uspjala da i kazha samo edno "Dobar den" dokato si podavah pasporta. Kakva nadmennost, kakvi pet leva...
Аватар
Maria

Мнение от Maria »

Само едно малко допълнение - нали съм от провинцията, нейсе имаме си и ние летище. Та, за да не бъдем пристрастни, говорейки единствено за столичното такова, нека да отбележа, че и другаде има паспортни проверки и съответните униформени служители. Не мога да кажа как са столичните им колеги, все през "наше село" съм минавала, но не мога да се оплача от качеството на обслужване - и на връщане в България, и на излизане от нея. На влизане в България те поздравяват с добре дошъл на Българска територия, питат как е бил полета, пожелават ти приятно изкарване на отпуската. Бяха направили и доста вълнуващо изключение за майка ми например - тя си е в България, но понеже не си беше виждала щерката и внучката от доста време, явно нетърпението и вълнението са били огромни - та й бяха разрешили да влезе в залата, където се чака багажа по въртящите ленти и където не се допускат "външни лица". На излизане от България също не са правили проблеми - показваш си необходимите документи, изпращат те с "до догодина" и се приключва с всичко.
За сметка на това, мъжа и имаше сериозни проблеми тук на Канадска територия. Каца за 3-ти път вече на летището в Торонто, откъдето трябва да направи връзка за Mонреал. Има малко време до полета за Монреал и като че ли по закона на Мърфи точно този път, за да му стане още по-напрегнато и притеснено, карат го да си отвори куфарите, започва претърсването им. Да отбележа, че мъжа ми не носи хранителни продукти, само една бутилка бира "Болярка" тъмно 1.5л...ми слабост ми е, донесе ми я кучето :beer: . Бутилката бира не представлява проблем, но се стига до един дървен сувенир, спомен от Пирин, с малко причудлива форма. И тук, митничаря задава изконния "граничен" въпрос - "Господине, това бомба ли е?" :shock: . Mъжа ми запазил самообладание, въпреки противоречивите чувства бушуващи в неговата душа и отговорил, че това е вкаменена дървесна гъба. Но митничаря не спира да блести с интелигентността си, заявявайки, че по дърветата гъби не растат, че гъби има само по земята...някои от тях отровни, други не. :idea: А полета за Mонреал не чака. Вкарали го мъжа ми в една стаичка, извикали още служители канадски, даже и някакъв инспектор, който след подробно изследване на сувенира стигнал до умозаключението, че това всъщност не е бомба. Най-накрая го пуснали моя мъж да си ходи по живо по здраво, багажа в куфарите бил в състояние, в което затварянето им се оказало истинско предизвикателство. Добре, че поне не изпусна полета за Монреал.
Та мисълта ми беше, че много зависи на какъв служител ще попаднеш, навсякъде има идиоти и не е някак си сериозно всичко отрицателно да се приписва само на Българските институции и служители. И тук сме виждали какви ли не случаи на безхаберие и непрофесионализъм.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

didi-did написа: А в паспортите ли се отбелязва някъде,кога си се регистрирал,или в компютрите проверяват?
Абе и ти ме разсмя - компютри в БГ-то :)
Това е някакво тъпо листче дето трябва да го носиш с тебе...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Ми не мога да се стърпя и аз да споделя преживяванията ми на българската граница след първото ми "завръщане". Случката се случва половин година след пристигането ни в Канада, мен носталгията ме гони като бясно куче, в самолета чувам "Ladies and gentlemen, welcome to Sofia" и съответно настроението ми е приповдигнато. Щастлива, че съм на родна земя, си замъквам багажа до граничен контрол, ухилвам и се на служителката, подавайки предварително отворения си паспорт на страницата със снимката. Едвам смогвам да кажа "Добър ден" и онази .... със страшен поглед взима паспорта и казва "От къде идвате?" Викам и "От Монтреал". Брях! Страшният поглед стана на убийствен. "И кога отиде там?" Чакай, викам си, да не сме играли като малки, че ми говори на ти. Заявявам, че преди половин година. Следват въпроси - ама как така, ама защо, да ми видела ПР картата, защо съм нямала изходен печат от Трюдо. Ми де да знам, бе госпожа, никой не ми го е поискал паспорта на излизане. А зад мен опашка. Накрая явно и писна, метна ми паспорта с отработен финт и с най-злобната физиономия, на която беше способна, ми пожела добре дошла. Направо плюнки и хвърчаха от устата. Нямаше нужда според мен.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Заключено