Трудова книжка

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
ilka
Мнения: 799
Регистриран на: Пон Апр 25, 2005 7:30 am

Мнение от ilka »

ааа да - и това да добавя
пред банките за кредит - копието на трудовата книжка е заверено с печатите на фирмата, в която работиш - досега не съм чула за банка да отпуска потребителски кредит срещу нотариално заверено копие на трудовата книжка ......
но това пък банкерите моля да коментират ....
пак сме тук :-)
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Е, хайде сега и ти...не приемай нещата толкова лично, Jeeves.
И най-малкото е неуместно да парадираш с юридическото си образование. То само по себе си не е гаранция за твоята правота по всеки един казус, който се докосва да правото.

А примера със служебните книжки на държавните служители не е аргумент в полза на която и да е теза, а един частен случай при който имаме ограничен достъп до някакъв документ. В този случай не можем да говорим за издаване и заверка на едно просто копие на оригиналния документ, каквато е темата за момента. В този и редица други случай говорим за издаване на заместващ оригинала документ, поради ограничен достъп до самия документ или до част от съдържанието му. Ако съдържанието на подобен документ представлява класифицирана информация, следва да се издаде извадка или препис-извлечение и т.н., които също няма как да се заверяват допълнително от нотариус или който и да е. И ако на този документ-заместител се направи ксерокопие (много ксерокопия) за представяне пред някоя инстанция, то това копие/я ще се завери от нотариуса. Но ако е ограничен единствено достъпа до въпросният документ, то е ясно че заверка на евентуалното му копие ще може да направи само този, който има право на достъп до документа. И на историята на Паисий може да се направи копие, но никой няма да ти позволи да я изнасяш и носиш на нотариус за заверка на копието. Копието ще го завери отговарящият за съхранението на оригинала да речем. Това са очевидни неща и не виждам защо трябва да ги смесваме.

Пък дубликата на акта за раждане си е оригинален документ както всеки дубликат, който ти се издава колкото пъти си го поискаш. И при него няма изискване да е унищожен оригинала, както е и при други документи, за които вече споменах. Ако го пратиш него, не ти трябва никаква заверка, но ако го ксерокопираш то следва да завериш ксерокопието. И така реално се получава, че се заверява нотариално копието на дубликата на оригиналния акт за раждане. А който си пази оригиналния акт за раждане, направо ще ксерокопира и завери него, без да ходи да си вади дубликат.

И за да не се връзваш отново, ще поясня, че всичкото това макар и написано под формата на диалог с теб, го пиша не за или срещу теб, а за да е полезно евентуално на останалите. Поне се надявам да е така.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

А, ето ilka как ни върна към основната тема, споменавайки за банките.

Извода от цялата дискусия е, че трябва да представяме документита така оформени, както ни ги иска съответната институция и толкова.

Айде стига толкова. Останете си със здраве! :D :lol:
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
Jeeves
Мнения: 1025
Регистриран на: Пон Яну 24, 2005 9:39 am
Местоположение: Wild West

Мнение от Jeeves »

Ок. Със здраве :beer:
Keeper of the 7 keys
Мнения: 334
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 12:14 am
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Мнение от Keeper of the 7 keys »

Lele kolko mnogo neshta izpisahte.

Az shte vi kaja, che i po tozi povod kakto i pri drugite neshta za canada vaji praviloto, che vseki si preceniava sam.

Az pokazah edinstveno slujebna belejka na angliiski, dori ne pisheshe pred kogo da sluji. Izobshto ne i oburnaha vnimanie
Noseh i izvlechenie ot NOI za trudovia staj, no nikoi ne mi go poiska, taka che proveriha edinstveno, tova, koeto sum pisal vuv formuliara.

Pri niakoi drug obache moje i da se zaiadat.

Moiat izvod e, che ako ne lujete za staja si i ste subrali dostatuchno tochki niama nujda da se prestaravate, no pomnete, che i malko kamuche obrushta kolata.

Uspeh!!
Заключено