ПРЕДПОЧИТАНО ОБРАЗОВАНИЕ

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Жоро

ПРЕДПОЧИТАНО ОБРАЗОВАНИЕ

Мнение от Жоро »

здравейте,

някой може ли да ми разясни какво ще рече това ПРЕДПОЧИТАНО ОБРАЗОВАНИЕ т.1.3 от формуляра за попълване

и още нещо понеже имам две дипломи от един и същи университет то би следвало да ми се признае втора специалност ,но проблем ли ще е е това,че двете специалности съм ги карал успоредно т.е.завършил съм ги по едно и също време

предварително благодаря
amko

Мнение от amko »

Трябва да потърсиш дали специалността влиза в т.нар. favoured training. Ние търсихме в официалния сайт на Квебек [www.immigration-quebec.gouv.qc.ca], но ми се струва, че отдавна не са го обновявали. Може би по-знаещите ще се включат с актуална информация.

Колкото до двете специалности - по принцип не е проблем, но се приготви да отговаряш на въпроси от сорта на:
1. Колко часа са били занятията по едната специалност и колко по другата?
2. Кога са били изпитите?
3. Как си успявал да се подготвиш за тях?
...и други подобни, зададени ни на интервюто от мадам Horner, която не можа да си обясни как може да завършиш две висши и междувременно да работиш. И какво е това "ами така ми се наложи" (то май просто не може по друг начин).
Аватар
ivanko13
Модератор

Re: ПРЕДПОЧИТАНО ОБРАЗОВАНИЕ

Мнение от ivanko13 »

Жоро написа: и още нещо понеже имам две дипломи от един и същи университет то би следвало да ми се признае втора специалност ,но проблем ли ще е е това,че двете специалности съм ги карал успоредно т.е.завършил съм ги по едно и също време
Ето какво казва закона по този въпрос. Мисля ,че това ще е едно добро обяснение на твоя случай.

ЗАКОН ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ
Обн. ДВ. бр.112 от 27 Декември 1995г., изм. ДВ. бр.28 от 2 Април 1996г., изм. ДВ. бр.56 от 15 Юли 1997г., попр. ДВ. бр.57 от 18 Юли 1997г., изм. ДВ. бр.58 от 21 Юли 1997г., изм. ДВ. бр.60 от 2 Юли 1999г., попр. ДВ. бр.66 от 23 Юли 1999г., изм. ДВ. бр.111 от 21 Декември 1999г., изм. ДВ. бр.113 от 28 Декември 1999г., изм. ДВ. бр.54 от 4 Юли 2000г., изм. ДВ. бр.22 от 9 Март 2001г., изм. ДВ. бр.40 от 19 Април 2002г., изм. ДВ. бр.53 от 28 Май 2002г., изм. ДВ. бр.48 от 4 Юни 2004г., изм. ДВ. бр.70 от 10 Август 2004г., изм. ДВ. бр.77 от 27 Септември 2005г., изм. ДВ. бр.83 от 18 Октмври 2005г., изм. ДВ. бр.103 от 23 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.36 от 2 Май 2006г.

(7) (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г.) Диплома за завършена степен съгласно чл. 7 се присъжда след успешно изпълнение на всички задължения, предвидени по учебен план, независимо от календарния срок на обучение.
(8 (Предишна ал. 5, изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г.) Висшите училища създават възможности и определят условията за:

1. (изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2002 г.) придобиване на втора или на нова специалност в рамките на обучението по една образователна степен при спазване на изискванията на ал. 7;

Чл. 70. (1) Студентите и докторантите имат право:

3. да се обучават едновременно по повече от една специалност или да изучават допълнителни курсове при условия, определени от висшето училище;
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Fladimir
Обратна връзка:

Мнение от Fladimir »

Много е тънка лаисната с това самооценяване, защото може човек така да се обърка и да се самонадцени че да даде 490CAD и да не отиде и на интервю.

Бах на това събиране за рекламиране на Квебек на 29.06.06 във Военният клуб.

1) За да ти се зачете образованието като търсено трябва: да е същото като в саитовете със търсено образование, но както като име така и като години обучение.

Пример: Аз съм инженер телекомуникации - бакалвавър за БГ 4 години за Квебек - 3 години.
Има подобна на моята специалност само че за Квебек 4 години - тоест трябва да съм магистър, но не само това а ми трябва и да имаш стаж минимум 1 година по същата специалност.

2) да получиш точки по предпочитано обучение - наи лесно пак ще е с пример

специалист компютърни мрежи- 4 години

означава да си учил Компютърни мрежи 5 1/2 год. за БГ тоест да си магистър и да си работил мин. 6 месеца като поддръжка или нещо друго на мрежи - разбирасе доказано със Трудова книжка.

С 2 думи работата е колосално зле :)
Аз сега правя стажа и по 2-те пред мен е Френския :) а и ще се почва магистратура.

Който смята че това не е вярно да ме поправи със сигурност тук почти всики знаят повече от мен стъпките и нещата, за подаване на документи - но това е което разбрах от срещата, а и след това като изпратих писмо до Виена.

Надявам се да съм полезен. А и един съвет оценяваите се без допълнителни точки бъдете критични към себе си в точките. А там като ви додадат много по добре, отколкото ако се самонадцените и излесе че и до интервю не ви извикат.

Само се надявам до 2 години да не спрат възможността за емиграция :)

Успех
Аватар
Welder

Мнение от Welder »

Fladimir написа:Пример: Аз съм инженер телекомуникации - бакалвавър за БГ 4 години за Квебек - 3 години.
Има подобна на моята специалност само че за Квебек 4 години - тоест трябва да съм магистър, но не само това а ми трябва и да имаш стаж минимум 1 година по същата специалност.

2) да получиш точки по предпочитано обучение - наи лесно пак ще е с пример

специалист компютърни мрежи- 4 години

означава да си учил Компютърни мрежи 5 1/2 год. за БГ тоест да си магистър и да си работил мин. 6 месеца като поддръжка или нещо друго на мрежи - разбирасе доказано със Трудова книжка.

Успех
От къде имаш това инфо? Би ли ми дал мястото където си го прочел?

PS: Накой може ли да ми даде линк към списъка с търсените професии в новия сайт, че нещо не мога да го намеря?
Мерси!
Аватар
digit

Мнение от digit »

Аватар
Welder

Мнение от Welder »

digit написа:Аз имам ей тоз линк

http://206.162.174.213/dpi/input/input. ... e=iexprq02
Това е от теста за самооценка...имаше друга страница с желаните професии и примерни такива...към всеки пример е закачен линк към националниа класификатор, демек пълния списък на желаните професии и тяхното описание.
Мерси все пак!
railleuse
Обратна връзка:

Мнение от railleuse »

http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... emand.html
това за търсени професии

а за предпочитано образование
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... ining.html
Квай тас Тиминушка, ве?
Аватар
RobinHood

Мнение от RobinHood »

Здравейте, имам само едно въпросче. Дали хващам точки за търсена професия или за предпочитано образование със следната диплома от Техникум по Електроника - Електронноизчислителна техника със профил Промишлена електроника, тъй като гледам следните специалности(професии), но не съм сигурен дали отговарят и са ТОЧНО това,което аз съм учил.Имам предвид следното: Post-secondary level-Electrotechnical,Electronic design technology,Industrial engineering technology или Mechanical Engineering Technologists and Technicians
(2232)* - Post-secondary school diploma attesting to three years of full-time studies

Electrical and Electronics Engineering Technologists and Technicians (2241)* - Post-secondary school diploma attesting to three years of full-time studies

Electronic Service Technicians (Household and Business Equipment) (2242)* - Post-secondary school diploma attesting to three years of full-time studies
Благодаря предварително! :wink: :beer: :?:
p.s. Само да допълня че имам едно полувисше - Фирмено управление и едно висше (бакалавър) - Икономическа Социология. Т.е. всички дипломи са ми за различни неща и много ми е любопитно дали хващам точки за 2 диплома, предпочитано образование или търсена професия, тъй като тук съм изчел сума ти неща,правил съм on-line теста най-малко 10 000 пъти и пак не съм сигурен, а и не искам да се надценявам във оценката си за точките.
Аватар
Welder

Мнение от Welder »

railleuse написа:http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... emand.html
това за търсени професии

а за предпочитано образование
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... ining.html
Нещо се пообърках...търсените професии не ги ли прави автоматично и търсени образования? Тоест двете неща не се ли препокриват, не става ли въпрос за едно и също нещо?
Fladimir
Обратна връзка:

Мнение от Fladimir »

Здравейте отново

Значи може да се припокриват, но може и да не е така. Ще ти цитирам примера от срещата във Военният клуб с жена от България. Ще ти стане по ясно.

Не се сещам за точните специалности но идеята е същата.

Завършила бакалавър по телекомуникации - пример

но след като завършила започнала да работи в банка като аналитик.
Понеже видяла че телекомуникации е в търсените професии тя се оценила като търсена. Обаче необходимо е също да имаш ио стаж по тази слециалност мин 1 година - пише го като се кликне на въпроса на онлайн теста. - Значи тя няма стаж, което от своя страна не се брои за търсена специалност.

2) Видяла че аналитик е в търсените професии - нали работила като аналитик в банка - и се оценила като за търсена професия. Обаче за да се оцениш трябва и да си завършил такова - тоест незнам някаква специалност която да включва този вид дейност.

Нали така са и записани специалността - 3 или 4 години обучение.

Ако има нещо неясно по примера моля пишете.
Така тя дори не била извикана до интервю
Примера е от човека който обясняваше за Quebec във военният клуб на 29.06.06, мисля че е от Виена.

ето и един пример според мен за припокриване

Учил телекомуникации магистър, и работил в телекомуникационна компания 1.5 години.
1) Зна4и тои има и търсено образование и нужният стаж по нея.

2) Работел като поддръжка на мрежи -6 месеца , нали така и така е направил 1.5 години покрива минимума и това е търсена професия, а и е учил това което се изисква за поддръжка на мрежи - компутърни системи или комуникационна техника и технологии :) това е просто пример за да даде пълна информация

Може някой да се хване на точните опрдления на професията, но това е за да се даде представа, как може да се припокриват.

Успех
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

RobinHood написа:Здравейте, имам само едно въпросче. Дали хващам точки за търсена професия или за предпочитано образование със следната диплома от Техникум по Електроника - Електронноизчислителна техника със профил Промишлена електроника

Не.
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Заключено