Относно интервюто

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Fladimir
Обратна връзка:

Относно интервюто

Мнение от Fladimir »

Здравейте трябва ли да се показва документ за определен брой часове учен френски език. Тоест дали има някакъв минимум въобще. И горе долу какво трябва да е нивото на Френски за да не те връщат за доучаване. - свободно говорене или нещо от рода на интервютата за студентски бригади в УСА.

2. Възможно ли е интервюто да е на Английски , а второстепенно да те препитат за френския.

Благодаря
Fladimir
Обратна връзка:

Мнение от Fladimir »

И още един въпрос забравих да вмъкна

3. Ако спечелиш се immigration permit или както и да се нарича там - сертификат за селекция, може ли човек след това да се премести в друга част на Канада или трябва да мине определен период от време.
ronni
Обратна връзка:

Мнение от ronni »

1.не е задължително доколкото знам да имаш документ за френски, но е желателно
2. интервютата за Кебек са основно на френски +1-2 въпроса на англииски ако си посочил ниво на владеене
3. можеш да кацнеш и да живееш където искаш с канадската виза, не е необходимо да си бил и 1 ден в кебек

тези всичките неща са дискутирани мн пъти има опция търсене - ползвайте я
"Chance favors the prepared mind" /"Le hasard ne favorise que des esprits préparés"
L. Pasteur, 1854
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Нито е задължително, нито е желателно да изпращаш и въобще да показваш какъвто и да е документ за владеене на френски преди и по време на интервюто.

Защо не е задължително е пределно ясно - никъде го няма записано като изискване в регламентиращите им документи. Говоря за Закона за селекция на чужденците, Правилника за селекция и Правилника за определяне на точките за селекция. Напротив, във всичките им документи ясно се подчертава, че нивата на владеене на езиците за крайната селекция се определят от имиграционния офицер по установени критерии при директния разговор с кандидат-емигранта по време на интервюто. При предварителната селекция (дали и кого да поканят на интервю), нивата на владеене се оценяват на базата на посоченото от самите кандидати ниво на разбиране и говорене на съответния език по 12-степенната скала, без прилагане на каквито и да е писмени доказателства за това. Имиграционните са изготвили и опростена таблица с критериите за оценка, така че кандидатът да му стане ясно какво ще рече ниво 2, или 5, или 9 или 12 и т.н., с други думи - какво трябва да знае и може за да отговаря на съответното ниво. Към всички цитирани регламентиращи документи и таблицата за самооценка линкове има както в официалните страници на имиграционните служби, така и на десетки места в настоящия форум.

А защо не е желателно? Защото може един такъв документ да ви изиграе лоша шега. Какво имам предвид. Първо, самото му изпращане (показване) вече говори, че кандидата изобщо не е наясно с изискванията и регламентиращите документи по процедурата. Какви изводи ще си направи от това имиграционният офицер не знам, но аз бих си казал: ”А ха, този е решил да ме впечатлява с документи, а не със знания. Ей сега ще го видим колко струва.” Второ, може да има кардинално разминаване в нивата на владеене посочени от кандидата (или подготвилия му документите) и нивата, които се предполага че би трябвало да владее въз основа на представените писмени доказателства. Отново не мога да кажа нищо по въпроса какви изводи би си направил интервюиращия, но за мен те няма да са позитивни.

Та за да не провокирате интервюиращите и наистина да си гарантирате успеха, показвайте максимум знания и умения по френски (на 1-во място) и по английски при разговора с него, а не парадирайте с документи, удостоверяващи минали събития. Съвсем друг е въпросът, когато самите имиграционни ви изискат документ за владеене на езика. Но това е нова тема и предмет за друг разговор.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

Подкрепям ronni за желателността за документи, удостоверяващ знания по френски. Най-малкото за това, за да се види откъде и по какъв начин кандидатът е овладял описаното от него ниво на език.
Освен всичко друго в "demande_certificat_selection" в графа други документи, които се прилагат към молата ви, пише:
AUTRES DOCUMENTS A JOINDRE A VOTRE DEMANDE
Pour le requerant principal paiement de la totalite des frais selon le mode de paiement exige ; copie de diplomes et de certificats d’etudes, a l’exclusion du niveau primaire, pour
vous et votre epoux ou conjoint de fait, s’il y a lieu ;

Не виждам пречка, тези хора, които са изучавали френски и имат каквато и да била диплома за това, да не я приложат. Даже напротив. А ето и текста на английски:
copy of diplomas, degrees and educational certificates, excluding the elementary level,
for you and your spouse or de facto spouse, where applicable;
Като се има предвид масовата практика да се завишават нивата на френския език при подаването на документите с целта, че до датата на интервюто тези нива ще бъдат достигнати, което при някои става, но при други не, и като се има предвид, че служителите във Виена не пасат трева, а писмата с изисквания за документ за владеене на езика зачестиха, както и връщанията от интервюта /дали окончателно или за доучване/ - всички тези фактори могат в най-добрия случай да ви забавят с процедурата, а в най-лошия - да я прекратят и въз основа на всичко това, аз от моя личен опит съм съгласен с ronni, че сертификат за езика / под каквато и да било форма, включително и часове по френски език от гимназия или университет/ са повече от желателни!
Успех на всички и се учете от грешките на другите, за да не ги изпитате на собствен гръб.
Поздрави
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Ще се намеся само още един път в темата, защото явно не съм се изразил достатъчно ясно и както виждам може думите ми да бъдат криво разбрани от някои хора.

Не става дума да се крият каквито и да е дипломи и сертификати, удостоверяващи придобито образование или квалификация. Не съм си и помислял подобно нещо. Мисълта ми бе, че е излишно и дори може да се окаже вредно осигуряването на всяка цена на документ за учене и/или владеене на френски заради самото интервю, или като своеобразно доказателство за посоченото при самооценката ниво на владеене на езика.
Да не говорим, че подобни съвети ("документ е нужен/желателен") водят да стресиране на хората. Представете си притеснението примерно на хора, които са учили езика целенасочено (само "разбиране" и "говорене" и само по въпросите за интервюто) при частен учител, който не издава никакви документи за изкараните учебни часове, нито пък за достигнато ниво? Неминуемо ще се питат: "Ами сега...как ще доказваме посочените при самооценката нива?" Веднага ще ги посъветва някой: "Идете там и там и се явете на изпит." Да, ама един изпит за сертификат за определено ниво на владеене на езика включва освен това на което са ги учили до този момент т.е. "разбиране" (при слушане) и "говорене", то също така и "разбиране при четене", че и "писане" (писмо, есе и др.) и т.н., за което те не са се готвили. Същото се отнася и за хората, които по някакви причини са комуникирали с френскоговорящи и разбирането и говоренето на езика не им е никакъв проблем, без да са учили изобщо граматика или да пишат. И така се получава един омагьосан кръг. Имат необходимите знания и умения, които се изискват по конкретната имиграционна процедура и които само трябва да докажат пред интервюиращия, но подведени от "съветници" те се мятат като в капан, не можейки да се сдобият с писмени доказателства за притежаваните умения. И това при положение, че никой не им ги иска. Ама някой минал процедурата бил казал, че е "желателно" и...това едва ли не се превръща в повече от изискване.

Та към подобен род хора бяха насочени думите ми, защото ги има и те не са никак малко. Не съм имал предвид завършилият френска гимназия да си скрие дипломата от средното образование. Ако така могат да се разбират думите ми, значи не съм бил прецизен в изказа си, за което се извинявам. Но и дипломата от езикова гимназия не помага, ако на интервюто не можеш да демонстрираш знанията си. И такива случаи е имало.

Няма да се спирам изобщо на въпроса за една друга измислена необходимост - да се "...види откъде и по какъв начин кандидатът е овладял описаното от него ниво на език." Че има ли значение дали е от училище, университет, Алианса, ИЧС, частен учител, интернет или от "френска любов"? Явно за някои има, но аз си признавам, че не го виждам.

Наистина продължават и ще продължават да се изискват писмени доказателства за владеене на френски от определени кандидати. Най-общо казано те са тези, които не са си направили добре разчета на достиганите точки, или са се "издънили" на интервюто, под което разбирам - не са успели да покажат всичко или повечето, от това което знаят и умеят.
А дали са достатъчни изискващите се по процедурата знания и умения относно владеенето на езиците за адаптиране и "реализация' в Квебек, то това отново е съвсем друга тема.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

Linko, Ако тези съфорумци се стресират от думата 'желателен', и то като лично и субективно мнение, тогава не знам как ще реагират на все повече увеличаващите се негативни мнения за Квебек и Канада. Това прави впечатление на хората, които още не са заминали.
Няколко пъти казвам, че 'желателността' или наличието в тази тема са си лично мое мнение. Естествено че има много съфорумци, които са минали интервюто без каквито и да било езикови сертификати. Но при положение, че имаш такъв... или набавянето с такъв няма да ти коства кански усилия - еми...защо да не извадиш/приложиш?!
Официалните източници и сайтове имат предимство пред всички други, включително каквито и да било мнения, изразени устно, писмено, в този форум, или по какъвто и да било друг начин. Щом има съмнение по отношение на каквото и да било - четете официалните източници!
Нали така, Linko?
Поздрави и успехи.
ПС - Не съм искал изобщо да стресирам хората... но не мисля, че пък и другата крайност /биволското спокойствие може би/ ще бъде по-полезно.
Единствените задължитлни изисквания ги има на официалния сайт и между тях не фигурират документи, доказващи нивото на езиците. Но на тях пише, както казаха и на една информационна сесия, че интервюто можело да се проведе на английски език, за това сами си правете изводите ;)
Успех още веднъж
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Документ за изкарани часове френски или сертификат от легитимна за тях институция(за каквато определят Алианс Франсез), ако не помогне при оценката на кандидатурата, то няма и да и навреди. При положение разбира се ,че наистина човека е прекарал известно време в учене на френски и е останало нещо в главата му, а не просто го е "документирал".Освен това лично от устата на Ги Нолен чух, че атестат(сертификат) от Алианса, "спомага за по-бързото разглеждане на вашата кандидатура".
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
renata12

frenski

Мнение от renata12 »

[Имиграционните са изготвили и опростена таблица с критериите за оценка,
-zdraveite, kade moga da vidja tazi tabliza
Slick

Мнение от Slick »

Linko, ivanko3, Jeeves - още веднъж Ви блгодаря от името на всички четящи и Ви благодаря от тяхно име за Вашето усърдие и желание за писане!! Приятели дето го четете това от "известно време" бъдете така добри и оценете желанието на тези хора да Ви помогнат в намирането на подходящата за тва инфо, ценете времето и усилията н всеки едни от тях а отговори изчрпателно на всяко едно питане, но си правене труда да четете. Мързела не прави услуга на никого.
compaq

Мнение от compaq »

Абе стига сте правили разсъжденията си като правило! Каквито искате документи пращайте, ама стига се подвеждали останалите. Такъв документ само показва, че не сте уверени в знанията си и искате да впечатлите с нещо написано на хартия.
Хората затова НЕ ИЗИСКВАТ документ за езика щото се очаква от кандидат-имигрантите да ПОКАЖАТ, че го знаят. Дори и да види колко часа си минал франсе, кво от това, ако не покажеш написаното ниво по време на интервюто? Най-много да счете, че съответния кандидат се е опитал да го излъже с нивото си на френски.
Е, ако аз съм го научил от това, че съм контактувал с френскоговорящи? Учил съм го самостоятелно и съм си го усъвършенствал като съм контактувал примерно с французи? Разбирам и говоря на френски - това се иска на интервюто! Щом не пращам документ за език, значи съм достатъчно уверен да го покажа на практика. Щом се опитвам да им привличам вниманието върху документ за език, който не се иска, ясно им говори, че им претенции за нивото и трябва добре да проверят знанията ми. Каквото сам си го направи човек, друг няма да му е виновен.
Айде със здраве! :beer:
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

compaq, обобщенията и разсъжденията ги правиш ти, мой човек. Аз отсурнайсе пъти казах, че това, което пиша е лично и субективно мнение.... каквито са и всички останали в този форум.
Разбирам и говоря на френски - това се иска на интервюто! Щом не пращам документ за език, значи съм достатъчно уверен да го покажа на практика. Щом се опитвам да им привличам вниманието върху документ за език, който не се иска, ясно им говори, че им претенции за нивото и трябва добре да проверят знанията ми.
- тоооочно така, ама точно. Защо си мислиш, че балканския манталитет, който си завлякъл в Мнтрл, е същия като този, който имат имиграционните служители?
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

compaq написа:Хората затова НЕ ИЗИСКВАТ документ за езика щото се очаква от кандидат-имигрантите да ПОКАЖАТ, че го знаят.
Официално не изискват. Проблемът идва когато си на кантар с точките или си писал малко по-високо ниво(от 5 на горе), като точките ,които ще получиш за това ниво са от решаващо значение за кандидатурата. Тогава пращат едно писмо в което те подканват до определена дата да им пратиш документ за изкарано ниво френски, и допълват - "в легитимна за нас институция", и чак след туй те викат на интервюто. А такива случаи в последно време хич не са рядкост. В повечето случай 200 часа се оказват напълно достатъчни. Това по съвременните изисквания на "Centre Europeen de langue fransaise" в Брюксел отговаря на напълно изкарани А1 и А2 нива.

Щом се опитвам да им привличам вниманието върху документ за език, който не се иска, ясно им говори, че им претенции за нивото и трябва добре да проверят знанията ми.

Айде да сменим ракурса. Не е ли възможно да представиш документ за изкарани 500 часа френски, а пък да си пишеш ниво отговарящо на 250, да речем и да кажат :"Бреййй ,че скромно и усърдно дете!". До колкото знам не е добре и да си много скромен, щото се съпътства от ниска степен на адаптивност. И от къде въобще знаеш кой кво мисли и как разсъждава. Защо трябва да приемаме твоето мнение за гледна точка на имиграционните. Дай примери. Има ли случай, в който човек пратил документ за ниво френски да е бил третиран по специален начин?
Представи си и ситуацията да си прекарал 2 години в учене на френски, да си отделял всеки месец половината от мизерната си месечна заплата, плащайки тези курсове и в крайна сметка да се срамувам от атестати и сертификати ,и че някой ще каже по тоя повод : "Я да го видим тоя многознайко!", "Сега ще го научим ние! Ще го видим колко струва", "Ще ме впечатлява с документи!Ха!"
Как си мислиш? Дали ми пука, а?
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
becks

Мнение от becks »

Само да вметна едно субективно мнение:

Радвайте се, че не изискват документ / полагането на изпит подобен на IELTS, защото тогава две трети от кандидатемигрантите щяха да гледат Квебек само по телевизията. 8)
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

True, true :lol:
Заключено