Към инженерите по Горско стопанство

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
ani_kiki

Към инженерите по Горско стопанство

Мнение от ani_kiki »

Здравейте!Има ли инженери по горско стопанство?Ако има такива от вас, бихте ли могли да ми кажете нещо заприравняването на дипломите за такива инженери/знам,че по принцип всички дипломи се приравняват и тези няма да правят изключния/ ,но каква е процедурата, държат ли се изпити върху специалността или се държат само професионални изпити,колко време отнема едно такова приравняване.Търсих във форума всичко назад.Освен това четох всичко в официалния сайт на ордера на инженерите по горско стопанство, но и там никъде няма такова нещо като приравняване, пармита, пътища за приравняване каквито има в другите официални сайтове на ордери. :roll:
Уточнявам, че ордера на инженерите по горско стопанство е съвсем различна организация от ордера на инженерите и съответно предполагам, че нещата стоят по различен начин.
Предварително благодаря на колегите си за отзивчивостта им ако има такива във форума, защото в Канада със сигурност има .
22.10.2004г.-DSC
13.06.2005г.-Интервю
08.07.2005г.-Изпратени документи в Букурещ
15.09 .2005г.-Получени баркодове
05.10.2005г.-Медицински
26.10.2005г.-Направени медицински
17.11.2005г.-ОК
28.01.2006г.-Покана за визи
13.02.2006г.-Визи
D&N
Обратна връзка:

Мнение от D&N »

Аз съм инженер по горско стопанство и съм завършил през 1998 година. Вие кога сте учили в лесото? В Канада съм отскоро - пристигнах на 4 март и не мога да ти дам много информация по въпроса. Аз съм си записал среща с моят агент за приравняване на дипломите ми за 12 април. Ако имаш превод на дипломата си на френски или английски, заверката ще ти струва 21 долара на страница, ако нямаш - двойно - по 42 долара на страница. Самото приравняване на дипломите ми към канадската образователна система се извършва служебно от отдела по имиграция. Колкото до ордера на инженерите по горско стопанство погледни следните сайтове:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... estier.pdf
http://www.oifq.com/documents/Guidefinal.pdf
Това засега мога да ти дам като информация.
Вие като мислите да пътувате за Канада и къде сте се насочили да се установявате?
Надявам се, че съм бил с нещо полезен.
todor73

Мнение от todor73 »

Така е Д&Н приравняването в имиграцията става лесно.
Интересно става когато отидеш в http://www.oifq.com/, там искат такса 575 долара и описание на курсовете, които няма как да го имаш, защото от Лесотехническия не издават такива. Можете да съберете конспектите и да ги преведете :D мин 50 страници са, имам познати румънци които го направиха, още по интересно става, че им назначиха около 50 кредита, това преведено на бг е че, трябваше да учат 15 предмета. Университета е Лавал в Кебек града голяма и 15 предмета са 3 сесии на пълно време.
Аз си казах ще взема да направя един метрис (магистър) за 45 кредита, хем ще вляза в ордера след това :idea: Да ама Не, не ставало така, теглих им една майна и започнах бак отначало, смених си и специалноста от МГС на МТД, горското тук е дива работа (lichno mnenie), има работа но на север, ходил съм натам, та знам :D .
Защо реших да правя бак вместо да приравнявам :?: приравняваш и влизаш в ордера им ( направил си 50 кредита), втория вариант е записваш програмата отначало и правиш 65-70 кредита, останалите 50 кредита може да ти ги признаят като се срещаш лично с преподавателите и им даваш описание на техния предмет и така лека, полека, да не си личи много че се дразнят. :D
Другото предимство ако си в програма е че, лятото се правят стажове които са задължителни т.е. те ти ги намират не е лесно, но става. Накрая влизаш директно в ордера и имаш ТУКАШНА ДИПЛОМА И ТУКАШЕН СТАЖ.
Дано да съм помогнал с нещо, na linka po dolu moje da si sverite chasovnicite :D

http://www.ulaval.ca/sg/PR/C1/1.365.11.html
todor73

Мнение от todor73 »

Забравих да добавя мисля, че сме объркали провинцията с идването си още :D

http://www.canadian-forests.com/job.html
survivor

Мнение от survivor »

Леле, то само БС и малко Албърта :D
Тази информация, която получавате от Тошко, ако кажа че е безценна, ще е много слабо. Дано обърнете достатъчно внимание на думите му, защото често става така че човек когато получи нещо по лесен начин, не му обръща внимание. Жалко че и на мен нямаше някой който да ми снесе информацията "от кухнята" от самото начало, ами всичко съм събирала троха по троха оттук и оттам и на принципа на опита и грешката.
Аватар
sneja

Мнение от sneja »

todor73,
аз съм завършила МТД в Лесото. Как мога да си приравня дипломата и необходимо ли е да членувам в ордер с тази специалност. Видях, че има ордер за инж. Горско стопанство, но нашата специалност е доста по-различна :?: :?: :?:
Документи до Виена - 22.04.06 г.
Accusé - 28.04.06 г.
Интервю - 29.11.06 г. 10.00 h ОК
Документи Букурещ - 19.12.06
Баркодове - 29.03.07
Медицински - 10.04.07
Направени-24.04.-OK - 03.05.
Покана за виза - 1.06.- ВИЗИ 23.06.
todor73

Мнение от todor73 »

sneja написа:todor73,
аз съм завършила МТД в Лесото. Как мога да си приравня дипломата и необходимо ли е да членувам в ордер с тази специалност. Видях, че има ордер за инж. Горско стопанство, но нашата специалност е доста по-различна :?: :?: :?:
Нашата специалност е в http://www.oiq.qc.ca/fr_index.html ot 2002, но пък там е една "ИНДИЯ" не знам с бг диплома как става.
Wij тукашноto МТД http://www.ulaval.ca/sg/PR/C1/1.367.01.html nablqgat na premiere transformation du bois poveche, to i tova im e problema tuk. Canada w towa otnoshenie e schitana kato strana ot tretia svqt, zastoto praviat sciage na iglolistnite 2x4, 2x6 i gi iznasiat v statite, za razlika ot Swecia. Kakto i da e, w bg MTD e poveche deuxieme transformation, naj-veche mebelno ako ne se lqja.
Аватар
sneja

Мнение от sneja »

Да, повече е в мебелното производство и на мен стажа ми е именно в това производство. Искаш да кажеш, че мебелно производство почти няма ли? А мебелите им внос ли са или какво?
Коя е специалността, която набляга на мебелите ако има такава :?:
Accusé - 28.04.06 г.
Баркодове - 29.03.07
Медицински - 10.04.07
Аватар
sneja

Мнение от sneja »

И по-точно дизайна на мебели?
Да, в това МТД има много математика, физика, химия, биология и много малко дизайн!
Accusé - 28.04.06 г.
Баркодове - 29.03.07
Медицински - 10.04.07
ani_kiki

Мнение от ani_kiki »

Здравейте колеги много ви благодаря за ценната информация и специално на Todor73 и D&N. :D
Ние смятаме да се установим в Монреал.Имам втора специалност в друг университет и май ще се наложи да решавам на място какво ще правя. Явно тук в Канада приравняване е едно ,а членството в ордера съвсем друго и двете процедури са различни,доколкото разбирам приравняването е лесно, но членството и правото да упражняваш професията си :nut: е доста по-трудно.Но едно не ми е ясно :nenam: след като се приравнят дипломите възможно ли е да се работи легално по професията без да си член на ордера или е невъзможно?Ако е невъзможно то защо го правят това приравняване ако само с него без да си член на ордера не монжеш да упражняваш професията си?И тогава въобще необходимо ли е да си приравняваме дипломите и да даваме излишни средства, при условие че ако сме решили да станем членове на ордера този ордер няма ли сам да си ги приравни или да определи степента до която да бъдат приравнени? :roll:
D&N аз съм завършила през 2000г.което ме кара да мисля че със сигурност се познаваме,ако не лично то поне по физиономия.Казвам се Ани и съм от Перник.Ти как се казваш и откъде си?Пиши ми на ЛС ако искаш.Явно сме стартирали и процедурата горе долу по едно и също време.Ние си получихме визите още февруари месец, но ще пътуваме май.
Отново голямо БЛАГОДАРЯ на всички които се отзоваха и им желая успех :thumbsup:
22.10.2004г.-DSC
13.06.2005г.-Интервю
08.07.2005г.-Изпратени документи в Букурещ
15.09 .2005г.-Получени баркодове
05.10.2005г.-Медицински
26.10.2005г.-Направени медицински
17.11.2005г.-ОК
28.01.2006г.-Покана за визи
13.02.2006г.-Визи
Заключено