Ванкувър или Монтреал

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Aries

Мнение от Aries »

За Ванкувър:

1. Застраховката е толкова без отстъпката. При условие, че във Ванкувър признават БГ стажа имаш голяма вероятност да получиш 40% отстъпка - 150 долара за нова кола и съвсем реалистично - 70-80 за не чак толкова нова.

2. Липсата на слънце през зимата наистина е доста неприятно и подтискащо. И наистина един дълъг период (2-3 месеца) го забравете. В буквалния смисъл слънце няма да видите.

3. Работа - не знам някой да е останал без такава, при положение, че не предявява големи претенции. Реалистично при две деца месечните разходи могат да се поберат в рамките на 2000. Детските са 500 (за две деца) и остават да се изкарат 1500 долара. Това е 10 долара на час при положение, че само единия работи. Ако не си "късметлия" и заплатата ти е "само" 8 долара на час просто ще трябва да позатегнеш колана и да се впишеш в по-малък бюджет (което не е невъзможно, при положение, че нямаш кола).
Освен това има много възможности за допълнително подработване.
Аватар
Milenka

Мнение от Milenka »

мерси Aries, хубав постинг
I'll try being nicer if you'll try being smarter.
nikito

Мнение от nikito »

нека предам един разговор, който преведох с един американец, който от 3,4 г. е в БГ а от една в бургас.
този човек поради спецификата на своята работа е живял както в Торонто (1 година) така и във Ванкувър. освен това е обикалял доста в канада (без монреал) и може да направи сравнение между отделните градове.
когато го попитах какво мисли за заселване в канада и кой град е за препочитане той без колебание отговори: Ванкувър е моят пръв избор.
първо от гледна точка на метео там е по-лесно за изкарване на зимата градът е много красив, той има почти американска архитектура и много се доближава до американските градове, например Сиатъл, откъде съм аз,
второ природата е невероятна, красота, която мен ме пленява.
трето за теб като човек много добре с езика е по-лесно да работиш там и вярвам че след като една година работя с теб ще се справиш там.
та така ме посъветва човека
може би мнението му е на американец от различен ъгъл, кой знае.
и още нещо, той ми каза че средния американец когато се мести има много малко финансови резерви,(по малко от хиляда долара в джоба си) въпреки това той рискува и отива в друг град.
potrebitel
Обратна връзка:

Мнение от potrebitel »

Mnogo..mnogo ne gi slushaj tezi amerikanci! Za mene lichno tehnia akal e vav gaza im sas izvinenie ....Ili minava prez korema im kato sa gladni!!!Gledaj i reshavaj sam ! :wink:
kakвото потърсило,такова намерило
Godis

Мнение от Godis »

:) Mai nai dobre e tam kudeto sa ti parite :)
Аватар
Milenka

Мнение от Milenka »

Godis написа::) Mai nai dobre e tam kudeto sa ti parite :)
и къде са парите?
I'll try being nicer if you'll try being smarter.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

където можеш да си намериш работа, такава от която да печелиш добре и да ти харесва :)
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
nikito

Мнение от nikito »

Mnogo..mnogo ne gi slushaj tezi amerikanci! Za mene lichno tehnia akal e vav gaza im sas izvinenie ....Ili minava prez korema im kato sa gladni!!!
този американец е всичко друго но не и глупав. иначе глупави и тъпи хора има навсякъде, а някои си падат даже малко простаци.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Този американец, никой тук не знае дали е глупав или умен, но сигурно е малко пристрастен, щом е от Сиатъл... Иначе аз лично акоцените на недвижимите имоти бяха по нормални, сигурно бих се преместил към Ванкувър, макар че скоро градът няма да е вече същият без Марк Емери...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
vladi

Мнение от vladi »

Milenka написа:
vladi написа: - в Монреал застраховката на нова кола е ~150 във Ван 250+
Влади, ама какво точно изразява тази застраховка, в БГ е автокаско и гражданска отг-ст.
цифрите за година ли са? ако е така, не е голяма разликата
Na mesets
Аватар
vladi

Мнение от vladi »

krimon написа:където можеш да си намериш работа, такава от която да печелиш добре и да ти харесва :)
Ako stava vapros za psihoterapevt, to navsiakade :)
bateto

Мнение от bateto »

Можели и аз да си кажа мнението.Знам предварително,че ванкувеци ще ме захапят,но няма да ми е за пръв път ,така че рискувам.
Живял съм малко във Ван.около месец без да сум работил
4 години вече живея в Монтреал.
Бил съм за малко 1,2 дни в Калгари,Торонто,Отава,Кебек сити,в някои от тях и над 20 пъти.
Минал съм/казвам минал ,а не живял/ през 42 американски щата и първите 20 големи градове в УСА с изключение на ЛА.
Та мнението ми е субективно мнение само на един наблщдател.
Относно американеца ,естественно ,че ще избере Ван.,това е най американско изглеждащия канадски град ,който сравним с американските си братя с подобен размер и по големи е направо мечта.Какво влагам в смисъла американски град -малко сити ,даунтаун ,останалото са квартали с едно,дву етажни къщи,магистрали,молове,няма тротоари ,няма търговски и весели улички,живее се предимно в гористи местности на принципа от работа в къщи,събота и неделя на разходка в мола ,след 5 часа вечерта даунтауна затваря и хората се изпаряват по картонените си кутийки,веднъж в седмицата се засичат със съседа си,когато си разхождат кучето пред къщата.
Това е и моето описание за Ван.,на който му харесва да живее на село и да нему се моткат много хора из краката ,може би там по ще му хареса безумната скука която представлява живота по подобни места.
Като общ вид Ван. е по чист град от Мтл. ,по нов е като строителство и визуално изглежда по приветлив.
Мтл. е по мръсен с по лоши пътища ,грозни згради/да не забравяме ,че все пак един от най старите градове на континента/,но по се възприема като град в очите на европееца,а в очите на американеца е като северноамериканския Париж.
В моите очи е един грозен американски град ,който не бих заменил с останалите канадски едномилионни села ,просто си е град с дух и романтика в който самото ти типрисъствие е интересно,а не както 49тата китайска провинция на пасифика.
Може би е трудно разбираемо това което пиша за мнозина ,това е нещо като сравнението м/у изтока и запада в южната ни съседка/ако някой е живял там и я е обикалял ще ме разбере/
Единственният недостатък на Мтл. за мен спрямо Ван.е студената зима ,но не е достатъчен за да сменя града.
И аз така преди 4 год. подлъган от мекия климат който предлага Ван. кацнах там ,но след месец престой, ежедневен дъжд и никакъв слънчев лъч,след като бях дълбоко депресиран от тази ситуация се отзовах в Мтл. на -15 градуса и половин метър сняг и направо бях поразен колко много хора има по улиците да се разхождат пеш в това сурово време заразлика от Ван. където на +5 няма кой да те напсува на улицата,цялата цигания мааше гащи само по моловете. :D
bateto

Мнение от bateto »

Горната статийка беше чисто субективно мое мнени,в тази ще напиша обективната истина .
Ако допйдете с две деца в Мтл. ще получавате социал след третия месец и заедно с детските ще ви се събират около 2000д. които ще ви стигат напълно без да ви се налага да работите да плащате наем на прилично жилище/не на някоя дупка/ ,да поддържате кола с разходите за бензин и застраховка ,да не се лишавате от храна ,дрехи и други неща от първа необходимост и при тази ситуация печелите най важното-ЩЕ РАЗПОЛАГАТЕ С МНОГО СВОБОДНО ВРЕМЕ да решавате каво да правите,дали ще учите езици,дали някакви училища и университети,в последствие да си търсите желаната работа.Даже ако искате можете да работите на черно през това време и да си докарвате още пари.С една дума по тази схема си давате сигурност и може по лесно и безболезненно да проектирате бъдещето си.
Ако отидете във Ван. бройте се от първия ден на тръстиката,а нагазиш ли един път в нея измъкването никак не е лесно.
Изборът е ваш.
Забравих последно,голям проблем и минус във вашият случай е ,ако аъпругът е решил да работи като шофьор.Единственно в Кебек има ограничение ,за да изкара проф. книжка човек трябва да има 3 год. местна кебекска люб. книжка и чак тогава може да се кандидатира за проф. докато във всички останали провинции има право дето се казва да си извади книжка още от летишето.Това наистина е проблем,но и на това сме му намерили цаката,само където има по вече главоболия и разходи по реализацията ,естественно и мин риск,но това е,парите са за смелите.
potrebitel
Обратна връзка:

Мнение от potrebitel »

I ponezhe kato cheta samo kolko mnogo sa minusite na Montreal i Vankuvar vi kazvam elate vav Toronto!To e neshto sredno mezhdu dvata drugi grada.E tipichen amerikanski grad,ama sas evropejska okraska.
kakвото потърсило,такова намерило
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

vladi написа:
krimon написа:където можеш да си намериш работа, такава от която да печелиш добре и да ти харесва :)
Ako stava vapros za psihoterapevt, to navsiakade :)
... не е съвсем тъй, например в град Квебек психотерапевтите никак не фърфят, защото зимата е прекалено дълга и психясалите преждевременно напускат това красиво градче или се отдават в ръцете на Морфей (това поради липса на пари за преместване или психотерапевтични услуги) ...

Затова и моите услуги са безплатни !! :wink:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Заключено