С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ВСИЧКИ!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

И аз мерси, Ван, наистина нямах време днес да го чета закона и да търся.
:beer:
Let it go...
nikito

Мнение от nikito »

следен казус?
един от съпрузите декларира сума до 25 х. и другия пак толкова, става ли да се изнесат от едно семейство 50 х., ами ако включим едно от децата, не че аз лично имам толкова, но просто е интересн казусът
става ли този номер?
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Ще обобщя това, което посна ВанБЦ - суми до 5 000 лв. не се декларират. Суми от 5 до 25 000 лева се декларират. За суми над 25 000 лева се доказва произхода и надлежно платен данък. Това важи за всеки отделен пълнолетен човек. Децата могат да изнасят суми до 5 000 лв., защото не могат да деклатират. Тоест, едно семейство с две деца може да изнесе 2х25 000+2х5 000=60 000. лв. Над тези суми си носете надлежно доказателство за произхода на парите. Парите в пътнически чекове също са кеш.

muggle, не, не е нахлно. Смешно е. Щото като минеш от тая страна на океана ще те залее такова количество информация, че ако не можеш от десет закона да откриеш правилния такъв просто не знам какво ще правиш тук. И избягвай Шекспировия изказ, не е модерен.
Последно промяна от Ivet на Пет Мар 17, 2006 11:06 am, променено общо 1 път.
Let it go...
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

Ivet написа:Щото като минеш от тая страна на океана ще те залее такова количество информация, че ако не можеш от десет закона да откриеш правилния такъв просто не знам какво ще правиш ...
мдам, като за начало ще трябва да се научи да чете дребните буквички под всяка стока щото инак удоволствието може да му излезе много-много скъпо :D особено където пише цена 0* долара :lol:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

sasho71 написа:
Ivet написа:Щото като минеш от тая страна на океана ще те залее такова количество информация, че ако не можеш от десет закона да откриеш правилния такъв просто не знам какво ще правиш ...
мдам, като за начало ще трябва да се научи да чете дребните буквички под всяка стока щото инак удоволствието може да му излезе много-много скъпо :D особено където пише цена 0* долара :lol:
Хъхъ, да, например:

Промоция: Motorola RAZR, само днес, за 0* долара

*Цена при сключване на договор за 25 години на месечен абонаментен план за $98.75 (не включва System access fee, 911 connection fee, network maintenance fee, GST, PST, HST, Ontario licensing fee и Being_an_idiot_for_allowing_a_telecom_to_rip_you_off fee). При предсрочно прекратяване абонатът се задължава да изплати $10000 на компанията, а жената и децата му се продават в робство.
Аватар
perah

Мнение от perah »

:D :D :D
If you aren't the star of your own life, you're the supporting player in someone else's.
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Ама моля ви се, човека няма време за такива работи... :lol: Влезте му в положението... Мите, това беше свежо. :rotfl: :beer:
Let it go...
Аватар
darklady
Непокорна

Мнение от darklady »

Особено свежо е това за продаването в робство на роднините. Което ме навежда на мисълта, че тази реклама е само за бълъци, т.е. в случая мъже. :lol: :lol: :lol:
а жената и децата му се продават в робство.
Невъзможното е предизвикателство!
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Ivet написа:Ще обобщя това, което посна ВанБЦ - суми до 5 000 лв. не се декларират. Суми от 5 до 25 000 лева се декларират...
Ivet написа:... нямах време днес да го чета закона и да търся. :beer:
Явно наистина си нямала време да прочетеш наредбата :wink: , щото там пише:

"Чл. 2. (1) Местни и чуждестранни физически лица могат да изнасят и внасят суми до 8000 лв. включително или тяхната равностойност в чуждестранна валута свободно, без писмено деклариране пред митническите органи.
(2) Местни и чуждестранни физически лица могат да изнасят и внасят суми над 8000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута след деклариране пред митническите органи на техния вид и размер по реда на чл. 8.
.... "

:beer: :beer:
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

darklady написа:Особено свежо е това за продаването в робство на роднините. Което ме навежда на мисълта, че тази реклама е само за бълъци, т.е. в случая мъже. :lol: :lol: :lol:
При предсрочно прекратяване абонатът се задължава да изплати $10000 на компанията, а жената и децата му се продават в робство..
Супер! Значи мога да се оттърва от жената и децата само срещу 10 бона :shock: !?! ... Ю-хууу :dance: :tuut: :haplio: !! Мите, веднага казвай къде мога да се възползувам от тази промоция?

:beer: :D :lol:
survivor

Мнение от survivor »

Аз препоръчвам съфорумките да не оставят мъжете си да се навъртат около компютъра, поне докато промоцията не свърши :D
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

:shock:

VanBC, някой от двама ни чете на неправилното място. :wink: Между другото, преди месец и половина ходих лично в БНБ да им задам същия въпрос и отговора беше - суми под 5 000 лв. не се декларират, а над 25 000 доказват произход и платени данъци. Твоя вариант на закона за пъри път го виждам. :?

ИЗНОС И ВНОС НА ЛЕВОВЕ И ЧУЖДЕСТРАННА ВАЛУТА В НАЛИЧНОСТ

Чл. 2. (1) Местни и чуждестранни физически лица могат да изнасят и внасят суми до 8000 лв. включително или тяхната равностойност в чуждестранна валута свободно, без писмено деклариране пред митническите органи.
(2) Местни и чуждестранни физически лица могат да изнасят и внасят суми над 8000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута след деклариране пред митническите органи на техния вид и размер по реда на чл. 8.
http://info.mitnica.com/na/index1.php?p=n10mf
ИЗНОС И ВНОС НА ЛЕВОВЕ И ЧУЖДЕСТРАННА ВАЛУТА В НАЛИЧНОСТ

Чл. 2. (1) Местни и чуждестранни физически лица могат да изнасят и внасят неограничено количество левове и чуждестранна валута в наличност при спазване на определените в този закон изисквания.

(2) Размерът на подлежашата за деклариране пред митнически органи валута при внос и износ на суми над 5 000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута в нааличност се опрелеля от алинея 6....
http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/fsWebInd ... enFrameset
Let it go...
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Ivet написа::shock:

VanBC, някой от двама ни чете на неправилното място. :wink: Между другото, преди месец и половина ходих лично в БНБ да им задам същия въпрос и отговора беше - суми под 5 000 лв. не се декларират, а над 25 000 доказват произход и платени данъци. Твоя вариант на закона за пъри път го виждам. :?
Това в което пише 8000 лв. не е закон, а е наредба. В закона пише:
Чл. 11. ...
(2) Размерът на подлежащата на деклариране пред митническите органи валута при внос и износ на суми над 5000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута в наличност се определя в наредбата по ал. 6.
...
(6) За прилагането на този член министърът на финансите издава наредба, съгласувана с БНБ. ...
Т.е., в закона се казва само, че суми до 5000 лв. не се декларират, но не се казва, че суми над 5000 лв трябва да се декларират. Определянето на това, от каква сума нагоре парите трябва да се декларират (съгласно алинея (6) по-горе) е оставено да бъде указано в наредба на министъра на финансите. Това което съм цитирал в предния си постинг е именно тази наредба и в нея се казва, че трябва да се декларират суми от 8000 лв. нагоре :thumbsup:.

Колкото до това какво са ти казали в БНБ ... Най-вероятно си попаднала на служител който не е в час с последните наредби :nenam: .

Това което на мен ми е интересно е, че наредбата е публикувана само на сайта на митниците, а на сайта на БНБ и на министерството на финансите я няма :roll:. Предполагама, че това се дължи на факта, че митниците са тези които следят за декларирането на парите на границата, а не БНБ :wink: !

:beer: :beer:
jet

Мнение от jet »

Ivet написа:
jet написа:като ги декларирам - не виждам къде е проблема.
Проблема е в това, че задаваш въпрос, на който с малко усилие можеш да си отговориш, ама все пак е по-интересно да спорим. Сега кво да направя? Да отида и да ти копи-пейстна члена и алинеята, за да не си губиш ти времето ли кво? :twisted: Пък ако ти се духа супата, декларирай 40, ама провери за резервен полет, че тоя със сигурност ще го изпуснеш. :lol:
Ivet, доста злобничко и некомпетентно, като гледам на много хора не им е ясно- не само на мен, а ти не само че не помагаш, но се заяждаш.
По-добре си мълчи, нека който разбира да обяснява.
Никъде не се казва че произхода на парите СЕ ДОКАЗВА, а пише че се ДЕКЛАРИРА- има бая разлика.
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

VanBC, прав си, прочертох я наредбата още на няколко места. Не ми е ясно защо не са я публикували където трябва. :roll:
jet, всички имаме лоши дни, сори ако съм те засегнала. А относно доказването и декалрирането:
(3) При износ на суми над 25 000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута местните и чуждестранните физически лица декларират по реда на чл. 8 освен вида и размера на изнасяната валута, и произхода на паричните средства, които изнасят.
(4) В случаите по ал. 3 митническите органи допускат изнасянето на левовете или валутата след представяне на удостоверение от данъчната администрация, че лицето няма просрочени задължения.
Това ако не е доказателство, здраве му кажи. :lol:
Let it go...
Заключено