Относно здравеопазването в Канада и Квебек

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Gerry

Относно здравеопазването в Канада и Квебек

Мнение от Gerry »

Скъпи съфорумци, моля за информация по следния въпрос: ако мои близки, например родителите ми, ме посетят в Канада /по-конкретно в Квебек/, как стоят нещата със здравеопазването за такива лица. Задавам този въпрос, тъй като те са хронично болни - хипертония, стенокардия, и т. н. - както повечето българи над 50 годишна възраст. За тези заболявания не нужно непрекъснато поддържащо лечение. Има ли някакво решение на този въпрос? Предварително благодаря за отговорите.
survivor

Re: Относно здравеопазването в Канада и Квебек

Мнение от survivor »

Gerry написа:Скъпи съфорумци, моля за информация по следния въпрос: ако мои близки, например родителите ми, ме посетят в Канада /по-конкретно в Квебек/, как стоят нещата със здравеопазването за такива лица. Задавам този въпрос, тъй като те са хронично болни - хипертония, стенокардия, и т. н. - както повечето българи над 50 годишна възраст. За тези заболявания не нужно непрекъснато поддържащо лечение. Има ли някакво решение на този въпрос? Предварително благодаря за отговорите.
Здравей Гери,
Взимат си лекарства колкото им трябват. Могат да се уговорят предварително с лекар в България, да се запасят с повече лекарства, и да се обаждат при нужда. Този вариант си има големи недостатъци.
Да си направят здравна застраховка. Но имай предвид че здравните застраховки покриват само акутни заболявания, каквото и да значи това. На мен една българска застрахователка тук в Монреал бе така любезна да ми обясни, че при получаване на инфаркт и инсулт е много възможно застрахователната компания да не ти поеме нищо, понеже са вследствие на хронично заболяване - хипертония. Зависело какво ще ти напише лекарят в протокола, бля-бля, абе даде ми да разбера жената да не разчитам на това. Знам и случай в Монреал, пак при родител, за отказ от страна на канадска застрахователна компания да поеме разходите по лечението при инфаркт. Иначе за прегледи при възпаление примерно, предполагам за счупвания и т. н. обикновено няма проблем, на мен са ми изплащали от бг компания (за тази цел обаче изчаках да си отида в България и там да го уредя, но не е задължително). Ако правите застраховката от България като мен ще ви излезе доста по-евтино, но при този вариант мисля че е по-удобно родителите ви да потърсят парите като се върнат в България. Иначе не съм чувала за някакви безплатни здравни услуги тук. И като дойдат и ви се наложи да ги заведете на лекар, ако не е много сериозно, препоръчвам ви да отидете в клиника, а не в болница. В болницата излиза доста по-скъпо. Ако после ви откажат да поемат разходите от застрахователната компания, това би имало значение. Успех!
aseto

Мнение от aseto »

Но имай предвид че здравните застраховки покриват само акутни заболявания, каквото и да значи това.
Акутните заболявания са "остри" или "обострени " състояния, които явно не са съществували към момента на сключване на застраховката. Може би е най-добре все пак преди заминаването да се консултират с български лекар, който да прецени какви са рисковете. Моята зъболекарка ми беше казала, че при промяната в климата и стреса от пътуването, много често се появяват и проблеми със зъбите и венците.
Gerry

Мнение от Gerry »

Много благодаря за отговора! Ако правилно съм разбрала, не са предвидени никакви варианти за здравно осигуряване на Канадска земя за хора, които не са Resident permanent. Няма ли възможност за внасяне на здравни осигуровки във фонд за здравно осигуряване на Канадска територия? Например на доброволни начала, но така, че осигуровките да покриват здравните рискове за роднините на Resident permanent?
survivor

Мнение от survivor »

Частни застраховки. Друга опция няма :(
Gerry

Мнение от Gerry »

Откровено казано, имам възрастни и болни родители. Те имат нужда от грижи и внимание, и ми е много съвестно да ги изоставя и да замина на хиляди километри. Още повече, че няма кой друг да се погрижи за тях. Търся варианти, ако успея да се устроя на Канадска земя, да ги взема при себе си. Но за това е необходимо да им осигуря медицинска помощ за всякакви здравни рискове, и то за продължителен период от време. Иска ми се да знам, дали няма някакъв здравноосигурителен фонд в Канада, по подобие на Българската Здравноосигурителна каса например, където да им внасям осигуровки и така да им осигуря достъп до пълната гама медицински услуги, а не само за остри случаи. Нещо аналогично на ситуацията в България, където всеки, който си внася осигуровки като самоосигуряващо се лице, може да ползва медицинска помощ при всякакъв вид заболяване. Предварително благодаря за отговорите и за вниманието към моята тема.
speedy

Мнение от speedy »

Gerry написа:Откровено казано, имам възрастни и болни родители. Те имат нужда от грижи и внимание, и ми е много съвестно да ги изоставя и да замина на хиляди километри. Още повече, че няма кой друг да се погрижи за тях. Търся варианти, ако успея да се устроя на Канадска земя, да ги взема при себе си. Но за това е необходимо да им осигуря медицинска помощ за всякакви здравни рискове, и то за продължителен период от време. .
Когато се установиш в Канада, ще можеш да спонсорираш родителите си за Permanent resident. Няма да стане веднага, ще трябва да отговориш на условия като минимум доход.

Kато Permanent resident те ще получат всички права, дори без да внасят стотинка данък.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Stoni

Мнение от Stoni »

[quote="speedy"][quote="Gerry"]Откровено казано, имам възрастни и болни родители. Те имат нужда от грижи и внимание, и ми е много съвестно да ги изоставя и да замина на хиляди километри. Още повече, че няма кой друг да се погрижи за тях. Търся варианти, ако успея да се устроя на Канадска земя, да ги взема при себе си. Но за това е необходимо да им осигуря медицинска помощ за всякакви здравни рискове, и то за продължителен период от време. .[/quote]

Когато се установиш в Канада, ще можеш да спонсорираш родителите си за Permanent resident. Няма да стане веднага, ще трябва да отговориш на условия като минимум доход.

Kато Permanent resident те ще получат всички права, дори без да внасят стотинка данък.[/quote]

Така и баба знае!!
Каката иска да се реши въпроса още преди това.
Без нкакви рискове и за не4ия друга сметка.Да даде шанс на бъдещето си но без да пострада миналото и.
Няма кака,няма такъв цирк.Имаше го в измисления строи,за сметка на една 4аст,може и родителите и да са били от нея но пари4кие ги открадоха.Избора ,кака си е твои и риска също.
pumpy

Мнение от pumpy »

Stoni написа: Без нкакви рискове и за не4ия друга сметка.Да даде шанс на бъдещето си но без да пострада миналото и.
интересно, кое наричаш друга сметка, като каката, по твоите думи, иска да плаща осигуровки, но редовно и да покриват всичко, а не само спешните състояния
survivor

Мнение от survivor »

Гери, минала ли си вече интервюто за Квебек? Не питам от любопитство.
Gerry

Мнение от Gerry »

Преминах успешно интервюто за Квебек.
Благодаря от сърце на всички, които се опитват със съвети да помогнат по тази тема.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

може да ги спонсорираш но ако са болни няма да им дадът имигрантски визи...
може да пробваш за всеки случай но ако болестите им са сериозни няма да им разрешат
най добре е да им пращаш пари от тук и толкова

а дори и не си мисли да ги гледаш тук и да плащаш на частно = дори и с застраховки освен ако правиш стотици хиляди на година няма да смогнеш.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
survivor

Мнение от survivor »

Gerry написа:Преминах успешно интервюто за Квебек.
Благодаря от сърце на всички, които се опитват със съвети да помогнат по тази тема.
Ами ако ти е минало интервюто вече е късно. Преди нашето интервю за Квебек, ама това ще да е било преди 5-6 години, прочетох в един адвокатски сайт за възможността за включване на родител в апликацията за имиграция в Квебек. Ние така и не се осмелихме да го направим, за да не намалеят нашите шансове. Не знам дали това е останало и дори дали изобщо го е имало. Но така или иначе ти вече си минала етапа, при който има за какво да се терзаеш. Успех Гери! Обяснявам ти всичко това за да не изглежда въпросът ми като празно любопитство.
Заключено