Питане към вече живеещите в Монреал

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
miro12

Питане към вече живеещите в Монреал

Мнение от miro12 »

1: Питането ми е относно актовете за раждане - позната тема само, че се интересувам ВИЕ нови актове за раждане вадихте или в Монреал ползвате преведените за интервюто актове?
2: Синът ни е в 11 клас т.е. няма диплома за средно обр. - ще я получи след 12, а ние искаме след 11 клас да се настаним в Монреал ТА ВЪПРОСЪТ ни е какво става с такива деца ? Продължават ли средното си там, колеж или какво .... приравняват ли се часове и предмети...... ИМА ЛИ КОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ - някой вече преминал това?
pepin

Мнение от pepin »

Доколкото знам:
1. Тук сме ползвали актовете, преведени в БГ, които носихме и на интервюто. Те ви трябват, само докато си ивадите документите тук. Като си вземете тук картите (за permanent resident и carte soleil), навсякъде ве4е ще ви ги искат тях, ако ви трябва документ за идентификация. Тоест, след това актовете за раждане няма да ви трябват изобщо.
2. Зависи, знае ли синът ви френски език? Ако не, ще трябва да изкара тук една година подготвителна - основно френски език. След това, ако е над 18 год., ще продължи да у4и в у4иище за пълнолетни, за 1 год., за да завърши. И след това може да кандидатства за колеж, франкофонски или англофонски, по избор. Ако е под 18 год., мисля, 4е след подготвителната година по френски език (ако има нужда от такава), ще продължи в гимназия, да вземе диплома. Доколкто знам, не се приравняват предмети, 4асове и т.н.
Тази информация я имам от приятели, които дойдоха тук по същия на4ин, то4но преди да завърши синът им. Но се надявам, някой, който е минал през това по-скоро, някой с ли4ен опит, да даде по-то4на информация.
miro12

Мнение от miro12 »

Синът ни навършва 18 през юни т.е. преди да заминем и незнае една дума френски - езиците му от училище са английски и немски.
Знае ли някой дали има право директно да продължава в колеж?
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

Колежиалното обучение е на френски. За неродени в Квебек се държи изпит TFI.
http://www.toeic.ca/tfi_francais/contacteznous.htm
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Само моля не казвайте, че тук актовете за раждане не трябват!!!
На мен този документми го поискаха за започване на работа!!! Също и при издаването на лиценза ми!
Само гледайте да не си потурчите някой документ - не е ясно след колко години ще ви потрябва.
Преводите от Бг са ОК - единственото, което после трябва да се направи е да се заверят от местен преводач.
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Аватар
M1ndless

Мнение от M1ndless »

Hi miro12 problemut s golemite deca e mnogo slojen. Shte ti dam informaciq tui kato nie imame su6tiq problem. Kogato nie pristignahme v Montreal sinut mi beshe na 17 godini i edin mesec sled tova navyrshi 18. V Bulgaria beshe zapo4nal 10 klas v Angliiskata gimnaziq, no pri pristiganeto si tuk se okaza, 4e zadyljitelno trqbva da bude zapisan v clas D'Acueil na frenski tui kato o6te ne be6e navyr6il 18. U4i nqkolko meseca frenski dokato zavyr6i u4ebnata godina, tui kato nie pristignahme Januari, zakona e tuk 4e sled navyr6vane na 18 godini zadyljitelno mestqt decata v Adult Ed. Center ( U4ili6te za vyzrastni ). Do tuk dobre, no ot tam zapo4vat problemite, tui kato v tova u4ili6te zadyljitelno trqbva da pokrie 4 i 5 secondary po tqhnite iziskvaniq, kato v tezi sekonderi vlizat i frenski i angliiski. Ot Bulgaria mu priznaha zavyr6en 4-ti Secondary, no tui kato nqma diploma za sredno obrazovanie, a samo akademi4na spravka ot u4ili6teto, napraviha prou4vane do ministerstvoto v Sofia. Vupreki vsi4ko se okaza, 4e tuk nanovo tqbva da pokrie 4-5 tova 6te re4e 4e go vry6tat ot na4alo, mejdu drugoto v Kolej ne moje da vlezne, za6toto tam sy6to trqbva da ima zavyr6en 5-ti Secondary sinyt mi se qvi na izpit po angliiski v edin ot kolejite izdyrja izpita, no kogato doidoha dokumentite ot bulgaria se okaza , 4e trqbva da zavyr6i tuk, ne moje da se prisko4i ot 1 secondair v drug a trqbva da se minat posledovatelno, tui kato 4 i 5 nosqt opredeleni to4ki, taka 4e polojenieto s golemite deca e dosta zavyrtqno i koito ne e minal po tozi pyt samo toi ne znae. Za malkite e po-lesno za6toto te povtarqt po 1 ili 2 godini klas D'Acueil. Nezavisimo dali si u4il tuk ili ne navyr6i6 li 18 godini te pra6tat v centyr Adult. Tam durji6 izpit syotvetno ako si v Angliiski Adult na angliiski ili vyv Frenski na Frenski. Edinstvenoto e 4e ima6 izbor dali da u4i6 na frenski ili na Angliiski dokato predi da si navyr6il 18 za vsi4ki imigranti zakona e edin zadyljitelno frensko u4ili6te. Nie minahme prez celiq tozi ad i toi o6te ne e prikliu4il tui kato sistemata e mnogo mudna, a nie sme ot 1 godina tuk. Dano sym ti bila s ne6to polezna i ako ima6 nqkykvi vyprosi pitai dopylnitelno za6toto az ne se se6tam vsi4ko.
pumpy

Мнение от pumpy »

както ми звучи по-бре да си доучи в Бг и после да дойде с диплома имаче ми изглежда голяма разправия
miro12

Мнение от miro12 »

Съгласен съм с теб. Повече от явно е, че е голяма РАЗПРАВИЯ и сме притиснени. Хем искаме това лято да заминем хем се страхуваме детето да не загуби година.
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Миро12, само за информация - в Онтарио възрастта, до която може да запише да учи детето в обикновена гимназия е 19 год. И можете да го запишете във всяко училище с ISL паралелка.
Let it go...
Аватар
camedia

Мнение от camedia »

Daite poveche info za Ontario, please!
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

camedia написа:Daite poveche info za Ontario, please!
От опит:
Идва дете на 17 год. април месец, 11 клас в БГ-то. Навършване на 18 години- май месец. Записва гимназия тук, също 11 клас, с ISL паралелка. Продължава да учи следващата учебна година в 12-ти, последен. После кандидатства.
Let it go...
Заключено