www.notcanada.com-Реалност, или...

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
tochica
Мнения: 1081
Регистриран на: Чет Авг 07, 2003 10:09 am
Местоположение: Mtl

Мнение от tochica »

а бе и аз познавам други по-добри от мене , ама като отида на интервю казвам , че аз съм най добрата , щото иначе работа ще видя през крив макарон .
въобще колкото и да е трудно човек трябва да мисли , че е най добрия , ако иска да се продаде .
отделен е въпроса дали има пазар и иска ли някой да купува , или само гледат да си запълнят норматива " днеска препитахме 100 човека и намерихме най точния - Г-н Тзибодзо от Сент Агат на майната си , има даже и сежеп "
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
potrebitel
Мнения: 471
Регистриран на: Съб Апр 23, 2005 9:14 pm
Местоположение: Торонто
Обратна връзка:

Мнение от potrebitel »

Uvi!Itozi faktor go ima tuk!I e mngo re6ava6t. :roll: :roll: :roll:
kakвото потърсило,такова намерило
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

VanBC написа:
Образованията добре, но как си със стажа? Без поне няколко години реален стаж, никой няма да ти обърне внимание, независимо колко университета си завършил ... :nenam:.
Mnogo viarno ! Znachi bez staj niama rabota, a bez rabota niama staj - tochno za tova govoreh v edin moj preden posting, za paragraf 22 !
Nakratko kojto niama staj vaobshte da ne si misli che shte raboti tova koeto iska, niama da stane !
eE, nikoj ne se rodil sas staj nali ? I nikoj ne se rajda i sega sas staj, nali ?
Dobre, ami ako e taka, togava kak novozavarshilite koleji i universiteti zapochvat rabota ? Nali niamat staj ? Niako shte kajat: ami sas interns i drugi formi na staj po vreme i sled uchenieto. Da , ama tezi mesta sa dosta malko, i da rechem edin ot 10 se urejda za tiah. Znachi vse pak tova ne e osnovnia nachin. V techenie na godinite imah vazmojnostta da razbera za niakolko razlichni naznachenia za postove za koito se iskashe po 3-8 tehnologii i 3 - 10 godini staj. Ta na tezi mesta biaha naznachili hora deto niamaha i 1/10 ta ot iziskvanite kvalifikacii ! Iznendada ! kak li e stanalo tova ? Sigurno shte da e shtoto sa mnogo gotini pichove ! Sas sigurnost ne e bilo sas vrazki :)
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Pepon написа:Taka sa vsichki golemi kompanii. Choveka se znae predvaritelno, no se razigrava tozi panair s interviewta, kandidati i t.n. Strah gi e da ne bi niakoi da vzeme da gi sadi, che sa dali miastoto ei taka na nashia chovek, bez nishto.
Mnogo viarno ! Mnogo polezno info za chetiashti ot BG !
ivandi написа:
Е това не мога да го разбера. Какъв е тоя профил дето не влизам в него. Квалифициран съм за работата, френският ми вече е достатъчно добър, с английския нямам проблем. Къде не влизам. Ако ми кажат, че не съм достатъчно квалифициран ще ги разбера - винаги има и по-добри. Ама тоя профил така и не го разбрах какъв е.
Ami ne vlizash v profila "moj chovek" , za sajalenie .
Otnovo mnogo polezno info za chetiashti ot BG !
tochica написа: отделен е въпроса дали има пазар и иска ли някой да купува , или само гледат да си запълнят норматива " днеска препитахме 100 човека и намерихме най точния - Г-н Тзибодзо от Сент Агат на майната си , има даже и сежеп "
Oshte edno polezno mnenie !

Radvam se che temata se izdigna ot nivoto Gazarsko ( po imeto na edin ot uchatnicite) do tezi interesni i polezni mnenia.

Imam konstruktivno PREDLOJENIE kam Moderatorute.

Bi bilo dobre da se sazdadat dva postoianni dokumenta, statii : Kakvo ne haresva i kakvo ne v Canada. Tam bi mogla da se obbashti mnogo polezna i realna (ne pozitivna ili negativna ) informacia za horata idvashti v nasam. Tia bi bila ot ogromna polza za tiah , kato im spesti otkrivaneto na koleloto za poreden pat !

Blagodaria !
Аватар
VanBC
Модератор
Мнения: 2582
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 7:27 pm
Местоположение: Vancouver, BC

Мнение от VanBC »

ivandi написа: Да стаж. Ще съм ти благодарен тогава да ми разясниш тази ситуация...
Добрият стаж е необходимо условие, но не е достатъчно. Самият факт, че са те извикали на интервю е доста положителен, защото за подобни позиции обикновенно се получават стотици резюмета, а на интервю се викат само няколко от кандидатите. Един вид, класирал си се на финала, но там някой те е победил :oops:.
filipne написа: Mnogo viarno ! Znachi bez staj niama rabota, a bez rabota niama staj - tochno za tova govoreh v edin moj preden posting, za paragraf 22 !
Nakratko kojto niama staj vaobshte da ne si misli che shte raboti tova koeto iska, niama da stane !
eE, nikoj ne se rodil sas staj nali ? I nikoj ne se rajda i sega sas staj, nali ?
Dobre, ami ako e taka, togava kak novozavarshilite koleji i universiteti zapochvat rabota ? Nali niamat staj ? Niako shte kajat: ami sas interns i drugi formi na staj po vreme i sled uchenieto. Da , ama tezi mesta sa dosta malko, i da rechem edin ot 10 se urejda za tiah. Znachi vse pak tova ne e osnovnia nachin...
За новозавършилите университет, си има junior позиции за които заплащането е 20-30К, а не 50-60.

А въпросът ми към теб беше за стажът ти преди да дойдеш в Канада. Защото едно от задължителните условия за да си намериш добра работа в Канада без да ти се налага да учиш е да имаш солиден стаж по специалността! Тогава се бориш за работно място на intermediate или senior позиция и току що завършилите канадски университет не са ти конкуренция. Ако нямаш стаж, дори и да завършиш канадски университет, пак заставаш на старта заедно с другите току що завършили, но те вече са с едно рамо напред от теб, защото са с 5-10 години по-млади (Любо говореше за същото нещо) :oops:.
В България също не е лесно да се събере добър стаж. Поради високата безработица и безразборното бълване на вишисти от все повече нарастащите на брой университети, много от току що завършилите започват да се занимават с неща които нямат нищо с образованието им. После идват в Канада възоснова на точки събрани от въпросното образование и започват да се оплакават как в Канада никой не им признава образованието и как в Канада нещата стават само с връзки, ... при положение, че дори и в България, където са имали местна диплома и доста връзки, не са успели да си намерят работа по специалността :nenam:.
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
tornado
Мнения: 1774
Регистриран на: Чет Ное 04, 2004 3:56 am

Мнение от tornado »

:evil: :shock: Абе ти що си като с моя ник ?
Изображение
Аватар
Kuma Lisa
Мнения: 4545
Регистриран на: Чет Ное 13, 2003 5:02 pm
Местоположение: BC

Мнение от Kuma Lisa »

Хахаха tornado, каква стана тя :twisted:
Нали знаете как в САЩ се избира президент:
минават целия му род под лупа, и се гледа какво е направил за благополучието на страната си и какво е учил и какви титли е защитил.

powered by Botzo
ivandi
Мнения: 631
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2003 2:28 pm
Местоположение: Quebec City

Мнение от ivandi »

potrebitel написа:Ivandi,za6to vse si mislite niakoi 4e ste naj dobrite vinagi,4e vie triabva da rabotite tazi rabota!!! Ne dopuska6 li 4e ima sa6to taka po dobri i ot teb.....RUSNACI,POLIACI,ROMANCI,I T.N.Kade e napisano 4e si svetoven 6anpion?Ot tuka idvat va6ite problemi.Sigurno si goliam specialist,ubeden sam! No ne sme samo nie takiva BG-te...........
ivandi написа:Ако ми кажат, че не съм достатъчно квалифициран ще ги разбера - винаги има и по-добри.
Потребител, икога и никъде не съм казвал, че съм най-добрия.

Каквито и закономерности да се опитваме да намерим, според мен най-важните фактори са подходящ момент, подходящ човек и подходящо място.

Преди 8 месеца пуснах едно фалшиво резюме и почнах почти веднага като асембльор. След два месеца се освободи място за техник. Занесох си българската диплома и получих работата. Никой даже не се сети да попита за глупостите дето бях написал в резюмето, с което влязох във фирмата.

Може би просто в информатиката конкуренцията е много по-голяма отколкото в електрониката и разни третостепенни фактори се оказват много важни, когато трябва да се избере един от сто.
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
speedy
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:08 am
Местоположение: Ontario, Canada

Мнение от speedy »

filipne написа:
Pepon написа:Taka sa vsichki golemi kompanii. Choveka se znae predvaritelno, no se razigrava tozi panair s interviewta, kandidati i t.n. Strah gi e da ne bi niakoi da vzeme da gi sadi, che sa dali miastoto ei taka na nashia chovek, bez nishto.
Mnogo viarno ! Mnogo polezno info za chetiashti ot BG !
Напротив. Ако е за сериозна работасе правят интервюта, които съвсем не са формалност. Намирането на точни хора за съответната работа хич не е лесно. А това, че някой ще съди фирма, че не е взела него или нея, вместо друг кандидат, е някаква легенда.

Абе я се поставете на мястото на този, който наема хора. Вие сте отговорни работата да бъде свършена. Ако се обградите само с племенници и баджанаци най-вероятно след 6 месеца вие ще трябва да си търсите нова работа. Най-сигурно е да назначиш хора, които отговарят на изискаванията и ако ги познаваш лично или ти ги е препоръчал човек, на когото имаш доверие, нещата се наместват.

Затова е трудно да се пробие отначало.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
miko
Мнения: 305
Регистриран на: Вто Дек 23, 2003 12:52 am
Местоположение: Montreal

Мнение от miko »

filipne,

За да направим дискусията по-дълга само искам да ти кажа, че човешкият фактор е много важен също на интервюто. Аз имам честа да интервюирам хора за технически позиции и мога да ти кажа, че cv-то е до интервюто. След това се пита за стажа и зависи как ме убедиш на интервюто какво си правил и отговориш на техническите въпроси можем да решим да назначим някой.
Много е важно също да усетим желанието за работа и самоусъвъшенстване. Ако това го няма човека отива във Helpdesk-a или друг подобен маймунарник. Мога д ти кажа , че сме взимали хора и от Helpdesk позиции , но много е важно как се представиш като професионалист и личност.
От това което виждам в тази тема, хората ти дават информация и добри съвети , но ти си предубеден. Ако и с такова чувство на загубил отиваш на интервютата със сигурност няма да впечатлиш никой. Има достатъчно кандидати за едно място.
Моят съвет е да си смениш настройката кам нещата и според мен рано или касно ще си намериш добра работа.
Аз не бях толкова щастлив като Mr.Geek да започна мечтаната работа от първия месец, но без работа не съм останал и всички работи които смених бяха по обяви от Интернет.

Успех
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Цялата работа е в стажа според мен, ако тук завършиш университет все едно си задраскваш целият стаж в БГ-то, защото на интервюто ще ти кажат "завършил си преди 6 месеца, за какъв стаж може да става въпрос?". Просто човек трябва да си държи на знанията и уменията. Колкото до местните, ами и те като завършат университет почват като подръжка, хелпдеск и т.н. и постепенно се издигат в копманията. Затова и е трудно за външни хора да почнат на висока позиция, при нас например в трето ниво, назначават най-добрите от второ ниво, защото освен знания, те имат и опит с текущите проекти още от времето като са били първо ниво/хелп деск (тука става дума точно за циско специалисти). Естествено, ако се появи някой с уникален опит и е пич по характер, ще има големи шансове...
За сертифициарнето, да опита има значение, но никъде няма да намериш място дето ще ти разрешат по цял ден да се играеш с оборудването, даже и в лаборатория, затова хората си копуват рутери, емулатори и т.н. от Ебай и си правят малки лаборатории в къщи и така се готвят, като се сертифицират, ги продават обратно и т.н.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

:D В Кебек и по-специално в Монтреал има момента с "наши срешу ваши и по-специално срещу всички други" -- тоест кебекуа срещу други вкл. най-вече имигранти. Това засяга перфектен френски, социални норми, а пък даже и това дали пързаляш кънки на лак Кастор :D Просто новият човек е риск и това е съвсен разбираемо, но не и преодолимо.

Втория голям проблем тук поне е скрития пазар. Някои позиции не се обявяват въобще в големите фирми, а други се обявяват само за парлама като основно се говори с хора които са "реферирани" от вътрешни хора. Така че добри връзки както му се вика на БГ или т.нар "нетуъркинг" помага много с времето.

Въпреки че по-малко се усеща в индустрии като ИТ, където нещата са повече умения + експириънс + сертификати, но пак го има този фактор (поне според мое мнение). В други като финанси, където основното е комуникация, познаване на средата и мениджмънт умения, човек няма много шансове за растеж без перфектен френски и връзки.
Pepon
Мнения: 841
Регистриран на: Пет Авг 08, 2003 10:06 am
Местоположение: Somewhere Out There

Мнение от Pepon »

Tochno taka e kakto kazva Lub0, pochva se vinagi na L1 v golemite IT kompanii, puk posle... Az znam edin manager, koito za 8 godini e smenil 9 pozicii v Dell.
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Има голяма разлика между "връзки" както ги знаем от БГ-то и т.нат нетуъркинг тук. В БГ-то връзките са на мама и на тати, а тук, са твоите познанства с хора, с които си работил и те са те оценили...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

Lub0 написа:Има голяма разлика между "връзки" както ги знаем от БГ-то и т.нат нетуъркинг тук. В БГ-то връзките са на мама и на тати, а тук, са твоите познанства с хора, с които си работил и те са те оценили...
Извинете за неразбирането - като казвам "връзки" използвам думата в най-добрия смисъл без негативна конотация.
Заключено