apartament v Montreal
apartament v Montreal
verno li e 4e v Montreal dogovorite za naemane se obnoviavat na 1 june?
4udia se koga da zamina-kraia na april ili mai...
ako tova s dogovorite e viarno-ozna4ava 4e kraia na mai ste ima po-goliam izbor za apartament.
kolko vreme dolu-gore vi e otnelo namiraneto na jiliste?
blagodaria predvaritelno:)
4udia se koga da zamina-kraia na april ili mai...
ako tova s dogovorite e viarno-ozna4ava 4e kraia na mai ste ima po-goliam izbor za apartament.
kolko vreme dolu-gore vi e otnelo namiraneto na jiliste?
blagodaria predvaritelno:)
- IvHaydu
- Хайдутин на годината
Здравей!
Повечето договори за жилище са за 1 година и са за периода 1 юли - 30 юни.
Т.е. масовото местене става на 1 юли (който е и неработен ден, защото е националния празник на Канада).
Има доста сайтове с обяви за квартири, както и слагат табелки "À loyer" ("Под наем"), на тях обикновено пише типа на апартаментите и телефона за контакти.
Според мен, добра идея е да се дойде съвсем в края на май - така здравните ви карти ще броят май за един от трите месеца, и ще имате 1 месец на разположение, за да огледате повечко апартаменти, преди да направите избора си. Огледайте поне 5-6, преди да вземете.
По-назад във форума има подробно описани критерии за хубав квартал и хубав апартамент, но всичко си е строго индивидуално и въпрос на късмет (иначе всички щяха да живеят в един апартамент в Монреал
).
Успех!
Т.е. масовото местене става на 1 юли (който е и неработен ден, защото е националния празник на Канада).
Има доста сайтове с обяви за квартири, както и слагат табелки "À loyer" ("Под наем"), на тях обикновено пише типа на апартаментите и телефона за контакти.
Според мен, добра идея е да се дойде съвсем в края на май - така здравните ви карти ще броят май за един от трите месеца, и ще имате 1 месец на разположение, за да огледате повечко апартаменти, преди да направите избора си. Огледайте поне 5-6, преди да вземете.
По-назад във форума има подробно описани критерии за хубав квартал и хубав апартамент, но всичко си е строго индивидуално и въпрос на късмет (иначе всички щяха да живеят в един апартамент в Монреал

Успех!

Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Не съществуват ли някакви възможности за наемане с договор обаче за по малко от година, например за 3 или 6 месеца? Толкова ли трудно става за по-малко от година.IvHaydu написа:Здравей!
Обикновенно тези който дават под наем с договор, какво искат от емигранта срещу себе си? Чух че трудно се съгласявали просто така на договор дори и да им предплатиш. Вярно ли е това?
Zdravei, Neli 78!
Az doidox na 26 juni. Niakolko dena predi golemiat "sport v Montreal"- na 1 juli masovo se smeniat apartamenti. I vapreki tova si namerix apartament za 3 dena...zashtoto plashtax 120 dolara na ve4er za xotel. Kazvam ti tova , zashtoto namiraneto na apartament zavisi ot " ZORA" shte me izvinish za izraza no si e taka. Po vazno e za vas oshte ot sega da si namerite xotel na snosna cena za da mozete da postoite pove4e vreme i da izbirate. Izbirane...tova e mnogo otnositelno za novopristignali. Ako se nuzdaete ot pove4e informacia...pishi mi na li4ni. Shte udaria edno ramo za namirane na xotel. Do sega sam pomognal na 7 semeistva...edno pove4e ili po-malko...vse edno- Balgari sme.
Az doidox na 26 juni. Niakolko dena predi golemiat "sport v Montreal"- na 1 juli masovo se smeniat apartamenti. I vapreki tova si namerix apartament za 3 dena...zashtoto plashtax 120 dolara na ve4er za xotel. Kazvam ti tova , zashtoto namiraneto na apartament zavisi ot " ZORA" shte me izvinish za izraza no si e taka. Po vazno e za vas oshte ot sega da si namerite xotel na snosna cena za da mozete da postoite pove4e vreme i da izbirate. Izbirane...tova e mnogo otnositelno za novopristignali. Ako se nuzdaete ot pove4e informacia...pishi mi na li4ni. Shte udaria edno ramo za namirane na xotel. Do sega sam pomognal na 7 semeistva...edno pove4e ili po-malko...vse edno- Balgari sme.
Pravi tova koeto neiskash da ti napraviat!
- nikolovata
Zdravei lili_Bn!
Za novopristignali, neshtata ne sa " rozovi" . Tuk apartamentite sa samo s dogovori taka nare4en Bail. Toi e za edna godina. Tova si e Darzavna politika i ne se promenia. Stranno no fakt. Vtoro, za novopristignali e mnogo trudno da se naeme apartament, no ne nevazmozno, t.e. iam kvartali v koito sobstvennika iska preporaki...novopristignal niama kak da gi ima. V drug kvartal iskat predplata za dva meseca. Taka 4e, nikoi nemoze da ti dade to4na informacia. Vsi4ko se saobraziava spored slu4aia i na miasto. Na men kato pristignax ne mi iskaxa no...bez da te ot4aivam plashtax bezbozna cena za edin trudno nare4en s imeto apartament. Niamax nikoi, nikoi ne poznavax....i nemozex da vzema preporaki. Taka 4e...popadnax v klopka. Niamax izbor....i taka. Ako imash vaprosi, pishi mi na li4ni.
Za novopristignali, neshtata ne sa " rozovi" . Tuk apartamentite sa samo s dogovori taka nare4en Bail. Toi e za edna godina. Tova si e Darzavna politika i ne se promenia. Stranno no fakt. Vtoro, za novopristignali e mnogo trudno da se naeme apartament, no ne nevazmozno, t.e. iam kvartali v koito sobstvennika iska preporaki...novopristignal niama kak da gi ima. V drug kvartal iskat predplata za dva meseca. Taka 4e, nikoi nemoze da ti dade to4na informacia. Vsi4ko se saobraziava spored slu4aia i na miasto. Na men kato pristignax ne mi iskaxa no...bez da te ot4aivam plashtax bezbozna cena za edin trudno nare4en s imeto apartament. Niamax nikoi, nikoi ne poznavax....i nemozex da vzema preporaki. Taka 4e...popadnax v klopka. Niamax izbor....i taka. Ako imash vaprosi, pishi mi na li4ni.
Pravi tova koeto neiskash da ti napraviat!
Само искам да вметна, че както навсякъде, и тук има хора и хора.M.Sc. написа:... Niamax nikoi, nikoi ne poznavax....i nemozex da vzema preporaki. ...
Когато ние избирахме апартамент и се колебаехме между два - сегашния ни и един друг, от второто място ни искаха препоръки. И това при положение, че сме обяснили, че сме тук от 1 седмица! Коментирахме пред настоящата ни хазяйка това странно искане (и тя не разбираше как може да искат препоръки от току-що пристигнали) и ТЯ ПРЕДЛОЖИ, ако искаме да ни напише на един лист препоръка, че просто ни познава и ала-бала, да се подпише и да я занесем на другия собственик!

А буквално в една дупка, само дето беше на втория етаж, домакина директно ни каза, че не може да ни даде жилище, защото още нямаме работа, нямаме препоръки! Аз пък се запитах, кой нормален човек с работа ще му живее в мизерното жилище!!!
Та така. Има всякакви места.
Ако искаш да прегърнеш света - купи си глобус!
А когато има едногодишен договор отначало обикновенно за колко месеца напред искат да им се предплати?Nadi a написа:А буквално в една дупка, само дето беше на втория етаж, домакина директно ни каза, че не може да ни даде жилище, защото още нямаме работа, нямаме препоръки! Аз пък се запитах, кой нормален човек с работа ще му живее в мизерното жилище!!!M.Sc. написа:... Niamax nikoi, nikoi ne poznavax....i nemozex da vzema preporaki. ...
Та така. Има всякакви места.
Плащането на ръка ли става и издават ли някаква разписка?
Ако иска наемателя да прекрати едногодишен договор, някаква неустойка плаща ли се на хазаина?
Доста глупаво ми се струва да няма договори за по малко от година. Ми то за една година човек може да смени 10-пъти работата си, която може да е бая далече от квартирата

Това е незаконно! Но ако нямаш избор - може да платиш. Общо взето взимат един наем напред, някой наглеци и 2.lili_Bn написа:А когато има едногодишен договор отначало обикновенно за колко месеца напред искат да им се предплати?
В брой се плаща обикновено само първият път. На много места обаче и това не става. Трябва да имаш чекове или да платиш с дебитна карта. Издават винаги разписка за извършеното плащане. Това е важен документ и може да свърши работа на много места.lili_Bn написа:Плащането на ръка ли става и издават ли някаква разписка?
Обикновено да. Трябва да предупредиш един-два-три месеца предварително или да си намериш някой, който да ти довърши договора.lili_Bn написа:Ако иска наемателя да прекрати едногодишен договор, някаква неустойка плаща ли се на хазаина?
Има на много места договори месец за месец, за три месеца, за шест месеца. Логично е отначало да не си намериш идеалното жилище и да търсиш по-добро. Въпреки че може да ти излезе по-скъпо, всеки се стреми към подобрение на живота си.lili_Bn написа:Доста глупаво ми се струва да няма договори за по малко от година. Ми то за една година човек може да смени 10-пъти работата си, която може да е бая далече от квартирата
- IvHaydu
- Хайдутин на годината
Много неща тук ще ви се сторят глупави в началото, докато не погледнете в перспектива на нещата...
А има и апартаменти/студия с наем за по 1 седмица, зависи какво търси човек...
А има и апартаменти/студия с наем за по 1 седмица, зависи какво търси човек...
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
На нас не ни искаха никаква предплата. Чувала съм, че обикновено става въпрос за 2 наема, т.е. 1 месец предплата, който се брои за последния месец от договора.lili_Bn написа:А когато има едногодишен договор отначало обикновенно за колко месеца напред искат да им се предплати?
В началото плащането е на ръка, защото още нямаш банкова сметка. Няма никакъв документlili_Bn написа:Плащането на ръка ли става и издават ли някаква разписка?
Ако иска наемателя да прекрати едногодишен договор, някаква неустойка плаща ли се на хазаина?

Формата на договора за наем е само една, продават се формуляри.
Сега погледнах нашия договор, там пише, че трябва да има доказателство за плащането - явно има разпоредба, но не сме я спазили.

Като се пообзаведеш, няма да ти се иска много-много да се местишlili_Bn написа:Доста глупаво ми се струва да няма договори за по малко от година. Ми то за една година човек може да смени 10-пъти работата си, която може да е бая далече от квартирата

Има договори за по-малко от година. Просто датата на изтичане на договора обичайно е 30 юни - зависи кога наемаш.
Ако искаш да прегърнеш света - купи си глобус!
Re: apartament v Montreal
Здравей Нели78,neli78 написа: 1. verno li e 4e v Montreal dogovorite za naemane se obnoviavat na 1 june?
2. 4udia se koga da zamina-kraia na april ili mai...
3. kraia na mai ste ima po-goliam izbor za apartament ?
4. kolko vreme dolu-gore vi e otnelo namiraneto na jiliste?
въпреки че ми се трува, че малко те е домързяло да си направиш труда да намериш отговор в нет-а на въпросите, които те вълнуват, ще ти споделя малко личен опит. Надявам се да ти е от полза.
1. По принцип - Да, но това е само пиковия период. Хората в Канада, и в частност Монреал, се местят през цялата година. Така че апартаменти постоянно се освобождават/ пренаемат.
2. В края на който и да е месец ще е най-добре за теб (Вас), защото:
- можеш да си намериш апартамент от 1-во число на следващия месец.
- спестяваш си 1 месец чакане за здравни карти
Е, нека да не е към Коледа

3. И да, и не. Като дойдете на 25 Април/ Май шанса да намерите от 1 Май/ Юни е почти еднакъв с този от който и да е друг период през годината. И това е така защото тук апартаментите се наемат между 2 седмици и 2-3 месеца преди датата на влизане. Говоря за тези с 1 годишен договор, за който вие няма как да се класирате, понеже сте новодошли, нямате кредитна история или постоянна работа тук.
4. Точно 1 ден, даже по-малко от 24 часа. Само че преди него пусках много е-мейлове от БГ и си бях уговорил срещи в Монреал, така че когато пристигна да не ми отнеме много време докато прилкюча с този въпрос. Има сайтове, където се предлагат Short Term Lease - порови малко в нет-а и ще ги намериш.
Адреса, където живях е на хубаво място:
през пътя има спирка на метро Jean Talon, автобусни линии, има супермаркет и пазар наблизо.
Сградата е на 4 етажа с около 7-8 апартамента на етаж, има перално помещение на всеки етаж, и плащаш първи и последен наем, за което ти дават разписка. Договорът е минимум за 3 месеца. Е, аз се изнесох преди края на втория месец, но това е отделен въпрос. Подът малко скърца - нали е дървен, и също така хладилника е в стаята, в която спиш. То всъщност е само едно общо помещение, но се водеше 2 1/2

Ето и сайта им:
http://chateaubriand.ca/
Собственичката говори еднакво добре английски и френски. Прави се първоначално интервю по телефона, след което се определя среща на място. Плаща се както ти е удобно, но обикновено преди да си вкарал(а) парите в банка си плащаш в кеш.
Успех
Последно промяна от miki на Пет Яну 20, 2006 2:15 pm, променено общо 1 път.