Трудова книжка

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
Helena

Трудова книжка

Мнение от Helena »

Трудовата ми книжка е в работодателя ми, решила съм да приложа служебна бележка в DCS.
Не мога да я поискам, защото не искам да разбират, че имам иде да се махам.
Посъветвайте ме за най-добро решение? :oops: :?
DOLPH

Мнение от DOLPH »

Разбирам напълно притесненията ти. Когато пращаш DCS може и да пратиш бележки но трябва да имаш предвид, че могат да ти поискат книжката допълнително, което ще забави процеса.От друга страна трудно(да не кажа невъзможно) е да минеш интервюто без да представиш трудовата си книжка. Моят съвет е да си я поискаш под предлог, че ще теглиш заем или,че записваш магистратура и ти я искат за доказателство на стаж или нещо подобно!Така че измисли нещо!Успех!
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Само да допълня - не си длъжна да даваш обяснения! Книжката ти трябва и толкоз! Работодателя няма право да я задържа под никакъв предлог, а ако го направи, можеш да се оплачеш в инспекцията по труда.
kristie

Мнение от kristie »

И аз да допълня - по принцип книжката ти трябва да си стои в теб.На работодателя се дава само за да нанесе назначаването ти на работа, евентуално ако има настъпили промени в заплащането ти и толкова. През другото време се съхранява в работника и при прекратяване на трудовия договор се дава пак за оформяне и приключване.
galiciq

Re: Трудова книжка

Мнение от galiciq »

Helena написа:Трудовата ми книжка е в работодателя ми, решила съм да приложа служебна бележка в DCS.
Без трудова книжка не признават стажа. Заемът е добър предлог и не буди подозрение.
Аватар
digit

Мнение от digit »

Някой може ли да ми даде сигурен отговора на това дали може с трудова книжка само да се мине или трябва да се прави справка от Нои?
Вече не знам колко неща изчетох и така и не можах да стигна до решение! :?

П.С. Каня се до 1-2 месеца да подавам документи
Аватар
grobari

Мнение от grobari »

Ние пратихме DSC с преведени справки от НОИ без трудови книжки. На интервюто обаче ни поискаха книжките и свериха с точност дали данните от справката от НОИ съвпадат с тези, нанесени в трудовата книжка. Така че всичко трябва да съответства напълно или ако има несъответсвия да се представят документи и за тях. това в случай че при някой работодател книжката не е била попълнена и завършена.
бъди красив труп!
DOLPH

Мнение от DOLPH »

Някой може ли да ми даде сигурен отговора на това дали може с трудова книжка само да се мине или трябва да се прави справка от Нои?
Напълно достатъчно ти е и книжка. Тези справки са само в случай че книжката не ти е оформена или нямаш такава. Недейте праща тези справки излишбно зашщото ще почнат и тях да искат. Ще затрудним доста процедурата и това ще си го направим сами...Не знам кои я измисли тая глупост със справките от НОИ.
Аватар
womanEZ

Re: Трудова книжка

Мнение от womanEZ »

Helena написа:Трудовата ми книжка е в работодателя ми, решила съм да приложа служебна бележка в DCS.
Хелена, аз също не бях приложила трудова книжка за настоящата си работа. Минах само със служебна бележка, че от еди-коя си дата и понастоящем работя на трудово правоотношение на еди-каква си длъжност в еди-коя си компания. Излязох с мотива че такава бележка искат на мъжа ми във фирмата. Отдолу пишеше: "Да послужи пред властите и службите, където е необходимо" или нещо от сорта. Действително на итервюто преводачката изкоментира на френски с интервюиращия, че нямам трудова книжка за този стаж. Веднага се намесих, че понеже според вътрешните правила на фирмата, трудовата ми книжка се съхранява у работодателя до напускането ми, аз представям бележка от същия за стажа си. Добавих, че молбата ми да си взема тр.книжка би означавала молба за напускане. (Не е зле да актуализираш бележката.) Мина. Успех и на теб.
Аватар
womanEZ

Мнение от womanEZ »

digit написа:Някой може ли да ми даде сигурен отговора на това дали може с трудова книжка само да се мине или трябва да се прави справка от Нои?
Вече не знам колко неща изчетох и така и не можах да стигна до решение! :?
Справка от НОИ се вади само ако нямаш трудова книжка за този стаж. Например си работил/а като търговец, занятчия, селско-стопански работник. Лично аз имам впечатлението, че за интервюиращия и въобще за имиграционните трудовата книжка вдъхва най-голяма сигурност като доказателство за стаж. Така, че при възможност да се представи такава, не се "набутвайте" с други или с допълнителни документи.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Погледни и ТАЗИ тема относно начините за доказване на трудов стаж.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
marielkata

Мнение от marielkata »

Когато изпратихме първите документи до Виена изпратихме само справка от НОИ. На интервюто си носехме трудовите книжки изрядни и с допълнителен трудов стаж от първоначалните справки. Мадам се разфуча, че съм била много разхвърляна и ако така кандидатсвам на работа в Квебек никой работодател не би ме взел на работа. Моят съвет е, ако всичко ви е изрядно по-добре справка от НОИ, ако ли не само трудова книжка.
Аватар
digit

Мнение от digit »

Благодаря много за отговорите! :beer2:

Мисля, че нещата вече ми се поизясниха :lol:
Zmei Gorianin

Мнение от Zmei Gorianin »

Аз си взех трудовата книжка от Човешки ресурси на Компанията без много обяснения и без проблеми. Казах им, че ми е необходима за около месец, подписах се на корицата на досието ми, че си я вземам и си я получих. Върнах я и след известно време я взех пак, за да я разнасям до Румъния и обратно. "Искай и ще ти се даде!", но и аз мисля, че не е добре да се споменава по какъв повод! Успех!
Заключено