Medical cards - mestene ot Montreal v Toronto
Medical cards - mestene ot Montreal v Toronto
Предстои ни да се преместим в Торонто, защото съпругът ми си намери работа там. В Монреал сме от 2 месеца и имаме всички документи без медицинските карти - още не са дошли. Въпросът ми е в Торонто ще трябва ли отново да се вадят медицински карти и ще трябва ли да чакаме пак 3 месеца за да ползваме услугите на здравната система?
Трябва да вадите пак и трябва да чакате 3 месеца. В линка по-долу пише че тези 3 месеца може да се покрият от здравната застраховка от старата провинция (Квебек във вашия случай).
http://www.health.gov.on.ca/english/pub ... dt.html#Q2
Благодаря за отговора.
Проблема ни е следния: здравното покритие от Квебек ще влезе в сила на 1 януари 2006. Това означава, че картите ще ни ги пратят след тази дата. Ние ще пътуваме към Торонто на същата дата (1 януари 2006). Ако отидем в Régie de l’assurance maladie и кажем, че ще се местим в Торонто те може да ни спрат издаването на здравните карти за Квебек. Така ще останем без здравно покритие през първите три месеца в Торонто (докато чакаме покритие от здравната система на Онтарио). Ако не се обадим в Régie de l’assurance maladie не знам дали не влизаме в нарушение. Какво ще ни посъветвате да направим в така заформилата се каша?
Проблема ни е следния: здравното покритие от Квебек ще влезе в сила на 1 януари 2006. Това означава, че картите ще ни ги пратят след тази дата. Ние ще пътуваме към Торонто на същата дата (1 януари 2006). Ако отидем в Régie de l’assurance maladie и кажем, че ще се местим в Торонто те може да ни спрат издаването на здравните карти за Квебек. Така ще останем без здравно покритие през първите три месеца в Торонто (докато чакаме покритие от здравната система на Онтарио). Ако не се обадим в Régie de l’assurance maladie не знам дали не влизаме в нарушение. Какво ще ни посъветвате да направим в така заформилата се каша?

- Sneji
- Най-любезен форумец
Недейте да се обаждате на никой! Не нарушавате нищо! Квебекските здравни карти си важат 3 месеца след преместването ви. Намерете начин да си ги получите, пък макар и след 1-ви януари. След като изтекат 3-те месеца трябва да върнете квебекските карти по пощата, но дори и да не ги върнете - няма проблем, те просто стават невалидни.
Добре дошли в Торонто! За вас с пълна сила важи - "Нова година - нов късмет"
Добре дошли в Торонто! За вас с пълна сила важи - "Нова година - нов късмет"

Аз като се премествах от Quebec в Онтарио не съм се обаждал на Regie-то, за 2-3 месеца имах и Quebecarska и Онтарийска здравни карти. Първата маладие за Quebec мисля че важеше за кратък срок - 1 година или нещо такова. Моя съвет е същия като на Снежи - вземете си Quebecarskite карти ако имате шанс а после и да не ги върнете те ще си изтекат. Ползвайте си Онтарийските в Онтарио. По принцип пожелавам ви да не ги използвате изобщо де, само като piece of ID.
Да, и аз се разтърсих малко в сайта на Régie de l’assurance maladie и намерих това : http://www.ramq.gouv.qc.ca/en/citoyens/ ... ebec.shtml. Благодаря още веднъж за вашите отговори.
Re: Medical cards - mestene ot Montreal v Toronto
След като пристигнете в Торонто идете веднага с договора за наем и PR-card в най-близкия офис и им обяснете, че идвате от Монреал ... и т.н., ако уцелите на печени служител(к)и може да ви пуснат здравни карти от Онтарио с датата, с която би трябвало да ви излязат тези от Квебек. Т.е. не губите 3 месеца. Те ще ви помолят да се обадите на телефон в Квебек за да прекратите процедурата там. Обаждате се и казвате, че сте намерили работа в Торонто, ... От Квебек ви изпращат по пощата формуляр, в който да потвърдите още веднъж в писмен вид и - това е всичко.Karolina написа:... ще трябва ли отново да се вадят медицински карти и ще трябва ли да чакаме пак 3 месеца за да ползваме услугите на здравната система?
Успех
http://www.bgparty.co.uk/
... кога ли ще има подобен сайт и за Канада (Торонто) ... ?
Бях свидетел на случай, при който на Канадски гражданин от British Col. отказаха да приемат Медицинската Карта и тя трябваше да си плати за прегледа в Walk-In-Clinic.miteto написа: В линка по-долу пише че тези 3 месеца може да се покрият от здравната застраховка от старата провинция (Квебек във вашия случай).
...
Служителката от Reception не си направи труда дори да я прекара за проверка - само като видя, че картата е от друга провинция категорично каза "НЕ, не може". На което пациентката се вбеси, защото тя е канадски гражданин, "какво значи това, аз в Канада ли се намирам или... ". Това може и да се дължи на некомпетентност или мързел. Едва ли е правило в клиниката...anxeli написа:Работя в walk-in клиника, приемаме карти всякакви.
За останалото си права, но пак може да ти отнеме до 3 месеца за да си получиш обратно парите, отново в зависимост от това колко е отзивчива и компетентна Receptionost-ката и колко време (и нерви) имаш за да се разправяш с нея.
Наистина е странно за това с картата, може би зависи от клиниката ?!
Рецепцията работи с единна система Clinical Logic, това всъщност е софтуера с който се bill-ва здравеопазването, въвежда се клиента, процедурата, здравната карта и просто се прибират парите. Картите от други провинции просто се осчетоводяват различно, но факт е че парите и оттам си ги прибират, всеки ден идват хора от други провинции, празници са, всеки пътува, това твърдение е несериозно, иначе всеки който излезе от провинцията рискува здравето си биг тайм. Просто сте били свидетели на някаква глупост, но не го представяйте за нещо сигурно.
Останалото също не зависи от рецепшънистката а от Health Canada, те пращат чек като им изпратиш recipe, отнема колкот отнеме, Канада
. Ако е до няколко дена и рецепцията може да възстанови парите, за това се прави уговорка преди процедурата (При забравена карта в къщи примерно) и също не зависи от настроението на ресепшънистката. Не съм рецепшънистка но се дразня малко като им се приписва някаква власт да си правят каквото решат, защото това не е така, те взимат $12-13 на час и работата им се държи на косъм, не си позволяват своеволия много-много. Това не е Бг всяка лелка зад гише да може да ти стъжни живота. Тук на пациентите хич не им пука да пращат formal complaint до шефа и разбираш до няколко часа
.
Рецепцията работи с единна система Clinical Logic, това всъщност е софтуера с който се bill-ва здравеопазването, въвежда се клиента, процедурата, здравната карта и просто се прибират парите. Картите от други провинции просто се осчетоводяват различно, но факт е че парите и оттам си ги прибират, всеки ден идват хора от други провинции, празници са, всеки пътува, това твърдение е несериозно, иначе всеки който излезе от провинцията рискува здравето си биг тайм. Просто сте били свидетели на някаква глупост, но не го представяйте за нещо сигурно.
Останалото също не зависи от рецепшънистката а от Health Canada, те пращат чек като им изпратиш recipe, отнема колкот отнеме, Канада

Циганите - на Сатурн !
-
По принцип различните провинции имат сключени договори една с друга за взаимно признаване на здравното осигуряване (не си спомням подробности, но преди 1-2 години се коментираше доста в пресата). Ако не се лъжа, те всички внасят определена лепта във федералния бюджет с тази цел. Изключение прави Квебек. Затова на тях може и да им се наложи да си платят за оказзана здр. услуга в др. провинция.anxeli написа:Наистина е странно за това с картата, може би зависи от клиниката ?!
Наистина зависи от клиниката дали ще ви приемат квебекската карта или не. Ако не ви я приемат после можете да направите опит да си поискате от Квебек да ви поокрие разходите (това специално трябва да го проверите), но дори да приемат да ги покрият, биха покрили само такава сума, каквато в Квебек се полага за подобна услуга. Предавам ви по памет от това, което са ни обяснявали в КОФИ-то преди 3 години, така че изисква стриктна проверка.