Честита коледа и весело посрещане на празниците и от мен! Реших да хвърля един поглед на форума и попаднах на тази добре развита тема (благодарение до голяма степен на Хълбой) и не се сдържах да дам и аз няколко хинта...
Северна Америка е мястото, където бизнес мисленето е много добре развито и действително е много трудно да се започне успешен бизнес в традиционна сфера - конкуренцията е силна и добре подготвена

- но не казвам, че е невъзможно. От друга страна административните пречки са значително по-малко от колкото в Европа - например тук може да си регистрирате фирма ЕТ или ООД за около 20-30 минути и то без да излизате от къщи: за това време да получите данъчен номер, да си регистрирате името в общината и търговският регистър, като всичко това ще ви струва някъде около 20-30 долара (вече съм забравил точните разходи, но са от този порядък)... по-нататъчните административни усложнения, свързани с развиването на конкретната дейност предполагам че зависят от самата дейност, но по мои най-груби преценки са също добре канализирани, упростени и уредени (в сравнение с Европа или България). Трудността, с която ще се сблъскате се нарича конкуренция.... но ако имате уникална идея, с добър възможен оуткъм, развиването на бизнес тук е като песен

(но вероятно това и в Европата е така). Някой ден ще се опитам да разкажа продължението на моята история (стигнах до Хамилтън в поселедният си постинг), за да дам някои лични препоръки и да предпазя начинаещите от някои подводни камъни. Засега ще завърша с няколко важни според мен съвета:
- учете се от реалността около вас и потърсете начин да я промените към по-добро (по-ефективно, по-евтино, по-рационално). Приемете, че в момента ние живеем в каменната ера и че след известен брой години, нещата, които правим ще изглеждат смешни в очите на идните поколения - както преди много години сме преследвали дивеч по горите, така сега преследваме природни ресурси в различни точки на света.
- винаги съществува начин да се промени една технология към по-добра такава - ако не беше така нямаше всяка година да излизат нови модели автомобили, електроника, програми, финансови продукти и т.н. Но за да стигнете дотам ще трябва да разберете някои неща (които, извинете ме за думите, на много от вас липсват - това разбрах, четейки многото постинги в този форум):
- да разберете добре как работят съществуващите системи
- да анализирате кое в тях би било икономически изгодно да се промени (такива неща има дори в ресторантьорството)
- да намерите лостовете, които ще ви помогнат да реализирате тази промяна (а за целта трябва първо да си дадете реална оценка къде стоите вие)
- да бачкате здраво за да осъществите мечтите си
Гореописаната методология има един проблем - високата цена за реализацията и (всяко нещо в живота има своята цена, и всеки я плаща по един или друг начин). В моя живот тя бе платена с дълги години упорит труд и факта, че през това време аз не можех да си позволя да създам семейство. И затова съм разбрал, че най-важното нещо в живота е да намерите вашето щастие, каквото и да е то: парите не правят човека щастлив, единственото, което му дават е възможността да си играе с по-скъпи играчки, за които той плаща високата им цена. Тези мисли не са само мои - имал съм късмета да работя за изключително богати хора в няколко страни и мисля, че проблемът пред тях стоеше по същият начин - този проблем не може да се разреши с отглеждането на състезателни коне и притежаването на скъпи яхти например.
Весела коледа на всички и дано всеки постигне мечтите си!
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...