Относно оценяването на дипломите от България в Онтарио

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Veliko

Мнение от Veliko »

Не е лесно, нещата се спичат в световен мащаб, но не е невъзможно. Най-важното е да си намериш професор, който да те вземе. Тук те си решават индивидулно кого да приемат, затова са ти нужни публикации, не в годишника на БАН :lol:, и препоръки от известни учени/професори по възможност. Добрите оценки ще ти трябват за да покриеш изискванията на унито само, и то след като те одобри бъдещия ти шеф. Търси си професор из унитата и избягвай индийци и жълти. Те не вземат бели, макар, че има изключения, които потвърждават правилото. Късмет и нема да отчайвате. Може и по-лошо :lol:
joshua tree

Мнение от joshua tree »

Aми аз и жена ми сме докторанти в геофиз. инст - БАН. Археомагнетизъм и палеоклимат (рок-магнетизъм)..
Геофизици сме и двамата (всъщност аз съм приложна геофизика). Чудим се също дали с такава специалност изобщо ще покрием точките за Квебек. :?:
За съжаление нямаме връзки с френска канада, а и едва ли ще получим съдействие от началството:)
За сега най-важно е дали имаме шанс да се изметем оттук преди да сме измрели от глад. Признават ли поне докторска степен от академията и има ли смисъл да защитаваме тук.
Veliko

Мнение от Veliko »

Абе признават докторати, особено природни науки, ама не знам дали кебек е подходящото място. Не четеш ли, че там само социала ги интересува :lol:. Коя година сте, може да се намери професор евентуално да продължите тука. Пиши на някои професори от бизнеса и чакай резултата. За това не се изискват големи усилия. Пиши на 100, поне един ще ти отговори, а може и положително :wink: . Късмет
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

джошуа трий, знаеш ли го мястото в щатите, катериш ли се :)

геофизици, не звучи зле, но трябва публикации в чужбина и познанство на твой проф с тукашен - ама стабилно, за да продължиш да учиш докторат ... ако ли не - връщаш се една назад, за да дадеш после две напред :wink:
joshua tree

Мнение от joshua tree »

Мерси за информацията на всички!:)
Даа, катерих се няколко години после имаше лека рецесия, после като се върнах към спорта се оказа че съм се върнал и в "категорията", а накрая май си останах само с хубавите спомени и приятелствата от катеренето:( ... Също така и с леко изпъкналото коремче, което се оформя прогресивно:)
Даа.. . Нямам пари за екипировка и време за тренировки. Последно се катерих на Враца миналата година лятото. Все пак обаче придобих и опит в бачкането на въже - с маламашка и мистрия в ръцете, а кофата с материал между краката. Честно казано ако получа виза и няма друга възможност за работа ще търся точно такова "бачкане".
Мястото Джошуа Трии е прочуто, но аз не бих го напуснал ако ми беше попаднало под крака:)
Казвам се Васко ...Ако се познаваме случайно ...
joshua tree

Мнение от joshua tree »

Не четеш ли, че там само социала ги интересува

Ами да. Чета и ми се струва че списъкът се променя непрекъснато насичко отгоре. За съжаление Квебеклиите дават най-надеждната оферта за имиграция. Аз искам поданство а не гастербайтерска виза. Иначе Австралия ми е много по-симпатична от Квебек. ВС-то също. Абе френският ще е един голям компромис за мен. Ммм..Голямо препядствие освен това.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

едва ли се познаваме, аз отдавна забегнах насам
обаче на джошуа има един българин, който подслонява все още катерачи
Германеца, така наречен :wink:

Изображение

а за работата на въже - всички са минали оттам, за съжаление
и тез с докторати също :wink:
ама поне ще можеш да си платиш имиграционните такси :thumbsup:
survivor

Мнение от survivor »

Veliko написа:Абе признават докторати, особено природни науки, ама не знам дали кебек е подходящото място. Не четеш ли, че там само социала ги интересува :lol:. Коя година сте, може да се намери професор евентуално да продължите тука. Пиши на някои професори от бизнеса и чакай резултата. За това не се изискват големи усилия. Пиши на 100, поне един ще ти отговори, а може и положително :wink: . Късмет
В Квебек няма университети, няма студенти, за докторанти пък да не говорим, никой не работи, а само ядат парите на онтарийци и албертинци :D
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Поне в Квебек ако завършиш местен мастер не ставаш автоматично член на оредера,кандидастваш наравни начала с хората завършили извън Канада.Единственото което чувам като слух,ама незнам колко е вярно е че евентуално могат да ти я водят тази една година за стаж когато ти изчисляват броят изпити.
На мен лично когато ми изчисляваха колко изпити да ми назначът към стажа ми като инженер включиха и работата в Канада така че не подценявайте възможността си да работите.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

IRA написа:Поне в Квебек ако завършиш местен мастер не ставаш автоматично член на оредера,кандидастваш наравни начала с хората завършили извън Канада..
Dokoloto znam tova ne e viarno. Poznavam pone dvama zavarshili tuk i stanali chelnove na Ordera bez izpiti.

Shto se otnasia do nauchnite stepeni, v Canada dori Master degree e prekaleno goliama stepen za namirane na robota, da ne govorim za PHD. V smisal che shansovete za dobra rabota s tezi stepeni sa mnogo niski, osobeno za hora bez Canadian Experience .

Cheers !
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

filipne написа:
IRA написа:Поне в Квебек ако завършиш местен мастер не ставаш автоматично член на оредера,кандидастваш наравни начала с хората завършили извън Канада..
Dokoloto znam tova ne e viarno. Poznavam pone dvama zavarshili tuk i stanali chelnove na Ordera bez izpiti.

Shto se otnasia do nauchnite stepeni, v Canada dori Master degree e prekaleno goliama stepen za namirane na robota, da ne govorim za PHD. V smisal che shansovete za dobra rabota s tezi stepeni sa mnogo niski, osobeno za hora bez Canadian Experience .

Cheers !
Не зная как е в Квебек, но в Онтарио е така, както казва survivor. Но изпитите, на които се явяваш са задължителните за всички; не вярвам някой да може да стане член на какъвто и да е ордер без да държи специфичните изпити по етика и право на съотв. дисциплина.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

beckythomas9, ние говориме за професионални изпити,иначе другите ги държат всички.
Колкото това за мастера е вярно, ако обаче преди това са учили бакалавар нямат професионални изпити.Между другото да завършиш мастер или бакалавър е доста по трудно отколкото да вземеш два изпита към ордера. Също така бройката на изпитите зависи колко години стаж имаш като цяло,ако имаш 20 и без да си учил в Канада ще минеш без професионални изпити.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
survivor

Мнение от survivor »

filipne написа:

Cheers !
Изобщо не се съмнявам в това, което казва Филипне, но искам да направя едно важно уточнение - поне аз стигнах до извода, че и това варира от специалност до специалност. Например в социалните науки според мен просто си трябва магистратура, ако я нямаш вратите са ти затворени за много неща, а освен това с една магистратура, специално в социалните науки, изобщо няма да бъдеш свръхквалифициран. За канадския стаж - също е така както казва Филипне, ама имайте предвид че следването, и то най-вече при магистратура и докторат, предлага доста добри възможности да направиш стаж по специалността и да създадеш кантакти. Ама това пак зависи от активността и инициативността на човека. Абе с една дума - общи формули няма. Проверявайте конкретно за вашата ситуация. Не питай старило, а питай патило :D
joshua tree

Мнение от joshua tree »

В нащия случай моята жена има един куп статии в международни списания, а също така и 5 години стаж по специалността на докторантурата. Аз пък се надявам да измуфтя така че двете ми години до момента да се водят за стаж, а статии сигурно до заминаването ще има макар и не толкова много колкото нейните.

А дали има възмойности за намиране на работа в областта на приложната геофизика тепърва проучавам. Може би и тя е изключително приоритет на английската Канада. По принцип май Канадците като цяло са една от водещите държави в това отношение ама незнам тиа спечени Квебеклии какъв принос имат!?
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

IRA написа:beckythomas9, ние говориме за професионални изпити,иначе другите ги държат всички.
Колкото това за мастера е вярно, ако обаче преди това са учили бакалавар нямат професионални изпити.Между другото да завършиш мастер или бакалавър е доста по трудно отколкото да вземеш два изпита към ордера. Също така бройката на изпитите зависи колко години стаж имаш като цяло,ако имаш 20 и без да си учил в Канада ще минеш без професионални изпити.
Извинявай, ИРА; сгрешила съм автора на съобщението.
Аз не искам да споря, обаче не винаги е точно така както казваш; говоря от опит с мои близки. Ако се заядат с теб може и повече от два изпита да ти назначат, а може и да не ти признаят стажа като "адекватен". Могат да бъдат изключително гадни при желание! Повярвай ми.
Заключено