Koko написа:Джовани, можеш ли да конкретизираш малко повече какво учиш по счетоводство (АССА примерно) и в каква областо точно са ти интересите.
Работа в областта на счетоводството има, но всеки новодошъл имигрант се изправя пред сериозиня проблем че тукашните работодатели искат канадско образование и канадски трудов стаж (доста трудно признават такъв отвън) и е въпрос на голяма доза късмет кога и каква точно работа ще успееш да започнеш. Също така имай предвид че пазара на труда е пренаситен със специалисти - както завършващи тук, така и имигранти с образовние отвън - което прави конкуренцията доста сериозна.
Точно в момента специализирам управленско счетоводство(тук му викат вътрешно фирмено, защото подава данни вътре във фирмата, главно към управленския персонал), основни теми са например:
/ приходи разходи, ценообразуване , анализ на сметката на приходите, критична точка и пределен анализ, счетоводство на промишлено предприярие/предприятие в сферата на услугите/маркетингово предприатие, Balanced score card и пр.
Значи текущо в момента уча финландско счетоводство, което е нещо средно между англииските и немските стандарти, така че не е точно ACCA.
Другият семестър ще взема и специализация по така нареченото тук външно счетоводство, а именно това което подава данни навън от фирмата, към данъчни и пр....основни дялове са например, труд и работна заплата, изготвянето на счетоводния баланс с множеството му притурки и рапорти и сметката на приходите и разходите....това най общо.
В същото време специализирам и финанси, като там най ми допадат инвестиции, но пък най лесна мие материята свързана с кредити, лихви, ефективни лихви и пр....Тък горе долу нещата са по сходни по света.
От България имам завършен Магистър по маркетинг, ама не виждам това как би ми помогнало, защото немам стаж, а дипломата ми е от преди 6 години!
Поздрави,
джовани