Относно стандарта в Канада!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
dgovani

Мнение от dgovani »

Lub0 написа:dgovani, щом си се оправил във Финландия, ще се оправиш и тука, зарежи ги плачковците какво ти говорят...
Благодаря за куража Любо аз винаги вярвам че ще се справя, ама вече като понатрупах опит и години (на 32 съм) си давам сметка, че от голямо значение е и цената на която постигаш нещо, защото животът и времето течат безвъзвратно и в една посока и в този смисъл някои победи се обезмислят. Та след като веднъж съм се опарил с местенето от едно място на друго сега гледам да набера колкото се може повече инфо преди да тръгна отново!

Поздрави,

джовани
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Джовани, можеш ли да конкретизираш малко повече какво учиш по счетоводство (АССА примерно) и в каква областо точно са ти интересите.
Работа в областта на счетоводството има, но всеки новодошъл имигрант се изправя пред сериозиня проблем че тукашните работодатели искат канадско образование и канадски трудов стаж (доста трудно признават такъв отвън) и е въпрос на голяма доза късмет кога и каква точно работа ще успееш да започнеш. Също така имай предвид че пазара на труда е пренаситен със специалисти - както завършващи тук, така и имигранти с образовние отвън - което прави конкуренцията доста сериозна.
dgovani

Мнение от dgovani »

Koko написа:Джовани, можеш ли да конкретизираш малко повече какво учиш по счетоводство (АССА примерно) и в каква областо точно са ти интересите.
Работа в областта на счетоводството има, но всеки новодошъл имигрант се изправя пред сериозиня проблем че тукашните работодатели искат канадско образование и канадски трудов стаж (доста трудно признават такъв отвън) и е въпрос на голяма доза късмет кога и каква точно работа ще успееш да започнеш. Също така имай предвид че пазара на труда е пренаситен със специалисти - както завършващи тук, така и имигранти с образовние отвън - което прави конкуренцията доста сериозна.
Точно в момента специализирам управленско счетоводство(тук му викат вътрешно фирмено, защото подава данни вътре във фирмата, главно към управленския персонал), основни теми са например:

/ приходи разходи, ценообразуване , анализ на сметката на приходите, критична точка и пределен анализ, счетоводство на промишлено предприярие/предприятие в сферата на услугите/маркетингово предприатие, Balanced score card и пр.

Значи текущо в момента уча финландско счетоводство, което е нещо средно между англииските и немските стандарти, така че не е точно ACCA.

Другият семестър ще взема и специализация по така нареченото тук външно счетоводство, а именно това което подава данни навън от фирмата, към данъчни и пр....основни дялове са например, труд и работна заплата, изготвянето на счетоводния баланс с множеството му притурки и рапорти и сметката на приходите и разходите....това най общо.

В същото време специализирам и финанси, като там най ми допадат инвестиции, но пък най лесна мие материята свързана с кредити, лихви, ефективни лихви и пр....Тък горе долу нещата са по сходни по света.

От България имам завършен Магистър по маркетинг, ама не виждам това как би ми помогнало, защото немам стаж, а дипломата ми е от преди 6 години!

Поздрави,
джовани
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Canada

Мнение от hullboy »

Zdrasti

Ne znam tezi deto ti davat negativni saveti za Canada dali sa bili v Skandinavia no az sam bil i ti kazvam che Canada bie Skandinavia po vsichki pokazateli.

Kolko struva kilo meso v Skandinavia?
Kolko struva butilka Vodka ili Whisky?
Kolko struva 1 litar benzin?

Struvat 2 pati poveche ot kolkoto v Canada.

Da izlezes na zavedenie da ne govorim.
Vhjod za diskoteka 50 kr, predi 10 god, ili 7 USD

Bira v diskoteka 50 kr. pak 7 USD

Tuk takiva tseni njkama . Znachi kato vzimas 40 000 cad te sa ravni na 25 000 CAD tuk

A kato vzimas v Canada 40 000 moze da si kupis dosta poveche.

Patja do BG e po dalag no kakvo ot tova. I tuk ima bileti do bG za 700 CAD. V momenta sa tolkova.
Ljatoto malko po skapi. Ti obache gi izbivas ot evtinia benzin s koito karas tuk i evtinata hrana.

Da ne govorim za horata koito sa s nai zamraznalite mozatsi na sveta. I nai goljami litsemeri.
Skandinavtsite sa gotini na vakantsia v Skanavia sa drugi. Ezika im da ne govorim. Drazni me samo kato go slusam. Ot vsichki pak nai draznest e Finlandskia. Drugite pone kato nauchis edin vse edno si nauchil 3 ( Svedski, Norvgezki i Datski za mnogo blizki )
Da ne govorim za tova kadeto sa ti kazali pri vzimaneto na pasporta. Kazi za kolko vreme go vze. 5- 7 godini
Tuk tova e diskriminatasia tuk njama i da si pomisljat da ti go kazat.
Otdelno 50% sa emigranti vidimo i ne se chuvstvas taka kakto v Skandinavia.

Az v Skandinavia ne vidjah na Passporten kontrol. politsai, , danachen, mitnichar, sluzitel v banaka chuzdenets, ama da e vidimo.
Tuk ima kokloto iskas takiva. Samo tova trjbva da ti e dostatachno za da razberes razlikata.

Tam ne otivam ne samo za ravni na tuk dohodi, no i za 100 % poveche pak ne otivam.

Da ne govorim che zimata se stamva v 2 pm. i se svetva v 10 sutrinta. Denja e 4 chasa.
Ljatoto pak ne se stamva do 23 chasa. i svetva v 04 ne moze da spis trjbva da slagas super, super debeli zavaesi. Da ne kaza odeala.
Tova me pobarkvase.

Balgari njama ili ako ima sa adski malko. Priatel finlandets se samnjavam che imas zastoto tjah gi valnuvat savsem drugi nesta da ne vlizam v detaili.

A Finlandia e nai zle ot vsichki skandinavski darzavai. Da ne spomenavam kolko finlandtsi sa emigranti v Sweeden kojato se ima za nai velika ot vsichki.

Vsichko tova e moe lichno mnenie no sam go vidjal s ochite si i izpital na garba si.

Pozdravi Hullboy
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

За да вземеш финландски паспорт не искаха ли да се откажеш от бг гражданство ?
Циганите - на Сатурн !
huba

Мнение от huba »

dgovani написа:
Lub0 написа:dgovani, щом си се оправил във Финландия, ще се оправиш и тука, зарежи ги плачковците какво ти говорят...
Благодаря за куража Любо аз винаги вярвам че ще се справя, ама вече като понатрупах опит и години (на 32 съм) си давам сметка, че от голямо значение е и цената на която постигаш нещо, защото животът и времето течат безвъзвратно и в една посока и в този смисъл някои победи се обезмислят. Та след като веднъж съм се опарил с местенето от едно място на друго сега гледам да набера колкото се може повече инфо преди да тръгна отново!

Поздрави,

джовани
Znaesh li, niama koi da ti kaje sas sigurnost dali shte se chuvstvash dobre tuk.Kolkoto hora, tolkova i mnenia.Mislia che niama da imsh problem da si napravish edna ekskurzia do tuk.Ela i vij.Makar che kato si na ekskurzia edva li shte vidish istinskite problemi, vse pak shte si dadesh pone otgovor na vaprosa , bi li iskal da se integrirash v tova obshtestvo.Ako ti haresa, posle e po-lesno, prosto chertaesh planove i gi sledvash edin po edin.Kolko struva mesoto i alkohola sa tretostepenni trevogi ako harsvash miastoto kadeto jiveesh i kadeto se chuvtvash u doma.

hullboy написа: Az v Skandinavia ne vidjah na Passporten kontrol. politsai, , danachen, mitnichar, sluzitel v banaka chuzdenets, ama da e vidimo.
Tuk ima kokloto iskas takiva. Samo tova trjbva da ti e dostatachno za da razberes razlikata.
Tova e absoljutno viarno.Do tolkova che zapochvash da se pitash, az v Canada li kacnah ili sam vzel po-pogreshka samoleta za Pakistan. :D :D
dgovani

Мнение от dgovani »

anxeli написа:За да вземеш финландски паспорт не искаха ли да се откажеш от бг гражданство ?
Промениха си закона преди около 2 години и в момента двойното гражданство е разрешено!

Поздрави,

джовани
dgovani

Re: Canada

Мнение от dgovani »

Ами, знам че човек,който не е бил тук трудно може да си представи местната действителност ама не му и трябва. Тук съм вече почти 7 години, а паспорта ми го дадоха горе долу година след като кандидатствах, ама това е защото имах вече около 4 години брак с финландка (преди кандидатстването).

Другите неща за цените, които си цитирал са точно така, а "не ариец" по летища полиции и други обществени офиси не мисля че ще се мерне скоро!

Горе долу от дискусиите водени до тук излиза, че текущо из скандинавия имат преимущество отпуските и може би все още (в последните години силно се изменя де) почти безплатното медицинско обслужване + това, че тук в голям град практически не ти е необходим собствен автомобил, защото има много добре развит градски транспорт и може би нивото на престъпността е по ниско.....Тези неща все пак ги казвам да не излиза, че тук е най черното място на земята (хех поне второто по черност в класацията)!!

Поздрави

джовани
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

dйowani, сигурно не може да си представиш какво е да си уж в западна страна и да се разкарват разни тюрбани, фереджета, настрадин ходжи, чернилки ходещи като настъпани и по магистралите едвам да минават покрай колата ти жълти без периферно зрение.
В Торонто например белите са малцинство
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Да, ама там той се явява в ролята на чернилката, не вярвам да е много приятно също.
Циганите - на Сатурн !
bp_de

Мнение от bp_de »

джовани
вземи самолета и иди и виж -с твоите си о4и. ина4е от приказки ... сте 4уе6 1 мил вариянта.

поне наи-обста представа сте придобие6 каде иска6 да иде6.

Има неста дето ум да ти заиде -просто никога не сам си представял 4е може да са така.
Oтносно професията ти -не сам в 4ас какво е положението в канада или другаде по света-ама моите впе4атления са 4е е от тия дето искат да има се пласта бая пари. пак тука ба6 настапва6 канадците по мазола.

ЛИ4НО мое мнение-за сладките бизнеси и дебло платени работни места -са заети и резервирани за далго време за местни хора -канадци.( то тва важи за целия свят маи4е .......)
Виж там дето трябва да се опава каи6а -няма проблем -може всякаква маимуна да работи -а пак ако е и с 1-2 -3 вис6и и назнам си какви образувания и работен опит опит дето канадците може д само да сануват- осте по добре-вапроса е да не иска6 дебели пари.
Имаи на в предвид 4е сте се конкурира6 с -правя копи пасте от постинга на Колето :) - :

разни тюрбани, фереджета, настрадин ходжи, чернилки ходещи като настъпани.......

в Канада знаят каде е USA и са 4ували каде е Немско например.ама вси4ко останло е под един знаменател-дали си от Уганда, Испания, Индия или Балгария-еднакво непознато е -така 4е и 100 дипломи да им покаже6 -едва ли някои сте знае каде е финландия пак за друго да не говорим......

Ина4е природата е все осте 4иста, хорат като цяло са много по топли и обстителни -абе ваобсте има си и плусове и минуси-вапрос на приоритети -кое е важно за тебе.

но да уто4ня -аз не живея постояно там-бил сам само на посестения и по горе съм под4ерал 4е това е ЛИ4НО МНЕНИЕ :) :) :)
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

dgovani написа:
Значи текущо в момента уча финландско счетоводство, което е нещо средно между англииските и немските стандарти, така че не е точно ACCA.

В същото време специализирам и финанси, като там най ми допадат инвестиции, но пък най лесна мие материята свързана с кредити, лихви, ефективни лихви и пр....Тък горе долу нещата са по сходни по света.

От България имам завършен Магистър по маркетинг, ама не виждам това как би ми помогнало, защото немам стаж, а дипломата ми е от преди 6 години!

Поздрави,
джовани

В момента като че ли най-голямо е търсенето за одитори с опит, но ако правилно разбирам твоите интереси са в съвсем различна област. То вярно че и одитирането в някои отношения не си е работа.

Канадските стандарти са доста близки до МСС, но АССА не са признати в Канада и дори за човек завършил тяхната програма тук се налага да взима още изпити. Незнам това което учиш колко близко е до МСС и съответно до канадските стандарти, съответно какво биха ти признали тук от това което учиш в момента. Мисля че в сайтовете на всяка от канадските асоциации има информация за това каква е процедурата за евалюация на образование от друга държава.

Ако интересите ти са към инвестиционния анализ, то тогава бих те посъветвал вместо счетоводна програма да се ориентираш към CFA – българската ти диплома, след тукашна евалюация, би трябвало да е достатъчна за да те регистрират в тяхната програма, но имай предвид че ученето е много.
Аватар
myha

Мнение от myha »

a be Jovani finlahdkata saglasna li e ??:))))) :wink:
Na edna vrata pishelo ''Ne razbivai, ne vlizai ,niama nishto za kradene '' a ot doly pishelo
'' nie sme dlajni da proverim '' !!!
Cherna Kosmata Raka se e spysnala nad foryma
dgovani

Мнение от dgovani »

Koko написа:
dgovani написа:
В момента като че ли най-голямо е търсенето за одитори с опит, но ако правилно разбирам твоите интереси са в съвсем различна област. То вярно че и одитирането в някои отношения не си е работа.

Ако интересите ти са към инвестиционния анализ, то тогава бих те посъветвал вместо счетоводна програма да се ориентираш към CFA – българската ти диплома, след тукашна евалюация, би трябвало да е достатъчна за да те регистрират в тяхната програма, но имай предвид че ученето е много.
Е ако не бъркам, то одитинга е дето се вика върха на сладоледа в счетоводството. Говорим за българският еквивалент на дипломиран експерт счетоводител или?
Не знам как в Канада се става одитор, но тук вишето образование е само предпоставка да станеш такъв, след това се изискват минимум 3-5 години стаж, като стажант в одиторска фирма и чак след това имаш право да се явиш на изпит пред тукашната счетоводна камара....Имам такъв преподавател и ни е казвал, че ставката му варира между 160- 220 CAD/h......

Иначе инвестиционният анализ ми е интересен заради статистиката и математиката, ама в крайна сметка ще се насоча към тонова с което иам по реални шансове за реализация, защото като емигрант каквото и да говорим не си на равно с местните...уви!

Ще пусна отделно мнение в което ще запитам за един канадски университет и бих бил благодарен ако изкажеш мнение!

Поздрави,

джовани
dgovani

Мнение от dgovani »

huba написа: Znaesh li, niama koi da ti kaje sas sigurnost dali shte se chuvstvash dobre tuk.Kolkoto hora, tolkova i mnenia.Mislia che niama da imsh problem da si napravish edna ekskurzia do tuk.Ela i vij.Makar che kato si na ekskurzia edva li shte vidish istinskite problemi, vse pak shte si dadesh pone otgovor na vaprosa , bi li iskal da se integrirash v tova obshtestvo.Ako ti haresa, posle e po-lesno, prosto chertaesh planove i gi sledvash edin po edin.Kolko struva mesoto i alkohola sa tretostepenni trevogi ako harsvash miastoto kadeto jiveesh i kadeto se chuvtvash u doma.
Да "huba" така е, но както вече споменах се старая да събера колкото се може повече инфо преди евентуално да тръгна.

Поздрави,

джовани
Заключено