Въпрос за McGill University

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Обратна връзка:

Мнение от Hemoglobin »

"Мерси много за отговорите!
И особено за съдържателния такъв на Хемоглобин!"

-Здравей пак, моля. ПОледно уточнение за днес, че трябва да се бачка.

"Така...не съм със студентска виза, а имаме виза цялото семейство за постоянно пребиваване или там както се води. Това означава ли, че във въпросните сайтове като гледам за статуса ми не ми трябва информацията за студенти извън Канада, а трябва да гледам тая за тамошни такива?"

- ДА. (с едно наум, мисля че статуса ти на постоянно пребиваващ влиза в сила в момента в който влезеш в канада като такъв за първи път, тоест по-късно на документите ти тази дата ще е отбелязана навсякъде като такава на която си станал жител на канада. Обади им се и говори с тях...според мен за това проблеми не трябва да имаш, защото имаш виза с която да взлезнеш и имаш сертификат за селекция който утвърждава положението ти на жител на провинцията)

"Попитах за "baccalaureate" защото те си имат и "bachelor" което независимо че значи ерген значи и бакалавър та затова ми стана чудно."

- Имаш право да се зачудиш. Това с бакалауреат е поредната лицемерна идиотщина на местното общество. Тази титла е въведена наскоро като еквивалент на бакалавър... познай защо! (сериозно) ЗА ДА БЪДЕ РОДОВО (СТАВА ДУМА ЗА ПОЛ) НЕУТРАЛНА. ТОЕСТ ДА НЕ СЕ ОБИЖДАЛИ ЖЕНИТЕ чЕ ТИТЛИТЕ В АКАДЕМИЯТА СА ПРОИЗВОДНИ НА ДУМИ В МЪЖКИ РОД ИЛИ СВЪРЗАНИ С ДАДЕН ПОЛ!!!! И така някоя глава за скроманта сума от има няма 40$/час рекла бакалауреат ще е.

ИНАК НЕ СЪМ ВЛЕЗНАЛ В САЙТА, НО ДА ВЪВ ФРАНЦИЯ БАКАЛАУРЕАТ МУ ВИКАТ НА ЗАВЪРШЕНИЯ ЛИЦЕЙ... ТАМ Е СЪВСЕМ ДРУГО.
Пак виж да не е това.

"Сега...аз университетска диплома нямам и това ми е първия семестър като студент.Следователно защо университета ми да превежда и изпраща дипломата ми за завършено средно образование? Ако някаква институция въобще трябва да го прави това не би ли трябвало това да е училището дето ми я е издало?"

-На тях им трябва дипломата ти за бакалавър, най-вероятно за да решат дали да ти я признаят като такъв (и да те допуснат за магистратура ако желаеш) или да я приравнят на местен техникум и да те пуснат за бакалавър наново.
Ти обаче нямаш такава.
Слвадователно както ти писах шанса да те пратят пак няколко години
колежче си е съвсем реален.
Затова ти казах, да си изкараш семестъра, виж по-горе.
За това положение Е МНОГО ВАЖНО ОЩЕ СЕГА ДА СЕ СВЪРЖЕШ И ДА ОБЯСНИШ ТОчНАТА СИ СИТУАЦИЯ ЗА ДА ПОЛУчИш РАЗЯСНЕНИЯ.

(малка скоба... виж сега как стоят нещата тук. Тук децата ходят на "училище", пак основно и средно (пример и секондер както можеш да ги чуеш :)). Има едно голямо НО обаче.
1. ОСНОВНОТО И СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ТУК СА НА НИВО КИЛИЙНО УчИЛИщЕ. КАТО ЦЯЛО ПОЗНАНИЯТА КОИТО ДЕЦАТА ПРИДОБИВАТ СА ЛЕСНО ЗАКРЪГЛЯЕМИ КЪМ НУЛАТА.
2. Това прави завършилият ученик абсолютно неадекватен за това което изисква от него университетската система (която си е на ниво нормално).
3. Горното пък е повод за раждането на феномена SEGEP, често наричан колеж, което пък е повод за много обърквания, които ще спомена по-долу. Има два варианта за този феномен - професионално ориентиран което си е чист техникум, или такъв който минаваш като прелюдия към университет.
4. Докато първия тип SEGEP си е 100% техникум, то втория е уникален за местната система. Породен от фактите в т. 1 и 2 това са няколко години в които ученика бясно наваксва това което средното образование е пропуснало да го научи. Тоест изучаваните науки в честия случай са на ниво 9ти, 10ти и 11ти клас (с мааалки забежки към най елементарните университетски курсове понякога). Без него ученика не може да кандидатства в университет по вече разбираеми причини.

Сега за объркването което споменах идващо от това че понякога му викат колеж на това. Като цяло канадците се сравняват с американците...само че в САЩ образователната система е като у нас. Децата завършват средно училище и ДА ОТИВАТ В КОЛЕЖ, НО ТАМ ПОД КОЛЕЖ СЕ РАЗБИРА УНИВЕРСИТЕТ в който започват бакалавърските си степени. Янките имат т.нар. technical college - технически колеж-техникум...ала другото там не съществува и затова много често има недоразбирания кой е в колеж и кой в университет като си говорят хората през граница с неизяснени понятия.

В този аспект ти когато им покажеш че имаш средно образование...нали се сещаш....ако ти го приравнят към местно средно образование все едно са те приравнили на завършен 8ми клас и започнат 9ти.
Това може да е повод да те пратят в чудото описано по-горе.

ПАК ТИ КАЗВАМ, ПРОВЕРИ! НАПЪЛНО Е ВЪЗМОЖНО И ДА ТЕ ВЗЕМАТ ВЕДНАГА ЗА БАКАЛАВЪРчЕ. ИНАК САМО СИ ГУБИМ ВРЕМЕТО В ПЕчАТАНЕ.)

"а по скоро шансовете за заобиколки в него. :)"

Нека първо видим какво трябва да се заобикаля, нали?
Може всичко да ти тръгне по вода...
Хайде, ако имаш истински въпроси с радост ще ти се отговори.
А батко ви Хемо вече наистина трябва да се гмурка в задълженията си.
Лек ден!
Последно промяна от Hemoglobin на Чет Ное 10, 2005 10:50 am, променено общо 1 път.
"Бързата кучка слепи ги ражда"
българска поговорка
Аватар
mitko pitko

Мнение от mitko pitko »

semeistvo L написа:Митко моля те дай линк ако ти е възможно.

Не разбрах за какво?
becks

Мнение от becks »

Виж това по въпроса за бакалуреат-а:

http://www.google.com/search?sourceid=n ... calaureate
survivor

Мнение от survivor »

semeistvo L написа:записах се ама малко късничко и даже се съмнявам че ще го изкарам за щото до 28 декември(дата на изпита) имам 2 месеца ама това е друга тема.
Проблема е че резултатите няма как да доидат до 15 януари и ако се налага да изпращам документи ще стане много лошо...
Мисля че няма да е фатално в случай че си подадеш документите до 15 януари, резултатът от Тойфела да го получат малко по-късно. Аз най-малкото бих ги попитала с и-мейл за това.
semeistvo L

Мнение от semeistvo L »

Мерси много на всички ви!!!
Това не значи че всичко ми е ясно, но на този етап, както каза Хемоглобин(като го споменах се сещам пак да му благодаря за обстойния отговор!), явно ще трябва да им звънна от БГ(майкооо каква сметка за телефон ше излезне...) или ще им драсна един мейл.
Като цяло мисля(надявам се!) ще няма да ми се наложи да карам СЕГЕПа защото явно системата е на базата на брой взети часове( не вярвам някой да ти прави тест по всеки предмет за да ти провери нивото), а такива взехме по всички предмети по много в НПМГ-то. :) (бая ни скъсаха там от учене)
Това за бакалауреата и въвеждането му удари всичко останало в земята!!! :lol:
Митко, зарежи, аз довечера ше се разтърся да видя къде пише за резиденти как стоят нещата.
Пък дано да не се наложи от заобиколки и всичко да тръгне като по вода!
Мерси пак на всички! И лека работа на Хемоглобин!
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

survivor написа:
semeistvo L написа:записах се ама малко късничко и даже се съмнявам че ще го изкарам за щото до 28 декември(дата на изпита) имам 2 месеца ама това е друга тема.
Проблема е че резултатите няма как да доидат до 15 януари и ако се налага да изпращам документи ще стане много лошо...
Мисля че няма да е фатално в случай че си подадеш документите до 15 януари, резултатът от Тойфела да го получат малко по-късно. Аз най-малкото бих ги попитала с и-мейл за това.
а резултатите от тойфела не отиват ли директно до списъка с училища, които ти си посочил?
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
semeistvo L

Мнение от semeistvo L »

Те отиват ама откъде акъл да посоча университет.
Не си бях избрал университет, а и те ми дадоха едно книжле с възможните университети ама те бяха само за САЩ и така и не питах дали е възможно същото ама за Канада.
Те нали ти дават някъв документ и аз си мисля че с него е същото само дето аз трябва да го изпращам вместо тях.
Последно промяна от semeistvo L на Чет Ное 10, 2005 11:32 am, променено общо 1 път.
survivor

Мнение от survivor »

Да, ама като си подава документите, може да предупреди че се е явявал на изпита, но че резултатите могат да пристигнат по-късно. Нека да ги пита предварително, те са склонни понякога да правят отстъпки за някои неща. Аз например си бях подала документите цяла седмица по-късно от крайния срок, е преди това ме свързаха с отговорника на програмата, на който му обясних ситуацията и той ми каза, че мога да опитам.

Това беше в отговор на въпроса на Еделвайс :D
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

да де, говорим за 2 различни неща :)

първо: L, не мисля, че си изпуснал влака все още. не съм сигурен, но бих те посъветвал да говориш с тези от тойфел, дали изпращат резултата само до САЩ, или може и за Канада. Доколкото си спомням, този лист от училища се попълва в деня на изпита, преди самия изпит. Мисля, че за всяко училище имаше някакъв код, не се хабиш да пишеш името :)
Това е нещо което може да направиш, за да спестиш малко време (което ти е на зор): вместо поща тойфел-ти-макГил, директно тойфел-макГил.

Друго в тази насока, така или иначе, пак доколкото си спомням, може да напишеш повече от един университет където да ти изпратят резулатите (това си влиза в цената на изпита). Така че огледай се и за други училища, които биха представлявали интерес за теб (напр. Concordia University). Така, ако не дай си боже стане някой сакатлък с макГил, и решиш да се пробваш някъде другаде, няма да губиш време да изискваш ново копие от тойфел...

второ: за което survivor говори: наистина е задължително да се свържеш с администрацията в университетите които те вълнуват, да питаш всичко което не ти е ясно (щото форума не е гаранция), и ако има някакви проблеми, да питаш как могат да се разрешат.

такива ми ти работи,
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
semeistvo L

Мнение от semeistvo L »

Мерси Еделвайс, смятам да те послушам. Явно без да говоря и с тия от Тойфел и с тия от университетите няма да стане. Както и да е това не е голям проблем, ще им звънна , ще се разбере.
ПС иначе бях забравил че има още един дето е на англ ез обучението-Конкордия
Явно и за него трябва да се поразтърся довечера.
:)

Мерси пак на всички които ми обърнаха внимание!
Аватар
c200

Мнение от c200 »

здр!
Permanent Resident ще плаща такса като за провинция Кебек, съответно ще получава и заем/стипендия, но от гледна точка на документите за кандидатстване случая не е ли по-скоро

"Applicants from High Schools Outside Canada and the U.S.A."
на адрес
http://www.mcgill.ca/applying/undergrad ... /overseas/

и по-точно следните изисквания:

"Admission Requirements

The normal basis for admission is completion of the credentials that lead to university admission in your country of study. Consideration is given to the complete high school record with emphasis on grades obtained in courses most relevant to the intended program of study. All grades are taken into consideration, including those from failed or repeated courses. "

т.е. в един свободен превод " Дайте диплома, с която биха ви приели в университет във вашата страна, а ние ще преценим дали тя е достатъчна да ви приемем в McGill"

според мен диплома от НПМГ е напълно достатъчна, даже артисва :) Естествено щом 15 януари е срока трябва да говориш с McGill, да им изпратиш документи и т.н.
Първия семестър на"Информатика" в БГ ще да е само Математика и Физика, ако го изкараш, най-много да ти ги признаят в McGill :)
Личен опит (не от McGill, а от UQAM и един CEGEP) - щом веднъж си подал документи, после може да се допълват и поправят грешки, важното е да си започнал навреме.

относно английския, съществува нещо, наречено
McGill Certificate of Proficiency in English, ssttoo беше писал някъде из форума като как протича изпита по английски.

"Certificate Awarded
For further information about the program, contact: Department of Languages and Translation Centre for Continuing Education 688 Sherbrooke Street West, Suite 1199 Montreal, Quebec, H3A 3R1 Canada Tel.: (514) 398-6160 Fax: (514) 398-2650 Website: www.mcgill.ca/conted "
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
semeistvo L

Мнение от semeistvo L »

И аз така тръгнах от начало и дадох точно този линк.
Надявам се наистина дипломата от НПМГ НАЙ-ПОСЛЕ да ми влезе в употреба :) .
С този техния изпит по англ. трябва ли да карам тойфел(то е вече свършен факт-парите са дадени, но все пак си е успокоение щото ИМА място за грешки) защото преди да се стигне до това подразделение "Applicants from High Schools Outside Canada and the U.S.A." някъде имаше General Requirements в които се казваше че трябва май изкаран тойфел.
Мерси за "щом веднъж си подал документи, после може да се допълват и поправят грешки, важното е да си започнал навреме"
това ми дава нови сили :)

Брей ставам за французин с толкоз много "мерси". Ще взема да вкарам едно "благодаря" за разнообразие...:)
Благодаря C200!
Довечера ще поразгледам в нета за този техния изпит.
neli78

Мнение от neli78 »

BACCALAUREATE-kakto nakraia ve4e kazahte mislia 4e e sredno zavrsheno obrazovanie-faf Francia taka se nari4a maturata ,koito u4enicite darjat
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Tochno taka e, v nyakoi strani, kato vav Franciya ima takova chudo kato baccalaureate, koeto se pozlva za diploma za sredno obrazovanie i te zatova sa go pislai moje bi da obhvanat poveche termini za diploma za sredno obrazovanie, no ako kandidatsvash za kanadska bakalvrska stepen, estestveno, che ti tryabva samo diploma za sredno.
Az ne mislya, che izkaran semester v Bg shte ti donese nyakakv bonus, no se skatavay kolkoto da ottrvesh kazarmata. Uspeh.
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
mitko pitko

Мнение от mitko pitko »

c200 написа: относно английския, съществува нещо, наречено
McGill Certificate of Proficiency in English, ssttoo беше писал някъде из форума като как протича изпита по английски.

"Certificate Awarded
For further information about the program, contact: Department of Languages and Translation Centre for Continuing Education 688 Sherbrooke Street West, Suite 1199 Montreal, Quebec, H3A 3R1 Canada Tel.: (514) 398-6160 Fax: (514) 398-2650 Website: www.mcgill.ca/conted "

Този сертификат важи само за този факултет! Ако ще кандидатстваш за програма извън него(както предполагам) ще ти трябва Тойфел( или МЕЛАБ или и т.н.). Така че не се бъркай. Засега правилно си се ориентирал. Аз навремето се бях заблудил по същия начин и нямах време за ТОЙФЕЛ.
За КОНКОРДИЯ обаче техния изпит (CELDT) важи за целия университет.
Заключено